ANNONS

Nu ska ni få höra på en fantastisk historia

/

Jag har en kompis som heter Lizette. Träffade henne genom Magdalena för flera år sedan. Lizette är en av Sveriges duktigaste stylister och jobbar bland annat med Postkodlotteriet. Bor i Göteborg till vardags men reser land och rike runt.

Hennes son Zebastian är glutenintolerant och har ända sedan han var liten tjatat på Lizette om att hon ska ”börja sälja farmors tårta till andra eftersom den är så god!” Lizette sa givetvis nej, för givetvis finns det ingen business i att sälja färska tårtor … en tårta, som dessutom bara har en smak.

Zebastian fortsatte att tjata om det här då och då och Lizette gav honom samma svar. Tills han en dag sa ”men, frys in den då!”.

Det där grodde lite i Lizette under några år. Tårtan, eller ja, det är typ en sån där platt liten sak som påminner om de man kan köpa i frysdiskarna från Almondy eller Frödinge. Ni vet vad jag menar om ni tänker efter. Lizette gjorde den här tårtan hyfsat ofta och en dag testade hon att frysa in den. Det visade sig att den var mycket godare som frusen då smakerna satte sig bättre. Det gick några år till och då hon är en arbetsnarkoman föll tårtan lite i glömska även om hon fortsatte att göra den för vänner och bekanta som kom på besök.

Men, för ett par år sen bestämde hon och Zebastian sig för att göra slag i saken. Han och Lizette bildade bolag. Hon har har investerat allt hon har i en egenhändigt byggd fabrik i Jonsered där de nu jobbar dygnet runt med att baka dessa kakor. Men, det stora problemet kvarstod: hur får man ut den i butiker? Hur konkurrerar man med de stora drakarna?

Många mail och samtal senare lyckades de få in kakan, som heter ”One cake” i några lokala livsmedelsaffärer. Det blev en enorm succé. Den är alltså glutenfri, fri från palmolja och ”garanterat fri från nötter”. Det sistnämnda är inte självklart eftersom 99% av alla bakverk har en text på förpackningen där det står ”kan innehålla spår av nötter”. Den innehåller dessutom belgisk choklad, som är av mycket hög kvalitet.

Jag följde det här lite på avstånd. Ungefär samtidigt började jag själv får problem med gluten. Träffade Lizette vid några tillfällen och frågade varför inte One Cake fanns i Stockholm. Hon berättade att det är supersvårt att konkurrera med Almondy och Frödinge, som är drakarna på marknaden. Jag ville verkligen prova den men eftersom den köps frusen så var det inte tu tal att hon kunde ta med sig några i väskan varje gång hon kom till Stockholm.

För någon vecka sedan messade hon mig och talade om att de faktiskt nu ska försöka satsa på Stockholm. Att hon skulle upp till huvudstaden i ett One Cake-ärende och då skulle ta med sig några i en frysväska. Jag blev överlycklig och beställde på stående fot

IMG_0826
Rickard Sjöberg, som hon jobbar ihop med i Postkodlotteriet, hade också beställt så igår kom hon till finhooden (han bor nära mig) och jag fick tårtorna levererade personligen av henne och dottern Vilda.
IMG_0833
Det finns två sorter; den första, originalet, är chokladbaserad. Nyligen släppte de en nyhet: vit choklad, apelsin och kokos.

Jag a v s k y r vit choklad. Hade bara beställt chokladtårtan men när jag kom hem såg jag att Lizette lagt med den nya. Strax efter dyker mina föräldrar upp och en stund senare kommer även Medium-Christina. Jag försvinner på övervåningen och ber min mamma att ta fram en tårta och servera till kaffet.

IMG_0829
Kommer ner och ser att hon har tagit fram den med vita chokladen. Bläääk.
IMG_0831
Tänker att jag ska avstå men smakar en bit.
IMG_0832
Holy fuck så jäkla god den var! Det roliga var att ALLA  tyckte samma sak; ”lagom söt”, ”fantastiskt god” m.m.

Ikväll ska vi på middag i vårt gamla hus och jag tänker ta med mig chokladvarianten. Ska bli intressant att se vad James, som är engelsman, tycker. Jag tänker inte heller berätta att den är glutenfri!

Sen ska jag se till att vår lokala ICA-handlare tar in den. ÄNTLIGEN kan jag fika utan att få så jäkla ont i magen. Kolla i era matvarubutiken om den här finns, jag lovar, l o v a r, att ni kommer tycka att de är kalasgoda! Jag hoppas innerligt att One Cake börjar säljas i hela Sverige. Älskar när människor kämpar livet ur sig för att de tror så starkt på sin sak, och sedan lyckas ta fram något som verkligen är bra.

25
83

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00