Synoptik – Optiker utan gränser

IMG_9922
Igår var jag på Synoptiks huvudkontor för ett uppstartsmöte inför vårens resa till Bolivia med Optiker utan gränser. 
IMG_9929
 Bästa, bästa Deniz är en av de ansvariga och i år har hon ansökt om att få hänga med. Alla anställda runt om i Sverige får ansöka och vid varje resa följer en person från huvudkontoret med. Vi klickar sjukt bra så det vore jättekul om hon får åka med. Dessutom är vi lika när det kommer till att jobba. Dessa resor är långt ifrån några glassarresor utan man åker runt till olika byar och städer och hjälper alla med nya glasögon tills köerna är slut. Det krävs en viss mentalitet för att fixa det, men framför allt krävs att man inte är rädd för att jobba som en dåre och inte vara rädd för lite skit under naglarna. 
IMG_9925
IMG_9923
Vi gick igenom lite av upplägget tillsammans med Synoptiks PR-firma: Perspective Communication med Anders i täten. Intill honom sitter Lottie, Synoptiks marknadschef. Jag har tjatat hål i huvudet på henne att hon ska följa med något år men än så länge har det varit förgäves.

Den här idén med att återanvända gamla glasögon är fantastisk. Nu har jag varit med på tre resor tidigare; Guatemala, Nicaragua och Peru och det är HELT otroligt vilken känsla det är att få uppleva dessa människors lycka när de får ett par glasögon. I stort sett alla har aldrig någonsin ägt ett par och de kan vara nästan 100 år gamla när de träffar oss och får ett par. 

Den här fina damen skulle fylla 100 år tre månader efter att vi lämnade Nicaragua.
Hon hade aldrig någonsin ägt ett par glasögon och blev helt överlycklig eftersom hon dessutom hade ett ganska gravt synfel. 
Innan vi sätter igång så instruerar alltid John alla hur det går till. Han är grundaren till det här och ansvarig för alla resor. 
När man reser runt och får uppleva allt det här blir man väldigt påverkad. Vi jobbar som sagt som gnuer och ibland måste man få ha lite kul också. För balansen. 
Hege af Norway, jag och Åsa. Två riktiga dårar. Hege har slutat och jobbar idag med egen inredningsbutik i Simrishamn, men Åsa är en av Synoptiks butikschefer i Skåne. 
Vi har med oss ett gäng optiker och det är lite löpande band för att kunna hjälpa så många som möjligt. Minns inte siffrorna exakt men det är flera tusen som får hjälp vid varje resa. 
… och vi bor inte på lyxiga hotell direkt. Här var vi överlyckliga över att det fanns en toalett på stället vi jobbade på. Inte alls jättesäkert att det finns. 
Här är från Stilla Havet. Kommer aldrig att glömma den dagen. Vi fick en halv dag ledigt och passade på att bada. Helt fantastiskt. Och då är jag norra Europas största badkruka. 
IMG_9931
Resorna är 14 dagar långa sedan brukar vi som vill, stanna 4 dagar extra för att turista på egen bekostnad … så jag är borta 18 dagar. Jag är så extremt tacksam för dessa resor och för förmånen att kunna hjälpa så många människor till ett helt nytt liv. Många kan plötsligt skaffa sig ett arbete (oftast som sömmerskor) och därmed slippa leva på gatan.

Jag kan absolut ingenting om Bolivia så om någon av er har varit där; tipsa mig gärna om vad jag ska äta och eventuellt köpa. I Peru köpte jag flera alpackaplädar och annat av alpacka. Fantastiska grejer.

Och hörni; kolla om ni har ett par extra glajjor i byrålådan. De kommer verkligen till användning. Lämna i närmaste Synoptik-butik…

 1. Åh, nu ska det bli av att lämna in! Det kan man göra på alla Synoptik i hela Sverige va? Alla tar emot glasögon men hur var det med fodral? Har typ 15 som bara ligger och tar plats.

  1. Jaaaa, tack! Och ja, på vilken Synoptik som helst och ja, lämna gärna in fodralen också. Alla anställda kanske inte är informerade om att det är okej att lämna in fodral, men tala om att det är så! Tack snälla Annika! Men du, förresten, kan du skicka dina glajor till mig så ska jag försöka hitta en match. Det vore skitkul om någon i Bolivia fick just dina glasögon och att jag i så fall kan fota det! Maila mig!

 2. Detta är verkligen ingen kritik till dig .Du lägger ner din själ för bra saker.Men ibland blir man bara så medveten om snedfördelningen i världen.Här konsumerar vi och slänger .Ny mobil titt som tätt, med skal som ska matcha.Sen finns det dem som inte ens har råd/ möjlighet att skaffa glasögon.Världen är verkligen sjuk.

  1. Jag håller med. 100%. Och jag försöker verkligen och har blivit bättre. Men, ibland kan jag fatta att det inte syns eftersom jag bara delar med mig en liten del av mitt liv. Jag är sjukt rädd för att folk ska ”tror att du är något” om jag skulle skriva vad jag gör. Då är det bättre att hålla det för sig själv plus att ibland kan man inte outa människor man hjälper.

   1. Goda ringar sprider sig! Tack vare dig swishar jag regelbundet en slant till ”vid din sida” . Jag ger aldrig i muggar på stan, men har gett en femtiolapp till en man utanför Åhlens i Sthlm som verkade synskadad. Han sjöng opera. Mina brillor var en avbetalningshistoria för en massa år sen; by the way! svindyra Miklibågar. Kollade synen tidigare i höstas och behöver inga starkare 🧐 annars var det givet de fått leva vidare på din resa

 3. Bolivia brukar ha billiga och snygga skinnplagg, sa ar du ute efter en skinnjacka med en design som du ar ensam om spana dar. Du hittar aven samma alpackagrejjer som i Peru, men billigare. Smycken i silver, men dar far man se upp eftersom det kan vara ”alpacka silver”. Sen har de sjukt goda ”kakor” som heter Paisainitas eller Paseñas beroende pa vilken tllverkare, det ar en marshmallow som ligger mellan tva kakor, saljer massvis av dom pa mitt internetcafe.
  Hoppas ni har sadan tur att ni far turista i Uyuni som ar en saltoken, helt otrolig. om ni kommer till Copacabana sa besok garna Isla del Sol ute i Titicacasjon, inte sa mycket for on i sig utan for den fantastiska sjon. I Copacabana gar man aven upp till El Calvario de la Virgen dar man har fantastisk utsik, aven om man inte ar katolik ar det vart ett besok. Eftersom du inte ar sa aventyrssugen och sportig sa lar inte Death Road vara nagot for dig, men det ar ett riktigt aventyr.

 4. Lämnade in 10 glasögon för någon vecka sen på Synoptik i Bromma Blocks.Hoppas de kommer till någon behövande 🤓 Ni gör ett fantastiskt jobb! 💕

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..