ANNONS

Synoptik – Optiker utan gränser

/

IMG_9922
Igår var jag på Synoptiks huvudkontor för ett uppstartsmöte inför vårens resa till Bolivia med Optiker utan gränser. 
IMG_9929
 Bästa, bästa Deniz är en av de ansvariga och i år har hon ansökt om att få hänga med. Alla anställda runt om i Sverige får ansöka och vid varje resa följer en person från huvudkontoret med. Vi klickar sjukt bra så det vore jättekul om hon får åka med. Dessutom är vi lika när det kommer till att jobba. Dessa resor är långt ifrån några glassarresor utan man åker runt till olika byar och städer och hjälper alla med nya glasögon tills köerna är slut. Det krävs en viss mentalitet för att fixa det, men framför allt krävs att man inte är rädd för att jobba som en dåre och inte vara rädd för lite skit under naglarna. 
IMG_9925
IMG_9923
Vi gick igenom lite av upplägget tillsammans med Synoptiks PR-firma: Perspective Communication med Anders i täten. Intill honom sitter Lottie, Synoptiks marknadschef. Jag har tjatat hål i huvudet på henne att hon ska följa med något år men än så länge har det varit förgäves.

Den här idén med att återanvända gamla glasögon är fantastisk. Nu har jag varit med på tre resor tidigare; Guatemala, Nicaragua och Peru och det är HELT otroligt vilken känsla det är att få uppleva dessa människors lycka när de får ett par glasögon. I stort sett alla har aldrig någonsin ägt ett par och de kan vara nästan 100 år gamla när de träffar oss och får ett par. 

Den här fina damen skulle fylla 100 år tre månader efter att vi lämnade Nicaragua.
Hon hade aldrig någonsin ägt ett par glasögon och blev helt överlycklig eftersom hon dessutom hade ett ganska gravt synfel. 
Innan vi sätter igång så instruerar alltid John alla hur det går till. Han är grundaren till det här och ansvarig för alla resor. 
När man reser runt och får uppleva allt det här blir man väldigt påverkad. Vi jobbar som sagt som gnuer och ibland måste man få ha lite kul också. För balansen. 
Hege af Norway, jag och Åsa. Två riktiga dårar. Hege har slutat och jobbar idag med egen inredningsbutik i Simrishamn, men Åsa är en av Synoptiks butikschefer i Skåne. 
Vi har med oss ett gäng optiker och det är lite löpande band för att kunna hjälpa så många som möjligt. Minns inte siffrorna exakt men det är flera tusen som får hjälp vid varje resa. 
… och vi bor inte på lyxiga hotell direkt. Här var vi överlyckliga över att det fanns en toalett på stället vi jobbade på. Inte alls jättesäkert att det finns. 
Här är från Stilla Havet. Kommer aldrig att glömma den dagen. Vi fick en halv dag ledigt och passade på att bada. Helt fantastiskt. Och då är jag norra Europas största badkruka. 
IMG_9931
Resorna är 14 dagar långa sedan brukar vi som vill, stanna 4 dagar extra för att turista på egen bekostnad … så jag är borta 18 dagar. Jag är så extremt tacksam för dessa resor och för förmånen att kunna hjälpa så många människor till ett helt nytt liv. Många kan plötsligt skaffa sig ett arbete (oftast som sömmerskor) och därmed slippa leva på gatan.

Jag kan absolut ingenting om Bolivia så om någon av er har varit där; tipsa mig gärna om vad jag ska äta och eventuellt köpa. I Peru köpte jag flera alpackaplädar och annat av alpacka. Fantastiska grejer.

Och hörni; kolla om ni har ett par extra glajjor i byrålådan. De kommer verkligen till användning. Lämna i närmaste Synoptik-butik…

12
45

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00