ANNONS

Kurs 1A i hur man kan elda upp ett hus … om man vill

/

Ni som har läst mig länge vet ju att jag genom åren skrivit spaltmetrar om min mans … ähum … skills här hemma.

Det vi tjafsar om oftast är ordning och reda. Han är apstökig. Ser ingenting. Tokblind om det ligger nåt på golvet som inte ska ligga där. Går bara förbi. Den typen ni vet.

Jag är hans raka motsats så gissa om det blåser orkanvindar och blir vulkanutbrott mellan varven. 

IMG_9274 2
I huset har vi en kamin. Maken är uppvuxen i villa med öppen spis så han tycker sig ha en Master degree i hur man eldar, till skillnad från mig som är en gettounge. Oh Lord som vi har tjafsat om att man inte eldar nåt annat än V E D. Han är uppvuxen med att man eldar a l l t. Jag pratar miljö och han pratar ”så har det alltid varit”.

Härom kvällen fick han för sig att han skulle ”rensa bort lite aska”. Detta efter att precis ha eldat en vända. Vis av erfarenhet vet jag att det inte är läge att komma med pekpinnar och annat men jag kände att det var nog säkrast att jag höll mig i närheten.

Han hämtar en papperskasse och börjar ösa i askan. Efter ett par ”spadtag” upptäcker han att askan är blandad med lite glöd här och var. Han låter påsen stå på golvet och använder skyffeln för att ösa i. Jag känner stressen eftersom det nu bolmar upp ur påsen och jag inser att maken tror att det bara är dammet från askan. Men, jag säger inget. När han är klar tar han påsen för att gå ut och slänga den. Han lyfter den från glasskivan på golvet och det bara forsar ut aska på golvet. Och bolmar satan. 

IMG_9893
”Vafan är det här nu då?!” säger han ilsket.

Då kan husets gnällkärring inte hålla sig längre. 

IMG_9895
Men du fattar väl att, om du öser i aska, blandat med små glödande bitar, så GÅR DET HÅL I PÅSEN?!”

Han ser ut som ett frågetecken men går genast ut med påsen och ställer den på altanen.

”Nu får du fan hämta dammsugaren och städa upp här!” säger jag och får samtidigt tala om var den står, för det har han givetvis ingen aning om. Hade jag inte rutit till så hade han bara sopat ihop det lite slarvigt med skyffeln, 

IMG_9894
Jag går samtidigt ut på altanen och flyttar påsfan till gräsmattan. Han verkar ha tokglömt att altanen är av trä. Brinner j ä t t e b r a, om det vill sig illa. 
IMG_9892
Kan ju säga att jag för övrigt var väldigt snabb fram med mobilen. Det här är nämligen den andra gången på våra plus 20 år som jag ser honom hålla i en dammsugare.

Men, jag är klart lyckligare över att han inte eldade upp huset. Är det konstigt att jag har svårt att andas när han ska fixa grejer i hemma?!

21
63

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00