Hur gör ni med jul och sånt?

När jag var liten så var våra jular mycket sparsmakade. Det här med julgran fanns inte ens men just det berodde på att min mamma var/är allergisk.

Det som hände när jag flyttade hemifrån blev ju då att jag fick storhetsvansinne. Började samla på julkulor. Bestämde mig för ett tvåfärgstema i granen varje år. Hade host host …. har stora plastbackar med julkulor. En färg i varje back.

IMG_5380
Det jag dock aldrig kunnat ha är en riktig gran då min mamma fortfarande är allergisk. Det tog jag dock igen med att för över 20 år sen handla jordens dyraste plastgran på NK. Så dyr att den fortfarande står sig i det avseendet att den faktiskt ser äkta ut. 
IMG_1584
När den är klädd ser den ut som en amerikansk gran. Det här med ”less is more” är inte min melodi över huvud taget. 
DSC00259
It’s jefligt mycket more!

Sen en annan sak; granen och allt annat ska upp den 1 december …. och ner absolut senast helgen efter nyårsafton.

Så där har jag hållit på år ut och år in. Bara ett problem: jag tycker egentligen inte om julen. Alls. Ju äldre jag blir, desto mer motstånd känner jag. Har inget med den allmänna hysterin att göra utan mer att jag har så sjukt svårt att låta bli att tänka på de familjer som inte har det så bra då. I synnerhet barn som far illa. De senaste åren har jag dragit igång Operation-övertala-resten-av-familjen-att-dra-utomlands. Den går inte jättebra då jag har en make och taliban som tycker att julen är de viktigaste dagarna som finns och de ska absolut firas traditionsenligt. Övriga familjemedlemmar är på min sida.

Men, det senaste året har jag börjat skönja en viss förändring i inställningen. Väldigt liten, men ändå. Så pass att jag är tämligen säker på att vi inte kommer vara hemma julen 2019. Halleluja.

Alltså måste jag igenom en juljefel till. Det är bara ett litet problem. När man har flyttat från ett hus på 360 kvm ner till 200 blir det en del mindre utrymmen. Så mycket mindre att det inte finns en enda plats i hela huset för en julgran. Nämen OJ så tråkigt. 

IMG_9376
Kvar har jag en miljard julkulor och dekorationer och här kommer en fråga: någon som har ett bra tips på vad man kan ha i stället för en julgran men ändå kunna använda lite julkulor? Fick dessutom några nya raringar från äldsta dottern när hon kom hem från en weekendresa nyligen.

Sen är jag allmänt nyfiken på hur ni firar era jular? Traditionellt, utomlands … eller inte alls?

 

 1. Terese skriver:

  Vi höll på och firade jul varannan år hos mina föräldrar och min mans föräldrar sedan vi träffades och de första åren när barnen var riktigt små. Men vi ledsnade på stress och allt vad det är att anpassa sig utifrån andra personer, särskilt eftersom det finns personer i våra respektive familjer som vi helst inte umgås med om vi inte måste. Så för ett antal år sedan bestämde vi oss för att bara fira jul hemma. Ingen i familjen är särskilt förtjust i julmat så julbord har vi valt bort. Istället brukar vi äta en trerätters middag, oftast grillar vi oxfilé. Vi är bara tillsammans hemma i lugn och ro hela dagen. Mina föräldrar som bor i närheten brukar komma och fika men det brukar inte bli någon lång stund. Alldeles lagom. Ett av de bästa valen vi gjort. Ibland har jag tänkt att vi berövar barnen på något. Jag är själv uppvuxen med att träffa mor- och farföräldrar på jul och har tyckt att det hör till. Men barnen, som nu är 9 och 11, har fått vara med och bestämma. Vi frågar dem inför varje jul hur de vill göra och de svarar att de vill fira som vi brukar. De tycker också att det är mysigt.

  Det där med julgran är dock viktigt även för mig. För några år sedan hade barnen klätt granen själva. Det slutade med att jag låste in mig på toaletten och grät. Den var så ful. Sedan åkte jag och barnen och köpte nytt julpynt, klädde av grannen igen och klädde den tillsammans.

  1. Terese skriver:

   Vi klädde INTE av grannen 😂

 2. L skriver:

  Trollhassel – köp långa torkade och låt de stå i en hög vas. Fint med stor stenar runt o mossa.

  1. Åh, den var fin. Vet fasen var jag kan hänga den bara. Hmm, den var verkligen JÄTTEfin!

   1. Gör den till rummets mittpunkt! Ta tillfälligt bort några tavlor eller dylikt 👍

    Tror det blir både assnyggt och classy 🙏

    Kram

 3. Anna skriver:

  jag gör så lite som möjligt, liten gran in dagen innan julafton, sen åker den ut före nyår. Julknytis med en grannfamilj, elstakarna åker fram till första advent o kvar januari/februari ut pga beckmörker hos mig 🙂

 4. Här firar vi jul med barn och barnbarn samt en ensamstående förälder med en-tre barn som inte har ekonomi för att fira själva. Den familjen väljs av en soc dam vi haft kontakt med i många, många år. Det känns bra att kunna göra något för andra. De kommer vid två-tre och går hem senast nio. Ibland är det en familj med andra traditioner än vi har och få lär man sig något nytt. Vi har fortfarande kontakt med barnen som var hos oss första julen vi firade så. De har själva tagit upp ” vårt sätt”att fira och delar med sig på julafton.
  I somras tog vi även med två ensamstående föräldrar ut på sjön en heldag med bad och fika och enklare middag. Så härligt det var att se en kille på 10 år fiska och få napp, mskrillen blev middag och den icke fiskätsnde killen åt som en häst.
  Sådana saker som att kunna skänka lite glädje i någon annans liv gör vår familj glada. Vår ekonomi är väl som de flestas men lite kaffe, saft och bulle kostar ju inte så mycket. På jul har msn ju för det mesta för mycket av all mat och jag tycker det är bra att slippa äta skinka osv i flera dagar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..