Hur gör ni med jul och sånt?

När jag var liten så var våra jular mycket sparsmakade. Det här med julgran fanns inte ens men just det berodde på att min mamma var/är allergisk.

Det som hände när jag flyttade hemifrån blev ju då att jag fick storhetsvansinne. Började samla på julkulor. Bestämde mig för ett tvåfärgstema i granen varje år. Hade host host …. har stora plastbackar med julkulor. En färg i varje back.

IMG_5380
Det jag dock aldrig kunnat ha är en riktig gran då min mamma fortfarande är allergisk. Det tog jag dock igen med att för över 20 år sen handla jordens dyraste plastgran på NK. Så dyr att den fortfarande står sig i det avseendet att den faktiskt ser äkta ut. 
IMG_1584
När den är klädd ser den ut som en amerikansk gran. Det här med ”less is more” är inte min melodi över huvud taget. 
DSC00259
It’s jefligt mycket more!

Sen en annan sak; granen och allt annat ska upp den 1 december …. och ner absolut senast helgen efter nyårsafton.

Så där har jag hållit på år ut och år in. Bara ett problem: jag tycker egentligen inte om julen. Alls. Ju äldre jag blir, desto mer motstånd känner jag. Har inget med den allmänna hysterin att göra utan mer att jag har så sjukt svårt att låta bli att tänka på de familjer som inte har det så bra då. I synnerhet barn som far illa. De senaste åren har jag dragit igång Operation-övertala-resten-av-familjen-att-dra-utomlands. Den går inte jättebra då jag har en make och taliban som tycker att julen är de viktigaste dagarna som finns och de ska absolut firas traditionsenligt. Övriga familjemedlemmar är på min sida.

Men, det senaste året har jag börjat skönja en viss förändring i inställningen. Väldigt liten, men ändå. Så pass att jag är tämligen säker på att vi inte kommer vara hemma julen 2019. Halleluja.

Alltså måste jag igenom en juljefel till. Det är bara ett litet problem. När man har flyttat från ett hus på 360 kvm ner till 200 blir det en del mindre utrymmen. Så mycket mindre att det inte finns en enda plats i hela huset för en julgran. Nämen OJ så tråkigt. 

IMG_9376
Kvar har jag en miljard julkulor och dekorationer och här kommer en fråga: någon som har ett bra tips på vad man kan ha i stället för en julgran men ändå kunna använda lite julkulor? Fick dessutom några nya raringar från äldsta dottern när hon kom hem från en weekendresa nyligen.

Sen är jag allmänt nyfiken på hur ni firar era jular? Traditionellt, utomlands … eller inte alls?

 

 1. Häng julgranskulor i vackra band i fönstren. Antingen enstaka eller många så tätt att det blir som en gles gardinkappa.

  Lägg vackra julgranskulor i en stor glasvas tillsammans med en batteridriven ljusslinga.

 2. Ångest inför varje jul. Har lite för mycket människor som gått bort. Saknaden blir jobbigare under storhelger. Pyntar mindre och mindre för varje år. Tonåringarna pyntar mer och mer för varje år.. Gubben och jag kokar skinkan kvällen innan julafton. Då är det mysigt. Tända ljus och ett glas rött. Sen doppar vi i grytan och äter skinkan när den är precis nygrilljerad. Sen öppnas paketen vid tolvslaget till tusen tända ljus och vita dukar och hela julkitet. På julafton ränns det runt till de gamla som är kvar. Har också försökt åka bort. Bästa julen var när vi sket i den och gav alla julstrulspengar till Frälsis. De gör otroligt mycket för uteliggarna i vår stad. Det var ett år när de stora ungarna flyttat och de små var för små för att fatta. Jag tycker att man kan göra så himla mycket annat kul ihop än att fira jul. Det är en kvarleva till ekorrhjul från förr som man inte kan ta sig ur pga barnen. När jag blir gammal och klok och tillräckligt modig så ska jag säga ifrån och se på Grinchen hela julen. Tills dess… Djupa andetag. Fram med pynthelvetet, handla mat som tar dagar att laga. Köpa klappar som numera kostar stjortan pga ålder på barnen. Okej. Ungarna är jätte tacksamma och tindrar med ögonen och ÄLSKAR allt från mat till pynt till klappar. Och jag älskar mina ungar och vad gör man inte för att de ska ha en barndoms jular att tänka tillbaka på. Själv skulle jag vilja vara någon helt annanstans där granen inte lyser. Men jag ska inte gnälla. Jag har en älskad familj (delar av är kvar) att dela julen med. Många fryser och letar mat i soptunnor som alla andra dagar. Världen är helt jävla snedvriden.

 3. ÄLSKAR att du tycker du inte har plats för en gran när du bor i ett 200kvm stort hus. Vi har 140kvm och har huuuuur mkt plats för det som helst😂. Betyder dock inte att det blir så mycket pynt, jag ogillar julen – så himla mycket press från alla håll och kanter! Vi har bestämt att när ekonomin blir bättre om ett par år (student med småbarn och husrenoveringar = inte mycket pengar på sparkontot) så blir det resa på julen✈️

  1. Hahaha, förlåt men det här huset har femtusen jävla utgångar. Har tre bra ställen den kan stå på men antingen är det för trångt eller så är det utgång till trädgården. Vi utnyttjar allihopa för Nisse…. så ja, det är svinbra att skylla på det i år, hehe!

 4. Varmt välkomna ner till Spanien över jul och nyår, inkl Nisse ❤️. Nä traditionsenlig jul är inget för mig alls. Vi gör alltid olika saker varje år, ibland utomlands, ibland på pensionat, ibland hos någon familjemedlem. I år testar vi att hänga i vårt miniplace i Spanien, det ska bli skönt.

 5. Vi firar utomlands i år igen. Det blir fjärde julen som vi firar utlomlands. Men självklart har vi julgran, en äkta julgran. Vi tycker det är så skönt att fira utomlands. Vi saknar inte julmaten alls. Det enda vi behöver är varandra, en julgran och julklappar.
  Kramar 😘

 6. Jag har väldigt blandade känslor för det här med jul. Dels älskar jag myset med min lilla familj, bara vi fyra i lugn och ro med ett julbord utan måsten, få klappar men köpta med omsorg och att vi gör som vi vill, inte en massa måsten för att alla andra… Sedan är det minussidan med alla som är ensamma eller saknar tak över huvudet, en barndom där varje julhelg innebar en rädsla och ångest över en skitfull alkispappa och en mamma som valde att dra hemifrån utan mig och där jag tillbringade tre dygn livrädd inlåst i ena badrummet, ångest och lite äckelkänslor över andras överflöd och långresor där dom kanske kunde delat med sig till dom som inget har istället. Sedan den här galna hysterin med Instagramperfekta pyntade hem… Näe. Och om jag framstår som Robin Hood nu så stämmer det väldigt väl. Mindre hysteri, mer omtanke.

 7. Jag hänger mina kulor i fiskelina i fönstren, vi har stora fönster så man får plats med många i lite olika längder, då kan du dessutom ha olika färgteman i olika rum om du så önskar… Ni kan ha en gran utomhus med lysen i, ser väldigt trevligt ut i mörkret. Gå bananas o klä den med glitter o tom kulor om du har några i plast som klarara kaller teperaturer, om det nu är GRANEN som är det viktiga för dina famlijemedlemmar. Ser fram emot bilder på julkulor i dina fönster framöver 😉 Man kan skita i julstärnor o bara ha kulor…

 8. Oftast brukar vi befinna oss i Thailand vid juletid då vi varje år åker dit 3-4 veckor. Såååå skönt att slippa allt som har med julen att göra. Jag blir så jädra stressad över allt som har med julen att göra (även om jag inte behöver bli det) och nu börjar kommersen redan i september så man är less innan december ens inträtt. I år valde vi dock att skjuta på resan och åker i april i stället eftersom vi rest så mkt i år plus att jag var så less på värmen.. Börjar redan ångra mig 🤣🤣 Jag har precis som du bytt från 400kvm till 125kvm och dessutom tycker jag inte om böket med granen så jag har tillverkat en själv i trä som hänger på väggen. Målat den vit, installerat belysning och fixerat dekorationerna. Den är så snygg så det gör det inget om den sitter kvar nån vecka efter ju heller . När jag är klar lyfter jag bara av den och förvarar den bakom dörren i förrådet. Hur smidigt som helst och alla som ser den vill ha en egen 😅 Annars hade ju Ellos nån väggvepa nu med belysning som iaf på bild såg ut som en gran..

 9. Ska för första gången på 5år fira jul med alla mina barn på samma plats 🙂
  Finns inte så mkt som en julgranskula här pga senaste årens ”äventyr”
  Men ska nog pynta med ngt i sinom tid 😊

 10. Ett Höganäskrus med tallgrenar är fint och tar liten plats, det går bra att pynta lite grand och jag skulle tro att din mamma tåler det också. Dock anser jag att det är advent i fyra veckor först innan det blir jul, så julgranen och annat pynt ska upp på lillejulafton och ner på tjugondedag jul. Det finns många som har svårt med jul på grund av sorgliga minnen, jag är numera en av dem, men jag tycker absolut inte att andra ska låta bli att fira och nuta av julen av sympati. Tvärtom tycker jag att alla som kan vara glada och ha trevligt ska göra det och maxa trevligheterna så mycket det bara går, vi andra blir inte gladare för att ni också känner vemod. Världen behöver mer glädje, lycka och samvaro och vi som har svårt att hitta den kring jul behöver andras glädje för att lyfta frekvenserna.

 11. Ena halvan tycker det är mysigt med julen, andra halva (projektledaren/inköpsansvarig/hushållerskan?) tycker den är… Typ, jobbig. Men äsch, man får skylla sig själv. Det blir ju liksom bäst, när jag styr upp allt. Så, traditionellt ända upp till stjärnan i granjäveln.

 12. Vi är hemma med vuxna barn inga släktingar på julafton och äter julbord med både julmat och sushi,pizza. Julgran är ett måste för mig med alla kulor och pynt jag har. Första advent har jag pyntat hela huset förutom granen som är av plast och tas fram efter lucia.Några paket var vi har sagt ifrån om paket från mormor/farmor.Juldagen tofflar vi runt i pyjamas länge och spelar spel. Sen på annandagen bjuder vi svärmor med man på middag de senaste åren har vi skippat julmat då och ätit något annat

 13. Jag firar hemma hos min mamma och hennes typ sambo och så kommer min lillasyster hem ifrån Sthlm. Det är som vilken helg som helst, enda skillnaden är att vi äter julmat. Julklappar slutade vi med för flera år sen 🙂

 14. Packar in tonåringar, maken och klappar, och drar till fjällstugan ❤️ Ibland är det bara vi, ibland grandparents som hänger med. Älskar det – och det är verkligen jul för oss.

 15. Jag förstår dina känslor ang. julen. Men….att åka utomlands istället..skapar inte det tankar kring alla som inte har råd att göra det. Eller alla dom som inte ens har ett hem att vara i? Tror inte att man kan åka ifrån sina känslor och tankar ang. alla som har det förjävligt. Varför inte hjälpa till någonstans där det finns hemlösa som får fira jul…hoppas du fattar mina tankegångar! Lite karl- bertil jonsson-jul.

 16. Vi köpte en julgran från Balsam Hill förr förra året. Alltså samma ställe där alla filmbolag köper sina, till exempel alla Juliga hallmarkfilmer har julgranar från Balsam Hill, och de är samma som användes hos Oprah’s TV-show och också Ellen. Där snackar vi ”riktiga” fejkgranar där varenda kvist är gjort i en form. Jag är som du, går all in på julgranen varje år och älskar det. <3

  1. Åh, I wish! Eller nä, julen får fan vara över för min del. När det kommer till granar och att vara hemma. I år blir sista gången. Punkt.

 17. Jag som bor på Gran 🎄Canaria firar såklart här i värmen med skaldjur och champagne, saknar inte julmaten precis även om jag kan få tag på det mesta här.
  Julgran nääää inte här bara en adventsstjärna och en liten tomte.

 18. Jag firade alltid hos mina foraldrar innan jag flyttade till Peru. Kommer ihag forsta julafton har da jag lag i sangen och grat medans exet tyckte det var viktigare att supa med en bekant istallet for att fira lite mysigt, efter det var jag hemma hos foraldrarna julen efter och var SA lycklig. Nu borjar jag sakta och sakert anpassa mig till Peruanska traditioner med kalkonmiddag vid 12-slaget med hela slakten. I ar blir det nog bara jag och sambon, men eftersom vi for forsta gangen sen vi blev ihop faktiskt har rad sa tanker vi kopa bade gran och julkrubba och bara stanga in oss med kalkonmiddag, skumpa och julklappar. Langtar redan nu.

 19. mina föräldrar hade alltid en en (växten alltså) den finns ju i varierande storlekar. mamma hade alltid rött band med glitter o röda mini kulor i en…sedan hade de en stor gran med men denna välkomnade alltid folk i hallen….

 20. Julpynt till första advent, granen kvällen före julafton – allt ner till tjugondag Knut om inte katterna demolerat granen innan.
  Första julen som nyskild, kanske med en ny karl om vi fortfarande hänger ihop till jul och han säger sig avsky julen.
  Har firat jul både i mitten av december och i mitten av januari förut beroende på när de äldsta barnen varit här då de har halva släkten i England och ibland firat där. Då har vi (jag och fd maken) kunnat äta makaroner och bacon på julafton för det är ingen jul utan barnen.
  Julmat, klappar, hemgjort godis och inga måsten.
  Har vänner som flänger runt som skållade troll för att besöka alla släktingar/bonussläktingar och beklagar sig över detta – brukar krasst påpeka att det är självvalt, det måste inte vara så. Det är helt OK att fira för sig själva hemma och de släktingar som prompt måste ses är välkomna på fika.
  Har väldigt svårt för att tvingas umgås med folk som jag inte umgås med annars bara för att det råkar vara jul/högtid.

 21. Jag älskar advent. Jag älskar att räkna ner. Jag gillar julstämningen i butikerna. Men jag ogillar julen. Mest av allt ogillar jag att man tvingas träffa sin släkt – som man inte har något gemensamt med. Man gör det för det är jul, för det är så det ska vara.

  Jag ogillar att man ska låtsas vara så lycklig hela tiden. Man ska visa upp den största granen, de bästa klapparna etc.

  Denna höst mår jag lite halvdåligt. November 2018 är så jävla segt. Ibland vet man inte vad man ska ta vägen.

  I år kommer jag ligga lite lågt med julklappar, har faktiskt redan köpt alla utom en. Så jag kan slippa hetsen – bara njuta av mina lussebullar och pepparkakor. Julkorten är redan skrivna.

  God fucking jävla Jul brukade jag skriva förr (för att irritera alla låtsas-lyckliga människor) men i år kanske jag känner så – på riktig.

  1. HAHAHAHA ja j*klar vad jag instämmer. Om det inte var för att jag gick med i våga-vägra-skriva-julkort för många år sen så skulle jag knycka den frasen direkt. Släkten håller jag mig (oftast) ifrån – firar hellre med vänner. Men jag vill understryka att jag har många släktingar som jag verkligen gillar – blir lite mycket bara.
   Som vanligt går familjen ut och äter ett hejdundrandes julbord nån dag innan D-day = jag slipper stöka runt i köket. Vi lagar gott och o-juligt på självaste aftonen.
   Så härligt att läsa att det finns fler!

 22. Åh vad jag känner igen mig. Dels pga uppväxt i Sovjetunionen med fattigdom samtidigt som religiöst firande var bannat så man firade (iofs alltid rejält med ordentlig planering och mkt glitter) nyår med gran & presenter istället. Sen kom vi till SE och föräldrarna behöll nyårstraditionen (gick och köpte gran i mellandagarna ibland bland resterna och försäljarna undrade mest om vi var dumma i huvet) så fick aldrig riktigt fira som vännerna.

  var anti ett långt tag tills… mina bästa väninnor som är muslimer men älskar svenskt julfirande drog igång traditionen med världens mest traditionella julfirande (lånt innan deras barn kom, så det var för vår skull och inte barnens!). Vi samlas, ser Kalle, äter, spelar spel, äter mer, äter lite till, tomten kommer och delar ut klapparna, vuxna leker julklappsleken och bara umgås långt in på småtimmarna. Våra föräldrar kommer förbi någon timme varje år är det fler och fler barn och nya makar som dyker upp. Ingen av oss ”ska” eg fira jul (min ryskortodoxa jul är i januari) men vi har gjort julafton till vår fasta punkt att längta efter varje år. Så även när jag inte är värdinna så följer känslan med så jag räknar ner tills jag kan pynta 1a advent (aldrig före!) med gran och nytt tvåfärgstema varje år (i år svart vitt & guld lite jo malone-inspirerat).

  Det fanns perioder jag helst ville åka bort men har istället julen som påminnelse om allt som är bra och viktigt hemma.

 23. Jag har katt. Har fått experimentera med kulorna. Ett år hängde jag upp de med fiskelina i olika längd i taket (dubbelhäftande matttejp som är lätt att få bort) över matsalsbordet. Blev en riktigt cool dukning till nyår. Hängt de i gardinstången… Fantasin sätter gränserna haha

 24. Jag och sambo drar utomlands och husvaktar/ är djurvakt åt en släkting. Bara vi två, hundpromenader, sol och allmänt härligt hela julen fram till nyår då vi sammanstrålar med släktingens familj. Toppenbra!

 25. Har man glömt julens budskap, varför vi firar jul? Varför är det så upphausat egentligen det var nog inte det som var meningen från början. Kraven har blivit för stora, paketerna blivit för dyra alla mat ska lagas knäck ska kokas.
  Tror inte barnen kommer minnas så många jular när de blir vuxna. Vi var en skara på sju barn i mitt älskade barndomshem som är ett minne blott.
  Inte var där utrymme med massor av klappar men mycket omtanke, julgran och julpynt.
  Försök ta det lite lugnt så kommer julen bli minnesrik.
  Lev väl/MH

 26. Jag brukar ha ett stort fat som jag pyntar med vackra kulor och lite änglahår och en ljusslinga som belysning! Den har jag på vardagsrumsbordet…sen på köksbänken har jag ett stort tennfat med bara röda kulor och så en ljusslinga…blir jättevackert!

 27. Jag älskar julen och jag älskar att pynta! Min man gnäller varje år och tycker jag är skitjobbig. 😂 De första åren vi bodde ihop hade vi inte plats för en julgran så jag pyntade vår porslinsblomma och hängde julgranskulor i gardinerna och fäste glitter i gardinerna. Nu har vi en plastgran som jag pyntar med en mängd olika pynt. Och jag pyntar valvet mellan hallen och vardagsrummet med ljusslinga, stora julgranskulor och glitter. Och vårt pepparkakshus är legendariskt! Ljusslingor, batteridrivna granar som lyser i olika färger och Rudolf the älg såklart! I love xmas! Saknar dock att fira med min pappa men han har gjort sitt val. Vi firar med svärföräldrarna och kusinen och det är mysigt det med.🎅🎄🎍🎋☃️

 28. Jag älskar julen… när den är lugn och mysig och man sitter uppkrupen i soffan, ser på filmer och käkar Alladin och mandariner. Tillsammans med nära och kära. Julbord är trevligt men orka hålla på halva julafton för att hinna fixa det sista. Får jag bara skinka med mimosasallad så är jag nöjd. Viktigast är samvaron.
  Ett par gånger har vi åkt till nåt mysigt fjällhotell över jul… så skönt att slippa allt stök och bara sätta sig vid dukat bord osv. Sen brukar det vara lite mysiga aktiviteter på/kring hotellet. Rekommenderas!!

 29. Ska njuta av att min äldsta son med hund kommer hem över jul. Blir att fira jul med 2 av 3 söner hemma på julen.
  Till advent kommer gardiner och adventspynt fram, julgranen klär vi tidigast någon dag innan julafton. Och i mitten av januari så åker allt undan igen.

 30. Har alltid firat med mannens släkt på förmiddagen och min släkt på kvällen.
  Förra året åkte min släkt utomlands, halleluja va härligt 😃 vi firade dock jul ändå med mat och julklappar men att vara i sol och värme, ja tack!

 31. Vi ska fira vår första julafton hemma hos oss. Ska bli så skönt att familjen kommer hem till oss eftersom vi är dom enda med små barn. Ser väldigt mycket fram emot att få bjuda alla på min version av julafton. Blir nog väldigt traditionellt är jag rädd, men längtar så!!

 32. Jag är jättetraditionell förutom att jag skippade de överdådiga julklapparna till de vuxna för 20 år sedan då de jag firar med har mer än de behöver. Däremot ger jag bort något hemlagat, kakor, marmelad, godis…
  Barnbarnen får såklart något från önskelistan.
  Stjärnan kommer upp till första advent, julgranen får bollar i grenen kvällen före julaftonen (alltid olika teman) och kastas ut till Knut. Maten sparas det inte på och blir lite blandat svenskt och norskt. Ibland är vi hemma och har besök på julhelgen andra gånger är det vår tur att bli gäster. I år blir det bara sambon och jag, han jobbar hela julhelgen.
  Eftersom vi inte träffar våra nära och kära så ofta pga avstånd är julens viktigaste uppgift att vi får umgås och vara tillsammans i lugn och ro och bara ha det mysigt bra. Under åren som gått har många av nära kära gått bort så för mig är julens höjdpunkt att få vara tillsammans. Stressar gör jag inte heller utan man hinner det man hinner – julen kommer hursomhelst 🙂

 33. Så snygga kulor ska hänga i en gran, min exempelvis.
  Bara att skicka söderut, tror inte huset ens e stort nog att förvara alla dina kulor i 😜

 34. Julen😵🔫 jag vill göra som björnarna , gå i ide och vakna upp när det är vår
  Men nu finns det ju andra inblandade så därför blir det hooo-hooo , dopp i grytan mm…..
  Men nästa år……..💪

 35. Här firar vi jul med barn och barnbarn samt en ensamstående förälder med en-tre barn som inte har ekonomi för att fira själva. Den familjen väljs av en soc dam vi haft kontakt med i många, många år. Det känns bra att kunna göra något för andra. De kommer vid två-tre och går hem senast nio. Ibland är det en familj med andra traditioner än vi har och få lär man sig något nytt. Vi har fortfarande kontakt med barnen som var hos oss första julen vi firade så. De har själva tagit upp ” vårt sätt”att fira och delar med sig på julafton.
  I somras tog vi även med två ensamstående föräldrar ut på sjön en heldag med bad och fika och enklare middag. Så härligt det var att se en kille på 10 år fiska och få napp, mskrillen blev middag och den icke fiskätsnde killen åt som en häst.
  Sådana saker som att kunna skänka lite glädje i någon annans liv gör vår familj glada. Vår ekonomi är väl som de flestas men lite kaffe, saft och bulle kostar ju inte så mycket. På jul har msn ju för det mesta för mycket av all mat och jag tycker det är bra att slippa äta skinka osv i flera dagar.

 36. jag gör så lite som möjligt, liten gran in dagen innan julafton, sen åker den ut före nyår. Julknytis med en grannfamilj, elstakarna åker fram till första advent o kvar januari/februari ut pga beckmörker hos mig 🙂

   1. Gör den till rummets mittpunkt! Ta tillfälligt bort några tavlor eller dylikt 👍

    Tror det blir både assnyggt och classy 🙏

    Kram

 37. Vi höll på och firade jul varannan år hos mina föräldrar och min mans föräldrar sedan vi träffades och de första åren när barnen var riktigt små. Men vi ledsnade på stress och allt vad det är att anpassa sig utifrån andra personer, särskilt eftersom det finns personer i våra respektive familjer som vi helst inte umgås med om vi inte måste. Så för ett antal år sedan bestämde vi oss för att bara fira jul hemma. Ingen i familjen är särskilt förtjust i julmat så julbord har vi valt bort. Istället brukar vi äta en trerätters middag, oftast grillar vi oxfilé. Vi är bara tillsammans hemma i lugn och ro hela dagen. Mina föräldrar som bor i närheten brukar komma och fika men det brukar inte bli någon lång stund. Alldeles lagom. Ett av de bästa valen vi gjort. Ibland har jag tänkt att vi berövar barnen på något. Jag är själv uppvuxen med att träffa mor- och farföräldrar på jul och har tyckt att det hör till. Men barnen, som nu är 9 och 11, har fått vara med och bestämma. Vi frågar dem inför varje jul hur de vill göra och de svarar att de vill fira som vi brukar. De tycker också att det är mysigt.

  Det där med julgran är dock viktigt även för mig. För några år sedan hade barnen klätt granen själva. Det slutade med att jag låste in mig på toaletten och grät. Den var så ful. Sedan åkte jag och barnen och köpte nytt julpynt, klädde av grannen igen och klädde den tillsammans.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..