Kan man inte bara vara snäll?

Min absolut bästa egenskap är att jag är snäll och det är också något jag värdesätter högt hos mina kompisar. Rent allmänt kan jag tycka att alla människor borde eftersträva att vara snälla. … och att göra andra glada. Det krävs så himla lite för att göra någon annan människa glad. 

IMG_9590
Härom kvällen var jag på vår lokala McDonalds här i finhooden. Inte mitt favoritval av matställe så jag är sällan där. Det var lite folk men trots det var det lång väntetid på hämtmaten. I restaurangen, som är relativt liten, satt det i stort sett bara ungdomar.

Efter någon minut kommer det ut en kvinna från toaletten. Hon är hemlös och släpar med sig en vagn med sina få ägodelar. Jag uppskattar hennes ålder till runt 65 men vet av erfarenhet att hon lika gärna kunde ha varit 50. Hon tar sina saker och sätter sig vid ett bord. Ställer fram en liten flaska Loka. Flaskan är väl använd. Jag ser att ungdomarna runt omkring henne tittar på henne. En kille säger plötsligt: ”Öh du kärring, du luktar, sätt dig nån annanstans!” Polarna skrattar högt. Kvinnan stirrar tomt framför sig. Det brinner i skallen på mig men jag säger inget, står en bit ifrån.

Samma kille igen: ”Hörunte va jag säger, du stinker, sätt dig nån annanstans!” Ännu högre skratt.

Jag kan vara en rätt störig jävel med stor käft men med det som händer i samhället är jag inte längre lika kaxig. På ”min tid” skulle t ex  man som tjej aldrig bli nedslagen och man skulle absolut aldrig slå ner en kärring i min ålder. Idag drar man fram en kniv utan att ens vara provocerad.

Nu hann jag inte ens tänka dom tankarna klart när han öppnade truten andra gången, utan jag går fram till den kaxiga killen. ”Du, lägg av för fan. Flytta på dig eller gå härifrån om det inte passar!” Han bröstar upp sig och ska precis öppna sin fula mun igen men jag fortsätter: ”tycker du på allvar att du är en skön snubbe som behandlar en människa så där? Skaru kaxa så kaxa med mig.”

Jag ser att det brinner till i ögonen på honom och han reser på sig. Jag hinner känna mig aningen skitnödig men samtidigt tar en av hans kompisar tag i hans arm och drar ner honom på sätet igen. Han säger något på nåt språk jag inte förstår.

Jag sätter mig framför kvinnan och frågar om hon är hungrig. Hon tittar på mig och jag ser rakt in i hennes tomma ögon. Hon svarar inte men jag reser på mig och grå fram till kassan och beställer allt möjligt. Det tar hundra år för dom men när brickan är fylld går jag fram och ställer den framför henne. Hon tittar inte upp och jag lägger bara min hand snabbt över hennes och säger ”ta med det du inte orkar” och tänker samtidigt ”eh, är jag dum i huvet, klart hon kommer ta med sig!”

Jag går förbi kaxgänget, ger hövdingen en inte jättesnäll blick och säger: ”är det så jävla svårt att vara snäll mot någon som inte har det bra?!” 

Sen går jag snabbt därifrån. Tänker att jag måste skynda mig ifall idioterna får för sig att slå ner mig. Önskar samtidigt att jag skulle haft en bil som inte var så iögonfallande. Tänk om de får för sig att ta reda på var jag bor?

Men, när jag sitter vid trafikljuset känner jag ändå att jag gjorde rätt. Vem FAN uppfostrar sina barn att bete sig på det där sättet? Eller rättare sagt; vem skiter i att uppfostra sina barn?

 1. Åh, blir alldeles varm i hjärtat, så fint gjort! All heder att du dessutom vågade stå upp för kvinnan, förhoppningsvis fick de sig en tankeställare!

 2. Fan vad bra att du agerade! Jag tror att det är en av orsakerna till att ungdomar beter sig så – just för att många låter bli att göra något. Jag brukar tänka att ”Kan jag leva med mig själv om jag låter bli”. Svaret är mycket ofta nej… Och när det gäller äldre, små barn, djur och försvarslösa då MÅSTE vi agera!

 3. Helt rätt, jag kan inte heller hålla tyst i såna lägen, att inte barn får lära sig rätt och fel är så sorgligt de kidsen kommer få det sjukt svårt i livet.. och smitta och förpesta livet för andra under tiden..

  / S

 4. Du har visat vad civilkurage är i verkliga livet.

  Att ha civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.
  ❤️

  1. Tack, men jag är inte bättre än nån annan. Problemet är att man, inklusive undertecknad, är för flat i det vardagliga. Jag vågar fan inte längre men nu råkade ilskan ta över och jag öppnade munnen utan att hinna tänka. Kanske för att jag befann mig i mina egna hoods och kände mig trygg trots att hela ungdomsgänget absolut inte kommer härifrån. Hur som så tycker jag det är förjävligt att man ska behöva tänka två gånger i rädsla för att nån jävel ska dra fram en kniv bara för att man vill att folk ska bete sig schysst mot varandra.

 5. Heja dig, helt rätt och nä att vara snäll bör alla träna på, hela ”me my self an I” har dragits några varv för långt i samhället. Och att man ska behöva vara rädd för att få en kniv i sig för att man visar godhet, medmänsklighet och civilkurage det är f-n inte klokt. Min dotter A blir helt stressad när jag agerar liknande som du gjorde nu, men samtidigt har hon ett rättspatos som jag hoppas hon kommer att bära med sig genom livet. Tror på att vara förebild. Att vara snäll är en rättighet och en skyldighet. Karma.

 6. Fy f**n vad bra du är… min första ofiltrerade tanke
  Sen blir jag (precis som du) också ledsen över hur hårt det är i vissa lägen, hur vissa verkligen saknar både uppfostran och empati… något av det viktigaste för mig att lära mina barn är hur man är mot andra och framförallt hur man INTE ska vara…
  Hoppas bara hon fick sitta ifred när du väl lämnat restaurangen… att dom inte fortsatte utan att polarna fortsatte dämpa honom

 7. Där kan du mycket väl ha sått flera frön för framtiden Mona och det är bland det största man kan göra, för den typen av frön har en chans att både växa och skapa ringar på vattnet långt bortom den här händelsen. Kram på dig och tack för att du är du! 💖

 8. Det är ju mycket fri uppfostran idag tyvärr, och många föräldrar har nog inte en susning om var deras ungar är eller vad de egentligen gör ute på stan. Men visst är det så att man tvekar inför att öppna käften i dagens läge, just för att man är rädd för att bli nerslagen, hotad o.s.v. Det är skamligt att det har blivit som det är.

 9. Bra Mona! Jag tänker som du, jag är rädd för att säga ifrån för jag är rädd för vad som kan hända med mig. Men jag tänker sedan att det är precis det som gör att tonårsslynglar gör som de gör och det ska de fan inte få göra mer så då brinner min stubin! Vi har ett sådant gäng som häckar utanför mitt jobb. De sitter i väntrummet och är så jävla tykna och störiga att personalen ibland inte vågar gå hem när gänget sitter där. Vi har väktare som kommer vid stängning varje kväll och t o m de är rädda för att säga till dem. De kallar på polis och då lommar gänget hem. Bara för att komma tillbaka dagen därpå och vara hotfulla igen. De har verbalt gett sig på våra äldre patienter när de ber dem flytta på sig så de kan komma in i till oss. Jag vägrar låta dessa individer styra över vår arbetsplats! Jag låter dem inte se att jag egentligen är skiträdd, säger till dem ändå.

 10. Grymt!! Så himla bra. Kan förstå din känsla när du gick till bilen.

  Jag sa till ett stort gäng störande killar som inte kunde sköta sig på en fotbollsläktare. Men där fanns det ordningsvakter mm som tog tag i problemet när jag inte fick någon gehör på mitt försök att få dem att lugna sig. Men vi fick gå därifrån för sonen kände sig inte trygg.
  Hade samma tankar där som du hade igår, uppfostran!!

 11. Förstår din rädsla, men fy fan vad bra agerat!! Känner som Carina i kommentarerna…Pay it forward…skall oxå göra något gott idag!

  1. Och? Vad vill du ha sagt med den kommentaren? Så ”svenska” ungdomar bär sig inte åt så ? Är det det du menar så är det lämpligt att du går djupare in i det!

   Denna kommentaren lämnas av en mångårig lärare för mestadels svenska tonåringar och det var minsann ingen dans på rosor så jag vill gärna veta vad du har för speciell erfarenhet !

  2. Och lika ofta är det blonda och blåögda ”äkta svenskar” beter sig som skitstövlar. Skithögar kommer i alla färger och talar alla språk. Som tur är så gäller det även änglar.

 12. Bra där Mona!
  Skrev just en lång kommentar om vissa incidenter jag själv varit med om, där jag visat civilkurage och vanlig medmänsklighet, och vad det gav för resultat. Men kunde inte posta den!?
  Håller i alla fall med om att den där olustkänslan och rädslan smugit sig på mer och mer de senaste åren.

 13. Men nu fulgråter jag! Så fint och starkt gjort av dig❤️ Man blir så förtvivlad när man ser hur endel beter sig. Bra du sa ifrån👍🏻

 14. Jag blir tårögd! Dels av vad du gjorde och dels av hur idioten betedde sig.
  Man måste börja tidigt med dom snorungarna! Barn pekar och barn frågar men då är det en förälders förbannade skyldighet att lära barnen redan då att alla människor är lika värda.
  Jag är på riktigt orolig för framtiden.

 15. ååååå du är en vardagshjälte <3
  jag tar med ditt agerande o hoppas att kunna använda det i framtiden.
  Vi brukar också köpa mat till de som inte har-men jag har aldrig (än så länge) behövt käfta mot någon. all heder åt dig <3

 16. Åh. Det är det här vi ska bygga världen med. Kärlek, respekt och att uppfostra de ungar som kanske inte fått just kärlek och respekt. Jag blir så glad. Det du gjorde är så himla viktigt. Vi måste stå upp för de svaga. Men vi måste också visa dem som inte förstår det hur viktigt det är med humanitet. Så viktigt att du också delar detta ögonblick med oss. Kärlek sprids som ringar på vattnet. Jag vet att du inte vill ha någon gloria. Men vi måste prata om sånt här. Det finns så mycket som sprider hopplöshet och tappat mod. Det här inlägget visar att vi ska bygga broar mellan människor. Inte murar. Stort tack för inspiration till att fortsätta att ge en hjälpande hand när man kan. Vi är så många fler än de som ger en snyting. ❤️ 🕯️

 17. Eller rättare sagt; vem skiter i att uppfostra sina barn?

  D E T är just kärnan i vårt samhälle! Varför törs föräldrar inte uppfostra sina barn?? Det är för mig en stor, stor gåta. ALLA kan vara snälla och SKA vara det enligt mig.
  Du gjorde helt rätt Mona. Kvinnan där har dig i sitt hjärta nu. Jag lovar.

 18. Så jäkla fint gjort av dig ❤❤❤ väldigt modigt för precis som du säger så vet an fan aldrig idag vad som kan hända, o det med bilen känner jag igen,man blir nojig, precis som jag berätta för dig med mitt efternamn.

 19. Starkt jobbat!

  Jag tror så mycket på det engelska uttrycket ”it takes a village to raise a child”. Föräldrarna ska göra sin bit, men sen måste vi andra, som utgör samhället, bidra med att förmedla de grundvärderingar vårt liv tillsammans bygger på.

  Jag drar mig inte för att säga ifrån och har då och då blivit uppsökt av föräldrar som inte tyckt att jag har rätt att tillrättavisa deras barn/ungdomar. Min respons till dessa föräldrar är att jag kommer att fortsätta och att jag förväntar mig detsamma från dem när min 4-åring är gammal nog att vara ute och hitta på saker jag inte har koll på.

 20. Åh så bra! Både att du sa ifrån och köpte mat!

  Jag tror tyvärr att det många gånger händer just för att ingen ifrågasätter barn, ungdomar eller i synnerhet vuxna. Om man bara ställer en motfråga eller ifrågasätter så måste de tänka ett varv till och det är kanske först då polletten trillar ner. Den borde göra det snabbare men om den inte gör det och personen bara agerar utan tanke och vi genom att ställa en motfråga kan få till en annan attityd nästa gång är det ju fantastiskt.
  Bra jobbat Mona!!

 21. Heja dig!!! 👏 Stackars kvinna och jävla ungar, både han som var uppkäftig och dom som skrattade. Hatar att jag alltid känner mig rädd för mitt eget liv när man vill säga ifrån till ungdomar, ofta håller jag tyst pga rädslan att dom i gäng ska hoppa på en. Väldigt bra gjort av dig!

 22. Bra gjort! Min erfarenhet av sana skitungar ar ju att dom oftast ar kaxiga for sina vanner men sa fort nagon de inte kanner sager at dem vet de inte riktigt hur de ska bete sig. Har i Peru ar det vanligt att hemlosa kommer in ipa restauranger och fragar efter mat, det som faktiskt var det basta med mitt ex var att han alltid gav dem halva sin macka (dom brukar dela upp dem i tva delar, sa alltsa inget han sjalv tuggat pa) eller bestallde in nagot till dem. Manga restauranger har ger aven hemlosa det som blivit over av lunchen eller sticker till dem nagot som de iaf vet inte skulle bli salt, det hade varit roligt att se i Sverige ocksa.

 23. Igår var jag med min 18åriga son på vårdcentralen. Det var drop in och då får man vara där i tid. Vi var där 20 min innan dörrarna öppnades och det var redan 8st före oss. Efter oss var det väl en 10-12 st och när dörrarna öppnades så var det flera som knödde sig före i kön och jag blev så jävla irriterad. Vad ger dom rätten att knö sig före ett pensionärspar eller min son? Nä då ställde jag mig som en mur i dörren och släppte förbi dom som var där före oss och sa till de tre som försökte knö att dom kunde minsann ställa sig sist i kön.
  Frågade sonen om han tyckte att mamma var pinsam men det tyckte han inte.
  Hade jag inte vart med så hade han släppt hela kön förbi honom. Har dessa människor inte fått nån uppfostran? Jag har inga problem med att säga till andras ungar. Struntar blanka fn i vad deras föräldrar skulle säga.

 24. Bra gjort Mona. Jag hade gjort likadant som du!
  Jag kommer ihåg att inför valet 2014 var jag på centralstationen i Linköping. Där stod moderaterna och delade ut frukostpåsar till alla som skulle med tågen. Alla får en påse utom en hemlös kvinna som sitter ensam i ett hörn. Jag blir irriterad när jag ser detta så jag tar emot min påse och går sedan rakt fram till kvinnan och ger den till henne med orden
  – Du behöver det här bättre än jag.
  Hon var nog den enda av oss där som antagligen inte redan hade ätit frukost och därför i störst behov av påsen, ändå gav de ingen till henne.
  Ni kan ju gissa vilken parti jag definitivt inte röstade på det valet.

 25. Vad glad jag blir när jag läser detta!!! Tänk om alla hade så mycket mod och medmänsklighet! Att göra det du gjorde gör skillnad! Tack!

 26. Hörrni! Vad är det som händer egentligen? Detta att vi (jag) varenda dag läser om dödsskjutningar, knivöverfall, våldtäkter… och sedan scrollar ner till nästa rubrik, bara för att vi (jag) har blivit så vana vid extrarubrikerna. Vad är det som händer när vi vanliga människor knappast berörs av dessa rubriker? Vad är det som gjort oss så passiva för allt jävla skit som händer runt omkring oss?
  Jag vet inte, men jag har en känsla, en aning om varför.
  Har vi tappat tron på vad som är rätt, på vad som är okej, på hur vi ska bete oss mot andra människor? Har vi helt och fullt frångått allt som har att göra med empati, medmänsklighet och vanligt sunt förnuft?
  Jag vet inte. Men jag hoppas att det inte är så.
  Att ställa upp för en medmänniska, ge det man kan till den och att visa kurage, det är vad jag vill tro på. Inte helt enkelt alltid med allt vad det kan få för konsekvenser, men så länge vi orkar, kan och vågar så står vi upp för det som är rätt och riktigt!

 27. Du har träffat Petra! Hon är en kvinna från Danmark, hänger mycket i Solna och även Odenplan! Många solnabor har koll på henne, är hon borta för länge så skrivs det om henne i ett forum och vi alla vet snabbt vart hon håller hus! Petra har lite svårt att ta emot hjälp… men ibland så! Fint det du gjorde, och speciellt att du vågade stå upp mot snorvalpen som saknar en fostran!

  Madeleine

  1. Alltså, förlåt men jag kände mig inte särskilt modig. Blev skiträdd i samma sekund jag öppnade munnen. Klart obehagligt. Skäms för att jag reagerade så men nu för tiden kan man ju bli knivmördad för minsta lilla…=(

 28. Tack för ditt mod!! Men frågar ofta varför barn inte får en uppfostran! När man skaffar barn, ofta självmant, så ingår det att uppfostra dem, inte vara kompis för de har de andra, utan visa dem rätt och fel, hur !?! kan det vara såååå svårt? Å hur man man bara låta de vara ouppfostrade, tror det är viktigt att föräldrarna återtar den rollen/ansvaret att visa vad som är rätt och fel.

 29. Bra rutet! Det är så det ska vara, man ska våga säga ifrån. Nu är det ju inte alltid det smartaste att göra idag, tyvärr. Men ibland tror jag att den där genuina ilskan inte ger motparten nåt spelutrymme, den ev rädsla man känner syns inte och går således inte att attackera.

 30. Skitbra gjort!

  Men jag reagerar lite på det där ”idag” som så många refererar till. Jag blev nerslagen i ett bråk för mer än 15 år sedan. I samma veva blev jag hotad i kön på McDonalds i Gbg, enbart för att jag är från Sthlm. Och för ca 10 år sedan ställde jag mig emellan en vuxen man som misshandlade en 15-åring (trodde han var yngre, fick veta åldern under rättegången), och åkte själv på lite stryk.

  Jag är en hyfsat liten kvinna på strax under 40 idag och när jag var yngre var jag dessutom både blyg och timid – ingen som sökte sig till bråk mao. Jag kan inte riktigt hålla med om att det skulle vara värre idag och Brå verkar hålla med mig. Organiserad brottslighet ökar men inte våldsbrott i stort och det är färre ungdomar som uppger att de bär kniv idag jmf med för 20 år sedan när mätningarna startade.

  Nu har inte diskussionen spårat här men ofta när man refererar till ”idag” slutar diskussionen i att kopplingar görs till invandring, så därför vill jag bara flika in att tjejer blev nerslagna även för 15 år sedan (i mina fall av blonda blåögda män, idioter kommer i alla färger).

 31. BÄST!! Det är vad du är! Och SNÄLL!! Och DET är nåt av det finaste man kan vara. Jag försöker också vara snäll så mycket jag bara orkar och kan. men IBLAND…..brinner det till även i DENNA kärringen 😉 Kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..