Det här med namn

Läste igår om att Skatteverket nekat folk en massa namn. Det får mig att undra lite hur folk är funtade.

Hur i hela friden kan man ens komma på tanken att döpa ett barn till ”Superfastjellyfish”? Eller ”Pung”? Eller ”Stormtass”?

Kul att vara 11 år och heta Pung.

Eller är jag för gammal för att fatta?

 1. Jag tycker nog att de föräldrar som vill döpsa sitt barn till Pung bör tänka ett varv till.
  Tänk på våra utlandsfödda barn som bl a heter Kuka i efternamn, är säkert inte så roligt. Såg många knepiga namn när jag jobbade på migrationsverket. Förstår att Skatteverket nekar ibland, förhoppningsvis tänker de på det lilla barn som skall gå genom livet med ett knasigt namn. Visst kan man byta men det är en process och kan ta tid.

 2. Jag skulle inte ens döpa mina dammråttor till Pung 🙈🙉🙊.
  Är det förresten ämnat för en pojke eller flicka…. jag menar då det numera ska definieras som HEN?🤔
  Sweet lord I’m to old for this shit 🤦

  1. Vi håller på att bli könlösa. Hur blir det i framtiden om alla är hen? Måste bli massor av jungfrufödslar i framtiden. 😉🤗🙄

  2. Snälla, gör inte för stor sak av ett ord. ”Hen” används i två sammanhang. Det första är rent praktiskt och tidsbesparande istället för att skriva ”hon eller han”, vilket enligt mig även ger ett skönare flyt i texten. Det andra är de fåtal barn och vuxna som varken har en manlig eller kvinnlig könsidentitet. Det är lätt att raljera och skämta bort det, men har man som jag arbetat (inom endokrinmedicin) med dessa individer och möter människan bakom ”hen” så förstår man problematiken och varför ett litet ord i detta sammanhang betyder så mycket. Så jag ber er att vara lite ödmjuka. Ingen kommer att ta er könsidentitet ifrån er bara för att hen existerar.

   1. Tycker du har rätt att det inte skadar att vara lite ödmjuk om de könslösa vill kallas för hen. Men att knappt inte kunna säga han / hon nuförtiden utan vara politiskt inkorrekt tycker jag är ren idioti, det gör ju tyvärr ordet hen lite infekterat.

    Ang. döpa sina barn till vad som helst så tycker jag det är respektlöst mot barnet. Barnet blir retat hela uppväxten och då hjälper det föga att kunna byta namn i vuxen ålder.
    Alla behöver förvisso inte heta Johan eller Kalle osv. men nån måtta får det vara. Bara för att man ska döpa barnet efter pappan så kan barnet i Sverige inte få heta Pung. Det är som om man skulle döpa sin dotter till Pippi i Frankrike.

   2. Hade absolut ingen respektlös tanke bakom ordet HEN, har själv finska som modersmål och därmed van vid benämningen ”HÄN”, vilket kan vara både han och hon.
    Att det dessutom finns de som saknar manlig eller kvinnlig könsidentitet, har jag full respekt för.
    Om någon tog illa upp så ber jag om ursäkt, My bad.

    1. Norpan, det var säkert min kommentar under din som inte föll i god jord. Visst skall hen få finnas men jag har råkat ut för ett fråga” vill din lilla tös eller pojk ha…” osv och då har jag fått till svår att Nä det vill inte hen… eller ja det vill hen. Just nu tycker jag att hen blivit rätt tjatigt. Det är MIN åsikt och ingen annans och den står jag för.

     1. Jag har under lång tid arbetat med den medicinska behandlingen och forskning kring könsdysfori. I det sammanhang du beskriver blir det i mina ögon smått tokigt att använda ordet hen. Jag har visserligen hört om föräldrar som ”inte vill sätta en stämpel utan låta barnet själv bestämma hur det vill definieras”. Tanken är god och välvillig, men det fungerar inte så. De har missat att könsidentitet inte är något man väljer utan något man föds med då det grundläggs under fosterutvecklingen av faktorer som vi hittills bara delvis känner till. Något förenklat är det vanligaste vid könsdysfori (även om det är jätteovanligt sett till hur många barn som föds) att en flicka föds men manlig könsidentitet och då definierar sig som ”han” eller att en pojke föds med kvinnlig könsidentitet och då definierar sig som ”hon”. Det är ytterst ovanligt att individen varken känner sig som man eller kvinna, och därmed definierar sig som ”hen”, men det förekommer. Och det är inget val eller något som påverkas av ett ord. Men om ordet ”hen” finns och respekteras kan den oerhört svåra situationen underlättas genom att barnet/individen ändå ser att ”det finns andra som jag” och att det går att sätta ord på hens upplevelse av det egna jaget.

     2. Jag ÄLSKAR när ni läsare får mig att tänka ett steg längre. Har varit så jävla trött på ”hen”-debatten och inte haft en tanke på att det finns en djupare orsak/anledning till att ordet behövs. Tack.

 3. I många fall antar jag att det är vuxna människor som ansöker om namnbyte, har svårt att tro att någon förälder vill döpa sitt barn till superfastjellyfish. Sen kan vissa namn ställa till det då det är namn i andra kulturer men som i Sverige betyder något annat, typ Pung.

 4. …till trots att jag tycker friheten ska vara rätt stor, så även.gällande namn, är det ibland ”namn” föräldrar önskar ”ge” sina barn som vore ett straff för barnen att bära.
  Utifrån de minst sagt egendomliga förslag föräldrar tydligen kan komma på, är det vel att inte alla är tillåtna som pålagor till deras barn.
  Önskar föräldrarna någon egendomlighet som namn…börja kalla sig själv det men tvinga det inte på barnet.

 5. Antagligen har vi fått det alldeles för bra eftersom det finns tid över till att hitta på namn som ”sticker ut”. Allt för barnens bästa eller bara egoistiska föräldrar? Ja Mona, jag kanske också börjar bli gammal men det här med att det förväntas att man ska anamma allt orkar jag inte med. Ett namn vill man väl ska vara som ett smycke och inte ett kommande mobbtema?

 6. Jag tror inte föräldrar eller företag tänker ibland.Ta tex Hondas lansering av Honda Fitta(den ser liten ut på utsidan,men rymlig inuti)bytte ju namn sen.Eller barnens klasskompisar,Lotta och lsak Kock,hur tänkte dom där?Ta det på engelska😀

  1. Kan ju knappast klandra Honda i Asien för att dom inte vet vad fitta betyder på svenska. När det uppmärksammades så bytte dom ju.

   1. Fast ja… tycker att man missat helt på marknadsundersökningen. Norden är ju en del av deras marknad och då borde man haft bättre koll. Tycks minnas att Coca-Cola gjorde en liknande miss för massor av år sedan och det blev inget bra det heller;)

 7. Jag är också för gammal för sådana namn. Däremot tycker jag att det är ganska kul hur det som jag kallar normala namn men som man kanske inte är så jätteförtjust i kan växa med personen och sen bli det vackraste man kan tänka sig. Det hände med första barnbarnet. Jaha tänkte jag men sa inget. Det var ju inte så jätte vackert namn. Nu tycker jag att det är det finaste som finns. ❤️ Hade de tagit Jellyfish så hade jag inte hållit käft. 🙄

 8. Just Pung kan jag forsta da det inte ar ett helt ovanigt fornamn nagon annanstans. Jag heter forovrigt Gosemums efter ett vad som jag gjorde med en killkompis som pastod att det ALDRIG skulle ga igenom och om jag fick igenom det skulle han byta till Snutteponken, summa sumarum heter jag alltsa Gosemums och han heter fortfarande Johan….

 9. Ja, herregud vad gammal jag är! Och ännu äldre blev jag när jag läste namnförslagen. Hur tänker föräldrarna? Eller tänker de inte alls?

   1. Var inne hos min lokala färghandlare – så gick det inte att måla på vägg… Men jag fick en färgkarta, när jag påpekade för henne att det står ju ”väggfärg” här… Då visste hon inte riktigt vad hon skulle säga 😑

 10. Jag tycker att man borde få döpa till någorlunda namn.
  Fast det är ju så med barn att finns det något att retas om så gör man det. Allt från hårfärg till namn
  Just detta med namn är lite roligt och märkligt i vissa saker det godkänner och icke godkänner.
  Min systers barnbarn är döpt i Svenska Kyrkan till Iron Björk. Plus hans efternamn så klart. Men det är hans förnamn och tilltalsnamn är Iron. Björk var lite roligt för det tog dem från första bokstaven av de män som betytt mest i deras liv. Så Ö skulle egentligen inte vara med. Men han kunde ju inte heta Bjrk. hiihi. Det blev godkänt. Men däremot så fick de inte godkänt från början Björk Batman. Vilket jag har full förståelse för. Det tänkte överklaga men vi fick dem på andra tankar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..