Måndag och en diskussion om gamla prylar

Håhåjaja, så var helgen förbi. För vår del har det varit mycket umgänge med vänner hela helgen. 

IMG_9349
När vi var på middag hos vänner i lördags så fick vi en rolig förrätt: potatischips med smetana, dill och stenbitsrom. Helt galen kombo men jeflar så gott det var! För nåt år sen blev vi serverade en förrätt bestående av nån sorts soppa med popcorn. Asgott!

Dessa vänner har vi känt i typ 25 år (maken är barndomsvän med frun i huset) och de är således mycket nära vänner, varför vi inte behöver vara så PK i varandras sällskap. Jag hamnade i en diskussion med maken i huset om inredning och hur länge man ska ha kvar samma prylar man köpte för decennier sen.

Det började med ett par ljusstakar de har i köket, som jag glömde att fota. Dessa ljusstakar fick de av oss för typ 20 år sen. ”Men vafan, ni måste göra er av med dom här, de har passerat bäst före-datum för länge sen!”

IMG_9354
Sen konstaterade vi det var 15 år sedan de köpte sin matsalslampa. På den tiden hade vi två inredningsbutiker så den kommer därifrån. 
IMG_9353
Vi pratade om att man blir hemmablind. Man köper saker och så har man samma prylar tills man kolar vippen. Jag fick panik för ett par år sen när jag började titta på hus på Hemnet och såg då att tiden stannat hos flera. Tittade mig omkring hemma och konstaterade samma sak i mitt eget hem. Jag var en stor samlare av Ulrika Hydman Valliens konstglas. Typ sånt glas som ni ser på bilden ovan hos våra vänner.

Jag sålde av rubbet. Sparade nån enstaka dyrgrip men resten åkte. Hade hur mycket som helst men det var bara en lättnad att bli av med det. Roligare om de hamnade hos någon annan som skulle uppskatta grejerna bättre. Maken gick dock i taket när Ulrika herself kolade vippen nåt halvår senare. ”Men alltså, hur tänkte du, nu är ju allt värt hur mycket som helst!”

Men, jag får på riktigt panik av att man blir hemmablind och efter min jättrensning med över 30 vänder till återvinningen förra sommaren, så har jag märkt att jag inte vill ha så mycket prylar längre. Vid nästa flytt kommer jag rensa ännu mer.

Hur är det med er, har ni samma inredningsdetaljer år ut och år in?

 1. Försöker rensa och ha det så litet som möjligt men med två kottar under 5 år så är det massor av leksaker istället, glöm för all del inte kläder 🙈

  Försöker sälja av de möbler som vi bytt ut men ingen har nappat ännu.. så skulle tro att till hösten får det åka på tippen..

 2. Vi är en familj som har flyttat en hel del genom åren och vid varje flytt så har det blivit en ”ny” stil. Självklart har vi (jag😉) en del saker som följt med oss genom alla år, men det är väldigt kul att inreda båda efter husets stil och modet som gäller. Våra barn kan ibland ”dö” av skratt när de ser gamla bilder från deras barndomshem sådär för 20 år sedan. Vet inte hur mitt hem hade sett ut om vi hade bott i samma hus i 30 år. Hemska tanke😂

  1. Mm, det är det jag menar. Jag har full respekt för att man kanske vill ha samma saker men för mig funkar det inte och mitt surfande på Hemnet blev ett wake up-call. Och, det handlar ju inte alltid om att man måste köpa nya prylar utan man hittar mycket på loppisar. Tror att förändring är bra. I alla lägen.

 3. Hos mig byts det inredningsdetaljer MEN har samma porslin som vi fick när vi gifte oss -95. Får fortfarande delar i present av min mamma. Modellen är Sunborn och hade bäst före datum för 15 år sen. Funderar på om jag ska bära ner det till källaren och bara ta upp det när morsan är på besök, vill ju inte såra henne…..

  Sa jag att Jag varit skild i tolv år?!

  1. FAN, jag fattar inte! Plockade just upp din kommentar i skräphögen! Förstår inte varför den hamnade där, du skriver ju inget konstigt. Är sjukt trött på att många kommentarer hamnar där och så ser inte jag det …. och folk tror att jag inte godkänner alla kommentarer. Har bett Bonnier att de ska ta bort spärren för godkännande så att jag slipper, men inget händer…

 4. Jag tänker precis tvärtom. När jag tog över och renoverade mitt föräldrahem 2012 gjorde jag val, både i själva renoveringen och i inredningen, som jag räknade med att jag skulle gilla för resten av mitt liv. Av själva inredningen är det mesta gamla saker som är ärvda i en eller flera generationer och sedan har jag köpt till en del som jag gillar och som fyller sin funktion på ett bra sätt. Det betyder att jag verkligen tycker om allt jag har, fast av olika anledningar, och det gör mitt hem väldigt personligt och meningsfullt för mig. Det händer att jag sätter undan vissa saker och tar fram andra men det mesta har funnit sin plats och kommer med stor sannolikhet att stanna kvar där det står. Mitt hem speglar mig som person och eftersom jag är densamma från år till år så är mitt hem detsamma. I min ungdom ändrade jag stil på boendet ett par gånger, men efter att jag väl hittat min egen stil och är trygg i den så finns det inte längre något behov av stora förändringar. Det behov jag har nu är att verkligen uppskatta det jag har och begränsa min konsumtion för planetens bästa.

  1. Är helt inne på din linje:) Redan när jag var rätt ung snöade jag in på alla de gamla möblerna som fanns i den gamla släktgården och eftersom jag var yngst i generationen och den enda som ville ha kvar allt så fick jag överta mycket. Jag har flyttat men ”de gamla” har följt med och än i dag älskar jag allt. Tycker att det är fint att veta att jag är en av generationerna som vårdar och brukar de saker/möbler som en gång i tiden någon annan var glad i.
   Jag har en IKEA soffa också men den börjar dra på åren den också. Jag kanske är lycklig som också har hittat min stil och eftersom modet växlar så brukar mitt hem bli modernt med jämna mellanrum. Nu ska tilläggas att jag även bor i ett hus som försiktigt renoverats i samma stil/tidsepok…
   Så är jag också upptagen av att tänka på vår planet och de som ska ta över.
   Fast visst kan jag tycka att andra har det läckert också även om det bland blir lite samma samma:)

   1. Visst är det kul när man upptäcker att något man har hemma sedan länge plötsligt är trendigt en säsong eller två. 😂 Jag känner också stor glädje i de gamla sakerna, att veta att jag dagligen sitter i fåtöljen som Pappa klädde om till Farmor på hennes 75-årsdag, eller att klockan jag drar upp varje vecka köptes till Mormor på en av Morfars resor till England, eller att Mamma älskade mässingsljusstakarna som står på matbordet. Att vårda saker som generationer före mig uppskattat fyller mig med glädje och en känsla av tillhörighet och sammanhang. Sedan går det inte att komma ifrån att hantverket och kvaliteten i gamla saker vida överstiger det mesta som går att köpa idag. Men visst kan jag också tycka att nytt och modernt kan se fräscht ut, jag vill bara inte bo så själv. Som tur är står det var och en fritt att välja.

 5. Jag älskar lättstädat. Så lite prylar som möjligt.Luft och rymd och inget mer. När jag flyttade hemifrån så svor jag att inte samla prylar på hög. Jo tjena. Tre decennier senare… Jag drunknar snart i skiten. Rensar och rensar och minimerar. Och det tar aldrig slut. Fått och ärvt och jag blir galen. Till våren ska fan allt ut. Jag vill kunna andas.

 6. Hjälp den taklampan har jag oxå 🤭 är den (lite) too old alltså!?! Men oj så mycket komplimanger vi har fått för den genom åren..

  Jag skulle vilja byta ut det mesta hemma hos oss, jag är så otroligt less på all inredning. förr bytte vi ofta men nu har det varit stiltje några år tyvärr.
  Hoppas vinna lite pengar då skulle jag kasta ut en hel del och köpa bara nytt fräscht!

 7. Jag är helt klart hemmablind. Skulle vilja göra om ibland men får inte till det.
  Byter jag gardiner tex så kan det ta år innan jag hittar exakt ton, mönster jag gillar. Men sen älskar jag dom i hundra år typ och vill inte byta. Älskar jordfärger i inredning. Tröttnar på för mycket färg.
  Saker gör mig inte lyckligare så lägger nog inte nån större vikt vid det.
  Gillar när det är praktiskt och lättstädat. Skulle absolut behöva göra ett röj och göra mig av med lite mer prylar.

 8. Vår kökslampa fyllde nyligen 23 år…
  Jag gillar att välja saker med omsorg, och det är sällan vi byter ut något som inte är slitet eller trasigt.
  Tycker tvärtom att det här med att renovera och byta ut möbler och inredning stressar, för att inte tala om hur dumt det är både för miljön och plånboken…

  1. ….fast, jag tycker inte att det är dåligt för miljön om det hamnar hos någon annan. Himla skillnad om man kör det till tippen!

   1. Absolut är det bäst om man säljer eller skänker vidare – men så länge som folk resonerar att man inte ska ha ”gamla prylar” så betyder ju det att den marknaden också minskar?

     1. Jättebra med att lämna vidare och återbruka men allt det nya som produceras och fraktas runt jordklotet har ju tyvärr en negativ inverkan på vårt klimat.
      Fast du Mona har ju målat om och fixat till en del av dina möbler och jag tycker att de blev jättefina – ser ut som nytt👍

     2. Faktum är att det finns inget roligare än att handla på loppis, men helst ute i landet eftersom alla loppisar i Sthlm kostar svin. När vi köper nästa hus så ska jag satsa på att leta efter stora skåp … och måla dom.

 9. Jag tyckte att jag hade lite prylar, tills jag bestamde mig for att flytta till Peru.. San tid det tog att salja av allt och slanga! Nar jag separerade fran idiotexet gjorde jag mig av med moblerna vi hade da jag behovde pengar och inte ville ha dom daliga vibrationerna fran hans grejjer. Nu har jag typ noll inredningsprylar och alla mina klader ryms i 2 resvaskor, skont men saknar anda att ha det lite mysigt hemma. Enda saken som sitter i sambons bokhylla ar en dodskalle ljusstake fran Kosta Boda. Har inte en enda prydnadskudde eller filt, ingen mysig lampa men tanker att nagon gang flyttar vi in i ett litet hus som jag kan inreda lite lagom sparsmakat men anda mysigt.

 10. Konstigt du tar upp denna fråga/tråd just nu för jag har i veckor haft alla helvetes kval om alla grejor som står i gömmor i ett alldeles för stort hus. Jag vill få mer plats men samtidigt vill jag inte göra av med saker som betyder något för mig. Stilmässigt här hemma är det en jävla blandning av stilar. Köket nytt och stilrent med lite ärvda saker. Ett stort rum i huset är som ett museum, folk älskar det precis som jag, Min mormor och morfars gamla Dux soffa med tillhörande bord, (tror de är 76 år gamla) är basen i rummet som sen är en jävla mix av allt, sonens biljardköer, nyare tavlor med 50 tals tryck, gammalt matsalsmöblemang, nyare lampa, döskalle matta, svarta gardiner och gamla ärvda saker så som min morfars askkopp med snurr, älskade den som liten och älskar den än i dag. Fatta hur mycket jag älskar detta rum, fin middagar intas där, bubblet dricks i soffan vid lilla baren, pubkvällar med ölen likaså. På nyårsafton ska det vara discotema där. Det blir vad jag gör det till och jag ändrar hejvilt utefter kvällens behov. Övriga huset är i nyare stil, vissa saker helt nya. Tyvärr åker ofta det utbytta upp på ovanvåningen där jag med tappra försök försöker trycka in det i de redan överfulla rummen. En del av ovanvåningen är under omändring då jag ska göra ett lekrum till barnbarnen och då kommer ju de sparade leksakerna till nytta haha. Jag är hemmablind men älskar att förnya genom att flytta runt redan befintliga saker. Mannen är mer att nu står den där tills vi dör….typ. Vi är så olika stilmässigt men jag lindar honom runt lillfingret så gör han precis vad jag vill med att flytta tunga saker och sånt. Tack för ett intressant inlägg som förhoppningsvis kan hjälpa mig att komma igång att rensa ut både uttjänta möbler och den där jävla stora lådan med Tupperware grejor som står nånstans i gömmorna. Kram <3

  1. Fast du, när vi sålde huset anlitade vi ett stylingföretag. Jag var på väg till jobbet när två stora lastbilar kom fyllda med grejer som skulle in. När jag kom hem fick jag en chock: det enda de hade använt från dessa lastbilar var ett litet sidobord, några vaser och lite textilier. Jag frågade varför och fick svaret:”vet du, det är sällan det händer att man kan ha nytta av en kunds egna grejer så det här uppdraget blev verkligen jätteroligt!” Dom hade flyttat runt mina prylar och ställt dom på ett sätt som jag kanske aldrig hade kommit på själv men jävlar så snyggt det blev. Så, gör precis det: flytta om grejerna. På så sätt kan du ha dom kvar!

 11. När vi flyttade från hus till lägenhet för tre år sedan bestämde vi oss för att sluta köpa billigt skit som går sönder/inte är trendigt särskilt länge. Nu sparar vi pengar till designklassiker som vi blandar med lite ärvda eller på annat sätt älskade möbler. Bor i en ”ljust och fräscht” lägenhet och känner att vi behöver gammalt också, vill inte att lägenheten ser likadan ut som alla andras med grå hörnsoffa osv.

  Älskar att vi numera har både stringhylla och laminofåtölj som är klassiska och tidlösa och kan följa med oss var vi än har tänkt att bo framöver.

  Jag är alltså inte så mycket för att byta ut, hellre tidlöst.

  1. Så du menar att man tröttnar inte när det är dura designklassiker? Alltså jag tröttnar på dyra klassiker lika mycket som billigt.

 12. Ähum, jag har inte samma inredningsdetaljer två månader i streck… Jag byter ut de små detaljerna ofta, eller snarare återanvänder ofta. Saker åker in och ut ur skåpen. Sen köper jag absolut nytt också och däremellan säljer jag av eller lämnar till loppis… och köper en del på loppis. Sen bor jag ju på en gård där vi är sjätte generation i släkten. Det är inte en jävel som har tömt det här stället, allt har sparats. Så jag gör mina fynd. Nu i helgen hittade jag en gammal spegel i drängkåken. Den gjorde jag om till en ljuslampett. Tidigare i året hittade jag ett jättegammalt slagbord i källaren som jag slipade och tog som köksbord. Gammalt och slitet med plåtstolar från tolix till.
  Men jag har även en stor kärlek till designklassiker. Herregud vad jag låter splittrad! 😂 Vårt hem är en kombo av klassiskt, gammalt och modernt. I love it och jag får ofta komplimanger för min inredningsstil. Jag säger MIN för här hemma bestämmer jag. Bonden har 300 m3 verkstad som han får bestämma över. 😉

 13. Jag är inte så gammal haha, snart 30.. Men det som betyder mycket för mig (Gåvor) har fått hänga med vid flyttar och kommer alltid få vara med, medans annan inredning byts ut. Har en riktigt bra second hand i närheten, mycket märken både gammalt och nytt och super billigt, så brukar lämna in det gamla när jag köper nytt där så slipper man samla på sig massa saker. Tycker det är kul att byta ut saker med jämna mellanrum

 14. Mina föräldrar bytte kökslampa i år när de renoverad köket. Kan säga att den gamla sattes upp när vi flyttade till huset när jag var 5 år. Är 26 år idag. 🤣

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..