Måndag och en diskussion om gamla prylar

Håhåjaja, så var helgen förbi. För vår del har det varit mycket umgänge med vänner hela helgen. 

IMG_9349
När vi var på middag hos vänner i lördags så fick vi en rolig förrätt: potatischips med smetana, dill och stenbitsrom. Helt galen kombo men jeflar så gott det var! För nåt år sen blev vi serverade en förrätt bestående av nån sorts soppa med popcorn. Asgott!

Dessa vänner har vi känt i typ 25 år (maken är barndomsvän med frun i huset) och de är således mycket nära vänner, varför vi inte behöver vara så PK i varandras sällskap. Jag hamnade i en diskussion med maken i huset om inredning och hur länge man ska ha kvar samma prylar man köpte för decennier sen.

Det började med ett par ljusstakar de har i köket, som jag glömde att fota. Dessa ljusstakar fick de av oss för typ 20 år sen. ”Men vafan, ni måste göra er av med dom här, de har passerat bäst före-datum för länge sen!”

IMG_9354
Sen konstaterade vi det var 15 år sedan de köpte sin matsalslampa. På den tiden hade vi två inredningsbutiker så den kommer därifrån. 
IMG_9353
Vi pratade om att man blir hemmablind. Man köper saker och så har man samma prylar tills man kolar vippen. Jag fick panik för ett par år sen när jag började titta på hus på Hemnet och såg då att tiden stannat hos flera. Tittade mig omkring hemma och konstaterade samma sak i mitt eget hem. Jag var en stor samlare av Ulrika Hydman Valliens konstglas. Typ sånt glas som ni ser på bilden ovan hos våra vänner.

Jag sålde av rubbet. Sparade nån enstaka dyrgrip men resten åkte. Hade hur mycket som helst men det var bara en lättnad att bli av med det. Roligare om de hamnade hos någon annan som skulle uppskatta grejerna bättre. Maken gick dock i taket när Ulrika herself kolade vippen nåt halvår senare. ”Men alltså, hur tänkte du, nu är ju allt värt hur mycket som helst!”

Men, jag får på riktigt panik av att man blir hemmablind och efter min jättrensning med över 30 vänder till återvinningen förra sommaren, så har jag märkt att jag inte vill ha så mycket prylar längre. Vid nästa flytt kommer jag rensa ännu mer.

Hur är det med er, har ni samma inredningsdetaljer år ut och år in?

 1. Mina föräldrar bytte kökslampa i år när de renoverad köket. Kan säga att den gamla sattes upp när vi flyttade till huset när jag var 5 år. Är 26 år idag. 🤣

 2. E skriver:

  Jag är inte så gammal haha, snart 30.. Men det som betyder mycket för mig (Gåvor) har fått hänga med vid flyttar och kommer alltid få vara med, medans annan inredning byts ut. Har en riktigt bra second hand i närheten, mycket märken både gammalt och nytt och super billigt, så brukar lämna in det gamla när jag köper nytt där så slipper man samla på sig massa saker. Tycker det är kul att byta ut saker med jämna mellanrum

 3. Ähum, jag har inte samma inredningsdetaljer två månader i streck… Jag byter ut de små detaljerna ofta, eller snarare återanvänder ofta. Saker åker in och ut ur skåpen. Sen köper jag absolut nytt också och däremellan säljer jag av eller lämnar till loppis… och köper en del på loppis. Sen bor jag ju på en gård där vi är sjätte generation i släkten. Det är inte en jävel som har tömt det här stället, allt har sparats. Så jag gör mina fynd. Nu i helgen hittade jag en gammal spegel i drängkåken. Den gjorde jag om till en ljuslampett. Tidigare i året hittade jag ett jättegammalt slagbord i källaren som jag slipade och tog som köksbord. Gammalt och slitet med plåtstolar från tolix till.
  Men jag har även en stor kärlek till designklassiker. Herregud vad jag låter splittrad! 😂 Vårt hem är en kombo av klassiskt, gammalt och modernt. I love it och jag får ofta komplimanger för min inredningsstil. Jag säger MIN för här hemma bestämmer jag. Bonden har 300 m3 verkstad som han får bestämma över. 😉

 4. Mia skriver:

  När vi flyttade från hus till lägenhet för tre år sedan bestämde vi oss för att sluta köpa billigt skit som går sönder/inte är trendigt särskilt länge. Nu sparar vi pengar till designklassiker som vi blandar med lite ärvda eller på annat sätt älskade möbler. Bor i en ”ljust och fräscht” lägenhet och känner att vi behöver gammalt också, vill inte att lägenheten ser likadan ut som alla andras med grå hörnsoffa osv.

  Älskar att vi numera har både stringhylla och laminofåtölj som är klassiska och tidlösa och kan följa med oss var vi än har tänkt att bo framöver.

  Jag är alltså inte så mycket för att byta ut, hellre tidlöst.

  1. Jag börjar tänka lite så också men ska vänta tills vi flyttar nästa gång.

  1. Eva skriver:

   Så du menar att man tröttnar inte när det är dura designklassiker? Alltså jag tröttnar på dyra klassiker lika mycket som billigt.

   1. Jag ska erkänna att det finns vissa designklassiker som jag har gillat sedan jag flyttat hemifrån. Vissa.

 5. Konstigt du tar upp denna fråga/tråd just nu för jag har i veckor haft alla helvetes kval om alla grejor som står i gömmor i ett alldeles för stort hus. Jag vill få mer plats men samtidigt vill jag inte göra av med saker som betyder något för mig. Stilmässigt här hemma är det en jävla blandning av stilar. Köket nytt och stilrent med lite ärvda saker. Ett stort rum i huset är som ett museum, folk älskar det precis som jag, Min mormor och morfars gamla Dux soffa med tillhörande bord, (tror de är 76 år gamla) är basen i rummet som sen är en jävla mix av allt, sonens biljardköer, nyare tavlor med 50 tals tryck, gammalt matsalsmöblemang, nyare lampa, döskalle matta, svarta gardiner och gamla ärvda saker så som min morfars askkopp med snurr, älskade den som liten och älskar den än i dag. Fatta hur mycket jag älskar detta rum, fin middagar intas där, bubblet dricks i soffan vid lilla baren, pubkvällar med ölen likaså. På nyårsafton ska det vara discotema där. Det blir vad jag gör det till och jag ändrar hejvilt utefter kvällens behov. Övriga huset är i nyare stil, vissa saker helt nya. Tyvärr åker ofta det utbytta upp på ovanvåningen där jag med tappra försök försöker trycka in det i de redan överfulla rummen. En del av ovanvåningen är under omändring då jag ska göra ett lekrum till barnbarnen och då kommer ju de sparade leksakerna till nytta haha. Jag är hemmablind men älskar att förnya genom att flytta runt redan befintliga saker. Mannen är mer att nu står den där tills vi dör….typ. Vi är så olika stilmässigt men jag lindar honom runt lillfingret så gör han precis vad jag vill med att flytta tunga saker och sånt. Tack för ett intressant inlägg som förhoppningsvis kan hjälpa mig att komma igång att rensa ut både uttjänta möbler och den där jävla stora lådan med Tupperware grejor som står nånstans i gömmorna. Kram <3

  1. Fast du, när vi sålde huset anlitade vi ett stylingföretag. Jag var på väg till jobbet när två stora lastbilar kom fyllda med grejer som skulle in. När jag kom hem fick jag en chock: det enda de hade använt från dessa lastbilar var ett litet sidobord, några vaser och lite textilier. Jag frågade varför och fick svaret:”vet du, det är sällan det händer att man kan ha nytta av en kunds egna grejer så det här uppdraget blev verkligen jätteroligt!” Dom hade flyttat runt mina prylar och ställt dom på ett sätt som jag kanske aldrig hade kommit på själv men jävlar så snyggt det blev. Så, gör precis det: flytta om grejerna. På så sätt kan du ha dom kvar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..