En helt sjuk historia

IMG_9216
Härom dagen käkade jag frukost med Silver-Madeleine. Hon bor vanligtvis i Simrishamn men var här uppe och hälsade på sin dotter. Madeleine är silversmed och svinduktig. Har gjort massor av ringar (och armand) till mig, bl a mina älskade favoriter.
IMG_1223
Tre stycken i solitt guld.
IMG_4246
Jag har många andra varianter av hennes ringar men det är guldringarna som ständigt åker på. 

Madeleine hade en helt annan karriär under många år men fick bröstcancer, överlevde den trots ”du har bara 6 månader kvar att leva” och bestämde sig för att sadla om till något helt annat. Nu jobbar hon på heltid med sin silversmedja. 

IMG_9203
Man skulle ju kunna tro att det inte går så bra för henne när man ser hennes mobilfodral. Sweet Lord, jag fick hicka i somras när jag såg det och var övertygad om att hon hade skaffat ett nytt men nä, ”jag hinner inte!” Jag måste nog ta och lösa det problemet tror jag. 
IMG_9199
När hon messade mig att hon skulle komma upp så skrev hon att hon hade med sig en present till mig. 
IMG_9202
Gissa om jag blev glad!
IMG_9231
IMG_9246
Senare på kvällen messade hon och sa att ”dom kostar 450 kr men dina läsare kan få 50 kr rabatt men då m å s t e dom skriva ”Mona” i beställningen”. Jag svarade henne att jag skulle framföra det i bloggen. Man får välja text själv så klart. Vore ju kanske inte jättekul med mitt bloggnamn på armbandet, haha! Wilmer-Malin beställde tre stycken på stående fot. Självklart är det 100% silver.
IMG_9218
Jag fick syn på Madeleines halsband när vi satt där. Har sett det förut och alltid trott att det var en Eefva Attling-design. Blev något förvånad när hon sa ”nähädu, det är en Madeleine-design!
IMG_0050
Var tvungen att prova det och beställde ett på stående fot. Jäklar så fin den är. Har sett andra pippisar i den genren men tycker att dom varit fula i formen. Den här ”följer” dessutom med när kroppen rör sig eftersom kedjan sitter som den sitter. Alla hennes alster finns på Facebook och Instagram, se adresserna ovan här.

Måste berätta en galen grej om en kompis. Hon köpte en lägenhet för ett par år sedan och av en händelse upptäckte hon för ett tag sedan att en man har skrivit sig på hennes adress. Hon har försökt få hjälp från Skattemyndigheten och Folkbokföringen men de kan inte hjälpa till då hon inte har personens personnummer. Då brann det i pallet på mig och jag ringde till posten igår. Förklarade att kompisen upptäckte det när hon fick ett vykort från en mäklare, adresserat till den här icke svenske mannen … på hennes adress. Där stod det typ: ”Vi vill gärna meddela att du har fått en ny granne här i huset!” Alltså ett  meddelande som är vanligt att skicka bland mäklarna här i Stockholm. Ett sätt att tala om att de har lyckats kränga en lägenhet och är du sugen på att sälja så hör av dig … typ.

Kompisen tittade på vykortet och trodde först att brevbäraren lagt det i fel brevlåda men när hon började nysta i saken så visade det sig att mannen skrivit sig i just hennes lägenhet (man har ju specifika lägenhetsnummer). Efter lite detektivarbete kunde hon också konstatera att posten som kommer till skurken hamnar i en …. hm, måste skriva nåt annat här för att inte outa min kompis för mycket då hon vill ligga lite lågt … posten hamnar inte längre i brevlådan utan vägg i vägg i en affärsdriven lokal. Man behövde inte vara Einstein för att fatta att ägaren där är insyltad i det här då skurken tydligen jobbar där. Det ryktas på stan att ägaren tar 60.000 pickadoller för att ”hjälpa” svartarbetare med en fast adress.

Hur som helst så hade nån på Folkbokföringen svarat min kompis att dom endast kan agera ”om våra brev kommer i retur”. Min kompis svarade då: ”hur ska dom kunna göra det när dom levereras i handen på personen i fråga?” Moment 22 med andra ord. ”Tyvärr” blev svart. Heja Sverige.

Det brann som sagt i skallen på mig så jag ringde Postnord, förklarade hela grejen och fick ett jättetrevligt bemötande. Dom har lagt upp det som ett ärende och den ansvarige chefen på det specifika postkontoret kommer få ta del av det och då informera brevbäraren att denne på inga villkor får dela ut breven till den här jävla skurken. Jag är rätt nyfiken på hur han har lyckats övertala brevbäraren att komma in med posten direkt på hans arbetsplats istället för att lägga den i brevlådan.

Sen undrar jag varför man skriver sig på någon annans adress? Vet inte hur det fungerar när man kommer till Sverige som nyanländ. Får man personnummer direkt och är det krav på att man måste ha en adress för att få bidrag, eller? Det där måste ju ansvariga politiker styra upp i så fall. Det måste finnas ett smidigare sätt för alla kan jag tycka.

Inte en jätteskön känsla att ha en okänd man skriven på sin adress.

 1. När jag flyttade till Sverige för att plugga så behövde jag ha haft en adress i Sverige i 6 mån före jag fick ett svenskt personnummer. Och behövde ha ett svenskt personnummer för att få tag i en bostad. Moment 22 alltså. Fick lösa det med att fusk-skriva mig bakåt i tiden hos min syster (var damen på skattebyrån som ”tipsade” om det 🤦🏻‍♀️). Frågade hur i helsike andra invandrare som inte ens förstår språket löser det. Tydligen på detta vis då 🙄

 2. Min exman var skriven i sin fd lägenhet, utan att bo där i ca 18 år. De senaste 4 åren utan att ens ha kontrakt på lägenheten. (De första åren hyrdes den oftast ut i 2a hand.) Inte ens under vårt äktenskap var han folkbokförd i huset vi bodde. Tvivlar på att kvinnan som är folkbokförd i lägenheten vetat om att hon haft en ”sambo”.

 3. Så sjukt obehagligt! Polisen måste ju kunna hjälpa till i detta fall kan jag ju tycka.
  Personnummer brukar dom ju inte ha när dom kommer till Sverige.

 4. Vad obehagligt att ha en ”sambo” utan att veta det! Har mannen som står skriven på din kompis adress mutat brevbäraren eller?
  Däremot så kan det ta tid innan man får ett personnummer. Det är något man måste ansöka om hos skatteverket. Vilket man behöver ha för att kunna få hjälp med bidrag. Och huruvida man faktiskt kan få det så fort man fått personnummer är jag inge så säker på. När min kusin bott utomlands i flera år så hade han inte tillgång till svenska sjukvården i början då han inte hade arbetat i landet under ca 6 år.
  Vet dock att man kan initialt få ett samordningsnummer men det är mest om man bara ska vistas en kortare period (mellan 6 månader upp till max ett år) i Sverige.

  1. Alla asylsökande får ett samordningsnummer när de kommer hit. De får ett personnummer om de får permanent uppehåll.

   Det du tänker på är 6månadersregeln och gäller invandrad arbetskraft. De får också ett samordningsnummer, men skickar in papper från arbetsgivare osv vilket är en helt annan process än för asylsökande.

   Mvh Skattmasen 😊

   1. Nej, stämmer ej. Asylsökande får INTE ett samordningsnummer. De får ett nummer som inte ens liknar ett personnummer. Deras födelseår o dag finns inte ens med. Numret de får är unikt för de och brukar kallas i folkmun LMA-nr. (Lagen om mottagande av asylsökande).
    Mvh Migrationshandläggaren 😊

   2. Stämmer inte riktigt, personnummer kan du få utan permanent uppehållstillstånd, tex om du har arbetstillstånd. Min man har haft svenskt personnummer i många år, här på arbetstillstånd, och fick permanent uppehållstillstånd först förra året.

    1. Ja, stämmer! Om man är tillståndssökande får man oftast ett nr. Eftersom man söker tex tillstånd att arbeta. Men nu pratar vi asylsökande. Det är olika tillstånd. Men man kan också ha ett nr som asylsökande om man tex arbetar under asylprocessen. Vilket man också behöver få tillstånd att göra. Men över lag så får man INTE ett sambandsnr som ASYLSÖKANDE 😊

 5. Adressändring har en tjänst som heter Adresslåset. Där ”låser” man fast sitt personnummer till sin adress med hjälp av BankID som då ska göra att andra personer inte kan adressändra, lagra posten eller beställa eftersändning. Om något skulle hända på sin adress så får man direkt ett meddelande om det.

 6. När vi köpte hus visade det sig att vi hade en extra person skriven på huset. Tror eventuellt att han kan ha varit pojkvän till någon av döttrarna, men säljarna nekade.

  Tog över 6 månader och mycket pappersarbete för att få bort honom. Skatteverket sa bland annat att de måste söka efter honom på alla anstalter först…

  Vi fick all hans post, inklusive bankpapper. Så konstigt.

 7. En dum fråga kanske, men hur ser man om en person är skriven på min adress? Man kan väl välja att synas på typ ratsit, eniro m.m.?

  1. Vet inte riktigt, men i det här fallet var det lätt att kolla: gick in på hitta.se, slog in hennes namn, klickade på lägenheten och så kom det upp vilka som var skrivna där.

  2. gå in på ratsit och sök på ditt namn och adress och där kan du välja personer på adressen. ratsit syns du på jämt om du inte har skyddad identitet

   1. Tack! Skönt att veta. Vi får nämligen post, som inte tillhör oss, till vår adress ibland. Men enligt Ratsit är det bara vi som bor där.

 8. Sonen hade två inneboende i sin 2:a förra året. Det var den tidigare hyresgästen som hade 2 extra skrivna hos sig. Han flyttade men det gjorde inte hans inneboende. De bodde kvar hos sonen!!Vi kollade med skatteverket och de kan inte göra något. Så det blev lite obehagligt då det började komma brev från kronofogden mm till en av de inneboende. Gissa om grabben var nervös. Det löste sig till slut, eftersom vi var på den gamla hyresgästen och tjata på honom om att hans vänner skull byta till hans adress.

 9. jag hade problem med att någon stod på min adress och man gör en anmälan till skatteverket så utreder dom det och tar bort personen åt dig men det tar lite tid. mig tog det 4 månader för innan personen togs bort

 10. Samma hände mig,men hens post kom i min postbox.Jag kontaktade dem varifrån posten till hen kom. Bland annat hans arbetsgivare,hans bank. Där berättade jag att han inte bodde hos mig utan att han ljugit om adressen. Banken ville att jag skulle återposta till dem men jag sa att jag kastar all hans post,samma sa jag till arbetsgivaren. Efter ca 4 månader tog det slut. Jag hörde aldrig något mera om saken.Det var ett utländskt namn.

 11. Man kan anmäla på ett vitt papper att en person är skriven på sin adress. Ange personnummer, namn och adress på den som är felaktigt folkbokförd på ens adress. Skicka in det till Skatteverket så startas en utredning om personens folkbokföring. Utredningen tar tid ja, eftersom det normalt sett är personen själv som ska anmäla ny adress. Det väller bokstavligen in anmälningar om människor som står skrivna på fel adresser och skatteverket hinner helt enkelt inte med. Därför kan det ta upp till ett år innan adressen kan tas bort/ändras. Normalt sett behöver man ju dessutom ha en ny adress att ändra till. Och att få tag i en person är inte alltid så lätt. Men man ska absolut meddela Skatteverket när sånna här situationer uppstär

 12. Som det ser ut i landet just nu så är det nog svårt att hålla reda på alla ….
  I Södertälje utreder en stor privatvärd varför ett hundratal personer är folkbokförda i en och samma lägenhet. Man misstänker att de är inblandade i grov organiserad brottslighet.

 13. Ett tips är att både ”låsa adressen” hos Adressändring.se OCH ”spärra adressändring” hos Skatteverket.

  Adresslåset hos Adressändring.se gör så att ingen kan beställa tjänster hos dem så att *din* post hamnar nån annanstans, och spärren hos Skatteverket gör så att ingen annan än du (med BankID) kan ändra *din* folkbokföringsadress.

  Vad jag förstår hindrar ingen av tjänsterna att *nån annan* skriver sig på samma adress, men adressändring säger att ”tjänsten larmar också via SMS och mail om någon gör en folkbokföringsändring hos Skatteverket”, men det framgår inte om det gäller dina egan uppgifter eller själva adressen.

  I vilket fall är det säkrast att passa på att registrera sig för båda tjänsterna (båda är kostandsfria).

  https://www.adressandring.se/private/watch
  https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/sparraobehorigadressandring

 14. För att kunna ansöka om ett personnummer måste man ha en adress, dvs när man får ett personnummer så blir man folkbokförd, och då krävs det en adress. Det funkar inte att skriva sig på en lokal eller postlåda utan det måste vara en riktig adress, varför detta inte är så ovanligt. Jag vet om flera fall där detta hänt.

  Verkar inte som att man kan skydda sig mot detta på något vis, och Skatteverket verkar inte kunna lösa det heller?

 15. Man blir inte automatiskt sambo bara för att man bor på samma adress. Man får inte heller automatiskt besittningsrätt bara för att man skriver sig på en adress. Men det är ändå obehagligt.

 16. Det kan vara så enkelt att någon råkat vända på siffror, antingen i lägenhetsnummer eller gatuadress, sånt kan ju hända innan man lärt sig adressen. Det hände min bror som helt plötsligt fick en annans post. Men, det kan också vara ett eller annat rättighets- eller bidragsfusk. Du kan exempelvis inte få SFI förrän du är folkbokförd i en kommun. På grund av omfattande svarthandel, där folk betalar hundratals kronor i månaden bara för att få en folkbokföringsadress (medan de själva bor på gatan eller någons soffa), så har myndigheterna numera bevakning på när det börjar bli många personer på samma adress. Ibland gäller det även bostadsbidrag och andra ersättningar. Då kanske nästa steg är detta, att ”strö ut” folk på adresser som någon har inom räckhåll och kan bevaka. https://www.skd.se/2017/03/31/svart-handel-med-adresser-at-nyanlanda/

  1. Kan säga så mycket att det inte handlar om vända på siffror. Det finns mer i den här storyn som jag inte kan berätta utan att outa inblandade.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..