En helt sjuk historia

IMG_9216
Härom dagen käkade jag frukost med Silver-Madeleine. Hon bor vanligtvis i Simrishamn men var här uppe och hälsade på sin dotter. Madeleine är silversmed och svinduktig. Har gjort massor av ringar (och armand) till mig, bl a mina älskade favoriter.
IMG_1223
Tre stycken i solitt guld.
IMG_4246
Jag har många andra varianter av hennes ringar men det är guldringarna som ständigt åker på. 

Madeleine hade en helt annan karriär under många år men fick bröstcancer, överlevde den trots ”du har bara 6 månader kvar att leva” och bestämde sig för att sadla om till något helt annat. Nu jobbar hon på heltid med sin silversmedja. 

IMG_9203
Man skulle ju kunna tro att det inte går så bra för henne när man ser hennes mobilfodral. Sweet Lord, jag fick hicka i somras när jag såg det och var övertygad om att hon hade skaffat ett nytt men nä, ”jag hinner inte!” Jag måste nog ta och lösa det problemet tror jag. 
IMG_9199
När hon messade mig att hon skulle komma upp så skrev hon att hon hade med sig en present till mig. 
IMG_9202
Gissa om jag blev glad!
IMG_9231
IMG_9246
Senare på kvällen messade hon och sa att ”dom kostar 450 kr men dina läsare kan få 50 kr rabatt men då m å s t e dom skriva ”Mona” i beställningen”. Jag svarade henne att jag skulle framföra det i bloggen. Man får välja text själv så klart. Vore ju kanske inte jättekul med mitt bloggnamn på armbandet, haha! Wilmer-Malin beställde tre stycken på stående fot. Självklart är det 100% silver.
IMG_9218
Jag fick syn på Madeleines halsband när vi satt där. Har sett det förut och alltid trott att det var en Eefva Attling-design. Blev något förvånad när hon sa ”nähädu, det är en Madeleine-design!
IMG_0050
Var tvungen att prova det och beställde ett på stående fot. Jäklar så fin den är. Har sett andra pippisar i den genren men tycker att dom varit fula i formen. Den här ”följer” dessutom med när kroppen rör sig eftersom kedjan sitter som den sitter. Alla hennes alster finns på Facebook och Instagram, se adresserna ovan här.

Måste berätta en galen grej om en kompis. Hon köpte en lägenhet för ett par år sedan och av en händelse upptäckte hon för ett tag sedan att en man har skrivit sig på hennes adress. Hon har försökt få hjälp från Skattemyndigheten och Folkbokföringen men de kan inte hjälpa till då hon inte har personens personnummer. Då brann det i pallet på mig och jag ringde till posten igår. Förklarade att kompisen upptäckte det när hon fick ett vykort från en mäklare, adresserat till den här icke svenske mannen … på hennes adress. Där stod det typ: ”Vi vill gärna meddela att du har fått en ny granne här i huset!” Alltså ett  meddelande som är vanligt att skicka bland mäklarna här i Stockholm. Ett sätt att tala om att de har lyckats kränga en lägenhet och är du sugen på att sälja så hör av dig … typ.

Kompisen tittade på vykortet och trodde först att brevbäraren lagt det i fel brevlåda men när hon började nysta i saken så visade det sig att mannen skrivit sig i just hennes lägenhet (man har ju specifika lägenhetsnummer). Efter lite detektivarbete kunde hon också konstatera att posten som kommer till skurken hamnar i en …. hm, måste skriva nåt annat här för att inte outa min kompis för mycket då hon vill ligga lite lågt … posten hamnar inte längre i brevlådan utan vägg i vägg i en affärsdriven lokal. Man behövde inte vara Einstein för att fatta att ägaren där är insyltad i det här då skurken tydligen jobbar där. Det ryktas på stan att ägaren tar 60.000 pickadoller för att ”hjälpa” svartarbetare med en fast adress.

Hur som helst så hade nån på Folkbokföringen svarat min kompis att dom endast kan agera ”om våra brev kommer i retur”. Min kompis svarade då: ”hur ska dom kunna göra det när dom levereras i handen på personen i fråga?” Moment 22 med andra ord. ”Tyvärr” blev svart. Heja Sverige.

Det brann som sagt i skallen på mig så jag ringde Postnord, förklarade hela grejen och fick ett jättetrevligt bemötande. Dom har lagt upp det som ett ärende och den ansvarige chefen på det specifika postkontoret kommer få ta del av det och då informera brevbäraren att denne på inga villkor får dela ut breven till den här jävla skurken. Jag är rätt nyfiken på hur han har lyckats övertala brevbäraren att komma in med posten direkt på hans arbetsplats istället för att lägga den i brevlådan.

Sen undrar jag varför man skriver sig på någon annans adress? Vet inte hur det fungerar när man kommer till Sverige som nyanländ. Får man personnummer direkt och är det krav på att man måste ha en adress för att få bidrag, eller? Det där måste ju ansvariga politiker styra upp i så fall. Det måste finnas ett smidigare sätt för alla kan jag tycka.

Inte en jätteskön känsla att ha en okänd man skriven på sin adress.

 1. kajo skriver:

  Det kan vara så enkelt att någon råkat vända på siffror, antingen i lägenhetsnummer eller gatuadress, sånt kan ju hända innan man lärt sig adressen. Det hände min bror som helt plötsligt fick en annans post. Men, det kan också vara ett eller annat rättighets- eller bidragsfusk. Du kan exempelvis inte få SFI förrän du är folkbokförd i en kommun. På grund av omfattande svarthandel, där folk betalar hundratals kronor i månaden bara för att få en folkbokföringsadress (medan de själva bor på gatan eller någons soffa), så har myndigheterna numera bevakning på när det börjar bli många personer på samma adress. Ibland gäller det även bostadsbidrag och andra ersättningar. Då kanske nästa steg är detta, att ”strö ut” folk på adresser som någon har inom räckhåll och kan bevaka. https://www.skd.se/2017/03/31/svart-handel-med-adresser-at-nyanlanda/

  1. Kan säga så mycket att det inte handlar om vända på siffror. Det finns mer i den här storyn som jag inte kan berätta utan att outa inblandade.

 2. Nilla skriver:

  Åh, vilket fint armband! Ett sånt måste jag beställa 😀 Beställer man på Facebook?

  Trevlig helg 😀

  1. Gå in på hennes FB och beställ där, du kommer bli jättenöjd!

 3. Hanna skriver:

  Man blir inte automatiskt sambo bara för att man bor på samma adress. Man får inte heller automatiskt besittningsrätt bara för att man skriver sig på en adress. Men det är ändå obehagligt.

 4. Lena skriver:

  Fina silversmycken! Finns det andra halsbandet med kulkedja hos henne också? 😀

 5. Sabina skriver:

  För att kunna ansöka om ett personnummer måste man ha en adress, dvs när man får ett personnummer så blir man folkbokförd, och då krävs det en adress. Det funkar inte att skriva sig på en lokal eller postlåda utan det måste vara en riktig adress, varför detta inte är så ovanligt. Jag vet om flera fall där detta hänt.

  Verkar inte som att man kan skydda sig mot detta på något vis, och Skatteverket verkar inte kunna lösa det heller?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..