Tävlingslördag och pinsamma sms

Early birdy igår morse drog jag till Kungsör eftersom talibanen hade en danstävling där. Nånstans i mina sociala medier hade jag tydligen råkat skriva Köping. Alltså, jag är Sveriges sämsta människa när det kommer till geografi. Har n o l l koll. Hur som. Kom fram till rätt stad i alla fall. Tävlingarna håller på hela dagen och igår tävlades det i Engelsk Freestyle, Slow och HipHop. Jag är lagledare vilket betyder att jag håller koll på vilka som går vidare i varje rond och ifall det är några strykningar (några dansare som blivit sjuka) vilket betyder att man ändrar om i schemat … och de måste dansarna få omgående info om. Vid varje tävling så är det mellan 500-700 dansare, så det krävs stenhårda rutiner. 

Img 7511
Det här är en typisk grej som blir min uppgift. Varje dansgolv är som ett vanligt skolgympa-golv ni vet. Det delas på hälften och kallas för A och B-golv. På varje golv är det ca 12 dansare samtidigt. 24 totalt med andra ord. Ibland dansar man på hela golvet. Alla tävlandes får nummerlappar av lagledaren, dvs mig, och på dom står det vilket golv de ska upp på. Ibland byter man golv och då måste jag meddela berörda dansare fort som fan för missar de att gå in och dansa så blir de oftast diskade. Danslärarna som är med står vid sidan av golven och peppar innan de går in och när de dansat sin minut och kliver av golvet får de höra vad de gjort bra och vad de kan tänka på till nästa vända. Med lite tur så går man vidare i olika ronder och bästa fall får man pallplats. Vid varje golv finns 3-4 domare som på nån minut ska hinna bedöma 12 dansare och plocka ut de dom tycker ska gå vidare till nästa rond, och nästa rond. Tills det är final i just den åldersgruppen/kunskapsnivån.

Alla tävlande delas in i dels åldersgrupper och dels i kunskapsnivå. Det vill säga; man börjar sin ”karriär” som bronsdansare sen jobbar man sig upp till Silver, Guld, Star och Champion. För att klättra så måsta man få ”prickar” och för att få prickar krävs det bra placering, oftast pallplats och ännu oftare att man kommer etta. Det är ett väldigt komplext system och det tar ett tag innan man lär sig. Talibanen är Junior och dansar i Guldklass och har en prick. Hon måste ha två till för att gå upp i Star.

Tävlingsdans är en bedömningssport och den är grym. Två dansare kan vara tekniskt lika duktiga men den ene har aningen mer utstrålning … ler bredare …  well, då vinner hon/han. Oftast en hon eftersom det är 98% tjejer som dansar. Malin Kindahl, som äger dansskolan, har dansat i hela sitt liv. Hennes föräldrar grundade dansskolan för 65 år sedan och Malin har aldrig tyckt att man kan tävla i dans. Dock har hon fått gett vika för ”marknaden”. Elever som vill tävla. Hur som, skillnaden mellan vår dansskola och väldigt många andra, är att Malin jobbar hårt för att man ska se individen och att alla ska respektera och stötta varandra. Även fast våra elever ofta tävlar mot varandra på tävlingar så önskar man varandra lycka till och gläds åt andras vinster. 

Img 7503 2
En av anledningarna till att skolans totalt drygt 2000 elever så bra är givetvis danslärarna. Här är Daniel. Ett välkänt namn i dansbranschen och han jobbar ofta även som domare på tävlingar runt om i Europa. 
Img 7518
Dessa komponenter gör att våra tjejer (och Kalle, den ende av skolans killar som tävlar) är måna om varandra på riktigt. Alla peppar varandra och är superschyssta.
Img 7515
Img 7500 2
Img 7497
Img 7542
Konkurrensen är mördande men vi hade tur igår. Fick flera pallplatser. Av skolans 2000 elever så är det endast 250 st som tävlingsdansar.
Img 7514
Vid varje prisutdelning är väntan en pina för tjejerna.
Img 7552
För talibanen gick det åt helvitti. Hon har varit sjuk i stort sett hela september och inte tränat mer än ett par gånger och resultatet blev därefter: en sjundeplats. Hon var skitbesviken och det tog nästan hela vägen hem innan hon hade kolat ned sig ett par grader. 
Images

När jag ska skicka sms så p r a t a r jag in dom. Alltid. Går mycket fortare än att köra pekfingervalsen. Ser ni mikrofonen intill mellanslagsknappen? Den trycker man på sen a r t i k u l e r a r man ordentligt. Annars kan det bli lite fel i bland så då är det bra att man tittar på sms:et INNAN man skickar iväg det. Igår skulle jag dra iväg ett sms från tävlingen till Malin, dansskolägaren, som inte var med. Det gick lite fort. 

Img 7506
Man kan säga att det blev lite fel och det är väl en jefla tur att vi känner varandra väl privat! Vote4Dance är en tävlingsapp och hur det kunde bli ”horan från Siri” kommer jag väl aldrig att få ett svar på!

 

  1. Eva skriver:

    Tjejerna i röda mössorna ser ut som Piff & Puff:-)) Gulliga!

  2. Biggan skriver:

    Haha. Du är för härlig. Jag tycker att du ska skaffa en fin karta på Sverige och rama in. Du är ju piffsig och har piffsiga kompisar. Går säkert att göra något snyggt. Sen kollar du på den varje gång du ska någonstans. Så lär du dig lite om Sveriges geografi varje gång. Du behöver ju inte ha den som vägvisare. Bara så där lite kul att veta var någonstans i världen du befinner dig liksom. Då blir du proffs efter ett tag. Jag lovar. Sen kan du slänga dig med termer som ni vet den där lilla orten söder om Burträsk. 😃

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..