Tandställning

Jag har haft nästan ett halvårs paus från min tandställning. Nu för tiden behöver man ju inte ha den klassiska ”rälsen” i stål utan det finns en variant med genomskinliga plastskenor som man enkelt tar ut när man äter och borstar tänderna. Invisalign heter den och jag började med den för nåt år sedan. Att jag har tandställning beror på att jag ska korrigera mitt bett.

Img 7189
Har ett kraftig överbett som Tove, min tandläkare, försöker få bukt med.
Img 7188
Överkäken ska lyftas upp en bit och när det är klart ska hon fixa en hörntand som jag har gnagt sönder pga fel bett. 
Img 7170
Att gå till tandläkare är inte min roligaste sysselsättning och som tur är sysslar vi bara med ytligheter just nu. Bävar för när det är dags för riktiga behandlingar. 
Img 7168
Img 7173
Tove har haft en praktik i Bromma i hundra år men har nu köpt en ny praktik mitt inne i stan, på Östermalm. 
Img 7179
Nackdelen med Invaslign-skenor är att det är svårt med läppstift. Färgen åker liksom ned mellan skenan och tänderna. Not so fräscht. 
Img 7191
Dom är gjorda exakt efter mina tänder och jag ska byta skenor var 7:e dag nu … fram till jul, sen är det klart.  Ett dataprogram har räknat ut hur mycket tänderna flyttar på sig varje vecka. 
Img 7190
Man får som sagt bara ta av sig skenorna när man äter och när man borstar tänderna. Det betyder att man blir jefligt duktig på att undvika att småäta!
Img 7194
Åkte raka vägen från Tove till Malin på Wilmer. Skulle äta lunch.
Img 7198
Det här är en syn man ytterst sällan ser där. Precis efter värsta lunchrusningen och innan eftermiddagsfikat. 
Img 7199 2
Var skithungrig. Tills jag såg Dagens Lunch. Det var lite väääl mycket farliga grönsaker. Hade Malin tryckt in en sked i munnen (som hon brukar göra) innan jag såg tavlan,  hade jag säkert sagt ”mums” men nu hann jag som sagt se innehållet i skrift så no thanks!
Img 7202
Har aldrig provat Wilmer morotskaka, så det fick bli min lunch. Brukar inte slarva men nu gjorde jag de. Personalen vet att jag är GBP-opererad så jag får alltid små portioner. 
Img 7204
Alltså. Små portioner på Wilmer betyder normala till jättestora portioner på andra ställen. Luncherna på Wilmer är gigantiska. No wonder att det går bra för kaféet för ingen går därifrån hungrig!
Img 7165
För övrigt mår jag helt okej. Sover som en jefla kratta eftersom häftklamrarna bakom öronen trycks in när jag ligger på sidan … som jag inte får göra men hur styr man det när man väl har somnat?! Blåmärkena börjar försvinna, nu har det övergått till gröngult. I morgon tar jag bort stygnen. Halleluja!

Nu ska jag åka in till stan och lämna min bil. Den ska folieras i världens coolaste färg.

 1. Isa skriver:

  Jag har fått fast tandställning uppe och nere. Jag är 49. Ett jäkla jobb med tandborstning och den skaver. Skall ha den i ca 1.5 t 2 år.
  Har med överbett. Ganska mkt 10 mm. Så igår började de dra tillbaka överkäken. Kul att kolla in din avtagbara

  1. Alltså, jag hade ju tandställning när jag var tonåring och jag minns ÄN IDAG hur jävla int det gjorde varje gång man gick dit och de skulle dra åt tandställningen! Den här varianten är hundra gånger skonsammare. Varje gång jag byter skenor så gör det lite ont så jag kom på rätt tidigt att jag bytte skenorna innan jag gick och lade mig för då har man natten på sig att vänja sig… medan man sover.

 2. Maria skriver:

  Nu menar jag verkligen inget illa. Men jag ser ingen skillnad på din hals? Den ser veckig och rynkig ut? Kommer de vecken slätas ut med tiden eller kommer du vara fast med dom? Som sagt menar inget illa och tycker du har en fin hals, men undrar mest om du inte är besviken med resultatet?

  1. Haha, du behöver inte be om ursäkt alls! Jag är supersvullen just nu, det ligger Michelingubbe-veck på halsen. Resultatet kommer inte visa sig förrän om några månader. Det har bara gått knappt två veckor än så länge. Sen ÄR det de facto så att jag kommer vara den som ser skillnaden. Alla mina vänner säger samma sak: ingen av dom har tyckt att min hals varit något påtagligt problem. För mig har den varit det så jag v e t att jag kommer bli nöjd. När det är klart. Jag vill ju inte ha en 25-årings hals, jag vill ha en 53-årings. Alltså kommer det vara lite rynkor men inte så jävla illa som det var innan!

   1. Maria skriver:

    Okej då förstår jag. Nej det har du helt rätt i. Kanske jag som hade förväntat mig en slät hals efter ett sådant ingrepp men förstår precis hur du tänker och vill ha det och det låter klokt!☺️

    1. Mm, jag skulle se skitskum ut med en ungdomlig hals. Plastikkirurgen och jag var rörande överens om det. Däremot tänker jag fixa mina bröst i framtiden. Ska göra dom mindre och passa på att lyfta dom. Då kommer jag inte skämmas en sekund över att de kommer se ut som en 25-årings. Mvh Ingendubbelmoralalls!

     1. Maria skriver:

      Haha men brösten har du ju inte framme jämt ändå så ingen som kan säga något om dina pigga boobies mer än dom du väljer att visa de för👌🏻

 3. Ulrika skriver:

  Min dotter har också tandställning för att hon ska göra en käkoperation om ett år. De upptäckte när hon var 14 att underkäken växt för mycket så idag har hon 6 mm underbett. Nu korrigeras bettet så att tänderna ska passa ihop efter op. För att göra detta kommer man att såga av käkarna vid mungiporna och dra dem bakåt, samtidigt som man sågar av hela överkäken och flyttar även den. Jag är totalt livrädd för hur hon ska hantera dels smärtan och dels att ha låsta käkar och dricka flytande i flera veckor efteråt. Finns det nån här vars tonåring gjort en sådan operation?

  1. Norpan skriver:

   Känner någon som gjort en sådan operation och det var inga problem med varken smärta eller flytande föda.🙂
   Har för mig att det handlade om 6 v med ihopsatta käkar och det var totalt värt det enligt denne😊👍

   1. Ulrika skriver:

    Så skönt att höra, TACK!

 4. JJ skriver:

  I tankar på att ev åtgärda mitt bett. Får man fråga vad en sådan här tandställning kostar? (På ett ungefär)

  För övrigt tog jag mod till mig, hämtade mina bajssprayer i no-go zonen. Mkt nöjd. Men andvänder den nu främst till kattlådan. 🙂
  (Sprayar 2 sprut i plastpåsen vid rensning)

  1. För min del landar det p 50.000 kr men jag har en kompis som kom undan med 15.000 kr. Det beror helt på vad du har för problem. Kul att höra att de funkar i kattlådan, det var ett nytt användningsområde!

 5. Lotta L skriver:

  Ska bli spännande se vilken färg det blir på bilen!
  Min dotter har precis samma tandställning. Först hade hon vanlig fast i två år, och i somras fick hon den här då, som hon ska ha i minst åtta månader. Sen hoppas jag hon slipper.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..