Att äta kräftor med hemlösa pensionärer

Igår kväll åkte jag in till VidDinSidaför en supertrevlig kväll med några av Stockholms hemlösa pensionärer. Just igår var det många som inte ville vara med på bild så därför blev det mest foton på oss som jobbade.

Liksom förra året så anordnades det en kräftskiva och vi förberedde innan gästerna skulle komma vid 21.00.

Vi har öppet 21-24 varje onsdag och söndag men senare i höst har vi fått nya lokaler och då kommer vi kunna ha öppet 5 dagar i veckan mellan 12-24. D e t ska bli superspännande att få blogga om. 

Och här har vi anledningen till att jag är involverade i VDS. Stina, en av mina läsare här inne, kontaktade mig och frågade om jag ville hjälpa till. Hon har läst mig länge och visste att jag i flera år har velat göra något sånt här, men inte riktigt vetat i vilken form. 

Annica och Anna förbereder. 

Det här är Tony. Han äger företaget skaldjursföretaget Pandalus och för andra året i rad kom han förbi med MASSOR av färska kräftor som han skänkte till oss. Älskar människor med goda hjärtan.

Igår kväll hade vi ett speciellt besök som jag ska berätta mer om senare.

Gårdagens jobbgäng. Fisatan vilka fina människor det här är, om ni bara visste.

Det är otroligt mycket kärlek dessa kvällar. De hemlösa får varma kramar och känner att dom är precis lika viktiga som alla andra.

En mycket lyckad kväll.

Skådespelaren Kjell Bergqvist är mycket involverad i VDS och han kom förbi och lyste upp tillvaron.

Otroligt omtyckt av våra hemlösa. 

Sara står och pratar med Marek. En av de hemlösa som alldeles nyligen fått en tillfällig bostad av ett par här i Stockholm. De har en liten stuga på sin tomt och där ska han få bo ett tag. Stina frågade hur det kändes och han svarade ”det är okej … men lite oroligt”. Stina förklarade för mig att oron kommer sig av att dels vet han ju inte hur länge han får bo där och dels för att, hur konstigt det än låter, så ramlar han ur gemenskapen han har med de andra hemlösa.

Om man är van vid att ha bott på gatan i många, många år och plötsligt får ett boende så blir det en enorm omställning. Tystnaden är den som är jobbigast. Jag förstod först inte vad hon menade men svaret var enkelt: när det är tyst kring en hemlös så har man alla tentakler ute för det är då, när man ligger och sover på en parkbänk, som rånare kommer smygandes och snor ens grejer.

Om det är mycket larm och rörelse omkring så är det mindre risk för att någon rånar en på ens ägodelar. En av de hemlösa sov så hårt att han inte märkte att någon stal hans skor … som han hade på sig.

Igår kom en hemlös och berättade att han precis innan han kom till oss, hade blivit rånad av några människor. De tog allt han ägde och han var förtvivlad. Det värsta är mobiltelefonen och SL-kortet. Man kan kanske tycka att det är lyx för en hemlös med en mobil men det är deras enda möjlighet till kontakt med myndigheter och SL-kortet gör att de kan sova i tunnelbanor och i bussar. VDS ser till att dessa pensionärer har mobiler och SL-kort. Det är det en del av era swishade gåvor går till.

Hörni, om ni har möjlighet, please swisha några kronor till VDS. Varenda öre går till organisationen och ekonomin är oerhört transparent. Man kan även bli månadsgivare. 50 kr (eller mer så klart) i månaden betyder extremt mycket för dessa människor. Swishnummer: 123 6333 165. Vill du bli månadsgivare så klicka HÄR.