The question of the week

Jag kör hyfsat mycket bil här i Spanien och en av tjejerna är kartläsare. Talibanen har precis gått moppeskola och varje gång Matilda, kompisen, säger ”kör igenom rondellen” så rättar talibanen med ett ”cirkulationsplatsen”.

En fråga. Om det nu heter cirkulationsplats, vilket jag vet att det gör, varför började man då säga ”rondell” och varför är inte det ett bättre alternativ? På engelska är det ju det ”roundabout” så why not here också liksom?

Jefligt viktig fråga så här mitt i semestern.

 1. Från Wikipedia: En cirkulationsplats är en cirkelformad trafikplats. Den är placerad i en vägkorsning men är numera ofta – bland annat i Sverige – definierad som en cirkelformad väg kring ett nav. Många kallar felaktigt hela cirkulationsplatsen för rondell, men rondellen är bara navet, ofta gräs- eller grustäckt, ibland försedd med en rondellhund. Rondellen finns alltså bara i mitten, omgiven av cirkulationen.

 2. En till fråga tycker jag är viktig när det gäller rondeller/cirkulationsplatser och det är varför högerregeln gäller i rondellerna i vissa länder. Det skapar bara kaos eftersom man måste släppa in alla i rondellen och den korkas igen. Lösningen i dessa länder är att sätta upp trafikljus för att få trafiken att flyta. Då har man ju förlorat fördelarna med att bygga rondell.

   1. Jag bara ÄLSKAR ditt namn … men det har jag ju sagt tidigare också! Skriv ut det nästa gång, så att andra får se!=)

 3. Jag har också en fråga. Hur i hela helvitti kör man i ”rodellen” på bilden??
  Jag får typ framfall när jag närmar mig en vanlig rondell.

 4. Jag har också en fråga. Hur i hela helvitti kör man i ‘rondellen’ på bilden? :-O
  Jag får typ framfall när jag närmar mig en vanlig rondell.

  1. Hittade den här kommentaren bland mins skräpkommentarer,fattar ingenting för det är ju inget konstigt skrivet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..