Kompisar med tummen mitt i handen

Jag är allt annat än en handy man men jag vet åtminstone vad som är bak och fram på en hammare. Man kan ju lätt tro att alla vet det men jag känner minst en, förutom maken, som inte har koll.

Säg hej till Maria. Min f d granne. Min kompis. En i familjen. Hon är sjukt duktig på ALLT … som inte inbegriper något med hantverk, spika, borra och annat i den genren. Hon är en katastrof.

Härom veckan flyttade hon till ett hus. Ett ”färdigt” hus. Det vill säga: hela huset är tokrenoverat och det finns inte en pryl som måste åtgärdas på huset förrän om sisådär 30 år. Jag är hennes hustomte när det kommer till saker som att spika upp tavlor, sätta upp tv-apparater, mecka ihop möbler … och sånt.

I förra veckan var jag över för lite fix. Bland annat så skulle jag sätta upp två av husets fyra tv-apparater. När vi var inne på den andra, i hennes sovrum, började jag få ont om tid. Skulle med en färja ut till skärgården och var tvungen att dra innan tv nummer två var uppsatt. Under överinseende fick hon borra ett par hål medan jag var kvar. Hon skulle borra ett till och sen haka på tv:n … och sen var det klart. Jag ber henne messa mig och tala om hur det hade gått.

Får det här. Tycker att hon förvisso varit jätteduktig som fått upp tv:n men jag undrar a) vadå ”inte funkar”? b) den där fula plattan, som är en modern antenn: varför satt den så där synligt och inte bakom tv:n på väggen och HUR hade hon ens fått upp den? c) jag är allergisk mot sladdar så jag insåg att jag nog måste komma ganska snart och fixa till det där ormboet

Åker över härom kvällen. Och det börjar bra: ”Asså, tv:n lyser rött när jag försöker sätta på den med fjärrkontrollen.”

Jag tittar på den. Tittar på henne. ”Du, har du provat att byta batterierna?”

Det här fejset var svar nog på den frågan. Okej, nya batterier och tv:n går igång. Jag tittar lite närmare på den platta antennen. ”Hur fasen har du fått dit den här?” säger jag och är lite småimponerad av henne.

”Med självhäftande tejp!” 

”VA?! Du är fan inte klok!” säger jag men hon bara garvar. ”Jamen vad sjutton skulle jag göra då, jag behövde få upp den!”

”Vad sägs om att VÄNTA tills jag kommer?!”

”Du är ju fan inte klok nånstans, nu gör vi om och gör rätt!” sa jag och skrattade lika mycket.

Hennes ena dotter var hemma och säger plötsligt: ”Det är inte det enda hon har gjort!”

Jag stirrar på Maria och tar mig för pannan. ”V A D har du gjort mer?!”

”Jamen alltså, jag fick inte upp hennes lampa så jag ….” Jag är redan på väg ned i dotterns rum innan hon hinner avsluta och får en smärre hjärnblödning.

Hon har TEJPAT upp lampan på väggen!
Maria skrattar nu så att takpannorna nästan ramlar av kåken. ”Jamen vad skulle jag göra då, jag var ju tvungen att få upp den!”

Dottern svarar då: ”Men vadå, jag vill inte ens ha en lampa där mamma!” 

”Asså Maria, hit med den där jävla tejprullen, du rör inte den nåt mer!”

På vägen upp från undervåningen passerar jag en tavla som inte satt där när jag var där senast. 

Den satt på ett avskavt snöre, som stack upp ovanför tavlan. Det fulaste jag vet. Mycket förvånad eftersom Maria är en überpedant själv. Hon måste ha varit desperat när hon satte upp tavlan. Jag lyfter av den för att i stället sätta upp den utan att snöret syns. Får nästa hjärnblödning.
”Men Mariaaaaaaa, du har för fan bankat sönder halva väggen och spiken är ju sned!” Det här är en betongvägg, då funkar inte vanlig spik!”

Jag kan säga att vi inte var ensamma i huset och alla skrattade så att dom kissade i byxorna.

I love her to death men hädanefter kommer hon inte i närheten av vare sig hammare eller tejp!

 1. Hahahahahaha fyfaaan va roligt!! Jag är själv ganska händig OCH pedant, MEN, har fruktansvört dåligt tålamod och vill helst att saker ska hända igår. Så flertalet gånger har det hänt att jag har häftat upp mina gardiner med häftapparat.. funkar rätt bra faktiskt 👍😊

 2. Jag är team Maria heeeela vägen. Drar min gräns vid att byta glödlampa själv och har hantverkaren på speddial, som vid ett tillfälle har fått avbryta sin dejt för att hänga upp mina gardinstänger medan dejten & jag drack vin & observerade.

  Borrande spikande etc är varför gud uppfann män.

  1. Det var en läsare som uppmärksammade mig om det för en kvart sen. Tror det funkar som så att hon ser till att någon annan får min biljett. Hon har verkligen ett stort hjärta.

 3. Haha…Jag har fått lära mig den hårda vägen när hyllorna ramlade ner hela tiden. Då kom min pappa förbi suckade och sa:
  Metoden med mååånga och lååånga skruvar funkar inte överallt och inte på gipsväggar. Du måste använda gipsplugg. Lär dig det nu!
  Hehe…jaja…så nu har man efter 45 år och att åtskilliga hyllor, tavlor, gardinstänger och speglar som ramlat ner börjat inse att det nog är sant 🙂

 4. Dubbehäftande tejp är asbra, vi har satt upp alla tavlor i vardagsrummet med det. 😉
  ( Och vi är ganska händiga ändå)

   1. Men jäkligt effektiva ;). Maken har sådan kontroll på alla sladdar att inget syns framifrån. Bakifrån har vi använt upp ett helt lär med tejp 😉

 5. 😂 ”tejp och skosnöre” som min kompis kör med. Själv älskar jag limpistol, fästkuddar och häftapparat! 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..