Jag har lite problem med Nisse

Att skriva ett inlägg om ett husdjur kan vara dangerous shit eftersom det lätt hänt blir krig mellan läsarna. Jag vänder mig till er eftersom jag alltid får kloka råd men please behave och ha en trevlig ton mot de ni inte håller med.

Nisse är drygt 3 år och är en blandras: Schipperke, Papillon, Pomeranian och … håll i hatten; Cockerspaniel.

Tre av fyra ”vaktiga” raser med andra ord. Jag är hans flockledare. Fram till för några månader sen så har kan kunnat morra lite om någon närmare sig för nära … när han ligger intill/på mig och vilar. Det har dock blivit ett jätteproblem nu. När jag går och lägger mig, och han lägger sig intill mig, så morrar han sa*an när maken kommer och lyfter på täcket för att lägga sig. (Vi delar täcke så han är liksom tvungen …) Kommer han för nära så gör Nisse ett utfall för att hugga.

Samma sak händer när jag sitter i min fåtölj med Nisse mellan benen. Kommer talibanen, maken eller någon annan och ska klappa så gör han också utfall. Härom veckan bet han talibanen i fingret.

Nisse är vår första hund och således har vi noll erfarenhet. Det som från början föll naturligt att göra var att putta ned honom på golvet och säga ”FY, INTE OKEJ!” har vi fortsatt med. Någon sa att man skulle lägga honom på rygg så att han skulle känna sig undergiven. Det har vi också gjort, tills jag läste på nätet att man absolut inte ska göra så.

Jag känner ingen hundtränare så jag frågar er. Vet att många av er är extremt erfarna. Jag har ju tidigare berättat att han absolut inte gillar barn och rådet jag fick då var att jag helt enkelt måste acceptera det. Att det är som med människor: man kan inte gilla alla. Han tycker dom är oberäkneliga och blir rädd för dom.

Det här med utfallen och morrandet har eskalerat väldigt de senaste 2 månaderna och jag vet inte vad jag ska göra. Nu är det varje dag. Och varje dag åker han ned på golvet. I övrigt är han helt frisk, så vitt vi kan bedöma. Han blir stimulerad och han har ett bra socialt liv i övrigt. Han gillar att leka med andra hundar. När Securitas var här i förra veckan för att installera larm var jag tvungen att hålla i honom hela tiden för han ville bita brallorna av killen.

Jag är helt rådvill.

 1. Ta professionell hjälp! Privattränining hos Glada Jyckar (som bl.a. finns i Ålsten) rekommenderas tex varmt. Hela familjen ska vara med så att ni alla får bra och tydliga verktyg just för er och Nisses situation inkl hur ni tränar över tid. Jag vill faktiskt varna för fragmentariska quick fixes från icke insatta, det kan göra situationen värre.

 2. Gå en hundlydnadskurs hos någon ”hundskola”. Man får många bra tips. Eller gå med honom till en hundpsykolog som kan jobba enbart med nisse o er familj….

 3. Var det ca 2 månader sedan som ni flyttade? Funderar på om eskaleringen har med osäkerhet att göra.
  Har tyvärr inget jättebra tips sådär på rak arm. Tycker ni gör helt rätt som skickar ner honom när han beter sig illa.

  Förstår att detta är superjobbigt för er. Hoppas att får ordning på det.
  Såg att någon länkat till Fredrik Steen. Han är duktig.

 4. Mitt bästa råd är att ta hjälp av någon med dokumenterad kunskap och att inte lyssna på en massa ”tyckare” här (eller ute på nätet). Problemet är ganska enkelt att lösa kan jag trösta dig med.

 5. Sök reda på en hundtränare i närheten och beskriv problemet så kan dom säkert hjälpa hela familjen att få bukt på nisses beteende.
  Det är det enda raka för några lätta genvägar kommer ikke fungera i längden tyvärr.

 6. Började det ungefär samtidigt som ni flyttade? Funderar på om det kan höra ihop? Med mycket nytt kan man bli osäker och då kanske man försvarar sin stora trygghet, dvs matte?
  Ingen aning om hur man ska få bukt med det, tycker också att ni ska ta proffersionell hjälp. Och ta hjälp av nån med metoder som känns rätt i magen.

 7. Ett tips för att få ner honom på rangstegen….låt han sitta innan ni serverar han mat samt ge ett varsågod när det är tillåtet att äta. Det här tipset går bara att använda om han inte har mat nere hela tiden.

  1. Det där är dock inte sant! Bra att lära hunden impulskontroll men det finns ingen rang som folk så envist försöker hävda. Det är baserat på en gammal studie gjord på vargar som sedan länge är motbevisad och t o m tillbakadragen. Hund och varg lever i familjeenheter och har inte en hierarki eller rang så som många tror.

    1. Nisse är ingen varg. Bara för att hunden och vargen har samma ursprung nån gång för tusentals år sedan så delar de inte samma beteenden rakt av. Och vargars rangordning/-beteenden har ifrågasatts en hel del de senaste åren. Forskningen står inte still, man upptäcker nya saker.

 8. Är det ca 2 månader sedan som ni flyttade? Funderar lite på om eskaleringen kan bero på flytt och ökad osäkerhet.
  Tycker ni gör helt rätt som skickar ner honom när han beter sig illa.
  Ser att någon länkat till Fredrik Steen. Han är duktig.
  Förstår att detta är superjobbigt för er och jag hoppas att ni får ordning på problemet.
  Har inget supertips. Alla hundar är olika i temperament och personlighet.
  Vår hane hade en period då han fick för sig att bara han och jag fick sitta i soffan.Dvs om han och jag satt där och någon annan kom och satte sig så morrade han lite. Då skickade vi ner honom och sen hade vi en period då han inte fick sitta i soffan alls. Alla försök att ta sig upp slutade i att han åkte ner på golvet igen. Inte argt och aggressivt utan lugnt och bestämt. Soffan var vår. Sen efter ett tag bjöd vi upp honom i soffan igen när vi var fler som satt i soffan. Dvs inte bara en av oss i familjen.
  Nu har ju vi dock en väldigt mjuk hane. Ingen stridis eller tuffing på något sätt. Så bara för att det fungerade för oss behöver det ju inte fungera för er. Är det en osäkerhetsgrej är jag inte säker på att det fungerar. Är inte bra på osäkra hundar.
  Lycka till !!!

 9. Har försökt svara två gånger på mobilen men är osäker på om det lyckats alltså försöker jag igen ifrån min dator 😉 Får du fler inlägg av mig, välj ett och kasta de andra 😉

  Är det ca 2 månader sedan ni flyttade? Funderar på om eskaleringen har med osäkerhet och flyttröra att göra.

  Vad tror du hade hänt om du haft honom på golvet när Securitaskillen var där men att du med din kropp och ev ett kompostgaller hade blockat Nisse från att komma fram? Inte agressivt och ilsket utan lugnt och bestämt NEJ.
  Tänker att om det är osäkerhet så kan han ju bli stärkt av att du håller i honom för där är han trygg och vågar kaxa.
  Väldigt svårt att råda när man inte sett hur han agerade live så att säga. Alla hundar är ju olika och har olika personligheter.
  Ser att någon ovan länkat till Fredrik Steen. Han är duktig.

  Tycker ni gör rätt när ni skickar ner honom när han beter sig illa.

  Förstår att detta är superjobbigt. Hoppas att ni kan få hjälp och få bukt med problemet.
  Lycka till

 10. Åh vad mycket jag skulle vilja ha sagt. Men du kommer att få så många tankar och ideer. Mitt vettigaste förslag är att du tar hjälp av någon proff. Å då någon som använder sig av operant inlärning. Här verkar det som att vi måste förändra ett beteende, känslan i hunden. Å det tror jag inte man kan göra med alfarullningar, och åthutningar, eller ens med att skicka ner på golvet. En liten quickfix som jag inte tror gör någon mer skada, är att få Nisse till att i första hand se maken och talibanen som en resurs. Låt de gå fram 20 ggr per dag med bästaste hundknarket (kyckling, leverpastej eller vad nu Nisse älskar mest), och ge honom en godbit när han ligger i ditt knä. Blir han stel och obekväm innan de ens är framme, så ger du godiset. Vi vill ju att han ska förknippa att de kommer fram med nånting positivt. Människor som närmar sig = godis. Mat är dessutom lugnande för en hund. Kolla in vart hans gräns går. 1 meter i från och han stelnar – ge godis osv. Jobba i pass om 5 upprepningar och sprid ut över dagen. Detta är som sagt en liten ”hjälp på vägen” som jag har svårt att tro ska göra någon skada i väntan på att du hittar någon som kan hjälpa. Sen skadar det aldrig att åka till veterinären och förklara problemet och be dom göra en fullständig koll på hans fysiska tillstånd. Hundar reagerar så olika på smärtor och sånt. Lycka till, å ta hjälp av någon som kan komma och titta på din kära lilla hund. Går aldrig att göra en riktigt bra bedömning om man inte får se hunden. =)

  1. Bra i det mesta men stelnar han till innan de kommer fram ska inget godis ges förrän han fått en liten tillrättavisning annars förstärker och belönar man ju att han stelnar till gör sig beredd. Jag
   Har själv en schäfertik som bär sig åt på detta sätt. Jag har petat på henne och sagt nej så fort hon stelnat, direkt när hon slappnat av godis o beröm.Hon vaktar mig fortfarande men det är mycket bättre och nu får husse komma fram 🙂 Andra människor finns det vissa utvalda som hon gillar ( de har mutat sig till det med kyckling, ost o annat gott) och försöker inte tvinga på henne några nya.

   1. Klart att det är att föredra att ge belöningen innan han stelnar till och just efter han ser att de närmar sig. Men tror bestämt inte man förstärker hans obehagskänsla, utan snarare avleder el tom lugnar den. Apsvårt att tajma rätt Sen skulle jag inte lägga in någon form av nej eller förbud när det handlar om att förändra känslolägen. En annan femma är det om man vill lägga ett förbud på hur de beter sig. =)

 11. Tror bara det har med osäkerhet kring allt nytt i och med flytten att göra. Som någon sa är Glada Jyckar i Ålsten jättebra! Det där med rang och flockledare, att tänka att hunden ska vara undergiven, är en rätt förlegad syn på hunduppfostran som många tränare i Sverige har släppt, de flesta arbetar idag efter så kallade reko metoder som grundar sig i positiv förstärkning 🙂 Jättebra särskilt för stärka osäkra hundar! Glada Jyckar är jättebra där, även Eva Bodfäldt och Fredrik Steen. En riktigt bra bok är Kontaktkontraktet av Eva Bodfäldt

  Plötsliga förändingar i beteende, just så med aggressivitet, brukar ibland vara kopplat till att hunden har ont någonstans. Ett tecken på smärta liksom. Kanske inte är det i Nisses fall, men det kan alltid vara vettigt att gå till en veterinär och kolla om ni tycker att beteendet plötsligt är väldigt förändrat.

  Hoppas det löser sig 🙂

  1. Ledsen att jag låter som en papegoja (pga har även kommenterat ovan), men jag vill å det bestämdaste avråda från råd som bygger på korta kontakter utan historien bakom, kontinuitet etc. Kan inte nog betona vikten av ett helhetsgrepp inkl lugn metodisk, individuell träning med professionellt stöd för hela familjen inkl. lille Nisse.

   1. Håller med dig Helene. är själv instruktör och skulle aldrig göra en bedömning på en hund jag aldrig träffat eller undersökt. Ta aldrig råd från några som gör sådant

 12. Hej!
  Ser att du fått många goda råd ovan. Jag tycker också du ska kontakta en erfaren hundtränare och ta en eller ett par privatlektioner. Små knep kan göra underverk! Innan dess skulle jag boka en tid hos veterinär bara för att kolla att det inte är något fysiskt. En tand som gör ont kan påverka en hunds beteende otroligt mycket. Sen är jag ett stort fan av Fredrik Steen och hans metoder. Om han vaktar dig mot maken och dottern – visa honom att de är resurser! De får komma med godis och göra roliga saker och visa att de bidrar till det härliga. Hade det funkat att bara markera som du gör hade hans beteende ju redan förändrats. Jag tror helt enkelt att det behövs något annat än att bara fya, putta till och liknande. Och nej, jag tror absolut inte att man förstärker hans vaktande beteende genom att slänga åt honom en godis eller ett gottigt ben när han morrar. Han morrar ju för att han är rädd/osäker/vaktar – det beteendet förstärker du ju genom att förstärka rädslan/osäkerheten/vaktbehovet. Det är en helt annan sak att belöna att han sitter fint eller gör ett trix. Det gör han ju för belöningens skull. Hitta ett proffs så kommer det säkerligen lösa sig 🙂

 13. Säger som många andra gjort: Veterinär först för att utesluta något fysiskt sedan hundtränare. Tror att det hänger ihop med er flytt men oavsett orsak så måste det ju åtgärdas.

 14. Som många redan skrivit, ta hjälp av en kunnig instruktör. Någon som kan komma hem till er och se Nisse i de situationer där problem uppstår. Som ser hans kroppsspråk, hur han reagerar o.s.v. och som kan avgöra VARFÖR han beter sig som han gör och som sedan kan ge er verktygen till att komma tillrätta med det.

 15. Anlita ett proffs med bra referenser på just denna typ av problem. För man kan vara bra på ett område och vara kass på annat

 16. Stress från flytten tror jag mycket på.
  Gå hundkurs, super kul och stimulerande för båda. Blir många aha upplevelser. Man gör så mkt fel som man tror är rätt.
  Sedan skulle jag även kastrera om inte det redan är gjort.
  Lycka till med din guldklimp!

 17. Min tanke är att han kanske smärtmarkerar? han har inte ont någonstans?
  Annars som dom andra säger ta hjälp från dom som kan saken. är själv instruktör men skulle inte uttala mig utan och ha träffat hunden om vad som kan vara orsaken.

 18. Många kloka råd härinne och håller helt med att kontakta ett proffs! Undrar lite hur den lilla raringen beter sig när du inte är hemma? Lika vaktande? Lika ilsk? Lycka till med att finna ut vad som felar – alla kan ju bli en bättre version…vare sig du är hund eller människa, blink, blink!

 19. Jag är ingen expert men jag tror att det har mef flytten att göra. Han känner säkert inte igen sig i sitt hem och känner sig nog osäker och vaktar sin trygghet, dvs matte. Ta hjälp av en hundtränare för att få rätt verktyg att hjälpa honom känna trygghet igen.

 20. Hej! Klart du ska ta proffshjälp om du kan men har ngt tips redan nu hoppas jag. Vi fick hem en valp för 6 veckor sedan och en av våra hundar blev då vaktig och avundssjuk. Lyckliga familjen blev plötsligt väldigt olycklig och desperat och vi var oroliga då hon var väldigt ”intolerant” mot valpen. Vad vi gjorde var att vi, oftast mycket lugnt och med låg röst” talade om vad som var ok och inte ok. Det tog några dagar efter det sedan vände det. Du måste visa att det inte är ok att vakta dig men inte genom att bli arg, hårda knuffar etc.( säger inte att du gör det nu men vet hur frustrationen påverkar..) utan lugnt men ändå tydligt visa att ”så gör du inte” och kärleken räcker till alla;). Viktigt är också att din man och barn gör egna saker med honom som går ut på att de är ledare och inget annat. Kan vara så enkelt som att vänta på en godis eller gå ut sist genom dörren. Små saker vi inte tror betyder så mkt men som för en hund är viktiga signaler! Lycka till!

 21. Problemet är att du är inte flockledaren, Nisse anser sig vara det. Du måste visa honom vem som bestämmer. Skicka dottern och maken på lydnadskurs med honom. Att bita en i flocken är inte ok men en fråga om rangordning. Uppvuxen m en stor hund som bet mig löst när jag utmanade henne. Min mamma skickade iväg oss till brukshundsklubben m orden att nu visar du vem som bestämmer! Och vi gick den hårda vägen men det fungerade. Vi tävlade i lydnad efter att jag ett år tidigare varit tvungen att binda henne i ett träd så att brorsan kunde hämta henne. Och det var ingen elak och aggressiv hund, bara en fråga om rangordning.

  1. och hur vet du hur hunden är och vad mona och hennes familj jobbar och gör med hunden. Hur kan man ens uttala sig om att det är rangordning om man inte träffat hunden och bara läst ett blogginlägg. Det kan finnas så mycket orsaker bakom sådana här saker och är en ordentlig kunnig instruktör med många års erfarenhet av sådant här.

  2. Näpp! Funkar definitivt inte på alla hundar. Sen är det skillnad på att förändra ett beteende/känsla, och att lägga ett förbud på ett beteende. lägger vi ett förbud på hur hunden får bete sig har vi inte förändrat någon känsla i hunden. Resultatet kan då bli, en hund som gör som du säger, men du kan aldrig vara riktigt säker på att något inte händer.

 22. Vi hade en mycket äkskad hanhund som vid ca 3 års ålder blev könsmogen. Han blev väldigt vaktig. Eftersom vi ”skyddade” honom kunde vi inte ta emot besök. Han gick till attack. Vid 7,5 ärs ålder dog han. Sök hjälp för beteendet!

 23. Hundkurs är bra men mest effektivt är att anlita en instruktör som kan fokusera på Ert problem (kan anlitas på brukshundklubben, glada jyckar mfl ställen som har hundkurser).
  Ett litet tips är att låta maken och talibanen vara de som ger honom mat och går ut med honom framöver. Då blir han beroende av dem.
  Stort lycka till!

 24. Jag tror att Nisse behöver avlastas från att alltid hålla koll på dig Mona. Att lära honom sova på golvet innanför kompostgaller kan vara en början. Dock kan det bli en jobbig period. Men att ni alla bestämmer att hålla ut. Ge honom det bästa han vet att tugga på inne i hans sfär. små korta stunder.
  Så svårt att förklara… Men att ni hjälper Nisse med att kunna koppla av utanför ditt område. Han har inte till uppgift att skydda dig. Du är heller inte bara Nisses. Jobbar man mkt med att trygga hunden på detta sätt med mysig bur eller kompostgaller så kan man sen ta bort allt. och man har en trygg hund som kan vila på golvet om man ber honom det.
  Lycka till med vad ni än väljer för sätt! Bra att ni tar tag i det så ni slipper uppleva jobbiga saker i framtiden.

  1. Jag håller med här. Flera har skrivit bra tips oxå .. kastrering kan hjälpa till viss del , flytten kan påverka/ förstärka beteenden ..
   I grunden tror jag oxå att Nisse behöver tränas att förstår att de andra familjemedlemmarna oxå hör ihop med er…
   Nisse kanske inte skall få sova på /med dig hela tiden – svårt att ändra beteende -Fredrik Steen kan vara bra men finns även andra som är duktiga med hundar!
   Har Nisse vart hos veterinären på länge? – kan vara värt att göra en genomkoll på honom för vara säker på att inget annat stör.
   Kram o lycka till //Hundfysioterapeuten..

 25. Se svar ovan om att ta hjälp från ett proffs.

  Det vi har gjort här hemma om det blivit situationer när någon hund blivit morrig/beskyddande ör att drekt lögga ner på golvet på rygg och luta oss över och säga ifrån.

  Sen är det ju så att det finns hundar som är mer eller mindre en en-persons-hund också. Men jag tycker ni ska prata med någon som är bra på sådant här – jag har ju fyra hundar så här är det ju en hel del gruppdynamik också!

  Stor kram

 26. Ledsen att säga det (men jag tror du kan ta det) men det är du som är problemet. Nisse har fått för stort ego i samspelet med dig och tror han måste bevaka och vakta dig eftersom han känner att du inte är den starka av er två. Inget mer liggande i sängen, om han inte först blir uppbjuden. Och absolut inte innan din man har lagt sig. Över huvud taget ska han helt enkelt inte få möjlighet att ligga intill dig varken här eller där, och bevaka när andra kommer nära. Ner på golvet med honom och ge honom egna soffor och sängar avsedda för hundar. Till en början ska han inte ens få komma in i sovrummet, sätt en grind i dörrhålet så du markerar gränsen. Men under tiden, ta hjälp. Fredrik Sten är bra på sånt här, har både skrivit och pratat en del om problemet. Inte alla s k hundtränare som kan sånt här tyvärr. Och att lägga ned honom på rygg ja det har du ju redan fattat att det inte är grejen😉

 27. Problemet är inte Nisse utan Ni själva. Vet man inte hur man ska uppfostra en hund är det jättebra att gå till en coach / tränare osv., men det hjälper Inte om ni beter er likadant när ni kommer hem.
  Har tränat flera hundar vars ägare inte kunnat uppfostra hunden, problemet går att enkelt rätta till på bara några timmar i annan miljö. Men när hunden kommer hem sina ägare är det samma skit igen, det slår aldrig fel. Och ägarna har ingen aaaaning om varför.
  NI gör Nisse en otjänst om Ni inte tar tag i ert beteende direkt, alltså nu på en gång. För fortsätter hans beteende är det avlivning som gäller. Det är Aldrig acceptabelt att en hund attackerar en människa oavsett om hunden är liten eller stor, nästa gång kan det vara ett litet barn.
  Var och varannan som har en liten hund har hundar med liknande beteende, för de ääär ju så små och söta att de inte behöver uppfostras (typ).

  1. Fast, vi är såna att vi kommer göra e x a k t vad coachen säger åt oss att göra … även när vi kommer hem!

   1. Eva och Anne har vettiga komementarer. Det är vi människor som gör fel fast vi tror vi ger kärlek och gör rätt. Vi glömmer mkt också. Aha upplevelser är kul! Hundkurs/Specialict!!!

  2. Anne: Det där stämmer inte – en professionell hundinstruktör arbetar även med ägarens beteenden. Sen att det är svårt med beteendeförändringar för både hund och människa är en annan sak.

   Mona: det finns en djungel av människor på marknaden som anser sig kunna ge hundlektioner. Kvalitén varierar, minst sagt. Det är JÄTTE viktigt att man hamnar rätt. Du har fått jättebra tips om Glada Jyckar i Ålsten – anlita dem! De är mycket seriösa, arbetar evidensbaserat och med positiva metoder. Likaså gör Hundens Hus i Åkeshov.

 28. Kasta ner maken från sängen istället för Nisse och fixa ett eget sovrum åt maken så att Nisse och du får vara ifred.

 29. Sök hjälp av kunnig instruktör innan ni gör något drastiskt som t.ex. kastrering – det går inte att göra ogjort och kan (om man har otur) förvärra saker och ting, hunden kan bli inkontinent o.s.v.). Kastrering är ingen quick fix eller någon problemlösning, så ta reda på orsaken till hans beteende istället.

  Sedan tror jag som andra, att du måste ta ett steg tillbaka och låta maken och Talibanen ta mer ansvar för Nisse. Jag tror att han är för beroende av dig och ser dig som hans.

 30. Vi pratade ju lite nisse när vi sågs , hur gick det med tipsen du fick då ?
  Är nisse med maken på dagarna ?
  Ta hjälp av ngn coach å kanske Christina kan göra en Reading på nisse med .. kan ju faktiskt funka .
  Lycka till . Kram ❤️

  1. Det har gått bra faktiskt, tack. Vi kommer ta hjälp av en coach, jag har mailat runt lite och väntar på svar! Kram på dig också!

 31. Det har inte hänt något när du anlitat hundvakt, för visst hade du honom i nån grupp med daghund/promenerare?

 32. Hej,
  Många goda råd ovan och visst är det alltid bra ta ta hjälp av en som kan mer än en själv.
  Vi hade en Parson Jack Russel som helt plötsligt också började morra och vakta mot oss två i familjen, men det försvann av sig själv! Tror dock att det är viktigt att man inte visar rädlsa, inte alltid lätt, och är konsekvent…
  Sen när det gäller folk som kommer hem är ju alltid lite klurigare. V hade en man hemma som arbetat med Steen och lärt upp polisens hundar och vi fick det svaret vi trodde….inget ”fel” på hunden utan på oss…..inte konsekventa och kanske inte behandlat honom som hund utan mer som ett barn eller något….har inga barn…
  Lycka till med fina Nisse!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..