ANNONS

Om hemlösa pensionärer

/

Jag har funderat ett tag kring det här inlägget. I förra veckan jobbade jag i några timmar i VidDinSida’s soppkök. Efteråt kände jag att jag behövde lite tid på mig att smälta kvällen.

I sitt yrke som ordningsvakt träffar Tunnelbane-Nettan dagligdags människor som ramlat utanför vårt sociala nät. Både frivilligt och ofrivilligt. Hon möter många människoöden och för ett par år sedan bestämde hon sig för att starta VidDinSida – Stockholm, VDS. Detta då hon insåg att det fanns hemlösa pensionärer som inte hade vare sig alkoholproblem eller någon drogproblematik. Det faktum att ingen av dessa hon mötte faktiskt fick någon som helst hjälp av sociala myndigheter. Till en början hade hon svårt att tro att det var sant … tills hon satte sig in i det hela och själv fick erfara via direkta samtal med myndigheten.

För dom flesta av oss så låter det väldigt orimligt att man kan hamna i denna utsatthet utan att man har någon form av problem. Men, Jeanette fick ta del av den verkliga verkligheten när hon började ringa sociala myndigheter för olika personers räkning. Det. FINNS. Ingen. Hjälp.

Varje onsdag och söndag mellan 21.00 och midnatt är de hemlösa välkomna till VDS’s soppkök i en lånad lokal mitt i centrala Stockholm. Där serveras hemlagad mat och fika. VDS delar ut underkläder, strumpor och annat som kan tänkas behövas. Ibland får de även SL-kort eftersom det är deras enda möjlighet att kunna få någorlunda tak över huvudet: att åka tunnelbana och buss nätterna igenom.

I förra veckan var jag på VDS. Skulle hjälpa till i soppköket och laga mat. Kan helt ärligt säga att jag inte mådde jättebra innan jag åkte in. Att jag lever som jag gör, det vill säga; ett ”normalt” liv, med vetskapen om att dessa människor finns, gör att jag mår asdåligt. Alla inblandade säger att jag måste ändra mitt tänk men det är ju inte jättelätt så här i början.

Jag hade kökstjänst och tillsammans med systrarna Susanne och Annica (som inte syns i bild) lagade vi dillstuvat kött med potatis.
Eller nja, tjejerna hade fixat det mesta av maten hemma så det var bara att tillsätta lite ingredienser så var det färdigt. 
Jag var Förste Dillhackare. Susanne är utbildad kock så de hemlösa får riktigt god mat. Vi hade så himla roligt när vi förberedde allting innan dörrarna öppnades för våra kvällsgäster. 
Sara är också en av Jeanettes fantastiska änglar och det som slog mig under hela kvällen var hur varm hon var mot alla hemlösa. Hon verkligen tar på dom och kramar dom. Det här är människor som inte får särskilt mycket kärlek så jag blev glad i hjärtat när jag såg det. ALLA volontärer är väldigt fysiska och varma med de hemlösa. Jag själv är väldigt fysiskt så det kändes bra att veta att det var okej att vara det. Kan på en gång upplysa er läsare om att jag givetvis har lov att visa bilderna på dom här i bloggen. De som inte vill synas blurras bort. Det här lär ju inte vara mitt första besök..
Det är ju som bekant valår i år och nu börjar politikerna ragga röster. Denna kväll var moderaternas Elisabeth Svantesson (som kandiderar för att bli finansminister) på plats. 
… tillsammans med ett film- och kamerateam. Jeanette intervjuade henne och ville veta vad Moderaterna tänker göra för de hemlösa. Elisabeth gav ett väldigt bra intryck och Jeanette hoppas verkligen på att de kommer hålla sina löften. 
Dess kvällar börjar alltid med att gästerna får kaffe/te och fika. Nån timme senare är det dags för middag och efter den är det fika igen. När de går så får dom med sig mackor. Ibland kan VDS hålla uppe hela natten. Lite beroende på om man får tag i någon som kan ställa upp att vara där hela natten. Lokalen lånas av en kyrka och det är dom som brukar ställa upp med nattpersonal. 
Mackan och Doris. Supertrevliga. ALLA var/är verkligen genomtrevliga!
Kjell Bergqvist var också där. Han sitter i styrelsen och brukar dyka upp mellan varven.
Då och då kommer Samer och Rosana och klipper de gäster som vill. De äger en hårsalong på Karlavägen. Här blir Andrej klippt. 
Rosana klippte Martin. Jag fick med mig en himla massa korsordstidningar från Bonnier när jag var där senast och dessa blev väldigt uppskattade. 
Jeanette med Sylvester. Hon jobbar så in i baljan mycket och får tyvärr inte så mycket tid med var och en av de hemlösa men det råder ingen tvekan om att de verkligen älskar henne. 
Stämningen på VDS är fantastisk. Alla är glada och de som är lite blyga och tillbakadragna får lov att vara det utan att någon tränger sig på. 
Den här kvinnan var den som berörde mig allra mest. Hon heter Birgitta. Personalen berättade innan att hon alltid vägrar att vara med på bild (Jeanette fotar ju mycket till sitt Instagram och sin blogg). Under hela kvällen pratade jag med henne till och från. Försökte övertala henne att klippa sig men hon ville inte. Hon var väldigt tillbakadragen. Jag frågade volontärerna om henne eftersom jag blev nyfiken men fick till svar att ingen visste något annat än hennes namn trots att hon besökt dom länge.

Efter ett par timmar tinade hon upp. Hon berättade att hon jobbat över 20 år på Försäkringskassan. Efter det åkte hon utomlands ett tag. När hon kom tillbaka och försökte ”ta sig in” i systemet igen så var det tvärnej. Hon får en liten pension på lite under 5000 kr varje månad. That’s it. Det är ungefär 160 kr om dagen. Har ingenstans att bo. Har en son som bor i en liten etta och när han åker bort så får hon övernatta hos honom, men det är sällan. Hon hyr ett litet förråd där hon förvarar kläder och några få ägodelar, ”men det är värt det, för det är allt jag äger”. 

En stund senare fick jag henne att sätta sig hos Samer och bli klippt och fönad. Jag blev alldeles varm i hjärtat när jag såg hur glad hon blev över att bli så fin. Och omhändertagen. Däremot hade jag jefligt svårt att hålla tårarna tillbaka när hon svarade på min fråga om var hon brukar sova.

”Åh, på bussen. Jag har lärt mig vilka linjer man ska åka utan att bli avkastad. Brukar åka till Tullinge. Det är ett par kvinnliga busschaufförer som brukar köra den linjen och de låter mig sova. Det finns andra linjer där chaufförerna sätter på kyla så att man inte ska kunna sitta kvar.”

Fy fan säger jag. FY FAN. Jag fattar väl att inte bussarna kan fungera som hotell men vad i helvete: när inte myndigheterna gör ett SKIT för dessa människor, då är det väl inte så konstigt att man väljer att sova på en buss?

Trots allt hade jag ett leende på läpparna när jag åkte hem. Även om en sorg fanns i bakgrunden. När en hemlös människa säger hejdå till en med orden: ”ha en trevlig kväll”, då går man fan sönder en smula. Men. Det som ändå var tydligast under hela kvällen var den fina stämningen. Glädjen. Jag hade roligt. Tänkte på det efteråt; är ”roligt” något man kan säga i ett sånt här sammanhang? Jo, det kan man för det var så otroligt mycket skratt och glädje. Dessa fantastiska hemlösa människor har det SÅ bra när de kommer till VDS.

Nu måste vi bara samla in mer pengar så att vi kan fortsätta. Målet är att ha öppet många fler dagar i veckan. Hjälp oss, swisha till 1236333165

Minsta 10-krona hjälper. Jag lovar.

(PS. Jag frågade om jag fick fick fota Birgitta och hon sa ja.Utan att blinka.)

54
10

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00