Behöver tips om hundmat

Jag har skrivit drygt tiotusen blogginlägg men det går snabbare att fråga er än att börja leta. Nisse har länge ätit ett hundfoder som heter Purina. Det funkade bra men så slutade mitt zoo att sälja det och just där och då fick jag panik eftersom hans mat var tokslut. Valde därför ett foder som heter Hill’s. Det har han ätit i en dryg månad nu. Han tycker om det och äter jättebra.

Men. Han bajsar som en jäkla babian. 4-6 gånger om dagen. Nästan varje dag. Normala korvar … om vi nu ska ned på den nivån. Klockan är 08.00 nu och han har redan bajsat två gånger. I vanliga fall brukar han inte gå ut utanför dörren före 09.00. Han äter b a r a hundfoder. Inget annat. Matskålen står alltid framme och antalet portioner varierar; ibland äter han en skål (ett par dl) om dagen och ibland kan han trycka i sig tre skålar på en dag. Han är låååångt ifrån överviktig. Tvärtom, man kan nästan, men bara nästan, se hans revben. I övrigt är hans allmäntillstånd bra. A l l t i d glad.

Nisse är vår första hund och jag frågar hellre er där ute än går till en veterinär. Minns att när jag skrev om hundmat tidigare så fick jag en del asbra tips, men jag kommer inte ihåg. Visst, jag kan gå tillbaka till Purina men om det finns bättre mat hos mitt Zoo så kör jag hellre på det!

 1. Brit care tycker jag är bra, det innehåller inte en massa skräp. Brit Care Adult Small Lamb & Rice kanske kan vara något för Nisse

 2. Jag har vom og hundemat till mina småhundar, det är ett fryst färskfoder som dom älskar! Finns som 500g korvar och som köttbullar ( bra när man har liten hund , bara att ta fram dagsbehovet) . Jag lovar,det går inte åt många bajspåsar på en dag med den maten

 3. Vi ger var hund rawfood, hon alskar det och eftersom det inte ar tillsatser I sa tar hon upp all naring I kroppen och en mkt trevlig bi effekt ar att bajset ar som sma harda pellets och luktfritt 🙂 Det ger en bra energi eftersom de inte inehaller kolhydrater.
  Sa testa!! Lovar att Nisse kommer alska det!!
  I UK anvander jag nutriment men hittade denna sida I Sverige https://www.mushbarf.com/sv/

 4. Vilket Hills foder är det? Stor skillnad mellan olika Hills hur mycket som kommer ut. Har två hundar som äter två olika Hills, den ena bajsar minst 4-6 gånger per dag den andra 2 max 3.

 5. Läs baktill på förpackningarna hur mkt kött som hundfodret innehåller och du kommer ramla baklänges… Det finns när märken som har definitivt mer kött som innehåll – just nu kommer jag inte ihåg vad det heter. Kollar när jag kommer hem – men det är en djungel och tar hur lång tid som helst att hitta det bästa. Kram på dig!

 6. Vom färskfoder äter våran. Dom frysta. Ser ut som köttbullar. Som tidigare skrev tar man fram så många man behöver till varje gång. Bajsar oerhört sparsamt och aldrig dålig i magen. Vår är en känslig sort och detta är det enda som funkar.

 7. 1) Se till att det är nått Spannmålsfritt
  2) Barf, fryst rawfood. Har precis börjat ge det till mina katter, ja kayymatsvarianyen alltså. Dom älskar det.

 8. 1) Se till att det är nått Spannmålsfritt
  2) Barf, fryst rawfood. Har precis börjat ge det till mina katter, ja kattmatsvarianten alltså. Dom älskar det.

 9. Finns massor med smidiga webshopar som levererar maten ända hem till dörren och som dessutom är billigare än butik. Animail och Zooplus är några. Att råda om mat är ju svårt eftersom alla hundar reagerar olika på olika foder, jag skulle kolla med din uppfödare vad hon/han rekommenderar för just Nisses ras.
  Jag har en springer spaniel och han har ätit Brit Care förut och nu äter han Royal Canin, men som sagt så finns det ju en uppsjö så du kommer förmodligen få 7 tusen olika förslag ; )

 10. Kanske är det även så att mängden mat behöver justeras? Som nån skrev; titta innehållsförteckningen och råden Ang hur mycket hunden behöver varje dag. Min labrador läkar Prima Dog (finns numera även på Ica Maxi- butiker) och ca 3 dl två gånger om dagen.
  Har du avmaskat Nisse någon gång? Olika råd om detta- avmaskat inte i onödan eller för ofta , jag brukar avmaska min kanske vartannat år ,ibland 1ggr/år – han käkat rätt mycket snusk ute. lycka till !

 11. Har ingen hund, inbiten kattmänniska. 🙂 Men våra katter har ätit Roya Canin ända sen de var små och de är 13 år nu. Vi får alltid beröm för deras tänder, päls och allmäntillstånd. Inte heller är de särkilt överviktiga, trots att de är kastrerade. Och det finns ju Royal Canin för hundar också, flera olika! Fråga i din butik vilket som passar en sån liten en som Nisse!

 12. Jahapp, nu förstår jag varför du har en ”bajskorvknapp” i ditt kassaregister. Du registrerar naturligtvis antalet korvar som Nisse får ur sig. Tog ett tag, men nu trillade poletten ner här!

 13. Arken Zoo säljer ett foder som heter Purenatural som min hund äter. Hon får ofta beröm över sin fina päls och hårda klor. Hon bajsar två gånger per dag med det fodret.

 14. Dom jag känner med hund upplever att skiten blir som bäst med BARF, finns färdigportionerat att köpa och är enkelt. Sen tycker jag att man ska se till så dom ej blir feta och försöka utgå från portionsangivelserna och med det som grund hitta en balans. Hundar har väl ingen riktig gräns heller i mättnadskänsla? Dom kan väl käka så att dom spyr liksom?… Ibland blir det mer än vad dom behöver och således mer skit kanske?

 15. Blir det mycket bajs betyder det att kroppen har svårt att tillgodogöra sig det som kommer in. Om hunden är hungrig ofta brukar det vara ett tecken på att tillförseln av kvalitativ näring är för låg. Magen blir alltså full men inte av sådant som kroppen behöver och kan tillgodogöra sig. Tyvärr är andelen snabba kolhydrater (socker) generellt väldigt hög i torrfoder. Hundar är byggda för att äta rå mat, det låter krångligt men det tar typ två sekunder att komma in i rutinen och Nisse kommer att tacka dig genom ett längre och friskare liv. I princip alla råa foder som finns i Sverige är bättre än vilket torrfoder som helst, Vom og Hundemat, Much, Bravo och Sund Hundmat är några bra alternativ. Det är värt besväret att gå över till riktig hundmat, tro mig.

 16. Ge ett foder med mindre/inget spannmål. Jag bytte till britt care lamm och ris och bajset blir perfekt 🙂 och hon bajsar mycket mindre än förut (=kroppen tar tillvara på innehållet bättre). Lycka till!

 17. ”jag frågar hellre er där ute än går till en veterinär”
  Nej, varför fråga nån som har 5,5 års universitetsutbildning och otaliga års yrkeserfarenhet av ämnet…

  1. Du missförstår mig totalt: för mig är det onödigt att boka tid, åka till veterinär och uppta dennes tid för en sån enkel fråga när de har allvarliga fall att ta hand om. Kände du mig här inne så skulle du veta att det var exakt så jag menade, jag lovar!=)

    1. Ja så har jag uppfattat det när jag läser forum med hund och katt kunniga människor. Veterinärernas foder är inte automatiskt bra.
     Katter tex rekommenderas att äta torrfoder med spannmål i när de egentligen enbart borde äta kött och allra helst helt skippa torrfoder. (Såklart det finns veterinärer som kan mat men dom verksr inte växa på träd)

  2. Kanske för att veterinärer (liksom läkare) har synnerligen lite utbildning inom kost, näring och dess inverkan på hälsan, samt att den utbildning de har tillhandahålls av torrfoderproducenterna?

 18. Alla hundar är olika och därför är det nog rätt svårt att tipsa vilket foder som just din Nisse mår bäst av
  Mi Nisse, en cotte har varit världens mest besvärliga hund när det kommer till maten. Han har varit helt sinnessjukt kräsen och vi har provat massor av märken men för ett drygt år sedan så föreslog den veterinär som vi besöker Hills ( detta foder säljs bara hos veterinärer)
  För det första så var det första gången som han åt med god aptit och han bajsar en gång per dag. Ta turen du till en veterinär för jag garanterar att du inte alls inkräktar på deras tid;) Du klipper väl inte håret själv bara för att inte uppta frisörens tid???

 19. jag bytte också till hills och min hund började bajsa hur mycket som helst ! minst 2 ggr per promenad!
  Ett tips är vetzoo.se som har de flesta foder och levererar hem till dörren 🙂

 20. Jag brukar handla hundmat på nätet på Veetzoo. Jag får hundmaten till dörren fraktfritt.
  Vi kör med Carrier till våra hundar. Lamm och ris som är fri från spannmål. Vi har en liten Cavalier och en stor Schäfer. Bägge äter samma mat och har en perfekt mage.
  På Veetzoo har de säkert den sorten du haft. Beställer du en vardag på förmiddag så har man produkterna hemma på 1-2 dagar. Lycka till.

 21. Kan varmt rekommendera Canagan! Har alltid haft hundar och är superkräsen med foder till dem. Har genom åren provat ALLT och studerat varje innehållsförteckning minutiöst. Canagan är ett fantastiskt bra spannmålsfritt foder som våra små hundar älskar att äta. De har både torr- och blötfoder. Ger torrfoder på morgonen och blötfoder på kvällen. Enda nackdelen är att det är dyrt, men älsklingarna är värda att få det bästa. De har även kattfoder som våran katt likaledes älskar. http://www.canagan.se/

 22. Orkade inte läsa alla kommentarer så vet inte om flera redan tipsat om barf. Det är ett rått foder. Förutom de rent hälsofrämjande skälen till att välja rå-utfodring till hunden så luktar inte bajset illa – alls!

 23. Han får ett foder som inte innehåller tillräckligt med näring / energi. För att han ska bajsa mindre behöver du nåt annat foder som innehåller tillräckligt med just detta.
  Hade samma problem med vår labrador, men han det fodret var det enda han inte blev dålig i magen av så han fick fortsätta bajsa konstant. : )
  Till våra andra hundar har vi foder med tillräckligt energi-innerhåll som gör att de både äter och bajsar betydligt mindre,

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..