ANNONS

Skulle du klara av att leva på halva din lön? Därför är det hett att prata pension

/
<!–
wpp disabler
–>
Artikeln är ett annonssamarbete med Skandia

Pensionen. Kanske inte högsta prioritet mitt i möten, jobbstress och vardagsbestyr. Men du tjänar på att titta över ditt pensionssparande en gång för alla. Du kommer att tacka dig själv en vacker, arbetsfri dag.

Hur mycket du behöver pensionsspara och i vilken form är beroende av din livssituation. Du kan få hjälp med rådgivning och förvaltning hos Skandia.

Bara att tänka på det där med pension kan få en att börja andas lite snabbare. Det känns kanske avlägset, krångligt eller tråkigt? Men faktum är att du som kvinna har allt att vinna på att ta ett grepp om din pension redan nu.

Det goda livet – det med guldkant

Semesterresorna till värmen är förmodligen något som du tänkt unna dig även när du klivit ut ur arbetslivet, det är ju då du verkligen har tid. Goda middagar, senaste teknikprylen och härlig shopping är kanske inte heller något du vill avstå. Idag när den allmänna pensionen inte är så stor måste du själv ta ett större ansvar.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia.

– För de allra flesta kommer den statliga pensionen inte att utgöra mer än ungefär halva slutlönen den dag man slutar jobba. Tjänstepension och privat pensionssparande påverkar därför i hög grad våra framtida pensioner, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Maria Landeborn, sparekonom Skandia.

Få en överblick över pensionen på minpension.se. Har du redan tjänstepension? Bra, se till att göra aktiva val för att höja pensionen. Som höginkomsttagare har du också möjlighet att löneväxla.

– Att spara långsiktigt är att avstå viss konsumtion i dag för att kunna ha möjlighet att spendera i framtiden. Ju tidigare du börjar spara, desto längre hinner pengarna växa. Men glöm inte att leva här och nu också!

Pensionsspara – sparkonto eller risky business?

Ett sparkonto är bra, men som en lättåtkomlig vardagsbuffert. Det är inte att rekommendera för din pension. Sparräntan är näst intill obefintlig. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du våga ta någon form av risk.

– Generellt kan man säga att ju längre tid du planerar att spara, desto mer risk vågar du ta. Att ta högre risk innebär att du placerar en större del av kapitalet i aktier eller aktiefonder och mindre i räntefonder eller på sparkonto, säger Maria Landeborn

Ett regelbundet månadssparande i fonder är ett smart sätt att sprida risken. Det finns flera andra bra alternativ för ditt privata sparande, till exempel ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

– Trots att regeringen från och med årsskiftet höjer skatten för investeringssparkonto och kapitalförsäkring är det fortfarande en mycket bra sparform för långsiktigt sparande, säger Maria Landeborn.

Du kan också kontakta en rådgivare för att få hjälp. Men ju mer du vet innan mötet, desto bättre diskussioner kan ni förstås ha.

Pensionen är ofta ett långsiktigt sparande. Du bör spara privat för att få ut mest av din pension.

Ju närmare pensionen du kommer kan du minska risken något. Men inte för tidigt. Tänk på att pensionen ska räcka i många år, och det är år när du vill ha friheten att njuta.

Läs mer om hur du kan påverka din pension www.skandia.se

Eftersom artikeln handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Artikeln är ett annonssamarbete med Skandia
0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00