ANNONS

Semester i Peru

/

Vi är tolv stycken som har jobbat tillsammans i nästan två veckor men härom dagen åkte några hem medan åtta av oss andra valde att passa på att på egen bekostnad turista här i Peru när vårt arbete avslutades. Den här resan skulle ju ha skett i mars men då Peru drabbades av stora naturkatastrofer så sköts den upp på inrådan av UD då säkerheten inte kunde garanteras.


Hade därför nästan glömt bort att jag bokade in mig på en tripp till Machu Picchu, ett av världens vackraste platser. Helt ärligt hade jag ingen större koll på vad det var eftersom jag är hyfsat ointresserad av den typen av kultur men tänkte att, om jag ändå är här så … Maken var dock grön av avund då det står som nummer ett på hans bucket list. ”Fan, det är ju som att kasta pärlor för svin, du är ju inte ens intresserad!”


Hur som. Härom dagen var det dags för steg 1 mot Machu Picchu.

Vi klev upp 02.30 och tog flyget till stadenCusco.

Att flyga är inte min starkaste gren och eftersom det var inrikes så var det ju inte direkt något känt flygbolag vi åkte men, det var ju bara att gilla läget.

Jag slutar aldrig att förvånas över hur fluffiga molnen alltid ser ut att vara.

Redan i våras när vi hade ett möte med Perus ambassadör i Sverige, fick vi reda på att vi skulle behöva dricka ”coca tea” för att klara höjdskillnaden. Cusco ligger ca 3400 meter över havet och det kan medföra problem. Coca tea är precis vad det låter som; kokainblad som man lägger i hett vatten. Redan på planet blev vi erbjudna det.

Men, jag fick inte i mig så mycket eftersom mer än halva muggen åkte ner i mitt knä. Kan ju meddela att Fiffi inte har varit så het på länge. Sa*an så varmt det var!

Direkt när vi klev av märkte vi höjdskillnaden. Man blev jätteyr och fick ett starkt tryck över bröstet. Vi hade fått rådet att verkligen gå sakta och ta det mycket lugnt de första timmarna.

Vi åkte raka vägen till hotellet och där drack vi en kopp till. Jag bör nog tillägga att, för att det ska bli rent kokain måste bladen blandas med vad-det-nu-var. Kände mig ändå kriminell. Det är dessutom tokförbjudet att ta in det här i Sverige.

Det är flera av oss som varit sjuka under den här resan och nu var det Lenas tur. Det hade inget att göra med acklimatiseringen utan hon fick nån sorts 24-timmars flunsa och fick ligga i sängen hela dagen.

I väntan på att få komma in på våra rum satt vi i lobbyn och mådde tjyvens. Nojan till vänster mådde inte alls bra. Ingela kände också av trycket. Liksom resten av oss.

Ett par timmar i horisontalläge på rummet blev därför nödvändigt.

Jag ringde hem och försökte prata med Nisse men han blev bara stressad av att höra min röst men inte se mig. Hundar fattar ju inte det här med mobiler. Han tittar men ser mig ändå inte.

Efter vilan gick några av oss iväg för att äta lunch. Bortsett från de tre första middagarna på hotellet när vi kom för ett par veckor sen, så har maten inte varit någon gourmetupplevelse. Stället vi hittade var väldigt anspråkslöst och vi hade inga större förhoppningar.

Jag dricker helst inte öl hemma men av någon anledning smakar det alltid gott utomlands.

Kolla in färgerna!

Tomas var mer än nöjd. Liksom vi andra.

Jag beställde in en Causa som den här gången bestod av sedvanlig potatismos, avokado, tonfisk och majonnäs på toppen. S j u k t gott. Det visade sig att vi hittat en restaurangpärla!

Efter lunchen gick vi till hotellet och mötte upp de andra plus vår guide. Vädret är superskumt här; mellan kl 6-10 är det runt 5-9 grader, mitt på dagen cirkus 25 och på eftermiddagen/kvällen blir det snorkallt igen! Så är det tydligen jämt.

Vi bor precis vid stadens stora torg och där ligger några fantastiska byggnader. Bland annat världens näst största katedral.

I stort sett allt i katedralen är täckt med 24 karats bladguld.

Detta är det enda utrymmet som inte är guldigt, det så kallade orgelrummet.

Det här altaret består av ett ton silver!

När vi var klara med katedralen gjorde vi en liten stadsvandring. Fram till nu har Peru inte varit något särskilt att se egentligen men den här staden, Cusco, är oerhört vacker.

Sådana här coca-karameller går vi runt och suger på här. De hjälper mot höjdsjukan men det känns jäkligt skumt.

Vi åkte vidare ut på landsbygden med vår guide. Det är otroligt vackert här i Cusco.

Vi var på 3700 meters höjd och jag mådde inte särskilt bra. Har en sjukdom som gör att jag har en minskad lungkapacitet. Höjden gjorde det därför svårt att andas och jag blev yr. Gick ifrån den guidade turen en stund för att vila.
Peru är ju känt för sina alpacka-produkter och vi åkte förbi en liten affär in the middle of nowhere där de hade alpackor.
Bakom varje alpacka finns givetvis en familj.
Det här är en Vicuna och ullen/pälsen från den är e x t r e m t mjuk och svindyr.
Anna ville så gärna goda med den men blev lite nervös när Vicunan satte fart mot henne.

Ju längre dagen gick ju tuffare fick några av oss det. Nojan blev plötsligt väldigt dålig med en sprängande huvudvärk så vi fick raska på tillbaka till hotellet.

På alla hotell här finns det syrgas så det blev snabba puckar med att få fram den.

Om hjärnan sväller kan man få livsfarliga skador. Hon blev lite bättre efter syrgasen men fick stanna hemma under kvällen. Det gjorde även Ingel, som inte heller mådde bra.

Vi andra gick ut på jakt efter en bra restaurang.

Vi hade värsta flaxet och hittade ett kalasbra ställe.

Sweet Lord, efter två veckor har vi äntligen ätit riktigt god mat … två gånger på samma dag!


I morgon turistar vi vidare!

6
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00