Om vädret i Peru

Ni är några som undrar om vädret här. Just nu är det i slutet av vintern. Den 23 september börjar våren och nu är det bara runt 18 grader på dagarna. Några enstaka dagar har vi haft varmt sommarväder.
Igår var det supervarmt med 22 grader. Här står Lena som hittade en matchning till hennes barnbarns glasögon.
Jag hittade dock ett par coola solglasögon till henne. Hon bor i Skåne, är singel och dom här passar bra när hon ska ut på stan och dejta, hehe!
Igår hade vi även lite fler barn än vad vi brukar ha. Vi har ju egentligen inga barnglasögon men ibland kan vi trolla lite.
Och ibland har man perfekt syn och då ger vi bara ut ett par solglasögon. Älskar den här bilden på Monica.
Det är många patienter på alla ställen vi åker till men ibland är området i sig inte det mest säkra så vi har poliser och vakter som hjälper oss. Utom dom skulle vi inte klara oss. En av städerna vi skulle till fick vi hoppa över eftersom ett större gängkrig eskalerat och vår säkerhet inte kunde garanteras.
Ovan är bilder på patienter med glasögon från mina läsare. Dessvärre var jag inte på plats när de delades ut och kollegorna råkade missa att dokumentera vem och vad …. så känner ni igen dom tycker jag att ni ska klappa er för bröstet: de underlättar verkligen livet för dessa människor!
Jag gick nästan sönder när jag såg den här mannen. Extremt fattig men han ville inte ha hjälp. Han hade världens mest sorgsna ögon som skar rakt igenom en.
Åh, den här killen var så blyg men blev s å glad över sina nya fina glasögon!
Famoza med två riktigt gamla tanter, 92 och 97 år. Så fina. Den vithåriga och helt tandlösa damen kunde inte läsa men ville så gärna kunna se på tv:n, inte bara höra den. Jag fick agera syntavla på två meters avstånd och hon skrattade så hon tjöt när jag spexade och flaxade med armarna.

Den här dagen vaknade jag och var rätt grinig eftersom jag är sjuk och hade sovit för lite, men: det är jefligt svårt att inte bli på gott humör när man möter alla dessa människor och får så många kramar och pussar. Just saying.

 1. Vi skickade bara med Elins gamla Inga ”pappa” glasögon ifrån oss

 2. Johanna skriver:

  Hej,
  sonen och jag har lämnat in hans gamla glasögon till Synoptik och vi är båda säkra på att det är de glasögonen som pojken bär (eller vi väljer att vara säkra, det kan ju vara flera som lämnat in likadana glasögon). Sonen, 13 år, log med hela ansikte och sa ”COOLT” när han fick se fotot. Så härligt att glasögonen som bara legat och skräpat i en låda här hemma äntligen fått hitta rätt! 🙂
  Tack alla ni som gör den här resan – ingen nämnd och ingen glömd!

 3. Bild 1 & 7 är Elins glasögon! Tack för att du tog de med så de kom till nytta igen❤️

  1. Åh vad roligt att det blev en matchning. Dock måste din pappas ha fått en mottagare när jag inte var på plats härom dagen eftersom påsen med dina glasögon nu är tom!

 4. Hej Mona!
  Jag undrar om man bara kan lämna in gamla barnglasögon till synoptik här i Västerås eller ska man skicka över dom till någon annan synoptik. Jag har aldrig sett på vår synoptik i stan att dom söker gamla glasögon så därför undrar jag. Sen så undrar jag hur dom gör när det t.ex är olika styrkor i glasen om dom ändrar det för att passa in på ett annat barn eller hur gör dom? Min äldsta killes gamla glasögon har ganska tjocka glas då han har ett gravt synfel på vänster och mindre gravt på höger. Det är bara synd att man inte har sparat alla deras gamla glasögon för det hade ju kunnat hjälpa fler barn.
  Ha det bra så länge
  Kram

  1. Lämna g ä r n a in! Vi letar efter matchningar varje resa och rätt var det är blir det en exakt!

 5. Henna skriver:

  Alla dessa vackra människor! ❤️ Tänk att gå genom livet med dålig syn… Jag är själv glasögon och ser baske mig ingenting utan dem (-3,75). Och jag minns aha-upplevelsen när jag i tonåren provade mammas glasögon på skoj. Världen blev så tydlig

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..