Ålderdomshemmet

En dag stack Sigrid, jag, Monica och John iväg till ett ålderdomshem i en fattigare del av Chimbote. Vi packade in oss i bilen med bananlådor fyllda med glasögon.

Kvaliteten på s a m t l i g a bilar som vi åkt i här är … sisådär men, det är bara att le och hoppa in!

…och hålla i sig för kung och fosterland.
När vi kom fram satt ett gäng förväntansfulla tanter och farbröder och väntade på oss. De applåderade och hälsade oss varmt välkomna.
Här var det osedvanligt många analfabeter.
Dessa fötter har jobbat hårt och haft ett långt liv.
Vi hjälpte närmare 100 pensionärer och samtliga gav oss en puss på kinden och en kram. De skrattar och är så glada över att vi kommer och hjälper dom med lite livskvalitet. Väldigt, v ä l d i g t, många har aldrig ägt ett par glasögon.

Redan när vi kom spanade jag in ett par bland patienterna, Teofis 78 år och Juan 76 år. Inte gifta men sambos! De var så otroligt söta och varma.

Oj så glada de var över sina glasögon. De tittade på varandra och gav varandra komplimanger innan de gick därifrån hand i hand.

Jag vet att jag har många gamlingar med på bilderna men om ni bara v i s s t e hur otroligt tacksamma de är för att få möjlighet att kunna se, så skulle ni förstå.

 1. Gammal som ung, lika härligt och se deras glädje. Och eftersom man själv lämnat in en hög så känns det extra bra i hjärtat att veta att man hjälpt nån till så mycket mer livskvalitet genom att dom kan se med kanske JUST dom jag lämnat in. Jag köper Ju glasögonen jag lämnar in På olika loppisar, Myrorna och Emmaus och det känns SÅ meningsfullt när man ser alla glada tacksamma människor ni hjälper. Underbart. Stor eloge till Synoptik som gör detta Kram Anette

 2. Masale skriver:

  Jag är fortfarande så fascinerad av detta hjälparbete. Vilken insats! Så kul att se alla människor som är superglada, oavsett om det är rätt färg eller modell på bågen. Vilken Lycka!! Jag är bara nyfiken…blir det alltid helt exakt rätt styrka? hur stort spann på olika typer av synfel har ni glasögon till? Hur många människor hjälper ni totalt sett? Är det någon som ni inte kan hjälpa? Hjälper ni barnen också? (det är oftast bilder på vuxna) Sååå glad man blir av alla dessa bilder! Keep Up!

  1. Tack snäll! Nej, det händer att vi inte kan hjälpa men då får de med sig ett par bågar och kan därmed få ned kostnaden avsevärt. Vi lämnar ut ganska exakt styrka men ibland, vid behov av progressiva som vi inte alltid har med exakta styrkor så får de två par, ett för närsynthet och ett för långsynthet!

 3. Stina skriver:

  Ni förgyller inte bara deras liv genom de glasögon de får, ni förgyller även vår dag genom att vi får se ert arbete ❤️ Älskar speciellt alla bilder på vackert åldrade damer och herrar

 4. Cecilia skriver:

  Blir så varm i hjärtat av dessa inläggen! Så jävla fint rent ut sagt, ska gå och lämna mina gamla glasögon till synoptik direkt.

 5. Roger skriver:

  Det ni på Synoptik gör för dessa människor är beundransvärt! Jag förstår din känsla i kroppen när en person helt plötsligt kan se sin omgivning, sina barn och barnbarna och visa en sådan enorm glädje. Tack för allt ni gör för våra medmänniskor runt om i världen!

  Fler människor skulle sätta på sig ett par glasögon eller ”byta” glasögon med någon annan, tänk vad världen skulle se annorlunda ut då!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..