Om att jobba under himlen

Här i Chimbote jobbar vi mitt på stadens torg. Vi har varit här i flera dagar och köerna tar aldrig slut.

Fördelen med att jobba utomhus är att vi får se så mycket mer av stadens liv.
Dock skulle vi inte kunna jobba så här utan våra vakter som hjälper oss, ovan ett par av dom. Det är flera hundra människor i rörelse och det är inte jättesäkert. Optiker utan gränser/Synoptik är noga med vår säkerhet och även om alla är trevliga och glada så tar man inga risker.

Första gången jag träffat en person som är albino. Den här kvinnan (32 år) hade minus 10 vilket är näst intill blind. Hon jobbar på en fabrik med att sortera och rengöra musslor. Hennes chef har sagt till henne att köpa glasögon för att hon ska kunna klara av att fortsätta sitt jobb men hennes föräldrar har inte haft råd. Det här är första gången hon ägt ett par glasögon!

 1. Emma skriver:

  Faktum är att ser man så pass dåligt som en människa med det synfelet gör utan glasögon så klassas man som ”legally blind”

  Nu klassas de förstås inte som det ”på riktigt” eftersom problemet KAN avhjälpas med glasögon. Dock har de levt i en liknande tillvaro som en som klassas som blind, eftersom de inte haft tillgång till glasögon.

  Ni som är gravt närsynta kanske kan försöka tänka er hur era liv skulle ha varit helt utan synkorrektion? Lämna brillorna hemma för en dag vettja!

 2. T.B skriver:

  Jag säger samma sak som Emelie … jag ligger på -14 och har aldrig fått höra att jag är blind. Rejält jävla närsynt – ja. Men inte blind. Och helt ärligt talat så kan jag ibland ta rätt illa upp över hur man på något sätt ska definiera allt under -3 som helt åt helvetet handikappande. Men, det är jag det (och mitt känsliga lilla ego).

  1. I hear you, ska skärpa mig och hitta på nåt bättre sätt att få glasögonfria att förstå..

 3. Emelie skriver:

  Men alltså, jag klockar in på minus 8,5 resp minus 9, ingen har någonsin nämnt att jag skulle vara nästan blind? Jävligt närsynt ja, men absolut inte blind på något sätt. Jag har för mig att jag läst någon gång att man kan korrigera ner till minus 20-ish?

  1. Du har rätt, jag är slarvig. Försöker bara få de som ser att förstå h u r illa det är med exempelvis -11!

 4. M skriver:

  Tänkte bara säga att det heter att man HAR albinism, inte att man ÄR albino. 🙂

  1. Ah, tack! Har aldrig hört det förut.

 5. Sååå himla kul att få följa ert arbete.
  Vilken liten goding, pojken i för stor jacka var.
  Hälsningar Skåne.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..