Om att bli rörd

Under en av dagarna blev vi ombedda att åka upp till en liten by en bit ifrån stället vi var på. Vi skulle besöka en sjuk kvinna. Jag, Famoza och Monica åkte iväg.
De erbjöd oss först platser inne i flakbil men vi valde att sitta på flaket. Inte direkt en DUX-soffa men man kunde fota bra. På flaket satt även vår ”security”-kille eftersom det inte är helt säkert här för oss västerlänningar
Så här bor de flesta.
Här inne bodde kvinnan vi skulle till.
Ni kan ju vara glad över att inte det här är en luktblogg för jösses vad urin och annat det luktade. Jag får ont i magen över att se hur människor tvingas leva så här. 
Magali (62 år)hade nyligen blivit opererad för en hjärntumör plus att hon hade diabetes som gjort henne rullstolsburen, i det här fallet rullstolsbunden..
Vi hade med oss optikerutrustning så att Famoza kunde göra en undersökning.
Under tiden hon undersöktes stod jag och fotade. Något i ögonvrån lockade mig. Höll på att tappa telefonen golvet när jag såg att det låg en pickadoll under sängen. En riktig.
Det här är numer en m y c k e t lycklig kvinna tack vare någon okänd kvinnlig givare i Sverige. TACK!
Situationen var märklig, man kunde nästan fysiskt ta på tacksamheten hos både Magali och hennes rosaklädda dotter till höger. Det var svårt att inte gråta lite för den värmen man kände.

Det här mina vänner, det h ä r är vad dessa resor handlar om!

 1. Det är verkligen fint det ni gör. Är det vulkaniska berg som byn är byggd på? Det ser så sterilt ut, ingen växtlighet alls. Det ser kallt ut också, hur klarar de vintrarna i de husen?

  1. På många ställen är det bara sand, inget gräs. Här syns det att bergen är i sand och sten. Det brukar också vara problem med rinnande vatten. Oftast har samhällena vissa tider på dygnet som de inte har något vatten alls.

 2. Verkligen underbart!

  Undrar, finns det någon flyer som man kan sätta upp på jobbet, ”typ kan jag få dina gamla glasögon”. Jag skulle gärna samla in glasögon för detta ändamål men det skulle underlätta med bra informationsmaterial.

 3. Så jäkla fint, så jäkla underbart av er! Trodde först, när jag såg bilden på kvinnan, att hon bar ett av de 25-tal brillor jag skänkte till e införr förra resan. Men det är nog inte så. Strunt samma, oavsett…jag blir tårögd, jag blir samtidigt så himla glad att det finns organisationer/företag som gör detta!
  I mitt sista arbetsliv, då jag jobbade i gymnasieskolan, hade vi utbyte med just Peru. Elever; byggare, elare, tekniker for ner där, levde med familjerna i byarna. De flesta av eleverna kamperade i typ lador, men de gjorde underverk! De byggde skolor, de såg till att byarna fick el, de gjorde underverk. När eleverna kom hem var de helt andra personer, de hade (äntligen) förstått att det finns en annan värld utanför vår. I uppdraget ingick att åka runt till närliggande gymnasieskolor, berätta…
  Flera av såna uppdrag görs och har gjorts av just gymnasieelever, de flesta som går på yrkesprogrammen.
  Gissa om jag, som anställd på byggprogrammet, var stolt?
  Ni och andra som engagerar er, ni gör underverk!

 4. ”Ni kan ju vara glad över att inte det här är en luktblogg för fisatan vad urin och annat det luktade.”

  Vilken trevlig kommentar när man blir inbjuden till någons hem. Antar att det inte luktar urin i ”finhooden”.

   1. Fast det går ju att b e s k r i v a på ett respektfullt sätt. Inte direkt så att du beklagar miljön hon tvingas leva i, utan vi som läser ska vara tacksamma att vi slipper känna lukten. På något sätt blir den gärningen du gör inte lika genuin när du uttrycker dig så. Det är min åsikt. Take it or leave it.

  1. Hon kan ju också ha nämt till så vi läsare faktiskt förstår vilken misär det är där borta..
   Är så sjukt jävla less på allt skitsnack om Mona!

   1. Medhåll XL- förstår man inte att det handlar om iakttagelser, sinnesintryck kort beskrivet med ord som faktiskt får en att reflektera som på intet sätt är menat att kränka ”brukaren” ( vilket uttryck från Sverige projicerat på denna dam )- i Peru, utan för att åskådliggöra en del av vad Mona upplever i samspel med medföljare och de människor hon/de möter? Det luktar ofta urin även i hem som bebos av svenska gamlingar, eller i vården- själv luktade jag inte hallonbåtar då jag hade uvi heller…

    Har varit i kåkstäder i Sydafrika och lukten på vissa ställen där däckade en nästan. Kränkande? Nej- bara konstaterande eftersom det saknas sanitära anläggningar

 5. Intressant och fint inlägg, tack för att vi andra får vara med. Tänker på ett annat sätt än vad någon annan här gjorde kring beskrivningen av urinlukten. Upplevelsen och beskrivningen av just den situationen där och då är väl kärnan i inlägget!
  Vill följa denna resa. Sluta värdera och analysera allt.

 6. Men du som svarade 18.42… man är bara människa och detta är ju lite som monas dagbok. Det är det som är grejen med hennes blogg, hon är ärlig.

  1. Men det är ju inte okej att skriva så om någon annans hem? Ett hem man blivit inbjuden till för att hjälpa, inte klanka ner på. Nej det var otroligt respektlöst. Jag har jobbat inom äldrevården, och där luktar det inte heller gott alla gånger, men inte fasen skriver jag ut det på min blogg, med bild på brukaren och allt. Jag kan då bli av med jobbet, tänk på det Mona… Någon gräns måste man ha!

   1. Jag är i Peru och min beskrivning av hemmet drabbar inte henne på något sätt. Det är en MISÄR jag beskriver. Lägg ner nu.

 7. Man behöver inte vara där för att tårarna ska rinna!
  Stort av er alla som är där, att vilja, att våga (eftersom det inte är helt riskfritt), att lägga er tid på att åka dit, att hjälpa…
  Ni är hjältar! Precis som de som lever i misären. De är också hjältar!
  Och du som skrev 18.42!!!
  Fy fan vad töntigt! Usch! Passar inte den här bloggen dig, läs en annan!
  Fattar du inte Monas sätt att uttrycka sig, läs en annan blogg! Stör Monas sätt att uttrycka sig, läs en annan blogg!

  Fortsatt lycka till, till er alla som är i Peru och hjälper! Ni är fantastiska!

 8. Jag är så tacksam för att du delar med dig. Det är en ögonöppnare. Lätt att glömma vad jag har när vardagen snurrar. Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..