ANNONS

Allt är ju inte skit med julen

/

Julen är ju ingen höjdartid för min del. Det finns alltför många människor som inte har några nära och kära att dela dessa dagar med. Eller ens ett hem. För att inte prata om att idioter som ska dricka och därmed förpesta tillvaron för sina familjer. I bloody hate it!

Men, trots att jag känner så här så är jag mer än lovligt förtjust i presenter och julklappar. I juletider får man dessutom lov att ge sig själv presenter. Det är en gammal regel. 

img_5710

Jag gav mig själv den här härom dagen. Like a lot. 

img_5763

För ett par månader sen uppgraderade jag min mobil och efter det har den fuckat ur totalt. Jag måste ladda den flera gånger om dagen och jag håller på att bli vansinnig. Beställde därför en powerbank och hoppas att den är så bra som det påstås. 

img_5764

Igår kom ett blombud med det här. Oj så glad jag blev. 

img_5769

Och varm i hjärtat blev jag av det här. Charlotta är en bloggläsare från Skåne som har hängt här inne ett tag och jag hade förmånen att få bli hembjuden till henne för ett par år sen. 

img_5761

Tidigare i veckan fick jag en efterlängtad julklapp av Handsk-Stella. Älska! 

img_5760

Någon av er här inne tipsade mig om det här. Tvål, schampo och balsam från Aleppo. Ja, d e t Aleppo. Basen är olivolja och lagerbärsolja. Ska tydligen vara helt outstanding. Ekologiskt. Hittade nedan text på nätet:

På grund av dess antibakteriella och svampdödande egenskaper är lagerbladsoljan i aleppotvålen bra mot hudinfektioner samt för att läka insektsbett, skärsår och blåmärken. Den rekommenderas mot problem som håravfall och mjäll. Oljan har antiseptiska egenskaper är bra för allergisk hud och hud med utslag. Ju högre halt av lagerbärsolja, desto mer fuktighetsbevarande verkar tvålen.  Oljan ger näring åt huden, rengör och tar bort lukter och döda hudceller, samt jämnar ut hudtoner, samtidigt som den är mild mot huden.

Aleppotvålen har fått sitt namn efter staden Aleppo i Syrien där denna tvål har tillverkats enligt samma tradition i över 4500 år. Tillverkningsprocessen är långsam: Kallpressad olivolja rörs ihop med lut i ett stort kar under flera dygn. Under den här processen förtvålas olivoljan till en tjock flytande tvål. Under processen tillsätts den kallpressade lagerbärsolja. Beroende på hur mycket lagerbärsolja som tillsätts, får tvålen olika egenskaper och doft.

Tvålmassan hälls sedan ut på vaxat papper och får stelna i ca ett dygn innan den skärs upp i tvålstora bitar och stämplas med tvålmästarens sigill och andelen lagerbärsolja. Tvålarna lagras sedan i 10 månader innan de är klara att användas. Under den här tiden mognar tvålen och utvecklar ännu mer vårdande och antiseptiska egenskaper. Den gröna tvålen får en gyllengul utsida av lagringen. Inuti är den fortfarande djupt grön av lagerbärsoljan.

Aleppotvål är inget skyddat namn, men för att det ska få heta aleppotvål menas det traditionellt att tvålen skall tillverkas av utbildade tvålmästare, som är väl förtrogna med tekniken och traditionen. På grund av kriget går det för närvarande inte att tillverka tvål i Syrien i större omfattning. “Vår” tvålmästare har därför satt upp en tillverkning av aleppotvål i Frankrike, där hantverkskunskapen ska kunna leva vidare och nya tvålmästare utbildas, som sedan kan ta med sig hantverket tillbaks till Syrien och skapa nya jobb när kriget är över. Det ska bli spännande att hälsa på i aleppo-tvåleriet så småningom!

Sjukt nyfiken på att börja använda alla produkter.

Idag fredag. Dagen före dopparedagen. Har ett par julklappar att inhandla. I år firar vi julafton hemma hos min bror. Ikväll vankas traditionsenlig uppesittarkväll med BingoLotto samtidigt som maken fixar julskinka.

Är ni färdiga med allt?

Nästa år tänker jag packa resväskorna. That’s a promise.

26
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00