Allt är ju inte skit med julen

Julen är ju ingen höjdartid för min del. Det finns alltför många människor som inte har några nära och kära att dela dessa dagar med. Eller ens ett hem. För att inte prata om att idioter som ska dricka och därmed förpesta tillvaron för sina familjer. I bloody hate it!

 

Men, trots att jag känner så här så är jag mer än lovligt förtjust i presenter och julklappar. I juletider får man dessutom lov att ge sig själv presenter. Det är en gammal regel. 

img_5710

Jag gav mig själv den här härom dagen. Like a lot. 

img_5763

För ett par månader sen uppgraderade jag min mobil och efter det har den fuckat ur totalt. Jag måste ladda den flera gånger om dagen och jag håller på att bli vansinnig. Beställde därför en powerbank och hoppas att den är så bra som det påstås. 

img_5764

Igår kom ett blombud med det här. Oj så glad jag blev. 

img_5769

Och varm i hjärtat blev jag av det här. Charlotta är en bloggläsare från Skåne som har hängt här inne ett tag och jag hade förmånen att få bli hembjuden till henne för ett par år sen. 

img_5761

Tidigare i veckan fick jag en efterlängtad julklapp av Handsk-Stella. Älska! 

img_5760

Någon av er här inne tipsade mig om det här. Tvål, schampo och balsam från Aleppo. Ja, d e t Aleppo. Basen är olivolja och lagerbärsolja. Ska tydligen vara helt outstanding. Ekologiskt. Hittade nedan text på nätet:

 

På grund av dess antibakteriella och svampdödande egenskaper är lagerbladsoljan i aleppotvålen bra mot hudinfektioner samt för att läka insektsbett, skärsår och blåmärken. Den rekommenderas mot problem som håravfall och mjäll. Oljan har antiseptiska egenskaper är bra för allergisk hud och hud med utslag. Ju högre halt av lagerbärsolja, desto mer fuktighetsbevarande verkar tvålen.  Oljan ger näring åt huden, rengör och tar bort lukter och döda hudceller, samt jämnar ut hudtoner, samtidigt som den är mild mot huden.

Aleppotvålen har fått sitt namn efter staden Aleppo i Syrien där denna tvål har tillverkats enligt samma tradition i över 4500 år. Tillverkningsprocessen är långsam: Kallpressad olivolja rörs ihop med lut i ett stort kar under flera dygn. Under den här processen förtvålas olivoljan till en tjock flytande tvål. Under processen tillsätts den kallpressade lagerbärsolja. Beroende på hur mycket lagerbärsolja som tillsätts, får tvålen olika egenskaper och doft.

Tvålmassan hälls sedan ut på vaxat papper och får stelna i ca ett dygn innan den skärs upp i tvålstora bitar och stämplas med tvålmästarens sigill och andelen lagerbärsolja. Tvålarna lagras sedan i 10 månader innan de är klara att användas. Under den här tiden mognar tvålen och utvecklar ännu mer vårdande och antiseptiska egenskaper. Den gröna tvålen får en gyllengul utsida av lagringen. Inuti är den fortfarande djupt grön av lagerbärsoljan.

Aleppotvål är inget skyddat namn, men för att det ska få heta aleppotvål menas det traditionellt att tvålen skall tillverkas av utbildade tvålmästare, som är väl förtrogna med tekniken och traditionen. På grund av kriget går det för närvarande inte att tillverka tvål i Syrien i större omfattning. “Vår” tvålmästare har därför satt upp en tillverkning av aleppotvål i Frankrike, där hantverkskunskapen ska kunna leva vidare och nya tvålmästare utbildas, som sedan kan ta med sig hantverket tillbaks till Syrien och skapa nya jobb när kriget är över. Det ska bli spännande att hälsa på i aleppo-tvåleriet så småningom!

 

Sjukt nyfiken på att börja använda alla produkter.

 

Idag fredag. Dagen före dopparedagen. Har ett par julklappar att inhandla. I år firar vi julafton hemma hos min bror. Ikväll vankas traditionsenlig uppesittarkväll med BingoLotto samtidigt som maken fixar julskinka.

 

Är ni färdiga med allt?

 

Nästa år tänker jag packa resväskorna. That’s a promise.

 1. anneli skriver:

  God fortsättning Mona! Ja den Aleppo tvålen är suverän..använder tvål med 8% lagerbärsolja i håret. Mycket bättre än alla schampon i världen. Givetvis med en balsam oxå. Nu börjar det ta slut och måste beställa nytt. Kul att du tipsar fler om de här produkterna de är verkligen bra och många av dem kan användas av veganer oxå.

  1. Mona skriver:

   Men du, ska man/kan man ha tvålen i HÅRET? …och god fortsättning önskar jag dig också!

 2. Har inte testat tvålen, men har en pumpflaska i duschen med olivolja i. Den använder jag till Fiffi. Rekommenderas varmt! Det blir mjukt och lent, och eftersom olivolja är bakteriedödande blir det inga ovälkomna lukter. Och inget kli som det kan bli av vissa tvålar.
  God jul!❤
  Eva

 3. Inger skriver:

  Bara ÄLSKAR den tvålen! Lite bökigare än med kemikalieflaska men värt det.

 4. Camilla skriver:

  Jag vill inte fira jul. Är ledsen och bitter. Har 0kr på fickan och kan inte skicka ens en liten chokladask till min mamma trots att hon förtjänar ett diamanthalsband och en resa till Hawaii. Och till sambon kan jag inte ens laga julmiddag som han förtjänar efter att ha stöttat mig i vått och torrt. Vill bara att det ska bli den 1:a januari nu så jag slipper lägga på en glad yta.

  1. Camilla. Vill du skicka mig ditt nr så swishar jag dig en liten slant så du åtminstone kan köpa en chockladask till din mamma o fixa nånting till dig o sambon?

   1. Camilla skriver:

    Tack, men då jag bor i Sydamerika är allt tyvärr lite komplicerat. Uppskattar verkligen omtanken.

  1. Förresten. Hojta till om du vill skicka den via mail istället. Kram

  1. Tara skriver:

   Förstår din känsla allt för väl, men jag önskar dig en bra jul
   Själv räknar jag ner till söndag – då är vår jul över.

   1. Camilla skriver:

    Mona, du har ett hjärta av guld. Inser nu att det låter som jag fiskar efter sympati, men ville mest gnälla av mig. Tack och tack igen.

    1. Mona skriver:

     Tack, men nä, det har jag inte. Dock vet jag hur det är att inte ha en jävla spänn i plånboken. Det krävs så oerhört lite för att göra en annan människa glad. Önskar att fler kunde inse det.

     1. Camilla skriver:

      Jag fick ett riktigt bryt eftersom jag jobbat hårt när jag bodde i Sverige och faktiskt lyckats starta ett framgångsrikt företag här med mitt ex (med pengar från försäljning av lägenheten jag köpte i Sthlm innan vi gifta osd och mina besparingar) där vi tjänade shitloads med pengar och kunde leva ett hyfsat lyxigt liv. Bara för att bli utsparkad från ALLT när jag ville skiljas (han var otrogen med min bästis och gick även till prostituerade). Då jag inye är medborgare i landet kunde jag ju inte stå med på företaget vi bildat (naivt att lita på honom, men vi hade varit gifta i 5 år då) och han kunde lätt sparka ut mig, skriva över min bil på sin nya och ringa polisen om att jag stulit den.. Jag fick sälja allt jag hade kvar av värde eftersom jag inte hade arbetstillstånd för annat än ”vårt” företag. Hade det inte varit för min fd anställde (som numera är min sambo) och hans familj som tog in mig hade jag fått bo på gatan.
      Jag har tak över huvudet och oftast mat på tallriken, så jag anser mig lyckligt lottad ändå.. men just vid jul pallar jag inte då jag alltid varit den som älskat att köpa julklappar till alla.
      Men jag reser mig igen, förr eller senare. Efter mer än 2 års kämpande har jag idag fått besked om atg jag kommer att få ett skadestånd av exet i en process jag startat, det dröjer säkert men jag kunde inte fått en bättre julklapp. Sorry för novellen, men behövde skriva av mig lite.
      Och du har så rätt, det behövs så lite för att göra en glad. Fick en liten julklapp av min bästa vän hemma i Sverige och den fick mig att grina av lycka i flera timmar.

      1. Mona skriver:

       Alltså, jag känner igen din historia, eller inbillar jag mig? Hur som så är det ju fan förjävligt Camilla. Sjukt glad över att höra att du ändå håller på att resa dig, om än så länge bara på knäna. Blir rörd över din bästa väns gest.

     1. Camilla skriver:

      Det är kanske inte en helt ovanlig story, men vet att jag skrivit kort om den inne hos BK engång när det handlade om skilsmässa.
      Min bästis är världens underbaraste och en av de få som faktiskt tror mig när jag berättar om vilket svin exet varit, de flesta tror att jag överdriver tills jag trycker upp diverse papper i fejjan på dem (tyvärr funkar de ju bara på mina spansktalande vänner).
      Hur sjukt det än låter är jag glad över att det hänt för jag har lärt mig massor och vet äntligen att det är advokat jag ska bli när jag blir stor så jag kan hjälpa andra (utlänningar) i min sits.

 5. MissC skriver:

  Mannen och jag styr runt i stan och handlar mat och fixar alla ärenden som inte hunnit gjorts tidigare i veckan. Vi förundras över hur lite folk som är ute i farten. Vi var beredda på kaos. Har till och med hunnit med en kopp kaffe på tu man hand.
  GOD JUL Mona! Hoppas du och familjen får en fin jul tillsammans!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..