ANNONS

Så där ja, då är vi på väg till Kenya!

/

Reklam

coffee-by-women-1024x308

Oj vad jag har sett fram emot den här resan. För min del började den redan i våras och jag är vansinnigt tacksam över att få vara en av de som ska kommunicera om det här. För det är viktigt.

Coffee by women är ett projekt startat av ZOÉGAS. Visste ni att 50% av alla som jobbar med kaffe är kvinnor men bara en försvinnande liten del av dessa har ledande befattningar? Detta pga kulturella och traditionella skäl då kvinnor aldrig haft samma tillgång till utbildningsmöjligheter som män. 

Därför harZOÉGAS som mål att minst 30% av de kvinnor som utbildas i ZOÉGAS egna hållbarhetsprojekt skall vara kvinnor. Det har visat sig att de kvinnliga kaffeodlarna ofta arbetar kooperativt vilket visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling. Dessutom tenderar dom att investera sina inkomster långsiktigt, såsom i odlingen, sina arbetare, sin familj eller i någon sidoverksamhet för att stärka hushållets inkomster.

Genom Coffee by women uppmuntrar ZOÉGAS fler kvinnor att ta ledande positioner inom kaffeodling. Samtliga kaffeodlare erbjuds kostnadsfri utbildning i hållbar och produktiv kaffeodling, kvalitetsuppgradering, verifiering samt certifiering. Utbildningarna hålls i samarbete med lokala organisationer. 

ZOÉGAS hållbarhetsinitiativ i Kenya och Rwanda har involverat mer än 16.000 kaffeodlare under en 3-årsperiod i Kenya och 6000 i Rwanda. Kvinnorna i projektet erbjuds dessutom utbildning i bland annat ledarskap och självutveckling. Kvinnor och män utbildads tillsammans för att få med så många kaffeodlare som möjligt på resan mot framtidens kaffe. 

Eller för att förklara det här enkelt: det som händer just precis nu i de länder där kvalitetskaffe odlas är att för få kaffeodlare odlar hållbart. Det i sin tur leder till färre kaffebönor av sämre kvalitet, vilket i sin tur leder till mindre inkomster. Konsekvenserna av det har blivit att odlarna lägger bönorna på hyllan och börjar i stället odla blommor. Snabbare pengar. Och vi får svårare att få tag i kvalitetskaffe vilket i sin tur kommer resultera i att alla kaffekedjor kommer få börja servera O’Boy. Med det här projektet så lär sig plantagägarna att odla hållbart och kan därmed öka, säkra och möta efterfrågan i framtiden för kvalitetsodlat kaffe.

Jaha, och hur kommer jag in i det här då? Jo, det är få som vet om den här problematiken och min uppgift är att få er att verkligen tänka till när ni köper kaffe. Köper ni kvalitetskaffe så v e t ni därmed att det odlas hållbart PLUS att ni indirekt stödjer kvinnor i Östafrika. Mycket viktigt.

Sen vill jag gärna tillägga att INGEN kaffeplantageägare som får hjälp av ZOÉGAS är tvungna att sälja sitt kaffe till dom. Det står dom fritt att sälja till vem de vill.

coffee-by-women-header

Jag ska åka runt till olika kaffeplantager och få träffa och intervjua flera kvinnor och jag ser det som en stor ära att få vara en del av det här och är övertygad om att det blir en fantastisk resa. Vi har bara tillgång till nät på hotellet så ni får ha tålamod med inläggen. Schemat är späckat från den sekund vi landat, tills vi kommer hem på lördag.

Men allra först ska jag trycka i mig en sömntablett och försöka överleva flighten. Att flyga är inte min bästa gren.

#coffeebywomen

7
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00