När man lär sig

PR och inget annat

 

Jag ser i kommentarsfältet att det är flera som tycker att man inte behöver sköta sin hy. Att det bara handlar om att marknaden ska tjäna pengar. Well, det trodde nog jag också. I många år. Nu förstår jag att all den förorening vi har i luften, och en massa annat skit, lägger sig i våra porer. ”Förr hade man man inte en massa krämer och skit och då klarade man sig minsann!” Jo, det gjorde man ju, men då fanns ju inga bilar, fabriker och annat, som spottar ur sig sånt som förstör vår hy.

 

Jag har som sagt inte skött om mig alls. Någonsin. Först när jag var runt 45 insåg jag att det kanske vore läge ändå att åtminstone börja använda andra rengöringsprodukter än tvål och vatten. I bästa fall. Eftersom jag inte sminkar mig särskilt ofta så brydde jag mig inte ens om att tvätta ansiktet på kvällarna.

 

Någon sa att jag kunde vara glad över mina gener eftersom jag ändå klarat mig rätt bra. Visst, jag har väldigt bra gener, även om jag för all del använder botox/fillers för att ta bort mina sura rynkor runt munnen och arg-rynkan mellan ögonbrynen.

 

Men. Jag har nu varit duktig i flera år och det är inget snack: man MÅSTE sköta om ansiktet. Säger ansiktet eftersom jag fortfarande inte smörjer in kroppen.

 

Det är andra gången jag är med på en sån är pressresa med DaisyBeauty och SÅ mycket som jag har lärt mig trodde jag aldrig att jag kunde göra. De som är med på resan är väletablerade skönhetsbloggare samt journalister med många års erfarenhet av hudvård och make up. Som i c k e ska ses som ett och samma område.

 

… och företagen som har varit med den här helgen är mycket noga utvalda av Kicki.

 

L’Oréal behöver ju knappast någon presentation. De äger de flesta av världens smink- och hudvårdsmärken. 

p1020784
p1020324

Vet ni förresten vad Micellärt vatten är? Jag hade aldrig hört talas om det före den här resan. Eller ja, jag har sett det lite här och där men inte kollat upp. Det är små partiklar som drar till sig orenheter, make up-rester och smuts. Typ som en svag magnetisk effekt. Man behöver inte gnugga ansiktet utan bara ta en rondell och dra över ansiktet försiktigt.

imgres

Vidare så har jag fått lära mig att tvättservetter inte alls är ”fusktvätt” som jag alltid inbillat mig. För att jag inte har tagit reda på fakta. Har trott att det varit en väldigt tillfällig ”rengöring” som bara är en akut nödlösning om man inte har något annat att tillgå. Icke sa nicke.

 

Jag är en gammal get som alltid tyckt att Apoteket ska sälja medikamenter och inget annat.

imgres-1

När således den här bönan dök upp i reklamen för snart 10 år sen undrade jag vad de höll på med. 

imgres-2

Minns ni? Över 100.000 debattinlägg på Facebook. Aldrig i livet att jag skulle köpa skönhetsvård på Apoteket. Nä, jag var fortfarande stadiet att dyrt måste vara bäst, allt annat är givetvis skit. För det vet man ju.

img_3539

Så när Apoteket står här och presenterar sina produkter och jag hör alla erfarna deltagares gillanden och deras ”åh … ”jaaa” och ställa en massa tekniska frågor inser jag att jag missat något.

 

Talibanen är 13 år och har en typisk tonårshy. 

img_3545

Den här ska hon få börja använda. Eller nä, hon kommer få hela sortimentet. Skitbra produkter till jättebra priser. Just nu lägger jag en förmögenhet på Dermalogica, som ÄR bra, men det är inte på långa vägar nödvändigt att lägga dom tusenlapparna på hennes rengöring när det här är precis lika bra. 

idun-minerals-lineup

img_3614
img_3640

Vidare har jag denna helg upptäckt Idun Minerals. Ett svenskt märke. Jag har använt Bare Minerals i 15 år. Svindyrt märke från USA. Hade ingen aning om att Idun ens fanns OCH att det dessutom är jättebra!

img_3623

Och apropå min trångsynthet/okunskap/fördomar: i alla år har jag trott att Lumene varit nåt sorts GeKås-märke. Billig skit från Finland. Fick fan sätta på mig skämshatten när jag hörde deras presentation och när jag på de andra lät mig förstå att det är kalasbra grejer. 

img_3623
img_3619

Dessutom kostar dom inte särskilt mycket. En stor eloge för att de, till skillnad från nästan hela den övriga branschen, tagit fram en foundation för de som har en väldigt mörk hy. 

img_3642

Vi får presspåsar från varje leverantör, icke att förväxlas med goodie bags. Dessa ska testas och utvärderas.

14937272_1368752203187194_8809418634839710567_n
images-1
images

Med i London var även GHD. Världens bästa stylingtång. DET visste jag i alla fall eftersom jag har ett par av dom själv. Bortsett från att dom verkligen är bra så ska dom ha en stjärna i himlen för att de hittills skänkt 130 miljoner kronor till Bröstcancerfonden. Varje år gör dom en rosa tång och intäkterna från den skänker dom vidare. 

img_3586

Stefan Sundström är vd för GHD i Sverige och är skittrevlig. Och smart.

img_3663
Vi fick en presspåse med deras borste, ett serum … och ett halsband med vårt namn ingraverat.
img_3664

I programmet stod det även att vi skulle få träffa Tonya Crooks som är grundaren av BrowGal. Jag har redan fina ögonbryn i och med min tatuering så jag behöver inte underhålla dom. Därför var jag inte särskilt intresserad av produktpresentationen. Tills hon började prata. Tills jag insåg att det finns ett jättebehov av bra produkter för att få snygga bryn … om man nu inte väljer att tatuera dom. 

img_3672

Väldigt vad kärringen ser sur ut här men det är jag inte. Tonya skulle snygga till mina ögonbryn lite grand. 

img_3671

img_3702

Jag säger bara grattis till alla er som brukar måla era ögonbryn, this is really good shit!

img_3677

Tonya är en superkändis i Californien och det är stort att hon, som grundare av företaget, valde att vara med på den här konferensen i egen hög person. En o t r o l i g t genuint varm och trevlig människa. Vi klickade direkt. 

p1020982-1
img_3662
p1020981

Men, konferensens största surprise för min del var det här företaget; Cetaphil. I en av mina Glossyboxar fick jag hem en kroppslotion i det märket för ett tag sen. Eftersom jag inte har problem med torr hud gav jag den till maken … som säger att den är svinbra. Jag är en sån som tittar på hur produkter är förpackade. Som anser att det ska vara tilltalande för ögat. Cetaphils förpackningar ser förjefliga ut. Men, efter alla ”ohh”, ”ahh” och ”dom är bäst” från övriga deltagare så måste jag prova. De är dessutom extremt prisvärda.

cetaphil_gentle_skin_cleanser_473ml_for_psoriasis_grande

Det som fick mig att fastna var den här. Jag har fransförlängning vilket innebär att jag inte kan tvätta mina fransar som ni andra. De lossnar av oljan i de produkter som finns i rengöringskrämer. Den här har ingen olja och ska vara skitbra. Kontentan av den här presentationen blev det gamla klassiska: man ska aldrig döma hunden efter håren.

img_3584

Det gäller även den här damen. Kicki. The Chefredaktör.

img_3583

Älskar att hon är precis som jag: skiter fullkomligt i klädkoder och ”så kan man ju inte se ut”.

 

TACK bästa Kicki och Sam! Otroligt roligt att få ha varit med på ”det bästa eventet hittills”. Och jag håller med. Superbra leverantörer, intressanta genomgångar, fantastiskt yrkeskunniga deltagare, som mer än gärna delar med sig av sin djupa kunskap till en som har noll kännedom. Människor jag aldrig annars skulle umgås med men fifan så roligt och givande det här var. Jag är outsidern i det här sällskapet och är väldigt ödmjuk inför allas kunskaper. Ett genuint tack Kicki för att du har fått mig att bli intresserad av att sköta om mitt fejs och lära mig mer om produkter på marknaden. Varje gång jag blir sugen på att köpa något så går jag in på DaisyBeauty och kollar tidningens recensioner. I den räds man nämligen inte för att skriva att en produkt är skit. Min hudvårdsbibel helt enkelt.

 1. Krista skriver:

  Har tänkt på det här med att man MÅSTE sköta ansiktet, och att du önskar att du fått lära dig det i unga år och därför lär dottern, sen du skrev sist.
  Men alltså varför? För att få mindre porer och färre rynkor? Nu kanske jag är en av tusen som tycker såhär, men big f-cking whop om man har rynkor och stora porer. Inte meningen att låta taskig nu men glöm inte lära ut att ful/inte ideal och rynkig faktiskt inte är nån big deal, och tänk vad mycket huvudbry man spar sig om man inte behöver oroa sig över åldrande och utseende.

  1. Nej, jag är inte alls rädd för rynkor, det har jag aldrig varit. Det är snarare så att jag ser vilken skillnad det är på min hy nu när jag sköter om den. Mer lyster. Man ser fräschare ut helt enkelt om man sköter om sin hy.

 2. AnnaG skriver:

  julklapp till maken klar då?! Halsbandet…

 3. anneli skriver:

  Jag har börjat använda veganprodukter för hela kroppen…de innehåller inga konstiga kemikalier och annat gift. Jag har t ex en tvål från Aleppo i Syrien som innehåller 91% olivolja och 8% lagerbärsolja. Den tvålen är perfekt för hela kroppen och håret. Till det använder jag en vegan balsam. That’s it. Billigt hälsosamt och man blir otroligt ren.
  Bästa tvålen jag någonsin använt.
  Ska testa deo från samma ställe. Behövs inga parfymer eller annat som luktar stark. ♥ Ska kolla upp deras smink. Söker man på Aleppo tvål på nätet så hittar man lätt dit. Finns mycket att välja på.

  1. Mona skriver:

   Gick in och skulle beställa men jag har problem med hårda tvålar så jag väntar tills deras flytande kommer. Sjukt nyfiken på hårprodukterna. Tack för tipset!

   1. Mona skriver:

    … mailade dom nu och frågar när det kommer in i lager.

 4. Malin skriver:

  Jag tänker spontant att du är lättköpt. Men det är vi alla 🙂 Det är en explosion av information om varför vi ska smeta på deras produkter (jodå, jag använder också en del mot min rosacea men det är medicinska produkter). När det låter för bra för att vara sant så är det också så. Magnetiskt ansiktsvatten? Jag jobbar med forskning och vet att det inte räcker med att man plockat fram en studie som stödjer resultatet. Man behöver göra ”blindade randomiserade studier” (där folk inte vet vilket preparat de använder och lottas till det ena eller det andra) och sedan ha oberoende bedömare av resultaten. Våra porer är av naturen självrengörande. Och rynkor mm. Dem FÅR man. Mer eller mindre. Med tiden. Om man får leva länge. Vill man fylla dem och botoxa – fine. Men inga krämer i världen kan bromsa celldöd, vilket åldrande handlar om. Sorry! Köper inte sån hype kring någon eller några produkter. Hur kommer det sig att så många män som aldrig någonsin tvättat och skrubbat och gnuggat har helt perfekt hy? Dålig jämförelse kanske men jag är övertygad om att vi kvinnor förstör vår bakterieflora i ansiktets hud genom allt vi tvättar och skrubbar med. Huden får jobba ihjäl sig för att reparera det vi skadar och så blir det – OBALANS.

  1. Ungefär vad jag hade tänkt svara, men detta är bättre formulerat 🙂
   En annan liten fundering, vad anser du händer om man inte behandlar / tvättar ansiktet med en massa skönhetsprodukter? Rynkorna går ju inte att påverka med medel som läggs på från utsidan. Grå och glåmig blir man ju om man röker eller är för mycket i inomhusluft, men det går ju inte heller att fixa med preparat .

  1. Mona skriver:

   Fick det här från Åsa på Apoteket AB:
   På Apoteket använder vi ingredienser som har bevisade egenskaper som återfuktare, mjukgörare och som stärker huden egen barriär mot yttre påfrestningar som UV-strålning, kyla och vind. Alla påståenden som används på hudvårdsprodukter granskas och behöver även ha bevisad effekt. Sedan skräddarsyr vi formuleringar av ingredienser efter vilken hudtyp eller hudproblem man har. Vilka egenskaper och funktioner en ingrediens har kommer från följande källa, som är EUs databas för kosmetiska ingredienser:
   http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.simple
   Självklart är det upp till var och en att avgöra om man vill vårda sin hud eller om man tycker att man har behov av det. Det är väldigt individuellt vilken hudvård man har behov av och om man upplever sig ha problem.

   Bästa hälsningar
   Åsa

   Åsa Asplund
   Marknads-PR, Sponsring, Sociala media
   Marknad och PR

   1. Malin skriver:

    Äsch! De säljer ju anti-rynk-krämer och allt möjligt. Nej, jag köper inte argumenten.

    1. Jag är rätt fundersam runt att kleta in ansiktet med parabener och konserveringsmedel. Apoteket/apoliva har så mkt produkter så jag orkar inte kolla alla nu,
     Istället valde jag på måfå en produkt som du nämner, Garniers rengöringsservetter. En (1) googling på innehåll gav mängder av träffar, bla det förbjudna och cancerframkallande konserveringsmedlet polyaminopropyl biguanide, förkortat som PAPB eller PHMB .
     Så nej tack. Och de som står där och berättar hur bra deras grejer är, dom är försäljare…

     1. Mona skriver:

      Fast Eva, nu är du ute och hojar lite. Jag har visserligen mycket liten kunskap men vet så pass att de parabener, som ÄR ett konserveringsmedel,och som finns i denna/dessa produkter inte alls är farliga. Det andra ämnet är fortfarande tillåtet i små mängder eftersom det inte på något sätt är vetenskapligt bevisat att det ger cancer. Det är så himla lätt att slå på trummorna när det gäller innehållet i diverse hudprodukter men det tycks vara få som vet att den hudvård som de stora märken saluför är extremt noggrant kontrollerad via EU. Den är mer reglerad än t ex det vi äter. Det är samma sak som hysterin kring aluminium i deodoranter: det finns INGEN oberoende undersökning som påvisar att det skulle vara farligt på något sätt, eller som jag trodde; kunna medföra en risk för bröstcancer.

      1. Mona skriver:

       Pratade med Kicki på DaisyBeauty som skrev så här: Astma-Allergi-förbundet rekommenderar därför parabener som konserveringsmedel. OCH konserveringsmedel finns i alla kosmetiska produkter, utom möjligen vattenfria (dvs oljeprodukter, pulver, hårda kakor) och färska produkter som du liksom livsmedel måste ha i kylen (och efter någon vecka så möglar de).
       Bakterier växer i vatten och därför måste konserveringsmedel finnas. Alternativet är mögel och förruttnelse.

 5. Marja skriver:

  Du får gärna leta upp en vetenskaplig studie som bevisar att hudvård gör skillnad. Jag sköter min hud hyfsat, inte för att jag är säker på att det gör så stor skillnad (tror kost, livsstil, rökning) påverkar mer, utan för att det känns bättre. Får lite dålig smak i munnen när man lägger fram partsinlagor (i detta fall är parten en multimiljardindustri) som fakta. Sedan uppfattar jag det som att du har fått Konsumentverkets genomgång av hur reklam ska märkas ut så varför denna motvilliga märkning? I detta fall är du ju köpt och sponsrad som tusan.

  1. Malin skriver:

   Du och jag skrev samtidigt och hade samma tanke 🙂

  1. Mona skriver:

   Jag återkommer om undersökningar men du är dessvärre ute och hojar när det gäller märkningen. PR behöver ALDRIG märkas om JAG väljer att skriva om det utan att det är en överenskommelse. Återkommer i ett inlägg om det också!=)

   1. Marja skriver:

    Ser att du ändrat på märkningen 🙂 Och läsarna ska veta att det är PR hur…? Tycker man kan vara så rakryggad så är det nära reklam och spons så märker man det så. Och du brukar ju vara rakryggad.

    1. Mona skriver:

     Japp, ändrade efter kontakt med RO. Ska för övrigt dit på ett möte snart. Jag kommer dessutom att gå ut i ett inlägg och förklara exakt hur det går till. Ni är många som inte har det helt klart för er.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..