Någon som har koll i Nicaragua?

En av de skånska dårarna jag kamperade med i Nicaragua blev lite kär i en figur hon hittade när vi var i Estelí.

 

Den här tjocka donnan, hon till vänster alltså, fanns lite överallt som miniatyr också.

12670630_10153656465608892_7470996135331001103_n

Skåne-Åsa undrar om någon av er möjligen vet vad hon symboliserar, eller vem det ska föreställa. Jag har ju skrutit mig blå om er läsare så upp till bevis nu!

 1. Butta skriver:

  Åh, haha jag såg först inte att det var tår, utan snarare att mufflan var ihopsydd, och kunde inte få det till att det skulle vara en fruktbarhetsgudinna.

  1. Inte bara jag som såg fel
   ……???

   1. Mona skriver:

    Det är som Coca Cola: var man än befinner sig (tänkte på det i Guatemala och nu i Nicaragua) så nog fan finns det Cola där!

  1. Åse skriver:

   Haha exakt samma reflektion gjorde jag. ???

 2. Hej, där. Jag är ny besökare och tänkte från början inte stanna utan mer kika in. Det blev en lång kik..Jag gillar din blogg starkt, den är lätt att läsa och texter gör att jag stannar kvar. Från det till….shit, vad du har mycket smycken. Jag älskar smycken och skulle kunna göra mig utfattig på det om jag inte var försiktig. Jag har mist båda mina ben, det ena för 2 år sedan och det andra för ett år sen, så numera sitter jag i rullstol. Det har gjort att jag har börjat pärla igen, tekniken Peyote använder jag mest. Jag säljer ganska mycket men som sagt älskar jag smycken och en del gör jag till mig själv.
  Jag känner igen det med tonårstjejer, jag har haft två och den äldsta höll på att göra mig gråhårig i förtid. Jag bad många böner, eftersom hon är störst, för att de andra barnen inte skulle bli fullt så jobbiga för det vet i katten om jag hade överlevt. Tjejerna är numera 26 och 25, tack och lov blev jag bönhörd och nu är vi väldigt bra vänner. Dessutom har de hjälpt mig extremt mycket sedan jag blev sjuk. Min familj och min blogg är det som gör att jag fortsätter kämpa. Tack för en kanon bra blogg och för att du delar med dig. Många kramar till dig ♥

  1. Mona skriver:

   Hej Maria. Åh vad jag blir glad över dina rader, tack snälla! Behöver det extra mycket nu och ska berätta varför snart. Tråkigt att höra om förlusten av dina ben men jag blir glad över att du hittat något att kämpa för. Nu ska jag gå in på din blogg och se vad för smycken du gör!

   1. Hej igen. Jag har inte så många bilder på bloggen. Jag vet inte varför egentligen. Bloggen har på något sätt blivit en annan del av mitt liv. Tack så oändligt mycket för ditt svar. Jag sänder iväg många kramar och önskar en underbar dag. Jag kommer alla gånger tillbaka. <3

 3. Det är med stor säkerhet en frukbarhetsgudinna, de flesta gamla kulturer har dem i en form som mer eller mindre liknar denna, tydliga bröst och stor mage för att betona moderskapet och fruktsamheten. Man brukar säga att de bringar tur vad gäller egen fruktsamhet, så om Skåne-Åsa har varit närgången med figurerna så kanske…? 😉
  Charlotta

 4. Skulpturen är ju väldigt lik diverse symboler för moder jord. En googling gav namnet Pachamama som är inkaindianernas namn på moder jord. ☺

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..