Bankkvinnan gästbloggar igen …

Och här kommer ett annat tänkvärt inlägg från henne. Kommentera gärna och ha tålamod: jag godkänner så fort jag har uppkoppling!

 

Varför är vi så rädda för kreditkort?

Kredit

 

Ja inte så konstigt kanske om man ex. har tittat på Lyxfällan. När man hamnar i ett läge där man måste klippa sönder sitt kreditkort för man har massa skulder så har det gått för långt helt enkelt.

 

I dagens alltmer kontantlösa samhälle är det bra att ha fler en ett kort att betala med. Inte vill jag komma till bensinmacken med tanken tom och med bara ett kort som kanske har slutat att fungera.

 

Skillnaden mellan ett vanligt bankkort och ett kreditkort är bl.a. att bankkortet dras pengarna direkt från ett bankkonto när man handlar, och på ett kreditkort får man en faktura där du själv kan välja vilket konto man skall betala från. Man kan också ha autogiro och då tas beloppet automatiskt från ett bankkonto. Om man väljer att betala in hela summan på fakturan så kostar krediten inget i ränta, alltså man har fått det man köpt räntefritt från köpdagen tills man betalar fakturan. Kreditkortsföretaget vill förstås inte att man betalar in hela summan och vill att man betalar ett lägsta belopp och då får man betala ränta på den skuld man har på kreditkortet. Räntan kan vara mellan 5-25 %.

 

Vilka är då fördelarna med ett kreditkort? Om man betalar en utlandsresa med kortet så är det ett bättre försäkringsskydd med ett kreditkort än ett bankkort. Ett kreditkort är säkerhetsmässigt bättre än ett bankkort eftersom det inte är kopplat mot ett bankkonto. Jag själv använder alltid mitt kreditkort när jag är utomlands med tanke på säkerheten.
Om du köper en flygresa med kreditkortet och flygbolaget går i konkurs får du tillbaka dina pengar, det skyddet har man inte med ett bankkort.

 

Har kreditkortet inga nackdelar? Jo, visst finns det några sådana. Flera har en avgift om man tar ut kontanter i en bankomat, så kreditkortet skall inte användas till detta. Om man månad efter månad utnyttjar hela krediten och bara betalar lägst belopp så blir krediten dyr. Då är det bättre att ta en banklån där man måste betala av skulden. Om man får känslan att man har mer pengar än man egentligen har när man handlar med ett kreditkort skall man vara vaksam på sitt köpbeteende.

 

De som är mest rädda för ett kreditkort är oftast de som är mest lämpade för att ha det. Det är de personer som har buffert både på det ena och andra bankkontot. Synd bara att dessa personer kanske helt ovetande missar fördelarna med ett kreditkort!

 1. Jag har bara ett bankkort, tror jag iaf. Jag har VISA och det dras direkt från mitt konto när jag handlar något. Jag befann mig utomlands när Sterling gick i konkurs och jag fick tillbaka pengarna från resan hem och kunde hitta en billigare flygbiljett hem. Så jag tjänade på det hela. Men är det alltså ändrat numera? För mig är detta med kort en djungel och det var himla skönt att få biljettpengarna tillbaka när flygbolaget gick i konkurs så jag har trott att det fortfarande gällde. Måste jag alltså byta kort för att ha den säkerheten?

  1. Sarah skriver:

   Nej det är inte ändrat! Samma regler gäller fortfarande.

   1. ”Om du har köpt en vara eller en tjänst på kredit har du enligt 29 § konsumentkreditlagen rätt att framställa samma invändningar på grund av köpet mot kreditgivaren som mot säljaren. Detta innebär att du kan kontakta din kreditgivare med krav på ersättning när den du har ingått avtal med har försatts i konkurs och inte levererat den köpta varan eller tjänsten.

    Detta lagskydd har du inte om du betalat med ett bankkort där beloppet dras direkt från ditt konto, eftersom det inte är ett kreditköp. Det gäller inte heller om du betalat genom en överföring från ditt konto till säljarens konto.”

    http://www.konsumenternas.se/fragor-och-svar/betala/betala?qaid=N10158

 2. Sarah skriver:

  Jättebra inlägg! Liten rättelse bara, har du ett mastercard kopplat till ditt bankkonto så har du samma skydd om t.ex flygbolaget går i konkurs. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara ett kreditkort för att få ett sådant skydd.

 3. Helle skriver:

  Jag fortsätter vara skeptisk. Tror inte att detta är ett bra sätt för de som har dålig koll. Dessutom, i dagsläget har jag en mindre summa på bankkortet och kan på sekunden föra över mer pengar från ett annat konto med mobilen. Blir jag skimmad så blir jag iaf bara av med en mindre summa. Smidigt som fan och full koll hela tiden. Pensionsspar? Visst, det är extremt tråkigt, men vettiga månadssparand kan man också fixa snabbt. Nej, detta blir jag aldrig ett fan av

 4. Sanna skriver:

  Jättebra gästinlägg! Jag läser gärna mer. Om både pension och kreditkort. Har alla kreditkort lika bra försäkring? Hur mkt skiljer i årsavgift? Det finns ju också andra bra grejer. Med t ex SAS eurobonus kan man samla poäng och byta mot flygresor. Norweigan har väl ngt liknande?
  Skulle också gärna läsa om alternativa småbanker. De stora aktörerna ger ju ingen ränta om man vill ha lite sparpengar lättillgängliga. Jag har precis satt in en liten slant på banken Hoist som ingen hört talas om men som omfattas av bankgarantin. (El vad det heter. Om banken konkar går staten in och räddar upp.)
  Andra fördelar med mindre banker skulle också vara intressant. För ett par år sedan verkade alla byta till ICA-banken. Jag hann/orkade aldrig sätta mig in i vad som var så bra med dem.
  Viktiga grejer det här.

  1. Vad kul att du är intresserad Sanna! Tyvärr har alla kreditkort olika villkor vilket gör att det inte är helt lätt att jämföra. Om man delbetalar skulden är det viktigt vilken ränta man får betala och betalar man in hela skulden varje gång så kan årsavgiften vara av större vikt. Sedan har vissa kreditkort också bonusar, precis som du skriver. Så det går inte generellt att säga vilket kreditkort som är bäst utan det beror på hur man kommer att använda kortet. Här kan du göra vissa jämförelser: https://www.compricer.se/kreditkort/
   Om man skall hitta den bästa sparräntan då får man vara beredd att byta aktör med jämna mellanrum. I dagens låga ränta finns det dock inte jätte mycket räntor att tjäna utan skillnaderna blir större när ränteläget är högre. Om räntan är ”för bra” ska man vara skeptiskt, som med alla andra affärer som verkar ”för bra”. Viktigt att kolla insättningsgarantin som du skriver om! ICA banken hade en ”drive” för några år sedan för att locka kunder men idag har de också 0 % ränta på sitt bankkonto.
   När man väljer bank får man fundera över vad som är viktigt för en själv. Vissa vill ha en personlig kontakt och då är det oftast bara storbankerna som gäller. Andra sköter sig mer själva och då kan räntor och priser vara det som är viktigast.

 5. Affe skriver:

  Jag är en av dom som är rädd för att ha kreditkort :)) men på senare år faktiskt funderat på att skaffa ett just för att ha på utlandssemestern. Något kort du rekommenderar extra mycket? Vilket har lägst årsavgift/ränta osv?

  1. Jag tycker att du kollar först med din bank vad ett kreditkort kostar hos dem. Om man tänker att betala in hela skulden på kreditkortet när man får fakturan skulle jag mest kolla på årsavgiften på kreditkortet. Jag tycker absolut att du skall skaffa ett kreditkort och använda på utlandsresor. Jag uppskattade mest mitt när jag var i USA där de har en miljard olika mynt att hålla reda på, då var kreditkortet suveränt. Sedan när jag kom hem så drogs hela beloppet på autogiro från mitt konto. Hur smidigt som helst! Här finns en jämförelse på olika kreditkort: https://www.compricer.se/kreditkort/

  1. Louise skriver:

   Tänk på att kolla kostnader för att använda kortet i utlandet! Sist jag kollade var Santander och ICA de enda som inte hade avgifter utöver växlingsavgift. Skillnader i årsavgift kan snabbt tjänas in med lägre avgifter

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..