Det här med kreditkort – ett samarbete som passar mig

Reklam/Samarbete

 

Jag är ingen större fan av kreditkort men jag har ett. Användes när det är kris, eller om det är ett större köp som jag egentligen inte har råd med just då men som jag absolut bara måste ha just precis då. Inga pekpinnar här nu, jag vet precis hur jag funkar..=)

 

Nåväl. Jag har ett jätteproblem. Även om jag anser mig hyfsat smart så har jag varit mer än lovligt korkad när det kommer till att pensionsspara. Har kört med strutsvarianten. Typ: det löser sig. Inte sparat en krona. Dum-i-huvudet.se kan man också säga. På riktigt. Inga pekpinnar här heller tack, jag vet precis hur jefla korkad jag varit.

 

För några veckor sedan fick jag en förfrågan om jag ville göra ett samarbete med en ny grej som just nu lanseras. Ett nytt kreditkort. Innan ni slår bakut så vill  jag att ni läser vidare.

 

Första tanken var ”hell no”, tänker f-n inte uppmana folk att skaffa kreditkort. Sen läste jag hela upplägget.

 

Under många, många, mååååånga, år hade jag American Express. Använde det till alla köp var jag än var och vad det än var. Bara för en enda sak: samla poäng. Poäng som sedan gjorde att jag kunde resa på gratis semester och göra en massa annat kul. På senare år har jag ett vanligt Mastercard.

 

Tills nu. För nu lanseras något som heter NOWO Mastercard (i samarbete med Resursbank) och det är här det intressanta för min del är: NOWO är nämligen ett kreditkort där du kan pensionsspara. Du ställer helt enkelt in hur många procent av allt du handlar för som ska dras till ditt pensionssparande. Ett exempel: jag väljer att 5% ska läggas ovanpå den faktura jag får varje månad. Om jag handlar för 10.000 kr en månad får jag en faktura på 10.500 kr. Femhundringen går in på en pensionssparfond som ligger hos SEB, och genom Alfred Berg förvaltas på så sätt att generera bästa avkastning.

IMG_4301

Den här idén föddes ur oron över vår framtida pension. Det är ju ingen hemlighet att vi som är födda på 60-talet och senare, inte kommer få många korvören. Jag har själv haft panik över det här sedan jag fyllde femtio förra sommaren. Då insåg jag att det inte är så många år kvar och jag kommer verkligen vara luspank. Med det här kortet kan jag få ut så pass att jag kan överleva. Eftersom matte är mitt sämsta ämne och jag har svårt att fatta ekonomi om jag inte får det pedagogiskt förklarat så ska jag visa ett par exempel så att man fattar varför det här är en genial idé:

 

Om du är 30 år och köper en kaffe om dagen och betalar med ett NOWO-MasterCard och avsätter 6% (man kan ändra varje månad om man känner för det) till ditt pensionssparande  (2 kr per kaffe) så får du 85.000 kr extra att leva för när du är 65 år.

 

6% på alla dina köp

Kaffekostnad 35 kr = du sparar 2,10 per kaffe

På en månad spar du 63 kr vilket på 1 år blir 766 kr

På 35 år sparar du 26.827 kr

Med ränta på ränta-effekt får du ut ca 85.920 kr extra när du är 65 år.

 

Eller om du köper lunch:

 

Du är fortfarande 30 år och köper en lunch om dagen med samma förutsättningar som i förra exemplet, alltså 6%. Det blir 5 kr per lunch. Du sparar 153 kr/mån vilket blir 1836 kr/år. På 35 år blir det 64.260 kr vilket med ränta-på-ränta resulterar i att du får ut 210.000 kr extra när  du fyller 65 år.

 

Men, för sådana som mig är det lättare om jag räknar så här:

 

En genomsnittlig svensk spenderar ca 10.000 kr på sitt primära kreditkort. Om du är 30 år,  konsumerar som en genomsnitttssvensk med NOWO-MasterCard och avsätter 6% till pensionssparande kommer du att få ut 818.285 kr extra att leva för när du är 65 år.

Spar 6% på alla dina köp

Handlar för 10.000 kr/mån med NOWO

Du sparar 600 kr/mån, vilket på ett år blir 7200 kr som i sin tur blir 252.000 kr på 35 år. Med ränta-på-ränta-effekten får du ut 818.285 när du fyller 65 år. Så jävla kul för er som inte är lika nära döden som jag….!

 

Jag har övertalat 24-åringen att skaffa ett sånt här kort eftersom hon kommer få ut en rätt bra summa när hon pensioneras. Själv tänker jag anstränga mig så att jag får ut så mycket som möjligt på de femton år jag har kvar. Jag har dessutom laddat ned NOWO-appen så att jag där kan ha stenkoll på både köp och spar… och ta del av andra erbjudanden. (Appen är gratis och även om du inte har ett kort så kan du ladda ned appen och simulera hur mycket du kan spara och vad det skulle ge i slutänden.)

 

Det här kortet lanseras just precis nu i dagarna men jag tror inte att det kommer dröja innan det exploderar. Do remember var ni läste om det först.

 

Och återigen; jag förespråkar inte kreditskulder utan det här är en kredit på en månad i taget. Stor skillnad och det har jag inga som helst problem med. Det är som att handla mot faktura, vilket jag ändå gör ofta. Hellre då att jag sparar till mig själv och eftersom jag personligen har SEB som bank så gör inte det saken sämre.

 

HÄR kan du läsa mer och ansöka om kortet.

 

 

 1. If it’s a bargain – ask your self why.

 2. Jonaz skriver:

  Ledsen Mona, men NoWo-kortet är ingen bra idé alls. Tyvärr. För tänket med att spara automatiskt i vardagen utan att det märks till långsiktiga (tråkiga) mål som pensionen, är helt rätt. Genomförande med NoWo-kortet är däremot inte helt hundra.

  Och då menar jag inte alls för att det är ett kreditkort – de funkar bra i vissa situationer, i vissa sammanhang, och för vissa människor (helst ska man vara en sån som spenderar efter tillgängligt belopp i en budgetkategori, och inte efter vad saldot på bankkontot råkar vara i mobilbanken just då…). Men förutom det så tycker jag att NoWo-sätter inte är helt hundra för att:
  – man ”sparar på kredit” och inte med pengar man faktiskt har (”sparandet” kommer ju på fakturan i efterskott)
  – onödigt dyrt kreditkort. ”Bara en krona om dan” blir 365:- per år. (Jag kan få ett kreditkort i Skandiabanken utan kostnad)
  – dyr kredit om man använder kortet som kreditkort. Inte kredit som på andra kort, utan avbetalningsupplägg. Med avgifter av diverse slag. (Effektiv ränta upp till 24,86%, jmf Skandiakortet 11,28%)
  – du kan inte välja fonder att spara i, finns bara en.
  – onödigt dyr fond. 1% låter inte mycket, men gör stor skillnad – särskilt på ett så långt sparande som pensionssparande.
  – sparandet sker inte genom Investeringssparkonto (ISK), som rekommenderas för långsiktigt sparande som pensionssparande (och man kan byta fonder utan att skatt utlöses)

  Kanske, men bara kanske, är det bättre än att inte pensionspara alls. Men bara kanske. Bra mycket bättre att sätta upp ett tråkigt månadssparande till några breda och billiga indexfonder genom ett ISK-konto. Tråkigt som en grå bankkamrer, men säkert lönsammare och vettigare än att ”dricksa sig själv”… (Själv testar jag med automatisk avrundning av kortköp till närmsta tjuga genom ”’mikrospar” som finns hos Skandiabanken m.fl. och ger lite samma automatiska vardagssparande.)

  Så, nu har min inte Sverker fått ryta och hytta med soptunnelocket lite 😉

 3. Men du Mona, den gigantiska värdeökningen på ert stora fina hus som ligger helt rätt placerat med stockholmsmått mätt är ju värt en hel det det också. Så sluta häng din söta läpp över att du inte pensionssparat och var istället glad över att ni köpte det när ni köpte det. Du har ju massor med miljoner på sikt att leva loppan för där och även om ni investerat värdeökningen från det i era företag så är ju dessa också värda en hel del vid försäljning sen. Med din karisma, ditt kontaktnät och ditt jävlaranamma kommer din pensionstid bli bättre än toppen. Sen har du ju massor med fina väskor och smycken å gudvetvad som du kan omvandla till pengar också sen om du skulle tröttna på´t. Tack för världens bästa blogg!

 4. My skriver:

  Fantastisk idé, jag vill gärna ha kontroll över mitt sparande! Varför tänkte ingen på det här innan???

 5. Köper nog tyvärr inte det här…
  Som jag ser det så ger inte kortet någon fördel/bonus överhuvudtaget. Man får ju själv stå för den överstigande delen som ska gå till pensionen och dessutom blir man låst till vissa fonder där man inte kan styra över avgifter osv.
  Om man nu vill ha ett kreditkort så finns det ju betydligt bättre alternativ med lägre årsavgift och där man får någon typ av bonus. Det finns ju faktiskt lägen då det kan vara praktiskt med kreditkort. Vi brukar tex använda det när vi är utomlands eftersom man har ett lite bättre skydd om man blir skimmad eller liknande och slipper ligga ut med pengarna under utredningstiden.
  Men detta kommer jag inte nappa på eftersom jag själv vill kunna styra över vilka fonder mm som jag vill placera mina pengar i och då dessutom få koll på avgifterna så att pengarna inte äts upp…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..