ANNONS

Oslo och mässa

/

Gick upp early birdy igår och åkte till Norge. Vi har ställt ut på mässa här två gånger om året i flera år. Förra ägaren till företaget och ägaren dessförinnan ställde ut i många år. Alltså är vi en av mässans äldsta utställare. Jämfört med Formexmässan i Sverige är det hälften så många utställare här i Norge, ca 450 st.

Norge är ett vackert land med trevliga människor. I alla fall de som inte jobbar på mässan. I flera år har vi haft en kalasbra plats i en av hallarna. Vi är några stycken i samma bransch som har stått nära varandra vilket har varit bra då vi drar varandra, so to speak.

Norgemässan har alltid hetat ”Gave og Interior”. Vad vi inte har vetat är att den tydligen har gått katastrofdåligt under en längre tid. Efter förra mässan i augusti får vi ett meddelande om att man nu tänker byta namn till Oslo Design Fair. I samband med det sparkades hela mässledningen, som i och för sig var usel, och ny ledning tillsattes för att också rensa bort de ”muthistorier” som pågått.

De bestämmer sig för att röra om lite i grytan och för att locka fler och mer intressanta utställare. Alltså får flera av oss nya monterplatser. Och hallar. Plötsligt flyttar det in oss i en hall, på en plats som suger hästballe. Maken blir vansinnig och ringer. Inget hjälper. De ger oss dessutom en mycket större monter än vad vi brukar ha och har ni ingen koll på mässor kan jag meddela att det kostar s v i n att ställa ut. Beroende på storlek. Vi betalar närmare 100.000 kr varje gång vi är här.

Nåväl. Maken bråkar och bråkar men de vägrar ge sig. De har tryckt in oss i en hörna i en av hallarna. Vi talar om att vi kommer sälja skitdåligt med den placeringen men de svarar stöddigt att ”hur kan ni veta det innan?!”. Ehh, vad sägs om ett antal års erfarenhet av olika placeringar. Jefla idioter. Vidare säger dom att ”alla vill ha de bästa platserna.” Nä, inte vi, vi vill ha den platsen som har passat OSS bäst. Där vi har stått är det flera som aldrig i livet skulle kunna tänka sig att stå, men det har funkat för oss.

Hur som. Igår åkte jag och min nya fina tassel-reflex till mässan. 

IMG_3644
(Vi som var på tjejmiddagen härom kvällen fick den av Erika, en av tjejerna i gänget. Finns i flera färger och nu har jag beställt ett par till. (Googla på reflex-tassels.))
a12792_
Tillbaka till mässan: Det slutar med att maken lackar ur totalt och meddelar att vi inte tänker ta den storlek de givit oss utan vi drar ned det till hälften. De får således minska ned montern utan möjlighet att hyra ut den yta vi ratar. (Bra business där..och dom tror att de ska få mässan på fötter igen ….). På Formex i förra veckan pratar vi med branschkollegor och de är lika förbannade som oss. Det är alltid utställare som är missnöjda på varenda mässa men det är första gången under alla våra år i branschen som det har varit sådant världskrig som det är nu.

Kliver in på mässan och hittar montern som är intryckt i en hörna. Hinner tänka att, ”well, det här tar ju en pisskvart att bygga upp!”, innan vi klär av oss och börjar lägga ut golvet.

IMG_3646 (1)
För att kunna tända våra spotlights krävs el. Som beställdes för flera veckor sedan. Vi kunde dock konstatera att kablarna lyste (!) med sin frånvaro och mässpersonalen är kanske inte den snabbaste när det kommer till att rätta till fel. Det går flera timmar innan de behagar att komma. 
IMG_3650

Maken är, trots sug-monterplacering, på särdeles gott humör. Han fungerar lite som så att antingen är han på asdåligt humör, eller så har han käkat fågelfrön. Igår hade han tuggat i sig en hel påse. Till min fasa. För det betyder nämligen att jag måste jobba ”hand-i-hand” med honom. Det vill säga: han vill att vi ska jobba tillsaaaaaaammans: en håller i hyllan, medan den andra borrar upp den. Typ så. Det är det värsta jag vet eftersom han är så sablans saktfärdig. Allt går i slow motion. ”Mona, vad ska vi göra nu? Mona, nu då? Mona, ska vi göra så här här? Mona, tala om vad jag ska göra?”

”Men för hääälvättää, ställ dig här och sätt upp dom här på väggen, så går jag hit bort och sätter upp alla hyllor!”

”Nä, jag vill att vi gör det tillsammans!”

JAG BLIR GALEN! 

IMG_3647

Så jag mulnade och vi blev lite osams. Satte mig på en stol och surade. H a t a r när det går långsamt. Herregud, hur svårt kan det vara?!

IMG_3658
En kvart senare var jag på banan igen. Montern är som sagt hälften så stor som vanligt så det gick fort som attan att få upp allt. 
IMG_3660
Den här mässan är all about våra tuppar och hönor. När vi tog med dom första gången hit sa våra norska kollegor: ”packa ned dom där fort som fan, det finns inte en käft i Norge som kommer köpa dom!”

Kan säga att dom var ute och hojade för jösses så bra de går här. Timmarna gick och till slut packade vi ihop för dagen och tog tåget in till Oslo. (Mässan är ute i Lilleström, en kvart från stan.)

IMG_3661
In på hotellet och slängde väskorna på sängen för att gå ned till favoritrestaurangen vägg i vägg med hotellet: Thank God its Friday. En god middag senare låg jag i sängen och svarade på jobbmail. 
IMG_3663
Maken hade fullt upp med att roa sig med nån handbolls-vm-match. Sjukt boring.
IMG_3665

Idag onsdag. Vi åker in till mässan nu på förmiddagen och fixar det sista, sedan tillbaka till hotellet och tar det lugnt, vilket är likställt med jobba framför datorn. Mässan öppnar i morgon och då åker jag hem. Lämnar maken åt kunderna. På söndag flyger kollegorna ned för att hjälpa honom att packa ihop montern.

OJ så tråkigt att jag måste vara hemma och ta hand om Nisse och talibanen!

6
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00