ANNONS

Det här kanske förklarar varför saker och ting måste kosta

/

Vi säljer smide som vi själva designar. Många kunder frågar varför våra produkter inte tillverkas i Sverige utan i Baltikum. Jag förklarar. Skulle våra smideskronor göras här skulle vi inte sälja särskilt många. Smedjan som gör våra saker har dessutom jobbat för oss/företaget i 25 år så det är en stabil relation.

Träffade en av mina bloggläsare, som arbetar inom hantverk, på mässan. Hon mailade mig en länk som keramikern Calle Forsberg skrivit. Den här kommer jag visa alla våra kunder (inköpare i butiker) som har synpunkter på varför våra produkter inte är tillverkade i Sverige.

kopp

Jag drömmer om att någon gång tjäna så mycket som en undersköterska Och ändå får jag ibland frågan om varför min keramik kostar så mycket. Det här är ett försök att reda ut begreppen:

– Vad kostar koppen?

Mannen som frågade var en del av ett sällskap på fyra personer som kommit in i verkstan. Jag kände igen det ena paret. De var nyinflyttade i området. ” Unga , lyckade med stil och nåt på gång” som Stefan Sundström skulle ha sagt. Hon var AD och han jobbade med pengar. Controller tror jag att det heter. De hade lämnat Söder till förmån för den halvlantliga förorten när barnen kom, och nu visade de sina kompisar runt i sin nya hembygd.

300. Om du köper den på Norrgavel eller Konsthantverkarna, men jag är lite billigare så den kostar 240 här.

Ähum.

Jag tolkade det som att han tyckte att det var lite mycket.

Jag har kaffekoppar för 200.

Du har inga sekunda?

Jo, de ligger i lådan där. 120 styck.

Vad säger du ? sa han vänd till frun. Vi kan köpa fyra till Gittan i födelsedagspresent. Man ser ju ingen skillnad.
Frun granskade kopparna. Men det står ju att de är sekunda i botten.

Just det, tänkte jag. Jag vill inte att du ger bort koppar som du låtsas är prima och som inte är det.

Det blev två prima gröna koppar till slut efter en viss vånda. Och de verkade glada när de gick.

Jag kan känna igen mig i paret som vred och vände på koppen , och som gärna ville ha men tyckte det var dyrt. Och så fanns det något som var nästan lika bra , men mycket billigare. Svårt att välja.

Är 300 kr dyrt för en kopp? Det är mycket pengar men är det dyrt? När kunden har betalt 300 kr i en butik, så tar butiken 150 kr. (Jag säger inget om det. Det kostar att driva en butik.) Sen skall staten ha 20 % i moms. Då är det 120 kr kvar. Hälften av min omsättning går åt till att täcka kostnader- lera, bränningar, hyra, frakter, telefon, annonser, försäkringar och tack och lov lite representation. Man kan ta en öl med en kollega och diskutera business. Kvar är 60 kr. Sen skall jag betala sociala avgifter ungefär 15 kr. 45 kvar. Och så är det 30 % skatt 14 kr till försvinner. Då får jag 31 kr inklusive semesterersättning. Dvs ungefär 10 % av det som koppen kostade kunden.

Så här ser det alltså ut:
Butikens del inkl moms- ……………………………………………………………………………………………………………………………………
Momsen- …………………………
Mina omkostnader- ……………………………………………………
Sociala avgifter ……………
Sen vanlig skatt …………
Min del – …………………………

Jag är 63 år. Jag måste säga att det går ganska bra för mig som keramiker. Jag säljer på Svenskt Tenn, Norrgavel, Konsthantverkarna, Jag gör grejor till fina restauranger som Frantzén, Volt, Ambiance (alla med stjärnor i Guide Michelin) till Lilla Ego, Pubologi, Bistro Rolf de Maré. Jag skickade nyligen 300 grejor till en fin restaurang i Bangkok och jag har fått en storbeställning till en Michelinkrog i Athen. Just nu håller jag på att göra 500 grejor till Kitano Sumai Sukkeisha en affärskedja i Japan. Det är jättekul. Jag älskar mitt jobb. Och jag jobbar nästan jämt.
Jag har en lön på 15 000 kr i månaden – före skatt. (Och en pension på 10 400, om jag går i pension vid 67.) Det går inte att leva på tänker du. Nej det gör det nog inte men jag hyr en lokal av mig själv, dvs bolaget som jag och min fru har hyr en lokal i källaren till huset som vi och banken äger. Så då får jag 5475 kr i hyra varje månad. Så jag får in ca 20 000 kr i månaden före skatt. Det går bra. Jag jobbar mest så det går inte så mycket pengar till nöjen. Men jag har i hela mitt liv som keramiker velat tjäna som en undersköterska. Idag är det ca 24 000 kr. Det kanske låter patetiskt. Men det är ett av mina mål.

Om jag skulle tjäna 24000 så skulle jag behöva höja priserna med 60 % och ändå sälja lika mycket. En kopp skulle kosta 480 kr. En pastaskål skulle stiga från 320 till 510 kr. En tallrik från 360 till 580. En kanna från 700 till 1120 kr. Ja. jag tror du kan räkna själv. Priset gånger 1,6.

Jag kan försöka höja min lön på två sätt. Jag kan inte jobba mer, men jag kan försöka sälja mer direkt i verkstan. Då får jag det som butiken skulle ha fått. Och jag kan höja priserna. Min plan är att höja med ca 10 % i taget. Först nu 1 juli och sen 10 % till vid årsskiftet. Så får vi se om kunderna hänger med, eller om han med frun som var i verkstan bara kommer in och tittar.

34
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00