När man kan sluta att oroa sig

Nisse har varit lite kinkig med maten. Hemmet han kom ifrån hade både små och stora hundar, varför hunduppfödaren, eller vad hon nu var, bestämt sig för att alla skulle käka samma mat. Foder för vuxna hundar.

Jag har aldrig haft en hund men kände att, nja, det borde nog vara valpfoder. Hunduppfödare, eller vad hon nu var, hade även givit henne valpfoder ”men bara då och då” (anledning om varför är okänd”). Jag åkte raka vägen till vår braiga zooaffär här i Bromma och de hjälpte mig med ett valpfoder.

Nisse åt. Ibland. Ny matte blev jefligt orolig. Får ett mail från en läsare som säger att hon vill skicka oss ett specifikt foder. Det kommer ett par dagar senare. Typ 100 liter.

IMG_6549

Vojne, vojne, tänkte jag. För t ä n k om Nisse inte alls ville ha det.

Blandade det gamla med det nya och för första gången åt han som om han aldrig sett mat i sitt liv. Han är förvisso tillbaka i sitt äter-nästan-ingenting nu, men när han väl käkar så är det den här maten som gäller.

Skulle maila och tacka min bloggläsare, men hittar inte henne bland mina 2 miljarder mail, trots att jag söker på alla möjliga ord i vår konversation.

…det får bli via bloggen istället: tack du omtänksamma människa!

 1. Hej och tack för en rolig och intressant kryssning! Vår hund var precis likadan när han var valp. Han är fortfarande ingen hund som kastar sig över maten. Bäst äter han när mina föräldrar är hundvakt för de har också en hund och när de två äter så äter han bra allt som oftast.

  Efter mycket vånda när vi var rädda för att den lille plutten skulle svälta som valp vågade vi oss på att ställa frågan på valpkursen vi gick på. Det visade sig att vi var långt ifrån ensamma och en del andra verkade tacksamma för att någon hade tagit upp ämnet och de som inte var förstagångsägare kom med många bra tips och information.

  Det viktigaste är att i Sverige är det ingen valp som svälter! Med det menade de att man behöver inte vara orolig om de inte äter så mycket. Inom två till tre dagar brukar en valp eller vuxen hund till slut äta. Några i gruppen tog helt sonika med sig sina matkräsna hundar till någon vän eller släkting med egna hundar för nästan alla åt när de fick mat tillsammans med andra.

  Man bör helst inte hålla på och byta foder för som många andra har skrivit här så gillar de det nya fordet ett par veckor eller så och sen äter de inte av det heller. Vi gjorde förstås också så att vi bytte fodret men efter att vi fick det förklarat för oss att ingen hund svälter till döds i Sverige (om de har ägare som sköter sig genom att ge den mat) så höll vi fast vid ett foder och han äter det än i dag (om än den vuxna sorten nu). Han har blivit två år nu i dagarna 🙂

  Lycka till med lille sötnöten!!

  Kram

 2. Hej! Många små valpar är dåliga på att äta. Har fått handmata våra små i början.
  Blöt fodret med ljummet vatten en halvtimme innan matdax, så det blir riktigt mjukt o smaskigt.Många små mål om dagen är bättre än få stora. Precis som med en människobebis!
  Håll inte på att byta foder hur som helst och om du byter så ta och blanda det gamla med det nya lite successivt. Vi vägde våran valp varje dag för att se att han gick upp i vikt. Mycket mindre ras än din hund ska jag kanske tillägga.

 3. uli skriver:

  Glöm inte att man kan ge ”våtfoder” också. Det finns flera bra märken förutom kanske lite dyra Ceasar. Kan vara lättare att äta

 4. Ibland matvägras det här också, har ju en terrier, och två golden, och mina golden har aldrig (om de inte varit sjuka) lämnat mat, men terriern verkar äta när hon får lust, och du Mona, de svälter inte ihjäl 🙂
  Äter han inte, ta bort, servera igen efter en stund, låt inte maten stå framme….
  Och foder är en djungel, har du hittat nåt som ser aptitligt ut, som han gillar och som är snällt mot magen = bra avföring, och inga fisar, så fortsätt med det 😉

  Och du, kanske vågar jag säga hej, på fredag, på trädgårdsmässan 😉

 5. Eva skriver:

  Grattis till att du har hittat till ett bra foder. James Wellbeloved är ett av de bästa på marknaden.
  Så här brukar jag säga till mina valpköpare. Valpar kan vara lite si och så ibland med maten, bli inte hysterisk. Börja inte blanda i diverse gottis för att blidka den lilla, då lär du få hålla på resten av livet. Och ingen valp har någonsin svultit ihjäl så länge den serveras mat varje dag. Även dom där små har en förmåga att försöka styra oss människor. Och dom lär sig fort att om dom rynkar på näsan åt det som är i skålen kommer genast en orolig människa och kastar ner något godare.
  Nisse bör ju vara i åldern när han börjar tappa tänderna. Det i sig kan orsaka lite ont i munnen.
  Ger du fodret torrt eller svällt i varmt vatten? Min erfarenhet av cirka 600 uppfödda valpar (under 27 år) är att fodret alltid blir smakligare om man häller på hett vatten och låter alla aromämnen lösas upp under 10-15 min och trigga aptiten. Det funkar inte på alla, men på de flesta. Och du, ge inte leverpastej, du lär bara få en valp med dålig mage om du har otur och inte har fått en med plåtmage.

  1. Åh, tack för tips! Jag brukar hälla i lite vatten men aldrig varmt. Ska prova det. Och ge fan i leverpastejen!

   1. Amanda skriver:

    Glöm inte att det ska stå och svälla i 15 minuter innan du ger det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..