ANNONS

Det fantastiska med att vara en simpel bloggare

/

Den här bloggen har givit mig så mycket att min tacksamhet över det aldrig kommer kunna beskrivas. När jag förra året fick förfrågan från Synoptik om att bli deras första ambassadör utanför kedjan blev jag så extremt glad och tacksam. Någon finare uppgift har jag svårt att föreställa mig.

Synoptik har under några år rest runt i Sydamerika med grundaren av Vision For All, John Godoy (i samarbete med Optiker Utan Gränser), och delat ut glasögon till fattiga människor. Det här blir den femte resan och jag är så stolt, så stolt, över att få vara med om det här.

Visst, jag är en sucker för Louis Vuitton, dyra lakan, och spruta Restylane i fejset, men det HÄR är på riktigt. Möta verkligheten och äran att få hjälpa till.

Synoptik samlar in glasögon året om för denna verksamhet (någon frågade om det var försent, och det är det alltså inte..) och jag är FULLSTÄNDIGT övertygad om att ni läsare är en stor del av anledningen till att Synoptik har slagit ett megarekord denna gång. Redan sent i höstas så passerades rekordet på 30.000 glasögon men fram till igår så är vi nu uppe i 47.629 par! TACK för att ni är så jefla bra!

Igår hade vi en arbetsdag på deras huvudkontor i Solna. Vi är 12 personer som ska åka varav 4 av oss är assistenter: två butikschefer, Jenny från huvudkontoret och så jag. Resten är optiker.

John, grundaren till det här, är en väry ödmjuk man. Född i Peru men flyttade till USA och pluggade litteratur. Åkte till Sydamerika för att jobba två år i slummen och lära fattiga att läsa. Då konstaterade han att många inte kunde läsa pga synfel. Träffade sin svenska fru i samma veva och flyttade till Sverige för att plugga till optiker, och har nu en Synoptik i Linköping. Dock har han vigt sitt liv åt det här och tack vare det så fick han härom kvällen en hedersmedalj av kungaparet för sina insatser. Det är stort.

IMG_4661

IMG_4662

John är inte alls bekväm med den här typen av fotografering men vi tvingade honom, hehe!

IMG_4664

Efter den fotostunden var det dags att sätta igång.

Resan till ära fick vi varsin skjorta och t-shirt med loggan på.

IMG_4665
IMG_4711

Snygg va?!

IMG_4672

Vi satte oss till bords och fick reseschemat.

IMG_4716

Resan börjar den 1 april på ett hotell vid Arlanda. Där umgås vi, äter middag och lär känna varandra för att early birdy nästa morgon ta flyget till Amsterdam. Därifrån vidare till Panama, och sen flyga vidare till Guatemala. Vi landar 02.30. Påminn mig om att jag måste ta med mig mina sömntabletter. Har grova problem med sömn på flyg eftersom jag måste hålla koll på piloten och hans förehavanden. Ni vet, det här med flygrädsla och så.

Vi fortsatte genomgången och John berättade om hur det hela går till på plats.

IMG_4678

Guatemalas ambassadör skulle ha kommit men fick förhinder. I stället kom ambassadörens förstesekreterare, Brenda. Hur trevlig som helst.

IMG_4679

Hon hade med sig typiska guatemaliska (ähum, heter det så?) bakverk.

IMG_4677

Mycket gott!

Vi fotograferades (tre frånvarande) och sedan sa vi tack och hej till henne.

IMG_4681

Hon fick för övrigt i uppdrag att be ambassadören om ett intyg som vi måste visa upp när vi landar. Detta då vi har en miljard väskor och lådor med glasögon med oss, och inte har lust att fastna i någon tull.

Vi gick igenom provglasögon och eftersom det var 90% optiker på plats så pratades det optiska. Det var ”vertometer”, ”flippar”, ”cylindrar”, ”monokulärt”, ”bkc-mätningar” och fan och hans moster. Jag fattade i n g e n t i n g och fick råpanik. Ujuj, ska jag kunna allt det där, tänk om jag inte lär mig, skickar dom hem mig då?

IMG_4685

Efter fikonspråket var det dags att packa om en del av de glasögon som kommit in.

IMG_4688

Samsonite, världens bästa reseföretag, har lovat oss att sponsra med de största resväskorna de har men i väntan på dom tog vi med oss egna väskor. När de nya röda fina kommer packar vi bara om i dessa.

IMG_4689

Lite senare dök Lottie upp, Synoptiks übertrevliga marknadschef. Här står hon intill bäbisen i gänget: Jocke i skägg. Han är butikschef i ….ähum … Göteborg någonstans. Född -90. Oj som vi kommer ha kul med honom, stackaren!

IMG_4687

Sen var det dags för lektion i spanska.

IMG_4691
IMG_4692

Herregud s o m vi lät, jag höll på att garva knäskålarna ur led! Amatörernas afton. Lyckligtvis pratar ju John och Eva (som inte var med igår) flytande spanska. Jag kommer prata med händerna för det enda som fastnade i min tjocka skalle var ”si” och ”Estamos listos” (”vi är klara”) och det kommer man ju inte så långt med!

IMG_4693

När arbetsdagen var slut åkte jag och Jenny till en vaccinationsklinik i närheten. Hon och jag kommer sova ihop under hela resan.

IMG_4695

Det roliga i det här är att Jenny har läst min blogg i flera år och berättade att hon blev jätteglad när hon fick höra att jag skulle få följa med. Världen är så sjukt liten. (Och så bad hon mig att ta med lite bajssprej på resan, hehe!)

Dryga 2000 pickadoller senare hade vi tagit ett par av de sprutor som behövs, bokat in oss för ytterligare vaccination om en månad och sagt tack och hej för denna gång. En fantastiskt rolig dag!

Jag måste få säga en sak. Vi umgicks hela dagen igår och eftersom jag är skitgammal och levt länge, har jag träffat många människor i olika konstellationer genom åren. Ytterst sällsynt att ett gäng på så många klickar direkt kan jag säga. Vi kommer få så SJUKT jäkla roligt och jag kan inte nog tacka Synoptik som låter mig få vara en del av det här! Jag är ju av den åsikten att även om vi kommer få uppleva tråkigheter, sorg, gråta ihjäl oss över fattigdomen, så måste man ha kul med varandra för att orka med. Vi kommer jobba som idioter hela dagarna och då måste vi få skratta mellan varven.

Idag fredag. Chefen är bortrest hela dagen. Halleluja. Jag ska äta lunch med några, sedan ska jag personifiera ytligheten med ett besök jag sett fram emot länge.

Just ja, när jag ändå är ute på tiggarstrå: jag skulle att alla vi som åker, 12 personer, sponsras med sköna nackkuddar på planet. Vi ska flyga inrikes en del också. Liksom åka buss i flera timmar vid några tillfällen. Vore ju himla skönt om man kunde sova skönt. Jag har världens bästa nackkudde, men tror inte man kan köpa den i Sverige. Den är i Tempur-material.

Någon av er som vet? (Jag vet att Samsonite har men jag har inte mage att tigga det också…)

30
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00