ANNONS

Stockholms Stadsmission

/

Jag har en deal med mig själv att varje år när jag får tillbaka på skatten (i december eftersom jag är företagare) så måste 50% gå till Stadsmissionen. Helt ärligt så suger det ibland när jag typ får 28.000 kr men i samma sekund som jag trycker på ”Utför” på internetbanken så känns det bra.

I år fick jag århundradets chock. Maken som sköter den delen av vårt liv hade gjort något fel så det resulterade i 8.300 i kvarskatt. Fifan så sur jag var.

Hur som. För några veckor sedan fick jag en förfrågan om jag ville ställa upp och servera mat till hemlösa och andra i Kungsträdgården, och det ville jag ju. Så klart.

Kom dit vid 09.30-tiden i torsdags och förberedelserna var redan i full gång. Jag blev aningen ställd när jag såg att  i den lastbil där man kunde lämna julklappar till hemlösa, stod en kartong men ett välbekant namn:

IMG_1921

Alltså, hur stora är oddsen att en återvunnen kartong från Plain Vanilla hämnar här liksom?!

Det var hyfsat tomt i Kungsträdgården en timme före öppningen.

IMG_1945
IMG_1946
IMG_1947

Här är Anders, en av de två initiativtagarna till detta. Några timmar senare visade det sig att den andre initiativtagaren var en gammal bekant.

IMG_1956

Kaffe och bulle för 20 kr.

IMG_1948

Lokalt tillverkad rapsolja för 100 kr.

IMG_1949

Frivilliga som bredde mackor för fulla muggar. Till julskinkemackorna.

IMG_1952

Vid grytorna stod en del av Sveriges kockelit, bland annat Sigrid Bárány.

IMG_1962

IMG_1954

För 100 kr kunde vem som helst köpa lunch; gröt och skinkmacka. De hemlösa fick det naturligtvis gratis. Först blev jag osäker på hur jag skulle kunna veta att det var en hemlös som kom fram, de skyltar inte direkt om det. Nu menar jag inte de människor där man av klädseln direkt ser det.  Ganska snart kunde jag se skillnaden eftersom hemlösa har en speciell blick. Fifan så ont i hjärtat jag fick. Alltså, jag är inte skapt för det här. Jag tycker synd om alla och vill ge bort allt jag äger och har. Gav mina vantar till någon som frös som fasen om händerna. Jag hade dragit på mig ett underställ och stod och funderade på om jag skulle kuta in på närmaste restaurang och ta av mig det, men insåg att jag skulle få åka hem naken om jag fortsatte.

Det kom shitloads med folk och flera av er bloggläsare kom förbi och skänkte pengar; TACK för det. Särskilt du som köpte en kaffe för 1000 kr!

Plötsligt stod Niklas Strömsted framför mig. Han ville köpa en skinkmacka och frågade vad den kostade. ”Så mycket som du tycker att den är värd!” sa jag. Och insåg snabbt att han nog trodde att jag förväntade mig hela hans plånbok bara för att han är en så kallad kändis. Han gav mig ett förslag och jag sa att det blev alldeles jättebra. Ville fota honom men kände mig skitdum, så jag frågade inte. 5 minuter senare stod han på scenen intill oss och sjöng för full hals. Tillsammans med flera av 90-talets storheter.

IMG_1963

Det var ett bra drag och trots det råa vädret så var folk jätteglada. Vi var väldigt många som jobbade, och flertalet gick omkring med insamlingsbössor.

IMG_1958

Jag var där i 4,5 timmar och hängde med den här snubben hela tiden; Börje. Sjukt rolig och vi hade hur kul som helst.

IMG_1977

Pratade med flera hemlösa och det som slog mig var att de flesta av dom var glada och skojade. Trots deras misär. Möjligen för att de för en gång skulle blev sedda. Jag vet inte hur mycket pengar vi drog in men jag hoppas att det blev några kronor. Åkte därifrån och var extremt berörd. Det här med hemlösa ligger mig väldigt varmt om hjärtat men jag måste lära mig att stänga av känslorna och inte må så dåligt å deras vägnar.

Efteråt träffade jag en väry kär vän som sedan några månader tillbaka haft det extremt jobbigt privat och det gjorde ju inte saken bättre direkt. Satt i bilen efteråt och tjöt som en bäbis.

Jag vet inte riktigt hur jag ska balansera det här med att jag å ena sidan går och beställer en mässingsananas för en vecka sedan …

ananas_massing_guld_guldananas

… som jag absolut måste ha eftersom jag är en ytlig jefel, samtidigt som det finns flera tusen hemlösa bara här i Stockholm. Blir liksom inte klok på det här eftersom jag vill vara i båda dessa världar.

Men, det många av oss kan göra är att bli månadsgivare, 50, 100 eller 200 kr per månad, HÄR! Eller så kan man skänka saker, HÄR står det vad de t ex behöver just nu. Bor man inte i Stockholm så googla på liknande verksamheter i er stad. Jag kommer ha en extremt hektisk vår plus att jag tydligen fyller jämt i juni, men någonstans under andra halvåret ska jag fanimej ta tag i det här och bli någon sorts volontär.

18
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00