Fy skäms Peter Mattsson, chef för gränsspolisens flygplatssektion Arlanda

Och fy skäms Sverige!

Jag skiter i om det är ett lagbrott i sig, man MÅSTE kunna behandla människor med värdighet. De kommer ju inte till Sverige för att de längtade till Gröna Lund direkt.

LÄS!

 1. @Gränskontrollant. Håller så himla mycket med dig. Kunde inte skrivit det bättre själv.

  Så illa som gränspoliserna skött vår svenska gräns under de senaste åren är obeskrivligt.
  Andra länder har varit riktigt förbannade över hur vi skött vår gräns då det påverkar dem med.

  Observera att gränskontrollanterna har gjort så bra de har kunnat men de har inte fått någon som helst hjälp av de flesta gränspoliser. Självklart så finns det många undantag även bland gränspoliserna som jobbat där under åren, det måste man ändå säga.

  Alla som jobbat på Arlanda flygplats de senaste åren känner mycket väl igen orden ”släpp in!”.

  Det här handlar om ett FÅTAL gränspoliser som inte vill göra som lagen säger.

  Är de poliser eller jobbar de för Migrationsverket? De måste väl ändå anmäla brott?
  Om en person blåljuger passkontrollanten rakt upp i ansiktet och hittar på en historia, ska de då inte anmälas så att man ta reda på varför personen ljuger? Kan ju vara efterlysta brottslingar med falska pass eller vad som helst?!
  Det är väl inte upp till poliserna att bestämma om de ska anmäla eller inte?
  Poliserna måste anmäla och sen avgör åklagaren om denne vill gå vidare med ärendet.
  SÅ funkar vår rättstat. Det skall vara samma för alla och inte beroende på vem som har ärendet i passkontrollen. Aftonbladet ger jag inte mycket för, har man bara lite insyn i hur det har fungerat på Arlanda så vet man att uppgifterna inte stämmer.

  Sen måste jag kommentera det här med humant eller icke humant. Ärendet med treåringen kan man strunta i att kommentera för det är rent båg. Finns inte något i uppgifterna som stämmer. Likadant gäller ”14 åringen”. @gränskontrollant har beskrivit det helt korrekt. Ren och skär lögn i Aftonbladet.
  Bara för att man gör som man ska, alltså anmäler när någon begår ett brott, så betyder det inte att man inte behandlar personer med respekt och på ett så humant sätt som möjligt.
  På Arlanda så försöker man behandla alla som blir kontrollerade / anmälda med en stor respekt och på ett så humant sätt som man bara kan. Sen måste man ju respektera att de allra flesta kommer tycka att det är jobbigt att hamna i en sådan situation där man blir anmäld.

  Nu är vi flera som har jobbat eller jobbar på Arlanda som kommenterat här Mona. EN person har mailat dig.

  Jag tycker att det är bra att du reagerar på uppgifterna i Aftonbladet för hade det varit så hade det varit fruktansvärt men nu är det verkligen inte så. Aftonbladet vill sälja lösnummer och få klick på sin hemsida och skriver vad som helst för att uppnå detta.
  Arlanda har det senaste året, som jag förstått det, blivit en bättre arbetsplats med ett bättre arbetsklimat.

  Avslutningsvis så vill jag kommentera
  ”Jag (!) blev personligen jävligt illa bemött av en gränspolis vid ett tillfälle för många år sedan och det minnet ploppade upp direkt när jag läste artikeln.”.

  Givetvis så är det ju inte bra, men det är ju PRECIS DET man vill ändra på.
  De poliser som inte är ”humana” (enligt Aftonbladet) har jobbat på Arlanda som längst i 1.5 år. Det var då man påbörjade omorganisationen.
  Så det bemötande du råkade ut för, var ett bemötande av en som jobbat längre än så…

  Fundera på det.

 2. Har aldrig någonsin kommenterat något, men nu räcker det !!
  Jag arbetar på Arlanda i Gränskontrollen och har gjort så i många år.
  Man kan ju bli arg för mindre ….Eftersom det verkar som om flera av dina läsare ( och du själv ???)inte har förstått att AB är en sensationstidning,… HUR kan det ha undgått någon ??
  Den omnämnda treåringen var aldrig intagen på förhör, en kollega pratade med föräldrarna , treåringen stod bredvid, oklarheterna gällde barnets pass. Vår arbetsuppgift är att säkerställa att personen på bilden och personen framför oss är densamma.
  Den sk. 14 åringen var bra mycket äldre och visade fram ett pass som inte var hennes, alltså ett brott enligt svensk lagstiftning. Vi är satta att sköta gränsen i Sverige och vi följer vårt lands lagstiftning, vad är problemet ?
  Flera av er som kommenterat här har förstått hur det ligger till.; kommer du till oss och säger att du vill ha asyl, så slussas du till Migrationsverket efter ett kort inledande förhör om var du kommer ifrån och hur du kom hit ( för att försöka komma åt människosmugglarna )Däremot om du åberopar ett pass som inte är ditt, ett förfalskat pass eller andra falska handlingar, så begår du ett brott, det är inte OK ens i Sverige……..

  1. I hear you, och tack för att du klargjorde det. Någon av kollegorna är däremot inte av samma synpunkt. Jag frågade om jag fick publicera mailet, men det fick jag inte. Tyvärr. Som alla andra så fattar jag också att tidningar överdriver och hade det inte varit för mailet så hade jag gjort en pudel om jag ska vara ärlig. Jag hoppas bara innerligt att de flesta av er är som du verkar vara. (Jag (!) blev personligen jävligt illa bemött av en gränspolis vid ett tillfälle för många år sedan och det minnet ploppade upp direkt när jag läste artikeln.)

 3. Marina skriver:

  ”Är det svårt att följa den svenska lagen?”
  jaha, och ett barn eller en människa som flyr för livet skall först läsa lagstiftningen i det land han/hon tänker fly? Förfalskade ID-handlingar kanske krävs för att kunna ta sig ur sitt eget land?
  Men nejdå! Lättare att ta till slogan om ”svenska lagen” istället för att tänka lite.

 4. MissK skriver:

  Får man egentligen ens förhöra mindreåriga barn utan vårdnadshavare lr nån från socialen är med ???

  Är oftast barnen som får lida dels genom att först ta sig igenom en jobbig resa för den e nog ingen dans på rosor iaf inte om man e på flykt

 5. Vad är problemet?

  Kommer du med förfalskade id-handlingar och skall resa in med det så begår man ett brott och då skall polisen kopplas in.

  Det låter som att vissa gränspoliser vill ha en dörr där människor kan gå igenom utan någon som helst koll om vilka som kommer in i Sverige. Det är väl LUF/C som vill ha friinvandring.

  I vilket land kan du komma med förfalskade id-handlingar och försöka resa in i landet där det inte är ett brott med att resa in med förfalskade id-handlingar? Finns det något sådant land? Menar Ni/gränspoliserna att Sverige skall bli första landet med detta?!

  Ett lagbrott ÄR alltid ett lagbrott. Är det svårt att följa den svenska lagen?

  I Sverige har polisen uniform. I vilket land har inte polisen uniform? För att inresande kan uppleva ”uniformen” stötande av olika anledningar?

  Följ svenska lagen så är det inget problem !

  1. Fast det är inte det jag har problem med, snarare hur man handskas med dom. I övrigt håller jag med dig.

   1. Hej Mona !

    Kan du förklara lite mer om problemet hur gränspolisen handskas med dessa som försöker resa in i Sverige med förfalskade id-handlingar?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..