Ni som har koll på så kallade kors-allergier

Jag är pollenallergiker sen några år tillbaka och det har lett till att jag även blivit nötallergiker. Don´t ask me how, men det är tydligen vanligt.

På kuppen har jag också blivit allergisk  mot kärnfrukter så som äpplen, päron och annat smaskigt. Sa jag att jag har åtta äppelträd och ett päronträd i trädgården?

Så jag vet vad jag ska passa mig för.

Igår höll jag på att dö.

Gör i ordning tre stycken FinnCrisp..ni vet, såna här:

Och sen tar jag, för andra gången på en vecka, fram en avokado, öppnar och fördelar innehållet på dessa tre små brödbitar.

Efter fem-tio minuter känner jag att nåt är fel, skitfel. Jag får svårt att andas och blir helt igentäppt i näsan. Maken sitter intill och glor på Vasaloppet. Jag kopplar inte vad som kan vara orsaken eftersom jag inte har ätit nötter,  men när ytterligare någon minut går så inser jag att jag nog måste gå upp och hämta min adrenalinspruta i badrummet. För jag får svårare och svårare att få luft.

Stapplar upp och när jag kommer ned igen så mår jag riktigt riktigt dåligt. Då reagerar maken. Eller rättare sagt, jag ger mig till känna so to speak: ”kan du ge mig den här, fort!” rosslar jag fram. Och så får han sprutan. Av med brallorna och tjong in i låret.

Efter ett par minuter så börjar jag må illa. Som fan. Jag är gastric bypassopererad vilket bl a innebär att det är extremt svårt att spy. Men jag springer till toaletten och spyr..och spyr..och spyr. Helt färdig reser jag på mig, tvättar mig, känner att hela jag är täppt och yr i huvudet, men går tillbaka till soffan.

…bara för att 10 sekunder senare springa tillbaka och spy. Sen börjar jag skaka okontrollerat. Och svettas. Nu har andningen dock blivit lättare men hjärtat slår i 180. Maken läser på bipacksedeln.

Notera biverkningarna:

Jag får typ 85% av alla möjliga biverkningar man kan få. I normala fall använder jag ett annat märke på sprutan, Anapen och den har aldrig givit mig några problem. Det var första, och sista gången jag använde det här märket.

Men. Tillbaka till vad jag undrar över: HUR i helvitti kan jag plötsligt bli allergisk mot avokado? Jag har ju ätit det i flera år.  

Änybody who knows?

 1. Millan skriver:

  Har sedan barndomen varit allergisk mot pollen, häst, ko, katt, marsvin etc. Sen blev det hasselnötter, mandel, avocado och kiwi. Fortsatte med tomat, morot, äpple, päron, mango, körsbär. Gick hos homeopat ett tag och var länge symtomfri.
  Nu har reaktionerna återkommit på senare år. För ett år sen åt jag smörgås med leverpastej och drack ett glas apelsinjuice till. Fick enorm klåda i handflator, fotsulor, längs benen, i hårbotten och slutligen i ändtarms- och slidöppning. Läpparna svullnade och hjärtat slog i 180, typ. Slängde i mig 4 allergitabletter och ringde sjukvårdsupplysningen och pratade en stund. Ville typ bara bli lugnad. Men hon insisterade på att jag skulle ringa ambulans, eftersom läpparna svullnat. Ja, de i ansiktet, alltså.
  När jag satt i ambulansen fick jag Betapred och sen fick jag ligga ett par timmar på akuten för övervakning, innan jag kunde åka hem igen. Att jag tagit allergitabletter så snabbt hade hjälpt väldigt bra. Förklaringen jag senare fick, var att det började bli vår ute, jag hade ett skov i reumatismen, och hade varit förkyld nyligen. Detta tillsammans med apelsinjuicen vad den förmodade anledningen till att jag fick en allergisk reaktion.

  En annan gång var när vi skulle mysa till det ostbricka och vin. Hade en liten burk med fikonmarmelad till. Det var ingen bra idé. Klåda och svullna läppar. Allergitabletter och en kall dusch.

  Nästa tillfälle, hade jag inte ätit nåt. Men fyllt på och tänt ett par aromadoftljus. Skulle ta en dusch, och fick samma klåda som ovan. Fast utan reaktion i ansiktet. Slängde i mig 5 allergitabletter och 10 Betapred i vatten och lade mig på sängen. Effekt efter ca 30 minuter. Och sen är det som inget har hänt.

  Sedan dess har jag alltid med mig allergitabletter och Betapred i handväskan!

  Igår var maken och jag på Rusta. Jag luktade på 2 olika sköljmedelsflaskor. Inget konstigt med det. Vi sätter oss i bilen och ska åka till mataffären. Då börjar det klia så där förbannat i handflatorna igen! Och lite senare på benen….IDag hade jag ingen handväska med mig, eftersom maken hade med sin plånbok. Vi fortsätter mot affären, och när jag kliver ur bilen går jag till närmsta snöhög och tar en bit snö i händerna, för det ska sluta klia. Går in på Willys, och får hjälp av en kassörska att få ett paket Clarityn och en mugg med vatten. Vi hade tänkt storhandla, men det fick bli det mest väsentliga och sen åkte vi hem. Jag tog en dusch, och när jag var klar var nästan allt det röda och kli-iga borta. Vad det var? Ingen aning, men gissar på sköljmedlet.

  Det är ett helvete att inte veta om/när/varför man reagerar, eller på vad! De blir ju nya saker hela tiden! Men, jag brukar prova födoämnen jag reagerat på tidigare efter ett bra tag. Det kan ju hända att det funkar. Att det inte är nån annan skit i kroppen eller luften vid det tillfället.

  Så, ha ett gäng allergitabletter till hands, och ha ALLTID en spruta med dig vart du än går, är du snäll!

  Lycka till!

  Kram från Trollhättan

  1. Millan skriver:

   P.S Glömde skriva jordgubbar! Passa dig för dem, tror de räknas som stenfrukt också= samma familj som andra allergena frukter.

 2. lena skriver:

  De tar ocå reda på vad du inte tål 🙂

 3. lena skriver:

  Tips till dig Mona!!! Jag går & behandar mina allergier hos allergikliniken i Borlänge smärtfritt bara att hålla i två kulor bioresonansterapi 😉 Om du googlar allergikliniken borlänge så kan du klicka home så hittar du 4 ställen i Stockholm som oxå håller på :)))

 4. Maja skriver:

  Jag tål inte heller avocado, banan el skaldjur mm blir jättedålig, och jag gjorde nu i julas en utredning och har alltså fått en korsallergi?Och är latexallergisk där avocado, banan och bla skaldjur ingår med flera saker.

  Det värsta är att man aldrig vet när denna reaktion kommer på en ny sak, först så hände det med banan-What, förstod ingenting sedan så hände det samma med avocado som jag alltid kunnat äta av. Jag är 41 och har då typ ätit banan och avocado i sisådär 40 år.
  Att jag var allergisk sedan innan mot pollen, damm och hästar visste jag ju men banan och latex ehhhhh…
  Men har alltså kommit nu på sistone, himla tråkigt och jobbigt.

  Men du skall alltid åka in till sjukhuset när du tagit en spruta, alltid, det kan få allvarliga konsekvenser efter sprutan bla med hjärtat.

 5. Linda skriver:

  Hej!
  Min dotter har svår jordnötsallergi och har även reagerat mot Kiwi.
  Som tur är så har vi aldrig behövt använda hennes Anapen eller Jext.
  Då hon fick nässelutslag av kiwi så gav vi först munsönderfallande tabletter: Aerius, och det hjälpte. Vi har även betapred.
  Skulle vi behöva använda hennes Jext penna så har vi fått order att ringa 112 omedelbart, tycker det är konstigt att du aldrig fått den informationen av din läkare som skrivit ut ditt recept.
  Vi har även en handlingsplan/akutplan för vår dotter som läkaren skrev och det är riktigt bra eftersom dagis/skola/fritids måste veta vad de ska göra om olyckan är framme.

  Precis som du skriver är det bra om du tar kontakt med din läkare så du också vet precis hur du ska göra nästa gång. Det var bra att du tog sprutan direkt då du fick en sådan allvarlig reaktion, det kan handla om skillnade mellan liv och död och det handlar om minuter…hemskt! Men man lär sig leva med det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..