Läs läs läs!

Sjukt bra frågeställning!

 1. Gson skriver:

  Hej tjejer. Jag ber om ursäkt om jag gjort någon illa eller om ni tycker jag e rasistisk men det där är bara dumheter. Snälla läs allt jag skriver o min frågeställning handlar främst om hur de ska göra? Inte om det är rätt el fel. Snälla!! Läs o plocka inte ut det som är bekvämt för er att hacka på.. Och jo tro mig jag vet preeeecis hur det är att vara diskriminerad för de som påstår ngt annat.. Och jag tycker INTE DET ÄR OK att diskriminera NÅGON!!! Missade ni det stycket? Det viktiga stycket ? Med kärlek till ALLA!!!

  1. Gson: Nej du kanske inte menade något illa, men att avfärda åsikter som inte matchar dina som dumheter är …ja DUMT! Och nedvärderande i sig. Jag har läst din text, flera gånger till och med. Och om du faktiskt tycker att du vet hur det är att vara diskriminerad så förvånar det mig ännu mer att du skrev ditt inlägg.

   Som jag skrev i mitt första inlägg så vidhåller jag att det inte är samma sak att VARA annorlunda som att se annorlunda ut. Det första många människor ser när jag står framför dem är just min hudfärg. Och de ”reagerar” på den så att säga, att jag ser osvensk ut. Homosexuella har mig veterligen ingen klisterlapp i pannan som säger att de har en ”annan” sexuell läggning är ”normen”. Även om jag såklart vet att ni blir otroligt fördomsfullt bemötta många gånger. Men det SYNS inte på er. Och det var ju det ditt inlägg delvis handlade om. Att polisen ska ha någon slags rättighet att hoppa på mig och alla andra som inte ser svenska ut. I alla fall så tolkar jag det du skriver här som det:

   ”Men faktum kvarstår. HUR ska de göra? Vart ska de börja? Ska de kolla ALLA. Precis alla? De har fått kritik för att de kollar personer som inte ser svenska ut. Ja? Faktum kvarstår. Ursprungssvensken finns kvar, ett bra tag till. Om det är bra eller dåligt ska jag låta vara osagt.”

   När du dessutom skriver sådant som ” PK börjar handla om att hålla käften. Åtminstonde om du har något vettigt att säga. ” Ja då känner jag att jag vill reagera. (Oavsett hur mycket ”kärlek” du vill skicka till ALLA!!!!! )

   Nej jag tycker ínte att jag plockar ut det som är bekvämt. Att påstå det är som att använda någon slags härskarteknik. Jag plockar ut det jag läser i din text. Det känns faktiskt snarare som om du helt plötsligt, när inte alla håller med, vill låtsas som att du inte menar det du skriver? Och när jag läser kommentarerna under ditt inlägg, med alla ryggdunkare och ”stackars svenskar som inte vågar gå på krogen” så känns det nästan lite som att läsa inne på ett främlingsfientligt forum. Och det gör mig ledsen. Jag tror inte på att du sympatiserar med den delen av befolkningen, det gör jag inte. Men läs gärna det du skrev och vad folk skrivit till dig så kanske du förstår varför jag (och tydligen fler med mig) blir lite upprörda.

  1. Micke skriver:

   För det första så ska jag ju tycka att du är en idiot som skriver”tjejer” vi är faktiskt några av det manliga könet som läser här också.Sen förstår jag överhuvudtaget inte argumentet att vi ska läsa allt du skriver,va fan det säger väl sig självt att innan man bemöter nåt sånt ,att man läst allt.Eller har du nån föreställning att om nån tycker olika än dig så är vi mindre begåvade och klarar inte att läsa hela din text.Stå upp för din text,du tappar bara respekt när du lallar på som du gör.Antingen har man en åsikt eller inte,man vänder inte koftan efter vinden.

  1. hanna skriver:

   Jag har läst, det var det du skrev jag reagerade på. Din enda reaktion på våra reaktioner är att vi vill hacka på dig, det tycker jag är en konstig reaktion. Svara på våra inlägg, försvara vad du tycker eller stå för att du hade fel. Å bemöt inläggen i din gästbok, det du har skrivit tolkar jag mest som korkat och ogenomtänkt men någea av inläggen i gästboken är riktigt rasistiska och helt obemötta. Så tycker jag.

 2. Helén skriver:

  Underbart bra skrivet!

 3. Linda skriver:

  Åhhh fröken Gredelin, i love you! Grymt bra formulerat!
  Och du Mona, har följt din blogg länge och gillar den grymt mkt! Du är underhållande till max, får mig att le! Men det där han skrev var inte enligt mig ”en sjukt bra text”. Blev väldigt illa berörd.

 4. Jag fattar inte alls vad han vill säga? Vad är poängen? Och varför ska det hyllas?

  Jag undrar om han själv någon gång har upplevt hur det är att SE annorlunda ut (inte VARA det, för det är en helt annan sak). Jag kom som adoptivbarn till Sverige när jag var två månader gammal. Det enda språk jag någonsin haft är svenskan, den enda kulturen jag levt i är den svenska. Och ändå är jag STÄNDIGT annorlunda eftersom min hudfärg säger att jag inte är svensk!

  Redan som barn blev JAG alltid stoppad när jag passerade landsgränserna. Minns hur förvånad min blonda sambo blev när vi reste ihop för första gången och blev stoppade på flygplatsen av polisen som ville fråga ut mig om var jag skulle, vem jag reste med etcetera. Jag däremot var van. Det händer nämligen ofta. Att jag är en tvärhand hög, går på kryckor när jag inte sitter i rullstol, skänker pengar till välgörenhet varje månad och aldrig skulle skada en fluga spelar ingen roll när man delar hudfärg med ”terrorister”. Tydligen.

  Tröttsamt som tusan men ja, jag är van. Nu har jag en son som har mina mörka ögon och mörka hår och vet att han också kommer att spendera hela sitt liv i ett land där han ser annorlunda ut.

  Jag vet inte vad polisen ska göra. Antagligen ungefär detsamma som de gör antar jag? Men det där svamlet om att man är ”lättkränkt” det är bara patetiskt. Tycker att vi med mörk hudfärg ständigt får höra hur ”lättkränkta” vi är när vi reagerar över ord som negerbollar t.ex. Jag har fått lära mig att se åt andra hållet för annars skulle jag ständigt kalla mig kränkt. Jag tycker att hans inlägg är märkligt och som någon skrev, fegt. Han står ju inte för någonting.

  Vad vill han säga? Att bara vissa får känna sig ”kränkta”? Vadå ”vi får inte skoja om nånting längre? Vem säger det? JAG blev jävligt less när diskussionen om Kalles jul och pepparkaksgubben i skolan härjade som värst, då ville allla ”helsvenskar” minsann berätta hur jobbigt det var att DERAS traditioner skulle förstöras på detta viset!

  Att det var rasistiskt med kalles jul och att Disney själva valt att ta bort det tog ingen hänsyn till. För då kom de där tröttsamma argumenten upp som ”man blir kallad rasist när man sjunger du gamla du fria” och så vidare. Det enda jag tycker den där Gson gör med sin text är att fortsätta på exakt samma spår istället för att värna om oss som också bor här men inte är blonda och blåögda. Jag tycker inte alls PK handlar om att hålla käften! Det skulle jag aldrig be någon om. Jag tycker att ”PK” står för att vara schysst, för att se längre än till sig själv och att vara rädda om varandra…

  1. Gå in och skriv det här hos Tomas. Viktiga aspekt.

   1. Men Mona jag tycker det är lämpligt att du också bemöter kritiken som fröken Gredelin har eftersom DU har länkat till inlägget och tycker det är så ”sjukt bra skrivet” I min värld betyder det att du håller med om vad han skriver och borde också kanske så till svars för den åsikten. Jag tycker du fegar när du ber folk här skriva på hans blogg istället för att själv bemöta kritiken. Kommentaren kanske är riktad mot DIG eftersom det är på DIN blogg!

    Bra skrivet fröken Gredelin btw

    1. Jag tycker att Tomas inlägg är bra för det är de facto så att det ä r ett problem som han belyser. Sen kanske jag i sak inte håller med honom i en del av det han skriver. Men, HUR ska man göra? Jag ser det som ett tämligen omöjligt och oetiskt tillvägagångssätt.

    1. …och du Jennifer. Att jag ber er skriva hos honom är ganska självklart, om du tänker efter; jag vill givetvis att han ska kunna bemöta er kritik. Goes with out saying liksom.

     1. …och du Mona, såg du att jag skrev ” det är lämpligt att du OCKSÅ bemöter kritiken”?! Detta eftersom det verkar som att dina åsikter är desamma som ursprungsinlägget med tanke på rubriken. Kanske du tex kan beskriva hur du tycker polisen ska gå tillväga eftersom det för dig verkar vara ett väldigt stort problem? Tänker som någon här nedan skrev att jag har också alltid gillat din blogg men blev lite illa berörd av detta inlägg. Jag tycker man ska vara försiktigt med sådana här åsikter om man
      inte har ett bra svar eller kan argumentera för varför man tycker så…bara en tanke

      1. Ledsen Jennifer, jag tar mig rätten att inte skriva mer än vad jag har skrivit. Inte någonstans står det att jag tycker att det är rätt tillvägagångssätt. Jag tycker fortfarande att det är ett skitviktigt inlägg. Och som Tomas säger: man kan välja att läsa det på olika sätt, meaning: parts of it, och då blir utgången kanske inte det han avsåg. Du och jag har valt olika sätt. Jag respekterar hans åsikt, din åsikt och alla andras åsikter. Och för min del är det nu end of story!=)

      1. …och för att min åsikt, eller uteblivna åsikt, inte skall vägas in i något, så ändrar jag nu meningen i mitt inlägg.

  1. Fröken gredelin….du är bäst! Mina ungar som ”bara” är mörkhåriga och ser ut som Monas äldsta dotter ungefär har blivit stoppade av polisen flera gånger.Utan orsak…mitt på dan i vårat villaområde.Underförstått…mörkhåriga barn kan inte ha råd att bo i ett fint villaområde. Jag var så jävla förbannad så jag var helt vansinnig….(dom var enligt polisen där för att göra inbrott)

   1. Jag orkade inte svara hos Tomas för jag blev faktiskt så illa berörd.Jag tycker det var det sämsta han någonsin skrivit.

    1. hanna skriver:

     Håller med. Jag skrev ett litet inlägg på hans inlägg för det var så märkliga hallelujasvar på ett inlägg som jag tyckte var korkat och väldigt ogenomtänkt. Men egentligen borde man väl skrivit mer, sånna inlägg borde bemötas. Men jag orkade inte.

    1. Ja jag kände så också. Jag tänkte att en person som på allvar skriver så i sin blogg nog knappast är mottaglig för sådana argument. Och det var ju genom Monas blogg jag hamnade där så då skrev jag också min åsikt här. Och precis det du skriver om är min värsta mardröm. Min pojke är bara tre ännu men jag inser ju att han kommer också en dag att vara den som blir stoppad. Och då är han född på SÄS i Borås…

     Jag är verkligen inte den som skriker ”rasist” i alla lägen men om folk faktisk visste vad mycket vardagsrasism vi mörkhyade råkar ut för… Som exempel minns jag en situation i tonåren då jag besökte en myndighet och skulle uppge mitt namn. Mannen i luckan tittade på mig och sa lite hånfullt att ”ja du är väl en sån där med konstigt namn ingen kan stava till…” Önskar att mitt tonåriga jag hade haft vett att stava det åt honom (jag har ett vanligt -son-namn…)

     Det finns ett otal liknande exempel. Inte blir det bättre av dylika inlägg av någon som inte verkar reflektera en endaste liten bit över VARFÖR det inte skulle vara helt okej om polisen kontrollerar alla med ”fel” hudfärg. Ledsamt.

  1. S skriver:

   Det är den här texten som ska ha rubriken ”Sjukt bra skrivet!”. Inte den länkade bloggen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..