Grannar

Jag bor på en hörntomt och har således rätt många grannar omkring mig. Eftersom jag inte är uppvuxen i hus så måste jag fråga er som vet. Hur är era relationer med era grannar?

I det här området så har vi både bra och dåliga. Det tråkiga är att dom som är puckade är de man stör sig på. Vi har grannar som inte skulle komma på tanken att hälsa när man ses, trots att vi har barn i samma lilla skola. Vi är nämligen inte fina nog. Och så har vi grannar som hälsar för att dom måste, men kan dom så undviker de gärna det. Patetiska människor.

Just denna typ av granne har jag enormt svårt för. De tror att jag inte noterar oviljan men det gör jag. Och tänker att de är low life people. Det som är komiskt i det hela är att jag vet, att en del av dessa små raringar runt omkring,  läser den här bloggen, även om de inte ens under vapenhot skulle erkänna det. Sen har vi så klart grannar som bara är. Man ser ryggtavlan på dom, morsar och går vidare.

När vi flyttade in här så hade vi bara pensionärer i hela området och jag önskade varje månad att det skulle flytta in yngre med barn i vartenda hus. Ehh, idag hade jag nog föredragit en del av gamlingarna i alla fall. Till och med gubbajäveln som bråkade med allt och alla på gatan.

Fast, vi har en hel del kalasbra grannar och det är tack och lov dom som gör att man står ut i den här finhooden.

Hur har ni det?

 1. Vi har ju turen att bo mitt i skogen, där vi inte ens ser grannarna. -Knappt vi hör dem om de står på gården och skriker.
  Men vi har en jäkla sammanhållning efter vår lilla byaväg. Alla fyra (4) hushållen vet att om det är något man behöver hjälp med, så får man det. Omedelbums om det behövs.

  Så jag avundas dig inte ett dugg, skulle inte byta bort detta mot allt smör i småland (förstår inte det uttrycket egentligen, VEM vill ha en massa smör? )

  kram på dig!

 2. Bor ju i lägenhet, fyra lägenheter i varje uppgång. Man skulle ju kunna tro att man är hej och tjenis med alla men icke. Hälsar hövligt på de andra tre familjerna som bor i vår uppgång men mer är det inte. Däremot har vi mer kontakt med andra i området eftersom de har barn i samma ålder som vi. De flesta går eller har gått på samma dagis så det är klart att vi har en ”närmre” relation till dem. Vi umgås ganska ofta med grannarna rakt över då våra barn kommer så bra överens och vi vuxna är i samma ålder. Vi har dessutom skitkul när vi träffas och så hjälps vi åt med barnen när det behövs. Min mans bästa vän bor tvärs över gården, jag har en gammal klasskamrat som bor här och en väninna och dem träffar vi ju rätt ofta såklart men alla andra hälsar knappt.

 3. Innan jag gifte mig 2007 så bodde jag i ett bostadsområde i Malmö, där var fint på alla vis. Och mycket grannkontakt! Mest positivt, men även mycket skitsnack fick man stå ut med. Men jag minns ändå åren där som positiva. Just som ensamstående mamma är man mer i behov av kontakt med grannar, kanske. Kaffesnack i solen eller så! Nu bor jag i villa i Malmö och kontakten med grannarna är inte så stor. Av en händelse så kände jag grannen mitt emot redan när jag flyttade in, fast det viste jag inte om då! Men vi håller oss liksom ändå på var sin kant om man kan säga så. Vi springer inte ner dörrarna till varandra, däremot så kan vi hjälpa varandra med husdjurspassning och liknande.
  Vet att någon av grannarna tycker att vi är några konstiga jävlar, vi byter ju bil två gånger om året, så illa att någon knackat på o frågat om min man är bilhandlare ha ha.
  Nåväl, summan av kardemumman är att det är trevligt med grannar, men det är nog bra om man håller det till ett hövligt hälsande!
  ha en bra dag!

 4. Nu bor jag i Bara utanför Malmö… Alla mina grannar på min gata är gamlingar som jag önskar samma som du..
  Några hälsar och är trevliga… Några är hemska och tror dom äger allt för att dom bott här i 40år…
  Några säger inte ens hej för vi är inte fina nog..

 5. Mest 55+ i området, dock några nyiflyttade med små barn – några med lösspringande kattje-ar å så en favoritgranne (typlånasocker) som bjuder på kaffe i sitt växthus 🙂 Alla hälsar vänligt/hjärtligt å kattägare hälsar aningens ansträngt. Vi skottar åt den äldre herren tvärs över å om vi hinner, även till närmsta grannen (närmsta grannens dörrnyckel hängde i hallen när vi flyttade in i vårt hus – det ingick tydligen att mata deras katt när de var bortresta å det fungerade utmärkt – deras katt höll andra katter borta å han skulle aldrig få för sej att komma in i vårt hus – om ägarna glömt att meddela att de skulle resa bort så satte han sej utanför vår köksdörr så fort de lastat in resväskan i bilen). Men inga grannpartyn… 😉 vi är ju aldrig hemma 😉

 6. just de – glömde – när ”mitt” kedjehusområde byggdes kallades det ”negerbyn” för här bodde bara de som inte hade råd med hus 😉 så här är nog ingen ”finare” än grannen 😉

 7. Tror faktiskt det är likadant i lägenhet i stan som i villa i Bromma.
  En del drar igen dörren om de hör att någon finns i trapphuset.
  Men vad 17, jag bor bara där, dom behöver inte vara mina kompisar.

  Sen är det ett himla flyttande bland grannarna. För många av lägenheterna är ganska små, typ 2:or och 3:or. Dit flyttar par utan barn eller med ett barn.
  Så tar det max två år så har de flera barn och då säljer de lägenheten och blir grannar med dig.
  Så jag hör koliken och du ser dem från dagisåldern.

 8. Bor i en liten by där alla känner alla och som ”nying” har man inte en sportslig att komma in i gemenskapen ( då är jag ändå uppväxt i byn, men ”syndade” och flyttade därifrån när jag gått ut gymnasiet ) Grannarna? Ja, känner även här av ”de nyinflyttade” dvs vi och lite av mentalitet att man inte ska tro ngt för att man kommer från stan 🙂 Nu har vi lite självdistans både till dom och till oss själva, men visst är det tråkigt att inte kunna gå till grannen på en kopp te och lite tjatter ibland… Önskar att man kunde få intervjua grannarna innan man köper hus,hur bra vore inte det?

  1. Viola: låter som om du kom norrifrån för så är dom i mina barndomstrakter – jag tror ju att jag är nåt för jag bor i Schtockholm 😉 men kvalitetssäkra grannskapet vore nog ok 🙂

 9. Vi har bara bra grannar. Snälla och trevliga. Både unga och gamla.
  Kanske har vi tur, eller så är vi så jeffla trevliga så alla gillar oss:)

 10. När vi bodde i Skåne så var det mer eller mindre krig bland våra grannar. En granne ringde en parkeringsvakt som gav en bot på vår bil – den boten har vi fö aldrig betalt eftersom vi var mitt uppe i att flytta och man enligt reglerna får köra in bilen när man flyttar. Dock så visste inte grannen heller hur man skulle parkera – så vi ringde också parkeringsvakten och de fick en bot. Jippie, revansch.

  Där vi bor nu, i Småland bor vi i en lägenhet som liknar radhus. Man har sin egen ingång och en liten uteplats. Det jag uppmärksammade mest när man flyttade hit var att man alltid hejar på grannar. Hej, hej, hej, hej…. Vår närmsta granne är en gammal halvdöv tant, väldigt trevlig, iallafall mot oss. Jag är rätt nöjd med mina grannar just nu.

  Men det är klart, det finns alltid suriga kärringar och gubbar. Vi har en bitter kärring i raden längst ut. Hon är alltid bitter, kort och ganska otrevlig medan hennes gubbe är skittrevlig. Men äsch – hon gnäller inte så hon hörs iallafall.

 11. Här hos oss hälsar alla grannar på varandra. Men vi bor på landet. Kanske är skillnad på det när man bor i ”finhooden” som du säger. Här är ingen finare än nån annan.
  Vi umgås och har grannfester:-)

 12. Vi har jättebra grannar och 2 dåliga. Den sämsta av dem måste vara sjuk där uppe. Den är den mest egoistiska, oempatiska, mytoman jag någonsin träffat. Föredrar de som inte hälsar. Den gömmer sig bakom husets väggar och håller koll på barnen, minsta lilla de låter eller råkar röra dens gräs slängs fönstret upp och det skälls på barnen. Den vill ha lugnt och tyst, öh då kanske man inte ska bosätta sig i ett villaområde. Ljuger att barnen gör grejer som de inte gjort, ljuger att vi vuxna gör saker vi inte gör. Utesluter de värsta sakerna den gör men det går inte att prata med den för allt vrids och vänds tills det är bara vårt fel. Men barn låter och de ska väl få göra det oxå, och nu talar jag om vanliga lekljud, gråt och att de ropar på varandra och detta på dagtid.

 13. Har mest pensionärer runt omkring oss (+65), men de är helt underbara. Vi umgås med dem ett par gånger per år. Vi hjälper varandra med att ta in posten / vattna blommor osv. när den andra är på semestern. Ibland har det hänt att de har skottat garageuppfarten när vi har haft vintersemester. Så bättre grannar kan vi inte ha. Andra grannar hälsar vi på och dom på oss men vi stannar inte och pratar med direkt.
  De som bor i området och som har barn i samma ålder som våra pratar vi ofta en liten kort stund med om vi råkas ses.
  Sen har vi ett orginal som äger ett hus intill vårat. Honom hälsar jag på och pratar lite kort med om det så behövs, men det är ingen som jag skulle vilja lära känna närmre…

 14. Att sätta människor som anser sig vara ”för fina” för att bjuda på ett hej i ett välmående område är som att sminka en gris. Vilket billigt beteende!

  När jag flyttade till ”den fina sidan”,som första person med ett riktigt skumt efternamn, då under 25 och nästan kontantköpt lgh antar jag att det gick upp lite varningsflaggor överallt, så jag fick faktiskt gå på intervju innan de kunde godkänna mig som medlem i br-föreningen.

  Den paranta damen som höll i intervjun (i min lägenhet som då höll på att rivas ut eftersom jag vägrade flytta in innan en totalrenov.) frågade lite försiktigt vad jag skulle ha lgn till ”du ska väl bo här?”. jag tyckte det var skitkul och min dryga sida såg ett gyllene tillfälle att peta till henne med ”jag tänkte portionera knarket härinne i vardagsrummet och använda resten till bordell”. Hon tog det bra, fnissade lite och nu har vi rätt bra relationer i huset, de flesta är pensionärer(mest ensamma kvinnor), alla hälsar, småpratar i hissen och lånar socker av varandra när det bakas. Urgulliga, hjälpsamma (en såg ex. att jag behövde gräva ut bilen ur en snödriva och kom ner med sin jätteskyffel) fina grannar. De behövde bara lite tid att vänja sig vid ”den nya tjejen”.

 15. Bor i lägenhet sen jag flyttade hemifrån och har i stort sett nollkoll på mina grannar

  När jag bodde i min första lägenhet o bott där ett tag så var jag o en kompis ute blev uppbjuden ev nån kille o vi började prata..gissa om jag kände mig dum när det visade sig att vi bodde i samma trappa och att han kände till mina syskon

  Här var jag bor nu märkte jag inte ens att tanten som har sin dörr mittemot mig flyttat ut o det flyttat in en annan person förräns efter ett tag när jag såg den här gubben ofta o började prata lite med honom

  Fast hemma på mammas gata finns det 7 villor och de är väl 3 kvar som bott där ända sen husen byggdes på slutet av -70 talet. 2 av de nya har bott där ganska många år med

  De flesta som bor där e runt 50-70 års åldern + 1 yngre par runt 30 årsåldern

  Men av de som bor där är det dels de som bott där sen början + 2 av de andra som hälsar och 2 av de som bott där från början brukar båda hälsa o prata om man träffar de

  i 2 av husen bor det 2 gubbar runt 60 års ålder som är alkisar men bra sådana för det e inga som har massa suparpolare hos sig o festar utan sitter hemma för sig själva o håller sig ganska lugna den ene e väl lite mer åt periodar hållet även om han höll på o elda upp carporten för nåt årsen, fast som tur var det vinter o grannarna kunde hjälpa till o slänga snö på elden, han hade legat ute o rökt i en soffa som tydligen fattat eld o fick fäste i stolparna till carporten och hjulet på en släpkärra exploderade

  Annars e det ganska lungt på deras gata

  1. Har en kille runt 30 +- nåt år i trappen brevid
   Förra sommaren fick jag ett sms från honom där han klagade på min skitmusik han fått lyssna på hela dan, då var kl runt7-8 på kvällen

   Grann tjejen i lägenheten brevid min fick ett brev från”grannarna” där det stod att det spelats musik sent på kvällen, men ingen i vpr trappa hade hört något då sa tanterna som e närmre 60 att det är säkert han i andra trappen, dessutom när jag pratade med granntjejen så hade där inte ens varit fest utan ett par kompisar hade suttit o spelat kort

   Han i andra trappen hade t om nästan trängt sig in hos henne o klagat på att hennes tvättmaskin inte var klar till 22:00

   En annan tjej hade han oxå klagat på dessutom hade han gnällt över henne hos hennes arbetskamrater och snackat massa skit om henne dessutom vägrat att handla av henne om hon stog i kassan

   Dessutom har jag hört av andra som haft med honom o göra att det är en stöddig jävel

   När jag visade honom för morsan på stan… så sa hon att det måste va en som bara vill vara märkvärdig för hab var inte så gammal

   Gissa om jag e glad han sålt sin lägenhet och flyttar 🙂

 16. Numera bor jag i lägenhet. I förra lägenheten hälsade inte en enda granne, det är ju lite skumt när man bor 6 familjer så nära varandra. I min nya port är nästan alla super trevliga, längtar till sommaren då vi kan sitta ute och kanske t.o.m umgås lite med varandra.
  Jag är dock uppväxt i villa och det har alltid varit väldigt god sammanhållning, det är klart att det alltid finns en och annan som man inte drar jämt med. Fast hälsa tycker jag att man kan göra och det ska göras med glädje. Inte för att man ”måste” utan för att det är himla viktigt 🙂

 17. Vi bor i lägenhet. I princip alla i vårat hus och huset brevid och husen runtomkring (sjuuukt stor förening) är jättetrevliga. Alla hälsar på alla, ler och är hjälpsamma. Sen råkade vi dra nitlotten och köpte lägenheten ovanpå föreningens gnälltant. I börjat skrattade vi åt allt gnäll som skrevs nere i tvättstugan med sirlig, gammaldags handstil. Sen började hon hoppa på oss. Det hela slutade med att vi var tvugna att ta upp det med styrelsen och de i sin tur bollade vidare till HSB. Problemet var nämligen att vi gick i vår lägenhet…

  Nu har vi inte hört ett ljud från tanten på över 6 månader men gnällapparna, med samma handstil, i tvättstugan har dykt upp igen. Tur att vi inte använder den!

 18. Uppvuxen på en villagata i ett mindre samhälle. Grannarna hjälptes åt med mycket. Många barn i samma ålder som oss och vi gick ut och in hos varandra som om vi bodde överallt.
  Har sen bott i några olika lägenheter där det har varit bra grannsämja, vissa har man haft mer kontakt med än andra. En av de är fortfarande en av mina bästa vänner trots att det är 5-6 år sen vi ”flyttade ifrån” varandra.
  Bodde sen i ett radhusområde där vissa grannar var jättebra, men andra var de värsta människor jag träffat på, det var en av de sm gjorde att vi flyttade därifrån ut på landet. Här har vi kontakt med en granne av de 5 närmsta husen. De andra hälsar vi på när vi möts.
  Det är så pass långt mellan husen så på sommaren ser vi inte något av grannhusen. Och vintertid ser vi 3 hus från tomten.

 19. Halloj!
  Jag lovar att hälsa nästa gång jag ser dig. På torget har vi verkligen en samlad skara grannar men jag hälsar på alla, speciellt på dom som anser sig vara lite finare och därför vänder bort nosen.

  Kram
  m

 20. Det är nog bara som DU känner o tror. Varför skulle nån tycka att ni inte är fina nog? Tycker du själv det om andra? De kanske bara är blyga, disträ, osäkra. Jag hälsar inte på alla, mycket beroende på att jag själv inte tycker jag har samma status som dem, så fr¨ån min sida är det ren osäkerhet. (Det kanske är så att dina grannar inte tycker att DE är fina nog att hälsa på dig).

 21. Jag har vääääärldens bäääästa grannar. De vill låna våra flickor för jämnar, tar med dem in , bakar, passar och hänger med när kidsen har uppträde. Lite som extra mormor/morfar. Underbara. Går något isönder lagar grannfrun( jag kan då inte sy…), har jag problem med poolen eller liknande, kommer mannen i grannhuset in och styr upp. Fantastiska grannar. Hoppas att de tycker jag är lika fantastisk….ska fråga idag när de kommer in på kaffe och kaka ;-)) Kram Spanien-Jess
  bloggen; Lillan och Astrid Lindgren <3

 22. Vi bor i en av söderförorterna. Helt okej grannar förutom en. Den närmsta som envist tror på att försöka charma mig genom att föreslå en ”tät-a-tät”.. Detta trots att jag varit JEFLIGT tydlig med att det inte är det minsta önskvärt!! Att han är 3 barnspappa o jag har en 2 meter lång väktarsambo verkar i hans värld inte försvåra den planeringen! Gah!!!!

 23. Har väl grannar som genomsnittet. Några idioter, några som ska tävla om vem som har mest och finast grejor och några som man vet skulle låna ut vad som helst om man behöver något. Det bästa är att några är så jävla nyfikna, så inbrottstjuvar göre sig icke besvär. Irriterande ibland, men riktigt praktiskt också.

 24. Där jag bor är det mest pensionärer i husen runt om. Alla hälsar o småpratar med alla. I ena huset bor dock ett yngre par med barn. Tyvärr förstör de för hela kvarteret med sina fester. Ofta börjar de spela dunka-dunka på em o sedan pågår festerna till 3-4 på natten. En gång till 7 morgonen efter. Jag önskar att den gamla tanten som bodde där förut hade bott kvar istället.

 25. Hej Mona!Alltid lika roligt att läsa din blogg:))
  Vi har världens bästa grannar!!Vi hjälper alltid varandra om man är på semester med post och vattning av blommor och på vintern får man hjälp med snöskottning.
  Blev lite akut när vi skulle åka in till förlossningen med vårat andra barn.Barnvakten han inte komma då va det inga problem/konstigheter att våra grannar tog hand om våran son i några timmar innan moster kunde komma.Så skönt.
  Ha det bäst!!
  Kram

 26. Jeg bor i De dødes by i Skåne…. med lots of zombie’s. De nikker – det gør sådan nogle jo. Jeg er en venlig person og hej’er tilbage. Vi er venlige, it seems, her i byen 😉

  1. Haha, det låter muntert…! Tittar precis på andra säsongen av Walking Dead och hoppas att dina zombies inte är fullt så hungriga?

 27. Jag tror inte att någon tycker att ni är mindre ”fina”.
  Måhända är det vad de utstrålar och vill få er att tro men innerst inne är det något annat som spökar. Men tråkigt absolut! Synd att inte alla kan vara vänliga vid varandra. Tänk så mycket bättre 🙂
  Vi har superbra grannar. En del är snälla, hjälpsamma och trevliga. En del snackar så mycket skit att de kunde fylla en hel container. Men jag lyssnar inte. Oftast går det bra.
  Hej på dig!

  1. Jo, så illa är det faktiskt. Och då har de bott här i flera år men icke att de säger hej. Jag kan stå bredvid kärringen i skolan, men ändå så är jag luft. Personligen så tycker jag att ett sånt beteende är ganska intressant och jag blir rätt triggad. Jag är typen som kan gå fram, trycka upp mitt ansikte två centimeter i från och säga ”HEJ” demonstrativt. Och le stort som fan.

 28. Bor i lägenhet och har världens gulligaste pensionärer bredvid. Paret är i 80-års åldern och pigga som värsta tonåringar. Hör lite dåligt och märker inte när vi spelar hög musik vilket tonårssonen gillar:-). I övrigt huserar det mest raringar i trappuppgången – inga sura miner här inte! Skönt!!! Stötte på en surgubbe på gatan som anklagade mig för att ha ”tagit hans p-plats” men det slutade lyckligt för jag svarade bara ”Åh, en liten surgubbe i farten men jag gillar dig ändå”. Lite paff blev gubben och lyfter numera alltid på hatten när vi ses! Ciao från Malmö

 29. Grannar är grannar- de råkar bo i hus i samma område. Jag flyttade inte hit pga dem utan pga närheten till stan=40 min promenad, naturen, vattnet och UTSIKTEN.

  Jag skulle inte bry mig om det så var Kungen och drottningen som bodde grannar. Hälsar om/när jag ser dem.

  Thats it. Man ska inte bli för ”nära” med grannar!! Det har jag provat och det är förfärligt. Jag älskar att vara själv och kunna skrota runt i morgonrock utan att nån sitter i knät på mig.

  Har fruktansvärt stor integritet. Mååånga ”bekanta” och få riktiga vänner. Du vet såna som ställer upp då man behöver. Jag älskar dem och vårdar dem ömt

  Kommande helg far vi till Luleå på ayuruvredabehandlingar, shop til u drop, ispromenad runt skärgårn, gott käk, skumpa, å inbokad pubkväll Vi bor alla tre i samma hotellrum å fnittrar som fjårtisar=)

 30. Nu har jag ”semester” från SÄPO (grannarna). Råkade höra att de ska åka och förpesta tillvaron för andra utomlands.
  Att dom kallas SÄPO beror på att jag tror dom har kameror för att se då dom sover hur det rör sig hos oss.
  Vi bor på en återvändsgata med nästan ingen trafik. Barnens kompisar brukar ställa sig för att inte vara i även på gatan med hjulen på höger sida på trottoaren som ingen använder då vår andra granne alltid går mitt i gatan. Då ringer SÄPO parkeringsvakter så de får böter. Att hans närmaste granne helt står på
  Trottoaren får dom bort utan böter. Jag blir förbannad bara jag hör hans målbrottspipa. Jag avskyr honom och allt han och hans fru kommenterar. Blir rosenrasande då jag nu skriver om dom, tur jag just ska köra spinning 1.5h så jag får ur ilskan. Tur att dom inte vet att jag bloggar för då skulle dom väl vara uppkopplade hela tiden.
  Vi har fler idioter på gatan. En som är vidrig åt sina barn. En viktigpetter som är förmer, töntar. Hett ämne för mig det här märker jag.

   1. Jag skulle nästan kunna skriva en roman om SÄPO.
    Men den bäst ”föreställning” vi bjudit SÄPO på är när en placerad ungdom satt i fönstret och skulle hoppa ut. Då tog dom med hela släktkalaset ut på gatan och tjittertjattade.
    När ena dottern hade klarat körkortet så åkte hon ut med bilen för första gången själv efter 22.00, det var mörkt ute. Dagen efter innan 07 så mötte hon SÄPO-frun vid busshållplatsen då dom skulle åka med samma buss. SÄPO-frun säger: Jaså, du klarade körkortet igår!
    Dottern tog upp det här här om dagen faktiskt för vi kan inte förstå hur SÄPO fått reda på det. Det lades inte ut på FB. Deras hus var mörkt då hon tog bilen på kvällen. Dom måste ha kameror uppmonterade;)
    Du ser Mona, jag går igång på det här, helt galet:)
    Tack för jag fick ligga i din psykologsoffa och ösa ur mig en promille om SÄPO!:=)
    SÄPO har en fet stor puckel under armen som sticker fram, stor som en mindre fotboll, den är inte till fördel i mina ögon;)

    Jag har något du också vill ha! Eller kanske maken ännu mera;)
    Jag ska planera in det och hojtar till!

 31. Hej, jag HATADE att bo i lägenhet i stan. Jag skulle typ kunna dö där inne med dörren öppen och de skulle liksom bara ha tittat rakt fram och kanske kliva över mina ben om de låg i trapphuset… Nej fy!!! Vi hade en mycket besvärlig granne som gjorde att man inte kunde sova alls, hans efterfest började när han flyttade in och fortsatte tills i allafall jag flyttade sju år senare. Till kl.5-6 på morgonen höll de oftast på, ofta var han själv och ofta ringde jag polisen som ibland kom lite sävligt och sa att han ”kunde väl gå och lägga sig”. INGEN granne ville eller vågade anmäla honom tillsammans med mig och jag vågade inte ensam.
  Nu bor jag i hus och älskar varje dag av det, få hänga över staketet och slänga käft åt ena sidan, irritera mig på andra grannens träd men de är i alla fall glada… och sedan då bondens stank på våren…inte att föredra kanske men jag förstår ju också att om han har djuren betande så får vi fina öppna landskap så det köper jag.
  Det där är ett storstadssyndrom tror jag. Det finns så mycket folk där att alla kan välja och vraka i umgänge och bra umgås med dem som är exakt som dem själva.
  Det tycker jag är tråkigt! Skulle inte vilja bara vara med såna som mig =)

 32. Haft bra grannar och haft sämre men ingen riktigt dålig. Den första riktiga grannen var gammal prästfru. En annan knappt 20. Inga problem man knackade på och talade om att man skulle ha fest. Hon stängde av hörapparaten och sedan kunde man väsnas bäst man ville. Hon var tom så snäll så hon väntade med dammsugningen till efter lunch dagen efter….
  Hade en med en ex man som var ett hotfullt fyllo en han hade den goda smaken att försvinna något år senare….
  När jag ägde eget hus hade jag en väldans nyfiken sak på ena sidan som gick och kikade genom fönsterna. Det botade jag med att öppna fönstret och bjuda in henne. Hennes man var pensionerad trädgårdsmästare. Efter den koppen kaffe hade jag plötsligt en mycket bra skött trädgård. (Litet tips till dig.)
  Hälsar på alla mina grannar men fikar bara med fd grannar och det först efter att ha flyttat. Och detta oavsett om de varit arbetslösa ensamstående mammor eller vd för större företag…….. Bara de är trevliga 😉

 33. Trist med sådana grannar Mona…men jag resonerar såhär när det är folk som tror de är lite förmer än andra och inte hälsar och har konstiga issues-det är just de många gånger är osäkra i sin ställning och som inte har nån KLASS….
  Mycket pengar ger inte en automatiskt Klass…Just saying!
  Jag bor i ett gammalt villaområde i de ”finare kvarteren” där alla grannar har vett och etikett …iallafall de närmaste som jag känner till 😉 Vi har dessutom en ”Grannsamverkan ” som fungerar ypperligt och jag bott här i över 14 år-en del är vi tajta med och andra hejjar vi bara glatt på och chitchattar nångång då och då om man tex är ute på o fixar ute samtidigt (läs vårsommarhöst)
  Man ska vara trevlig mot alla oavsett ”status” och har aldrig förstått de som går med näsan i vädret….
  men men som jag alltid har sagt ”What goes around comes around” och även ”gör gott får gott” 🙂
  Hälsningar från Finhooden fast på andra sidan stan sett från dig Mona 😉

 34. Jag bor i världens bästa lilla radhusområde i Solna. Så fort det blir varmt står alla ytterdörrar öppna och ungarna leker mellan husen. Eftersom alla bor rätt så trångt är det mycket utehäng. Den som har nybryggt kaffe häller upp påtår till de andra. Här kör vi både gemensamma grillkvällar, kräftskivor och spontana ”alla-ska-väl-ändå-käka-lunch”-luncher på helgen. Eftersom många har barn i skolan turas vi om att gå med dem på morgonen, så vi har bara en morgon i veckan som vi behöver stressa till skolan. Jag är uppväxt i hyreslägenhet där det på sin höjd nickades i porten och trodde inte att jag skulle trivas att bo så här tätt, men det är helt fantastiskt!

 35. Hej
  Jag har fått i brevlådan Aftonbladet på morgon 05:30,
  Jag blev inte klok på vad den kom ifrån.
  Så en morgon när jag öppna dörren och Aftonbladet låg där,
  Så sa jag högt va f- n nu igen , då dök grannen ut och sa det är jag
  som har lagt den där , för vi tycker ni är så trevliga.
  Det visade sig att han arbeta på Aftonbladet .
  Det är mina gulliga grannar.
  Har inga problem med några grannar 🙂
  Kram
  Suss

 36. Uppväxt på landet, närmsta stad 4 mil bort. Dock en stor klädaffär inom
  800m 😉 men där hälsade man på alla man mötte oavsett.
  Flyttade till en 1:a i en liten by närmre stan & hade bara 3 grannar i den kåken, supertrevliga sitta ute & fika på trappen osv. Flyttade vidare till en 2:à i huset bredvid & 10 lägenheter där.
  Samma sak där trevliga grannar, to hand om posten om man var bortrest, fiskade på gården osv

  Flyttade in till stan i höstats & simsalabim trevliga grannar, alla hälsar slänger några ord när man träffas på parkeringen/tvättstugan/loftgången eller så.
  Dessutom har vi en gammal fastighetsskötare som skottar framför proten & loftgången & framför alla dörrar på bottenvåningen 😉
  Han ska få en present när vintern är slut!

  Så jag vet inte om det beror på mig eller vad men jag har bara haft snälla grannar <3

 37. Jag har bott i ”eget hus” i många områden i min stad och även utanför den. Aldrig nånsin har jag upplevt otrevliga grannar.Vi hjälptes åt med allt, skottade uppfarter, tog in posten, snackade över staketen, jultomtade hos varandra, ja, vi gjorde allt utan att inkräkta. Grillade tillsammans, tog ett glas vin då och då, lite annat, men det blev aldrig ”för mycket” av nåt.
  Som jag saknar den gemenskapen nu när jag bor i hyreshus.
  Här har jag 8 grannar i min trappuppgång och vi hejar på varandra när vi möts, men mer är det inte. Ett satans liv hos de yngre på fredags- och lördagskvällarna är det. Men, som den ”gamla tant” jag är vet jag att det är ingen idé att försöka klaga.
  Grannar, såna som du beskriver, de som varken hälsar och är ”förmer”, såna grannar ska man nog bara försöka ignorera, veta att de på ett eller annat sätt har komplex. Eller helt enkelt är rädda för att de blir avslöjade för att inte vara ”för mer än alla andra”. Bara att tycka synd om dem!
  Var dig själv, det är det bästa du kan göra!

 38. Jag bor i hyreslägenhet, i ett hus med stor rotation på hyresgästerna.
  Har därmed ingen kontakt med någon men alla hälsar trevligt när vi möts.
  Jag är nog sämst på att hälsa ”på stan”, har så dåligt minne för ansikten, träffar
  oavbrutet nya människor i mitt arbete.

  Men Mona – berätta fortsättningen. De av dina grannar som läser din blogg kan väl inte tiga efter detta inlägget ..?

  Fint folk .. de rapar och fiser, de också. Så att säga.

 39. Vi har både bra och ur-kassa grannar. Alla utom ett par, de som bor mitt emot oss så klart, är trevliga och vi hejar och byter några ord. Ingen på våran gata har små barn så vi umgås inte något med dem
  Våra grannar mitt emot kan man inte annat göra än störa sig på. De hälsar aldrig och undviker ögonkontakt. Har bilen på i 30-50!!! minuter på tomgång på mornarna vare sig det är sommar eller vinter! Och tänker bara på sig och sin bekvämlighet,parkerar så det försvårar för oss mm. Suck!!
  Tur att vi har härliga vänner på några andra gator i området!

  http://askmolnochrosaludd.blogg.se

 40. Just nu så bor jag inte i Sverige, men jag träffar en del svenskar som bor i ”finare” områden. en gemensam faktor för många av dessa människor är att mycket energi används till att klassa in människor i ”rätt” klass. Har kommit fram till att det är mycket ett Stockholmsfenomen men några snobbiga Göteborgare passar även in där. Väldigt tröttsamt tycker jag, men tack och lov så finns det massor med trevliga människor ändå att umgås med. Kan tänka mig hur det vore att bo i Bromma, Djursholm, Danderyd, Saltsjöbaden etc. Många av dessa människor ”måste” köpa både kläder och möbler i samma affärer, åka på semester till samma ställen och ha sommarställe i en annan finhood. Ekonomisk press alltså och de mest stressade har antagligen minst stålar men skulle aldrig drömma om att erkänna detta. När man inte är som dom utan tänker i sina egna banor verkar de bli lite perplexa, de kan inte riktigt hantera detta. Är de snobbiga är de antagligen j-t tråkiga att umgås med, pratar bara om sina grejer och var de har köpt dem hela tiden. Gäääsp, yes jag har mött dessa typer. Trevliga, människor finns i alla klasser så även idioter, är man så fyrkantig att man dömer folk efter vilken bil de kör så får man tråkiga vänner.

 41. Bor i en bostadsrätt, åtta lägenheter i det här huset, o jag tror minsann vi hittade bästa huset på området! Ligger lite vid sidan av för det byggdes sist,de kom nog på att där på änden kan vi klämma in en kåk till 😀 Delar trappa med en trevlig äldre dam som ger oss hemlagad lingonsylt för att vi skottar . Två par i huset, jag o sambon o ett annat i andra husänden- sen singlar från 40 uppåt 80 . Lugnt, bara några enstaka barnbarn stör friden ibland. Och vi delar veckotidningar som värsta pensionärsklubben . Berättar om vi ska vara borta ett tag så ögon hålls på tomma lägenheter . Enda nackdelen är att alla röker runt omkring,så det vi får stänga fönster o balkong när det blir för mycket. Men,en exgranne Grillade varje dag,året runt, kedjerökte o kedjepratade i telefon, HÖGT , så okej för ciggen då-

 42. Sorry to say, men vi har nog den sämsta grannen man kan få tag på. Om jag önskar riktigt hårt kanske min önskan går i uppfyllelse, att det flyttar. Vanligt bondförnuft borde vara ett krav. Vanligt folkhyfs likaså.

 43. Bor oxå i villa på hörnet. Vi har några bra och några dåliga grannar -som de flesta gissar jag.
  Hon skäller på allt o alla, gräset från grannen lutar in över hennes tomt tex…?
  De knepiga- en familj med barn, varav åtminstone 1 av dom har någon störning -vilket vi nu vet- men när vi flyttade in så ringde vi nästan polisen för ena barnet bara skrek och skrek och skrek. Vi trodde dom slog ungen och satt o kikade bakom gardinen för o se vad det var…
  Sen har vi de goa som alltid snackar, kastar sopor hos oss, vaktar vårt hus, klippt vårt gräs och vattnat i växthuset tom. URGULLIGA! Dessvärre får vi aldrig bjuda igen hjälpen då de aldrig åker nånstans på semester eller så =( Så vi brukar köpa små presenter och ta med lite sopsäckar till tippen istället =) =)

  Undra vilken granne vi är??

 44. Jag har världens bästa grannar. Vi är en liten bostadsrättsförening på 19 lägenheter, samtliga hyresgäster under 40. Otroligt god stämning!

  Dock har jag tidigare haft grannarna från helvetet. När jag var 19 var min sambo och jag det enda unga paret i en trappuppgång, det var som att kärringarna letade fel på oss. Vi flyttade därefter till ett annat område med en 4-barnsfamilj som bodde lite för trångt och var utomhus JÄMT. De gjorde i princip ordning området precis utanför vår uteplats till sin egen uteplats. Dessutom hade vi ett fyllo ovanpå oss som alltid ville bjuda in sig själv till oss (nej tack!) och dessutom kunde få för sig att gå ut iförd endast (endast!) skjorta. Fräscht.

 45. Mona, hade inte du en helt fantastisk liten presentation med länkar till några av dina ”all time high”-inlägg på en av dina äldre bloggar? Jag saknar den! Vissa av dina inlägg kan läsa om och om igen utan att lessna, du har verkligen förmågan att trolla med orden på ett vis som får en att ligga dubbelvikt av skratt.

  Mitt bostadsområde är en skön pillercocktail. Allt ifrån socialfall till höginkomsttagare. En udda kombo, milt sagt. Men det är Stockholms bästa förort trots en viss känsla av dekadens. Favoritgrannen alla gånger är den nostalgiskt lagde mannen som tror att han bor i ”The House of The Rising Sun” kl 04 på morgonen. Tog mig nästan ett år att förstå att det inte var Söderstadion jag hörde utan min granne (som bor i ett annat hus). Bäst blir det när han i fyllan och villan ställer sig på balkongen och ylar med i låtarna, ungefär som en kines på karaoke. Vissa förtjänar ståplats i Nybroviken….

 46. HEJ!
  Nu är det trevliga grannar i huset men för några år sedan. På ena sidan bodde en elak psyksjuk tant som knackade och skrek så fort hon hörde mig. Hon störde sig på allt jag gjorde. Laga mat klockan fem en lördag eftermiddag fick jag inte göra. Hon skrek att hon inte ville höra mig. Lite svårt att undvika när man bor i lägenhet. Hon kunde ringa och flåsa i telefon. Hon vägrade att åka samma hiss som jag. Hon tryckte på mitt brevlådeinkast m,m Hon terrade mig så att säga. Blev väldigt glad när hon dog. Skäms inte alls för att säga det för hon var vidrig och fick mig att må dåligt. Jag borde ha flyttat men jag tyckte inte hon skulle vinna. Kanske dumt.
  På andra sidan hade jag en trevlig granne som brukade mata mina katter när jag var borta. Vi brukade fika lite då och då men det blev för mycket tjatande om att vi skulle fika. Så fort vi stötte på varandra så fick jag frågan om vi skulle fika. Kände mig tvungen att säga ja ibland. Han började ringa på telefonen och på dörren var och varannan dag så till slut bad jag honom att sluta tjata om att vi ska fika. Fick sluta umgås helt och hållet för jag orkade inte.
  En gubbe gnällde på mig och en annan granne att vi stängde ytterdörren för hårt. En tant under mig gnällde på att jag gick på golvet m,m.
  Det måste vara skönt att bo i villa och slippa gnäll att man hörs för mycket.
  Har också grannar som inte hälsar. Då hälsar inte jag på dom heller.
  Dom flesta grannarna har varit trevliga och snälla. Nu är det mest unga som bor i huset. När jag var nyinflyttad så bodde det mest gamla i huset.
  Jag är glad att jag har ett hem och att det inte gnälls på småsaker längre En sak har jag lovat mig och det är att aldrig bli en gnällkärring.

 47. Jag är uppvuxen i ett villaområde i Stockholm. Vad jag kommer ihåg hälsade man bara på de grannar som man umgåtts med eller brukade prata med. De andra hälsade man inte på. När jag var 20 år flyttade jag till landet. Min dåvarande man blev väldigt arg på mig att jag hade olaten att inte hälsa på alla. Snabbt fick jag lära mig att hälsa på precis alla. Även om de inte hälsar först så hälsar vi på varenda en vi möter, och man får en hälsning tillbaka. Det är trevligt och alla mår bra av det. Nu när jag är i Stockholm och bor i lägenhet, hälsar jag på precis varenda granne i trapphuset. En del ser förvånade ut, en del glada, men alla hälsar tillbaka. Vi är själva delaktiga i att skapa en positiv atmosfär. Vad jag märkt när det kommit en nyinflyttad till landet, hälsar jag konsekvent på dem och efter några gånger hälsar det tillbaka, och snart är leendet där och värmen. Även de högfärdiga är människor och innerst inne blir glada om vi hälsar på dem. Och de besvärliga och allmänt gnälliga kan bli bättre om man ser dem som människan och försöker lyssna på dem. Ofta är det något annat bakom att de gnäller och klagar på grannarna. Sedan är det så klart inte lätt med människor med drogproblem och psykiskt sjukdom, men det är en helt annan sak, och man får försöka se sjukdomen och inte döma för hårt. Vi människor är lika innerst inne, och alla behöver positiv uppmärksamhet och kärleksfullt bemötande.

 48. Jag har bra grannar men har tidigare haft både dem som låter sin hund bajsa precis mellan grindstolparna och pinka på vår brevlåda.
  hade även en granne som en dag knackade på och sa ”Får jag nyckel till ert garage, jag måste ha en grej”. Kan tillägga att han inte sa det som en fråga och det var inte någon grej han ägde och skulle hämta igen.

  Blir lite orolig när du skiver om grannar som undviker att heja.
  Jag lider av social fobi och vänder i dörren om jag ser att brevbäraren kommer precis, eller om någon granne går ut samtidigt. Jag går ibland omvägar om jag ser någon bekant på stán bara för att slippa hälsa. Det beror inte på att jag inte tycker om dem eller inte vill hälsa (vilket jag så klart gör om vi stöter ihop) utan för att jag har svårt för småprat och helt enkelt blir nervös.
  Undrar lite nu hur många av mina grannar och bekanta som tycker att jag är patetisk.

  1. Att ha social fobi, mer eller mindre, är vanligare än man tror. En anledning till att inte bli ledsen när en del inte hälsar.
   Men man kan träna sig att bara säg ett hej, eller vinka från bilen, utan att behöva känna sig tvingad att prata om man inte känner för det.

 49. Jag har jättebra grannar. Trevliga, hjälpsamma, hälsar alltid och stannar och småpratar ibland. Och inget skitsnack. Alla utom en. Men henne kände jag mig tvungen att anmäla för barnmisshandel så det kan väl vara därför hon inte vill hälsa på mig längre. Måste erkänna att det faktiskt känns lite skönt att hon ska flytta nu.

 50. Jag har bott i min trivsamma läg.h på landet 4 år nu,samma gata,samma huslänga,samma område o.s.v,jag kan bara säga ATT jag avundas de folk som har 3-liga och goa grannar.På min gata av 12 hus så är det 2 grannar som hälsar bara och så har det vart sen jag flyttade hit.De tvärvänder,rusar åt ett annat håll,glor snett(glo måste dom ju tydligen!),gör allt för att slippa och se en som person,och sjäkvklart så kan jag ana att de suraste och bittraste vill att jag ska dra givetvis.Ska sanningen ut så har jag tagit illa vid mig sååååå många gånger,men jag vet också att de inte svarar när jag har hälsat.Hörde ej…jo,pyttsan.Tittar mig rakt i ögonen,och hånler och väljer således att inte besvara ett enkelt hej.Det är så synd att det ska vara på detta viset.jag sköter mitt annars och är allmänt hövlig och trevlig,lättsam person.Jag menar,jag begär ju inte blå hallen och röda mattan etc.Bara ett hej,kostar ingenting.Hälsar bara på de utvalda perfekta folken och då är det ju lätt att leta fel på sig själv som person givetvis.Mia

   1. Ett Hej o ett litet drag på smilbanden kan man väl kosta på sig, man behöver ju inte engagera sig mer än så om man inte vill istället för o dra näsan upp i vädret o låtsats som om det regnar o att man huxflux blev både blind o döv

 51. Om grannar! Bor i ett område som ja trivs med. Är pansionnär, Mina grannar är trevliga och pratiga, På somrarna brukar ja o nåra jämnåriga sitta vid en stenmur på jugarbänken o prata om varandras minnen om ditt o datt. Men så fins det då nån granne som ej gillar det o ser oss som alkolister, Ingen av oss 4 dricker starkt, Men vilken attetyd o missbedömningar en del har i detta sammhälle. Vi har dricka med oss men inte sprit, Vi har visat vederb drickan, Ja gillar då pommak en gillar lookavatten och dom övriga kaffe . Så vad är problemet???

  1. Underbart, så vill jag ha det när jag blir pensionär! Sitta ”i solen” och prata minnen, istället för att sitta själv hemma. Hoppas ni får en härlig sommar på ljugarbänken i år. Bjud in den avundsjuke grannen vetja!
   Kram

 52. Om katter! I detta område fins det 150 lägenheter på marknivå, I stort sett fins det en eller flera katter i varannat hus i detta tätbebygda område, Då kan man se att innehavaren öpnar sina dörrar o släpper ut katten eller katterna, va händer, Jo raka vägen ti blomrabbaterna o sandlåderna o det ligger kattspill överallt blandat med hundspill. Min undran , Vad har dom katterna till? Dom jagar, Dom vill ha stora revir pär katt, Kommer en katt in på en annans katts område då brakar —- lös, Och barnen i sandlådorna får leka med sand blandat med kattspill, Fi va vidrit. Mitt råd är, Skaffa inte mera jur än ni klarar av. Och koppla era katter när den ska ut, Plocka upp skiten efter erat jur.

 53. Grabbarna på jugarbänken ! Ja du är välkommen Carina till våran bänk oavsett om du har långt till din pension eller ej. Ja ska fråga om grannen vill sitta hos oss med, Ja vet svaret redan(knappast). Ha en trevlig sommar du med.

 54. Men åh….nu är jag riktigt,riktigt avis!! Jag önskar att jag kunde säga att mina grannar var lika 3-liga och kan tala.Bara ruskar på huvudet,hån flinar,blänger o.s.v,eller det roligaste av allt går eller tar en omväg eller springer hem och rullar ner persienner,låser dörren och vakar mig bakom gardinerna istället.Det är nästan det roligaste tror jag!! Måste lära mig att tycka så annars blir jag antagligen galen.Men lär dig inte och tycka,va dig själv,det är jag ju alltid i och för sig,men i.o.m att jag ej är sugen på att flytta så måste det tacklas på nå’t sätt.Mötte min 87-åriga dam till stalker igår,hon blänger på mig,jag på henne….men inte ett endaste ord,nä hon står kvar!! Det e en av mina s.k grannar.Min syrras man säger att hon e G,alltså lagd åt fel håll om man säger så.Inga problem för min del ,men jag är straight.E hela världen upp och ner vänd eller bara rolig!? En ljuga bänk skulle vara toppen och kanske tala ut med dom som har ont av en,och säga till mig vad F….det är frågan om!! Eller det är nog så att de är väldigt fega av sig trots allt.Jag skulle mycket gärna vilja tala ut om ev problem de har med mig.Men skitpratet sprids värre än en stormvind,har hon talat med nå’n som jag brukat prata med då enas de om samma åsikt,ingen får tala med mig längre.Kom an bara era sura J….När jag blir äldre har jag lovat mig själv att aldrig bli en sådan vakare.Har och det finns så mycket annat skoj,som din blogg t.e.x,Mona! med mycket mera.Gose kram till DE grannar som är 3-liga! Mia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..