Om att vara för tjock

I morse så läste jag på Aftonbladets nätupplaga att en kvinna blivit nekad att åka några grejer på Liseberg. För att hon var för tjock.

Det här är ju ett laddat ämne men jag sticker ut hakan lite här eftersom jag själv varit tjock och vet hur det  känns att bli annorlunda behandlad.

Alla är vi olika, men jag hade ALDRIG ens tänkt tanken på att åka vissa attraktioner när jag var tjock, eftersom det inte krävs några högre studieskulder för att inse att vissa grejer är oåkbara när man är för stor.

För det var det det handlade om; inte att hon vägde för mycket utan att omfånget var för stort. Att säkerhetsanordningarna såsom bälten och byglar inte går att stänga och då handlar det alltså om SÄKERHETEN.

Och även om vi alla är olika så skulle jag ju aldrig i livet gå ut i pressen och berätta om hur kränkande det är att man inte fick åka.

Det jag möjligen kan tycka är att Liseberg (och Grönan för den delen) kan ha lite diskreta skyltar som säger att magomfånget inte får överstiga bla bla av s ä k e r h e t s s k ä l. Det GÅR att skriva sånt utan att man låter nedlåtande. 99% av alla som är feta har järnkoll på hur stora dom är runt magen. Sen kanske personalen på dom här ställena borde få en genomgång i hur man bemöter människor i såna här lägen. Problemet är att nästan alla som jobbar på dessa två nöjesparker är extremt unga och då krävs ett extra ansvar av ledningen att se till att de hanterar såna här situationer på bästa möjliga sätt. Unga människor kan vara (och är) mycket fördömande.

Men vet ni vad det märkliga är? Även om jag har blivit av med 43 kg så tror jag fortfarande att jag är tjock, och beter mig också därefter. Jävligt märkligt.

För mig är det viktigaste att man respekterar varandra, oavsett färg, form och volym, men man måste också ha lite självinsikt. Även om man väger 50 kilo.

Det här är som sagt ett touchy subject. Jag ska helt ärligt tala om att jag en gång blivit fullständigt jefla vansinnig över att ha hamnat bredvid en extremt tjock människa på en långflight. Jag kunde inte röra mig ur fläcken på 8 timmar, kunde inte gå på toa eller någonting, eftersom personen i fråga satt som ett skruvstäd. Personalen fällde till och med upp armstödet så att mannen kunde ”flyta” över på mitt säte. Nä, inte flytta…flyyyyta. Eller välla om ni så vill. Jag minns att jag tänkte att ”jag har betalat så jävla mycket pengar för min stol men kan inte ens sitta bekvämt i den.”

Hur är era tankar kring det här? Jag vet att jag har många tjockisar som läser mig. Jag älskar er men vet att ni inte är tjocka för att det är så jävla kul att vara det. Jag hade förmånen att få göra en Gastric Bypass, men alla har inte det.

Jag skiter i hur mycket eller lite ni väger, det viktigaste är att ni gör ert bästa för att vara en så bra människa som möjligt. DET är det viktiga.

Och läser mig.

 

 1. sofie skriver:

  Finns ju säkerhetsföreskrifter av en anledning.
  Tänk vad många barn som otåligt väntar på att växa i längd kraven för att kunna åka diverse saker.
  Förra året på grönan hade killen som jobba på berg och dalbanan ett typ ”betalkort” som han sedan drog mellan mät pinnen och dotterns huvud.
  Han var den mest noggranna på grönan den dagen, vi fick ”kränkta” finna oss i att gå därifrån utan att åka.
  Inte fick vi tillbaka pengarna heller. 😉

  Jag kan ibland tycka att det gråts ut lite för enkelt ibland.
  Man skjuter över ansvaret på någon annan.
  Livet är inte alltid rättvisst.

 2. Problemet främst är ju inte att tjockare personer inte kan åka Balder utan att de informerar väldigt dåligt om det. Provstolen många och även Liseberg nämner kunde jag i lördags inte hitta så vet inte riktigt vart de satt den där stolen?

  Det bästa vore om de attraktioner som är kinkiga hade provstolar vid ingång och biljettluckor samt vid själva attraktionen och att de skriver på hemsidan om det. Då kan alla avgöra om åkbandet är värt att köpa eller inte innan de gjort av med massa pengar.

  Jag uppfattade också att hon främst ville ha pengar tillbaka då hon inte kunde använda åkbandet fullt ut. Misstänker att AB lagt på resterande kränkthet och titel, herregud, bara att läsa deras rubriker angående kändisar etc. .. Ni tror väl inte på att alla de har sagt allt det där???

  Sen är ju flera av attraktionerna på Liseberg fullt fungerade även för tjocka, lisebergsbanan, kållorado, flumeride – Så det är ju inte omöjligt att bygga attraktioner som är mer inkluderande och något Liseberg bör ha i åtanke när man bygger nytt. Det kanske inte alltid fungerar, men många nöjesfält utomlands har ju numera några större platser på attraktionerna så fler kan åka.

 3. Å katten det var kränkt jag skulle ha sagt att jag blev när jag för 15 år sedan inte kunde köra trucken för att jag vägde ca 12 kg för lite…… Och så skulle jag ha rusat till aftonbladet mfl…. Hm personligen jagade jag trucktillverkaren samt åt upp mig……

 4. Som sagt…..det är ju inte alla som har / haft förmånen att få GBP operation….

 5. Jag är stor och varit större, men bestämt att nu ska jag ner i vikt.
  men jag har åkt ALLT på liseberg, på balder fick jag en förlängare till bältet.
  Jag anse rinte jag ska behöva gå undan för att jag är stor och välja att inte åka saker på liseberg som jag fullkomligt älskar.

  Jag anser det är fel, och det ska finnas förlängare, för vad spelar de för roll om dom förlänger? Jag kände mig fortfarande säkert fastän jag hade den på mig..

  Riktigt dålig stil att dom ens ska ”rata” oss tjockisar..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..