När man får det konstaterat

Jag har länge funderat på att göra högskoleprovet. Bara för att kolla att jag inte är helt bakom flötet. Det är ju lätt att tro det mellan varven.

Matematik är inte min starkaste gren. Låt oss säga att jag med nöd och näppe kan multiplikationstabellen. Eller för att tala i klartext. Jag hatar matte. En förstå-sig-påare skulle säga att jag ”lider” av dyskalkyli.

Får höra att man har gjort om högskoleprovet och att det nu innehåller rätt mycket matte. Jag tänker att ”så jävla svårt kan det ju inte vara” och bestämmer att det inte ska hindra mig.

Härom dagen träffade jag en kompis. En lika gammal hagga som jag, som också tänkte göra HP. Hon tänkte att hon skulle vara förberedd så hon beställde en mattebok som avsåg matematik på gymnasienivå. Och kände att det var ett fiffigt drag.

width=169

Vi käkade lunch och hon hade med sig boken. Jag öppnade den och tog en sida på måfå.

width=670

Okej. Jag kan nu konstatera att jag är dum i huvudet på riktigt.

Högskoleprovet kan dra åt h-e.

 1. Ninnie skriver:

  Den där mattetalet är definitiv onödigt vetande i vardagslivet. Den enkla matte jag fick lära mig på stenåldern räcker för vanligt folk. Och är du säker på att det är ett mattetal? Tycker det verkar mer besläktat med hebreiska eller nå´t. Skit i HP, så länge man inte har svart på vitt på hur lite man kan så kan man tillräckligt för att klara av tillvaron.

 2. Carita skriver:

  Jag har gjort högskoleprovet många gånger och man behöver ha läst upp till matte B för att klara det, det du visade var integraler och kommer först i matte D. Så kolla på matten på rätt nivå så känns det antagligen bättre!

 3. Amanda skriver:

  Har 2.0, och förstår inte ett jota av ovanstående. Uppenbarligen går det ändå.

 4. Den där boken användes i nolle-kursen när jag började på tekniska högskolan för nitton år sedan. Men inte har den ett endaste dugg med högskoleprovet att göra.

 5. Lisa skriver:

  Äh inte då! Integraler och kurvors areor kommer inte förrän i Matematik D och högskoleprovet behandlar matte till och med Matematik D 🙂 Just do it!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..