Vid skampålen

Jag försöker tänka miljövänligt och ofta ekologiskt. Jag undviker att slänga mat. Det finns dock en hål-i-huvudet-grej jag har för mig.

I det här hushållet älskar vi ost men måste erkänna en sak. När osten ser ut så här, alltså; när det är ca 1/4 så kvar av den, då kan jag inte äta den längre. Har nån fix idé om att den är skitäcklig då. Jag v e t ju att den smakar precis likadant som när jag hyvlade första skivan men det.går.bara.inte.

 

Fast, det slutar inte där. Hade jag varit normal i skallen så skulle jag åtminstone riva ned osten och ha till gratänger men nä, det går inte heller. Jag slänger den.

 

Jag har gjort det här sedan jag flyttade hemifrån. Har verkligen försökt ändra mig men det går inte. Shame on me men så är det.

 

Har ni några sådana här idiotgrejer för er?

0

29 responses to “Vid skampålen

  1. SkruttAnn skriver:

    Ge osten till fåglarna istället för att slänga den, då gör du ändå en god insats

    1. monasuni skriver:

      Det går inte, vi har så mycket råttor här i Bromma så Anticimex avråder alla här från att ha fågelmat utomhus.

  2. Monica i Nacka skriver:

    Jag är , exakt samma med osten, kastar när den ser ut så, eller maken får äta upp den 🙂
    älskar ny hyvlat ost! men varför kan den inte va lika god när man kommit , halvvägs genom, osten?

    Sen äter jag aldrig ändarna på banan… går bara inte ( å det sitter kvar sen 30år eller nått,) när dom rekommendera att inte käka den delen, var det pga mask? kommer inte ihåg

  3. Ia skriver:

    Gör exakt samma sak, tycker osten ser svettig och torr ut, åker i papperskorgen (inte ens tänkt tanken att man skulle kunna riva den) har gjort så sedan jag flyttade hemifrån…
    Hälsar en annan 65a

  4. Luttan skriver:

    Hahah jajamen! Samma med osten! Just nu ligger en halväten stackare i en skrynklig påse medans en ny ost är nyöppnad…. Sista skinkbiten eller medvurstskivan i paketet känns också äcklig men oftast tar ju någon annan den som tur är… Har jag dock lagt över det i en Tupperware-burk går det bättre, oftast 🙈

  5. Eva skriver:

    Jag gör precis likadant. Den är torr och tråkigt när den ser ut så. Orkar heller aldrig riva den. Nog lite lathet.

  6. Monica Stenman skriver:

    Ha ha och här är en 65:a till som också gör så.
    Måste va nåt speciellt med vår årgång, eller?
    Men jag hävdar bestämt att den inte smakar lika gott när den blivit så där liten. Det är INTE inbillning. 🤔

  7. Catarina Thors skriver:

    Riv ostkanten och lägg den i frysen. Superfiffigt när man behöver riven ost, behöver inte ens tinas om den ska in i ugnen.

  8. ÅsaC skriver:

    Jag har också svårt för den sista ostkanten, men på den sista tiden (läs året) så har jag börjat att riva ostkanten och fryst in den så slipper jag ha dåligt samvete för att jag inte vill äta den.

  9. Susanne skriver:

    Mona du borde köpa färdigskuren ost. Finns i olika smaker samt storpack 🙂

  10. Pudeltanten skriver:

    Hände samma sak hemma imorse… Och då bestämde jag mig för att nu ska jag sluta köpa såna här ostar med hårda kanter, utan hålla mig till Port Salut – som jag egentligen tycker är mycket godare.

  11. Heléne skriver:

    Det är ett faktum att vissa ostar tar mer smak av paraffinet på ytan än andra. Herrgård kan vara en sådan sort, Västerbotten är det definitivt. Och riva sista biten av osten hjälper naturligtvis inte. Då smakar det du lagar av paraffinet. Jag letar alltid mittbitar, dvs utan bottenkant när jag köper färdigbitad ost, annars tycker jag tex att lagrad prästost i lösviktsdisken brukar ha mindre paraffinsmak. Så även lagrad Svecia. Och vällagrad greve. Har provat många sorters ost efter att ha arbetat i just en, tadaaa, ostdisk.

  12. Bea skriver:

    *räcker upp handen* här är en till🤣 köper färdigskivad numera. Dyrare kg pris men å andra sidan så kastar jag inte lika mycket så det blir väl bra i slutändan

  13. Zeta skriver:

    Japp leverpastej bredbar eller skivbar spelar ingen roll är den öppnad mer än 2 dagar kan jag inte äta den har fått in i skalllen att leverpastej är känsligare än annat pålägg. Så det åker i soporna efter 2 dagar om den inte är uppäten vilket inte är en risk att den blir uppäten då jag bor i sk singelhushåll

    1. monasuni skriver:

      Åh, jag tänker EXAKT likadant!

    2. Eva skriver:

      Och jag kan absolut inte äta kaviar när tuben varit öppen för länge och legat i kylen. Skall vara nyöppnad då går det bra och sen kan jag slänga en mer än halv tub. Slöseri verkligen och då köper jag alltid kaviar av finare sort som inte är billig. Skäms lite över det och tycker inte om att slänga mat.

  14. Anne skriver:

    Såg i veckan att det är bättre miljömässigt att köpa färdigskivad ost om man slänger mycket av vanlig ost. Så hjälper det dig att äta alla ostskivor?

  15. Anette skriver:

    varför riva? jag tärnar ner osten istället i småbitar det funkar till ost sås o gratänger

  16. Marianne Pettersson skriver:

    Jag fryser in ostkanterna i en plastpåse efter att ha hyvlat bort parafinet så när riven ost blrjar ta slut tar jag fram påsen att tina i kylen sen river jag ner ostkanterna i en food processor och lägger i burkar eller plastpåsar. Jag behöver aldrig köpa färdigriven ost som innehåller mjöl och det är samma med färdigskivad ost. Perfekt till gratänger och pajer. Behöver inte tinas om du bara behöver lite gran som topping, bara skrapa med en gaffel så har du så mycket du behöver.

  17. Caroline skriver:

    Äter massvis med ägg och har fått för mig att toppen, det man lixom tar först när man skär av ägget med skeden, kan jag inte äta… såvida det inte är mkt äggula på! Då äter jag där äggulan är och kastar resten… Något jag börjat med sista halvåret.. Hur stört!? 😀

  18. Charlotta skriver:

    På tal om ost… Tidigare i höst var du och maken hos bekanta där det bland annat bjöds på mycket god ost med långt och ovanligt namn. Jag blev sugen och hade tänkt kolla om vår lilla ostbutik har den osten, men tror du jag kommer ihåg vad den heter, icke! Och nu kan jag inte hitta inlägget heller. Söker jag på _ost_ får jag upp inlägget om gammal kärlek som inte r_ost_ar. Hilfe?

    1. Mona skriver:

      Sitter på kurs så det blir kort svar: Svart, Black Bomber, Extra Mature Cheddar!

      1. Charlotta skriver:

        Tack! <3 Nu är det noterat. 🙂

  19. Viola skriver:

    Fix idé på ”senare år” (seriöst kommer alla kokko idéer när man blir äldre..?”) är att ”alla” har tagit på min ost när den kommit ner en bit i hyvlandet och då tycker jag det är äckligt. Även om det bara är vi i familjen som tagit på den, så nu blir det bara färdigskivad ost och MAN LÄGGER INTE tillbaka en skiva som man tagit i (min familj skakar ofta på huvudet åt mina kokko idéer, men så är det bara..) 😀

  20. E skriver:

    Jag är faktiskt rätt duktig på att äta upp det jag köper, men kyckling är en sån grej. Kan inte äta grillad kyckling om den inte äts upp samma dag, då åker det som är kvar i soporna. Jag är också rätt dålig på att äta upp rester. Och inte fan fryser jag ner det heller av någon anledning. Jag ställer in det i kylen med tanken att jag äter ‘imorgon’, är inte sugen dagen efter och sen känns det äckligt…. Försöker bli bättre på att göra matlådor och frysa ner istället

  21. Elisabeth skriver:

    Jag slänger alltid snuttarna på färdigskivat bröd ingen som vill äta dessa utom maken om han hinner före mig 😂

  22. Johanna H skriver:

    Jag lämnar alltid en skvätt i alla muggar, glas, flaskor, burkar. Speciellt kaffe, mannen blir galen när han ska plocka disk 😂

  23. Kamilla skriver:

    Hyvla bort paraffinet direkt du öppnar förpackningen, så slipper du det problemet när du ska riva osten sen. Och så låter du maken eller dottern riva osten, så slipper du göra det.

  24. Malin skriver:

    Dessutom kan du köpa samma sorts ost fast ekologisk. Lite ekologisk är bättre än inte alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *