Spanien och spanska skit-gps:er

Ja, det var ju vääääldigt viktigt att jag hyrde mig en GPS, sa maken när han vinkade hejdå på flygplatsen. And so I did. En TomTom. Som finns på varenda biluthyrningsfirma i hela världen. Good shit.

 

Trodde jag.

 

Vi hämtade ut hyrbilen, packade in väskor och oss själva. ”Se till att du går igenom gps:en INNAN du kör ut från flygplatsen!” ringde det i mina öron. I ganska exakt 30 minuter försökte jag lägga in adressen vi skulle till. Det gick inte. Till slut gav jag upp, gick tillbaka in till spanjoren och bad om hjälp. Han meddelade mig då att man inte kunde slå in staden-byn-whatever ”Quesada” utan vi måste knappa in Torrevieja. Okej, tacksåjättemyckethejdå. Sa jag och satte mig i bilen.

 

Displayen frågar om jag vill se resrutten i förväg … eller nåt i den stilen. Jag trycker på ”yes” and off we go. Tycker efter ett tag att det är väry märklich att den säger ”turn second in next roundabout (ta andra avfarten i nästa rondell) när det inte var nån jefla rondell. Tänker att, ”jamen dom har väl byggt om vägen här och lilla TomTom är inte uppdaterad.” Har jag sagt att jag är aningen korkad?IMG_2118

Efter 20 minuters tjat från talibanen om att vi nog är på väg åt fel håll var jag benägen att hålla med. Vänder bilen och kör tillbaka. Trycker på krysset som frågar om jag fortfarande vill se resrutten i förväg, för det vill jag inte längre, och se där, nu plötsligt stämde alla direktioner jag fick.

 

Vi kör…och kör. Hade för mig att maken sagt att huset vi skulle bo i låg 15-20 minuter från flygplatsen men han har ju sällan koll på läget så vi fortsätter. Kommer fram till rätt gata. Letar upp nr 15. Ska precis trycka på ringklockan på porten när vi har minst 3 hundar komma skällandes och som gärna hade käkat upp oss om inte den stora porten varit ivägen. Ähum, helt klart fel hus.

 

Tillbaka till bilen och ringa maken. Han påstår att huset ska ha två asfalterade vägar på varje sida.

 

Icke. Det här huset ligger på en vanlig gata och har femton hus på vardera sida om sig. Kör tillbaka till början av gatan för att se att det v e r k l i g e n var rätt gatunamn. Japp, solklart rätt. Han går in på Google maps och kan där se huset. Säger att det är en blå port intill. Näpp, ingen jefla blå port. Någonstans.

 

Vi sätter oss i bilen och kör runt lite i kvarteret. Säger högt alla gatunamn vi kör förbi för att maken ska kunna lokalisera oss. Han får samtidigt inte tag i kompisen, vars hus vi ska bo i. Talibanen ruttnar i värmen, trots bilens AC. Jag börjar tänka hotell. Femstjärnigt. Helst med en egen butler för nu var jag syrak. Trött som fasen. Natten innan lyckades jag få knappa två timmars sömn. Ögonen gick i kors. Vi skulle varit framme i huset 11.30. Tiden gick.

 

Till slut ger vi upp och jag sätter på dataroamingen på mobilen och se där ja, plötsligt går det att knappa in rätt adress via Google maps, samma hus maken ser från sin dator. Vi kör, och kör. Till slut är vi framme.

 

16.00

 

Man kan säga att vi var aningen trötta.

0

10 responses to “Spanien och spanska skit-gps:er

 1. Ragdoll skriver:

  Ha ha ha! Så underbart! 😂

 2. Asa skriver:

  Mina föräldrar hade hus i Torrevieja por la costa tills för några ar sedan. Quesadas var, i alla fall da, även med GPS svart att hitta i. Där är ju fortfarande mycket som byggs, och gatunamn, vad är det liksom?! Nu har ni ju kommit fram, sa passa pa och njut!!! Vädret lär ju inte vara sa illa där fn…….

 3. uli skriver:

  vad är det för fel på en vanlig karta också ? då vet man i alla fall om man är på väg åt rätt håll…..

 4. Båthuspernilla skriver:

  Nästa gång: Ta med en svensk GPS med Europakartor, en som du redan är bekant med hur den funkar. Så gjorde vi när vi körde runt på Teneriffa och det funkade utmärkt. Vi förstod ju GPSen och fick dessutom goda skratt när den svenska rösten skulle uttala spanska gatu- och ortsnamn. 😀

 5. Ninnibeth skriver:

  Så klart det är gps’ens fel att du inte slår in adressen rätt… 😉
  Om ni är kvar på söndag så missa inte marknaden i Guardamar: http://www.mercadillosemanal.com/en.alicante/mercadillo-de-el-campico-de-guardamar

 6. UlrikaK skriver:

  Visst är det ”kul” att åka från Alicante flygplats och försöka ta sig igenom alla rondellerna..😬😉
  Var uppmärksam på tillbakavägen då det gäller att ligga i rätt fil , annars är det ”bara” att köra ett extra varv i rondellerna och ut igen!
  Jag vet inte hur många rondeller jag kört extra varv i det här halvåret därnere!!🙈

  Men bättre ett varv förmycket så länge inte de ”uppklädda flickorna” tror att de är dem jag är ute efter!!😆
  Mys på i värmen, ät mycket frukt och grönsaker och glöm inte att dricka mycket!!😉🍷🍷
  💜

 7. Enma skriver:

  Tomtom är kass, deras kartor stämmer aldrig. Fick lära mig att navigon bl.a. har en annan karta som stämmer exakt när jag köpte gps. Den hängde med mig i jobbet i många år, funkade klockrent!

  Köp en papperskarta, bra träning för talibanen.

 8. Helena m. 4 skriver:

  Känns lite ”dumsnålt” (småländskt?) att inte slå på datatoamingen och Google map:sa adressen direkt… 😂😂😂
  Tur att ni kom fram. Njut nu !
  Grattis i efterskott !

  1. Mona skriver:

   I know, men maken har ju skrämt livet ur mig med att det kostar en månadslön. Sen var det ju så att vi v a r ju på rätt adress, men visste inte att den fanns på två ställen. Det var ju snubben på flygplatsen som var ute och hojade!

 9. Hanna skriver:

  Jag slår alltid på så jag kan söka online. Oftast där jag har wi-fi. Stänger sen av det men stänger inte ner Google maps. Sen har man vägvisning live utan att ha roamingen på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *