Sexuella övergrepp och gamla vänner som väljer att inte tro

Som ni vet var jag gift med en annan man för länge sedan. Han som har våldtagit min äldsta dotter. När vi skilde oss valde i stort sett alla vänner att ta hans parti. För det var ju så synd om honom som blev lämnad. Då visste ingen. Inte jag heller.

 

Ett av paren som dissade mig under lång tid bor här i finhooden. Maken i det förhållandet var/är min exmans bästa vän, så jag hade en viss förståelse för hans reaktion, men inte från hustrun då hon och jag var hyfsat nära.

 

Åren går och vi stöter på varandra mellan varven. Isen bryts och jag är till och med hemma hos dom ett par gånger. Maken är trevlig mot mig, men lite stel. Frun är som hon var förr. I stort sett. När min exmake gifter om sig för tredje gången kommer denna gamla vän att bli även den nya fruns vän och de blir ganska tajta. Inga konstigheter eftersom den tredje frun är var väldigt trevlig.

 

Fredagen den 13 maj 2016 sprängs nästan bloggen när jag publicerar inlägget om att min exman våldtagit min idag snart 25-åriga dotter. Första gången var hon 4 år. Inlägget var noga planerat och genomgånget. Jag vägde för- och nackdelar och kom fram till att det viktigaste budskapet var ändå att lyfta frågan om sexuellt utnyttjande. Det e x t r e m a mörkertal vi har måste upp till ytan. Barn (och för den delen de som blivit vuxna) MÅSTE börja våga berätta. Dottern godkände all text and off I went.

 

Vi blev upplysta om att vi skulle vara beredda på att människor i vår närhet inte skulle tro på dotterns historia. ”Det finns alltid någon, eller några, som väljer att tro på förövaren, det får ni räkna med”.

 

Jag tänkte att, ”well, de som känner oss i familjen väl, v e t att 24-åringen inte ljuger”. Jag tänkte att; ”de som nu väljer att inte tro henne är ju typ exmakens grannar .. eller nåt”.

 

Igår var jag med om något märkligt. Åker till Plantagen här i Bromma. Kliver in, vänder huvudet mot kassorna och ser en bekant rygg. Det är kvinnan jag pratar om tidigare. Hon som är gift med exmakens bästa kompis. Jag har den senaste tiden tyckt att det varit märkligt att jag inte hört något ifrån henne. Eller ens sett henne här i finhooden sista halvåret.

 

Jag stannar upp. Vi är 8-10 meter från varandra. Hon packar sin vagn, tar sina prylar och höjer huvudet när hon börjar gå. Då ser hon mig. Tittar rakt in i mina ögon. Sen vänder hon bort huvudet och går ut.

 

Jag har känt henne i 30 år.

 

Jag förstod plötsligt det där med att vi skulle räkna med att folk inte skulle tro på oss. Men, jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig att hon av alla, skulle tillhöra det folket. Hon som alltid varit så vettig. Hon som är smartare än de flesta.

 

Den besvikelsen.

 

Dagen före jag träffar henne fick jag en megachock. Hennes man är inte längre hennes man. Han är numer en hon sedan en tid. Den mega”skandalen” här i finhooden har undgått mig totalt. Han jobbar dessutom i en offentlig bransch där det här har tokexploderat. Det ryktas att skilsmässa är inledd och att liv slagits i spillror.

 

Jag tittar efter henne när hon går ut på parkeringen och jag känner plötsligt att hin håle slagit sig ned på min axel.

 

En ful liten jefel som viskar:

 

”Karma”. 

 

Sen borstar jag av honom från axeln och går in och köper 5 säckar jord.

 

8

29 responses to “Sexuella övergrepp och gamla vänner som väljer att inte tro

 1. Sofia skriver:

  Men tror du inte att hennes reaktion kom sig av att hon är mitt i sitt egna privata helvete? Med största sannolikhet bryr hon sig mer om det än vad du går igenom (för såna är vi ju, vi tågar genom världen och tror att alla andra tänker på oss, pratar om oss, värderar oss, bryr sig om oss, men i verkligheten har ju alla mest fullt upp med sig själva…). Hoppas att ni kan bli vänner igen och hjälpa varandra i varandras hemskheter.

  1. Mona skriver:

   Jag såg i blicken att hon valt att inte tro på dotterns historia, som hon har vetat om länge. Därmed inte sagt att hon själv inte mår bra över sin egen skit. Så klart. Men, blicken sa allt jag behövde veta.

 2. Marie skriver:

  Men du, jag förstår inte riktigt. Kanske är det för att hon går igenom sitt eget privata helvete som hon vänder dig ryggen? Hon kanske skäms/mår dåligt i SITT EGET liv just nu? Kanske skämdes hon inför dig? Hör av dig till henne vettja, du verkar ju faktiskt tycka om henne! Kram

  1. Mona skriver:

   Hon känner mig tillräckligt för att veta att jag aldrig skulle döma vare sig henne eller hennes man. Särskilt inte henne. Poängen är att innan hennes privata skit exploderade så visste hon om det här.

 3. Alex skriver:

  Om jag inte sagt det förut, jag typ Älskar dig❤️

 4. Christina H skriver:

  Denna kortfilm (knappt 7 minuter) borde alla se – speciellt dom som inte ”vill se”:

 5. Lisa skriver:

  Det är precis så här man förlorar vänner. Man antar något, analyserar och tolkar in saker som inte stämmer. Prata med henne! Det går inte att tolka in saker bara av en hastig blick. Vem vet, hon är kanske besviken på dig för att du inte hört av dig till henne nu när hon har haft det tufft och i sin tur antagit att du vetat om vad som hänt henne. Vi är alla små egoister och fokuserar mest på våra egna bekymmer och särskilt när det inträffar sådana här livsavgörande händelser. Visa att du är en god vän för din egen karmas skull. Döm inte.

  1. Mona skriver:

   Jag håller med dig. Om det inte vore för att jag kanske vet lite mer än vad jag skriver, så tro mig. Hon har valt att tro på min exman. Tyvärr.

 6. Elin skriver:

  Det kanske var av skam för det som hon är med om som gjorde att hon inte ville prata med dig?
  Fast jag tycker inte att hon har något alls att skämmas för! Det är väl fantastiskt att människor vågar vara sanna mot sig själva, måste vara fruktansvärt att känna sig fast i fel kön….
  Är inte med på ditt karma-tänk i detta fall…?
  Måste tillägga att det din dotter varit med om är fruktansvärt och att det är väldigt bra och framförallt starkt av er att vara öppna med detta.

  1. Mona skriver:

   Hin håle tyckte det var karma. I två sekunder. Ur botten på en mamma som är förtvivlad över vad som hänt hennes dotter och de konsekvenser det fört med sig. Men som sagt, i två sekunder tänkte jag onda tankar. Hon är dock en speciell människa som kommer fixa det här. Såvida hon inte redan har gjort det. Jag är inte ett dugg orolig över det om jag ska vara ärlig. Det är nog värre för honom och det han har gått igenom under alla år. Sånt där är ju knappast något man får för sig när man är 50.

 7. Catrin skriver:

  Min spontana reaktion var underbart Mona 🙂

 8. Ulrika skriver:

  Jag förstår inte dem som väljer att tro på din exman det är för mig en gåta? Varför skulle någon , idetta fall din dotter, hitta på en sådan historia, anmäla till polisen, ”hänga ut” sin familj mm om det inte vore sant! Nä några större hjärnor kan dem inte besitta i alla fall. Det är tråkigt att det ska behöva hända hemska grejer för att man ska förstå vilka som är ens riktiga vänner. När man väl vet det får man hålla hårt i dem och hoppas man kan vara ett stöd tillbaks när / om det behövs. //Ulrika

 9. Någon skriver:

  Förstår dig och din dotters situation totalt. Har relativt nyligen kastats in i samma helvete där den drabbade är min bonusdotter vars morfar är den skyldige. En historia utan dess like har rullats upp och det jävligaste av allt., hon har kallats lögnare av sin mamma och mormor i polisförhör men som nu 6 månader senare säger till henne: ”vi visste att morfar är så mot barn” . Lilltjejen är i lågstadieålder. Hur fan kan barn vara så lite värda??? Och hur kan socialtjänst och övriga myndigheter vara så dåligt rustade som de är dagsläget? Behöver jag ens nämna att pappan är förkrossade och som dessutom måste strida för barnet då socialtjänst har sådan fatala brister och dessutom skyller sina felaktiga beslut på personalbrist. Toppen Sverige, varken privatperson eller myndigheter har kommit längre än så här och vi skall kallas för ett modernt och rättssäkert samhälle.

 10. Maria skriver:

  Karma dök upp som ett modeord i västvärlden för typ 20 år sedan och människor började använda det i alla möjliga sammanhang tills det blev helt utnött och dess betydelse och egentliga innebörd gått förlorad.
  Det finns en hel filosofi bakom tanken om karma betydligt djupare och vidare än att tänkas om en enkel kvinna på en parkering som troligen även hon möts av blickar av tidigare bekanta som nu har vänt henne ryggen.
  Karma handlar mera om dig än om personer i din omgivning.

  1. Nettan skriver:

   Tack för att du satte ord på detta! Det har verkligen gått inflation i ordet Karma och det används ofta på fel sätt, jag tycker det är lite olustigt. Ett mer korrekt uttryck borde väl vara ”What goes around comes around”.

  2. Rockpaperscissorlizardspock skriver:

   Vad härligt att du kan något om ordets etymologi, det måste vara berikande för dig. Men svara på detta: Vad är relevansen av din kommentar förutom en lite polisiär hållning angående andra människors språkbruk? Vilken känsla ville du bidra med i förhållande till vad inlägget faktiskt handlade om – en mamma till en våldtäktsöverlevare som blir besviken på att någon hon trodde var vettig väljer att hålla sig väl med någon som har våldtagit en fyraåring?
   Jag är innerligt och genuint nyfiken.

  3. ninaerica skriver:

   Gör du goda saker får du god karma, gör du dåliga saker får du dålig karma. Du får vad du förtjänar – what goes around comes around. Det handlar om alla människors egna tankar och handlingar. Monas tankar och handlingar. Johannas tankar och handlingar. Johannas pappas tankar och handlingar. Kvinnans tankar och handlingar. Och jag tror innerligt att alla dessa kommer att få precis vad de förtjänar.

  4. Lotta skriver:

   Ord får en annan typ av innebörd med tiden. Många ord blir ”mode”ord. Det kallas utveckling. Man kan läsa om alla ord i en bok som kallas för lexikon. Där kan man också se varifrån orden kommer och dess ursprungliga innebörd. Bra va!

 11. Helena skriver:

  Mona, du är större än så. PRATA med henne, ta kontakt och förutsätt inte att du vet vad som rör sig inom henne. Antingen får du dina sanningar bekräftade, eller också får du kanske omvärdera. Men först då VET du <3

 12. Tara skriver:

  Jag förstår vad du menar med ”blicken”, Mona.

  Här ringde den – sen dess” – sk. mormodern runt till folk och talade om att hennes dotterdotter givetvis ljög om sin stackars (sk) far + att hon sa det till flickans bror. Kan säga att detta var hennes sista övertramp.

 13. Camilla skriver:

  Min erfarenhet. Man pratar med människor inte om människor.

 14. mammatilltre skriver:

  ”Hut går hem”
  Hur kan man välja att inte tro på 24åringen ?? Hade jag varit du hade ex maken saknat en del på sin kropp……
  Kram till dig Mona och styrka till din dotter (&dig)

 15. Norpan skriver:

  Har svårt att förstå resonemanget om att din fd väninna skulle gå igenom ett helvete större än din dotter och därmed inte ha kontakt med dig.
  Att hennes man valt att göra om sig till kvinna självmant, vid sin vuxna ålder, kan väl inte jämföras vid vad din stackars dotter fått stå ut med! Fan det får det på riktigt att brinna i peruken på mig!

 16. Tanja skriver:

  Jag blev så himla ledsen när jag läste detta! <3 Men tyvärr inte förvånad. Min familj har V´varit med om nåt liknande (alltså inget i den storleken som drabbat din dotter, men ändå ngt som "pratats om på stan" för många år sen. Grannar och bekanta slutade plötsligt hälsa på mamma i mataffären fast hon inte gjort ett skit. Folk är så jävla gräsliga ibland. Ser att många ifrågasätter här i kommentarerna och tycker att du ska sträcka ut din hand. Jag säger: fuck them! Man VET när människor vet och ändå vänder sig bort … Hur jävligt man än själv har det så gör man inte så. Huuuur kan man tro på en person vars dotter efter många år berättat nåt sånt?! Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som hon ….

 17. Anna skriver:

  Igår ringde en bekant till mig. Hennes liv hade rasat samman. Hennes barnbarn hade blivit våldtagen, sexuellt utnyttjad, misshandlad av hennes egna far, farbror och även hennes bror har blivit erbjuden av deras egna far att ha sex med henne. Jag spyr. Nu vet vi inte vad som väntar. Hon var åtta år när det började. Barnen är omhändertagna och förda i säkerhet, mamman är i vård pga hennes psykiska hälsa när detta uppdagades nu under veckan. Jag vill döda alla män. När ska detta helvete på jorden sluta? När ska män ta sitt ansvar? Fy fan!

 18. Mini skriver:

  Förstår precis vad du menar med ”blick” ibland så bara inser men genom en blick att det är en fullblods idiot som står framför en. Och jag håller helt med – karma!
  Kramar till dig och J ❤️

 19. Nina skriver:

  Klart som korvspad att det är KARMA!!!! Å den som inte skulle känna så, i en sekund eller fjorton dagar är felnavlad! Mammainstinkten tar över(borde ialla fall) Jag älskar ditt sätt att beskriva situationen, men det k a n ju ha varit så att hon har så fullt upp med sin egen skit och kanske känner sig lite skamsen för att de betett sig som de gjort tidigare, men som sagt. Du känner henne och det var du som såg blicken!
  Snacka om att som man bäddar får man…… Nä just det, det kanske inte blir nåt mer ligga där, men ialla fall 🙂
  Hälsa J att hon är grym och att what goes around, ALLTID, comes around-förr eller senare!!!!!

 20. Lotta skriver:

  Love ya!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *