Saker nästan I N G E N av oss vet!

Jag vill verkligen att ni tar två hela minuter och läser hela det här inlägget. Please do, det är viktigt som fasen.

 

För en tid sedan blev jag kontaktad av en kvinna som heter Eva Hansen. Hon är generalsekreterare på något ni inte har hört talas om. Inte jag heller: RehabCancerFonden och nu ska ni lyssna n o g a! ALLA känner någon som haft/har cancer och det här är skitviktigt att sprida!

 

CancerRehabFonden är en idéell organisation med ett 90-konto (alltså superkontrollerat och seriöst) som skriker efter bidrag.

 

Men, jag börjar i fel ände känner jag;

 

I fredags träffade jag Eva och hon berättade för mig vad hon viger sitt liv åt på dagarna. IMG_4397IMG_4409Eva har precis kommit hem från Afrika och fick med sig en magbakterie som slagit ut henne totalt. Vi pratar 24/7 på toaletten och gärna med ett handfat under hakan.  När jag tog upp mobilen protesterade hon och sa att hon inte kände sig till sin fördel. Jag kan möjligen gå med på att hon kanske var lite blek så för att göra denna snygga och varma kvinna all rättvisa, stal jag en bild på nätet på henne.

 

Hej Eva!

dzo8wym1x8enjssncoj7

CancerRehabFonden är en fond för alla som har, eller har haft cancer. Jag snodde lite text från deras hemsida:

 

Cancerrehabilitering kan innebära aktiviteter för att träna upp kroppen fysiskt, men kanske framför allt psykiskt, genom olika typer av samtalsterapi – både enskilt och i grupp. Det kan också innefatta kontakt med dietist, eftersom kosten har en stor betydelse för den som genomgått en cancerbehandling.

mavbild 2016-02-20 kl. 10.57.14

Vad vi icke-drabbade inte vet är att det finns NOLL eftervård för de som haft cancer. NOLL. Ni kanske har sett den här reklamfilmen som snurrat mycket på tv:n.


Tänk dig en familj där kanske mamman har, eller har haft, bröstcancer. Det tär otroligt på hela familjen och de kanske skulle behöva åka i väg några dagar. Till Legoland t ex. Då går CRF in och sponsrar resan.

 

Tänk dig att du är man och har/har haft Prostatacancern, den absolut vanligaste cancern som män ALDRIG pratar om. Då kan du åka iväg till ett särskilt rehabiliteringsställe i Sverige där du träffar ett gäng andra män som genomlider samma sak. Responsen på just dessa rehabiliteringar har varit e n o r m. Män som kan prata med andra män om hur Prostatacancern påverkar sexlivet … och en massa annat. På dessa utvalda ställen finns det kvalificerad personal/terapeuter-psykologer. Det finns rehab-ställen dit unga cancerpatienter kan åka. Eller de som har kronisk cancer.

 

ALLT står CancerRehabfonden för. Det är inte en käft som känner till det här. Eva berättade för mig att de är i extremt behov av donationer. 100 kr som 1 miljon. Varenda korvöre är välkommet. Besöksmöblerna (soffgrupp) och konferens-köksbord har de fått gratis. All tv-reklam har de fått gratis. All annonsering i media har det tiggt till sig gratis. IMG_4400De har tyvärr inget med Cancerfonden att göra då de sysslar med forskning. Dom drar in 17 miljarder om året. SJUTTON MILJARDER! Jättekul för dom och för cancerpatienter men det hade varit lite roligare om de haft något sorts samarbete i form av att i alla fall informera cancerpatienter om att CanderRehabFonden finns. Eftersom cancern ökar så ökar även behovet av rehabilitering. Till och med en matteidiot som jag kan räkna ut det.

 

Tänk dig att ett barn har cancer och tillbringar mycket tid på sjukhus. Då kan CRF t ex bidra med en iPad. Små saker som blir oerhört viktiga för den det berör. 

 

Tänk om alla människor visste att CancerRehabFonden fanns. Oj så många fler de skulle kunna hjälpa. Jag har personligen aldrig tänkt på att det är självklart att man måste få någon form av vård efter att man klarat sig från cancern. Eller att det torde vara självklart att man får det u n d e r  t i d e n man har det. Icke. Nada. Och det är fan katastrof. Tycker jag. 

 

Känner du en miljonär eller något företag som har en massa överskott de kan skänka? Jag känner någon som är stenrik. Gissa om jag ska maila honom och bjuda ut honom på en lunch. Han har dessutom 400 anställda och jag är övertygad om att flera i hans personal har personlig erfarenhet och då kan man även knyta företaget i ett samarbete med CRF. Himla bra idé.

 

Gå in och läs på deras hemsida, HÄR! Läs om vad de gör mer exakt och notera hur lätt det är att skicka in en ansökan om rehab. Och hur ännu enklare det är att skänka en slant.

 

Jag kommer blogga om CRF lite nu och då. Jag har sällan stött på något som jag verkligen tror kan bli hur stort som helst och jag vill verkligen att varenda kotte i hela Sverige åtminstone ska v e t a att dom finns.

 

För alla känner någon, eller känner till någon som har, eller har haft cancer.

 

ALLA

1

23 responses to “Saker nästan I N G E N av oss vet!

 1. Ingmari skriver:

  Bra Mona att du pushar för att fler öppnar plånboken för CRF!!! Har själv varit regelbunden givare till CRF sedan dryga tjugo år…på den tiden hette dom CTRF Cancer och trafikskadades riksförbund men då behovet visade sig komma från absolut största del cancerdrabbade så ändrade de lite på sin inriktning och är nu CancerRehabFonden. De behövs verkligen och de gör ett strålande jobb!

 2. CRF körde ganska intensiv radioreklam i mina trakter i fjor, i de inslagen sa de att patienter får rehaben kostnadsfritt och att det är Försäkringskassan som står för kalaset. ÄR CRF inte anslutna till Försäkringskassan längre, vet du något om det? Personligen kan jag tycka att en sådan verksamhet borde finansieras med skattepengar och inte vara beroende av donationer.
  Charlotta

  1. Hej Charlotta,
   Vad roligt att du har uppmärksammat vår radiokampanj! CancerRehabFonden är och har alltid varit helt fristående från försäkringskassan och får alla våra insamlade medel via donationer från privatpersoner och företag. Vår vision är att alla ska få tillgång till rehabilitering efter cancern och då eftervården via landstinget idag är bristfällig finns vi där som ett komplement./CancerRehabFonden

 3. SemesterMarie skriver:

  Tack för påminnelsen Mona , det man tror är givet med bra eftervård, existera inte. Har nu messat litet bidrag , kan i dagsläget inte mera, men hoppas hoppas på många bäckar små.
  Ser fram emot flera påminnelser längre fram.

  Önskar dig Mona och övriga läsare en bra dag.

 4. Sara skriver:

  Vilket bra initiativ Mona. Jättebra kanal att använda bloggen till det här. Tänk hur många som läser här o känner i sin tur folk som känner folk osv som kan fortsätta sprida detta. Tänk om man vetat om detta när min pappa var sjuk. Har sagt det förut men säger det igen: tänk om fler var som du Mona. Vilken underbar värld o framförallt blingig värld att leva i. Tack för att du finns. Kram Sara

 5. Pi@ skriver:

  Nalles Resa sysslar också med att hjälpa sjuka, främst barn och deras anhöriga med att försöka lätta upp tillvaron.
  http://www.nallesresa.se/

 6. Nicole skriver:

  Hej, skulle du kunna göra din blogg responsiv? ツ

  1. Mona skriver:

   Men vadå, är den inte det?

   1. Nicole skriver:

    Superskumt, när jag klickade mig vidare från Facebook var den inte det, nu när jag klickar mig från mitt mail om nya kommentarer så är den det…

    Bra inlägg btw, jag visste vilka de var, jag har WiFog som operatör och en period var denna den enda reklam som de hade att visa, väldigt deprimerande reklam dock…

 7. Sara skriver:

  Det här inlägget träffade direkt i hjärtat idag. Jag fick nu på förmiddagen veta att en bekants lillasyster förlorat kampen mot cancern. Hon lämnade efter sig två små barn. Pappan till dessa två barn gick bort i hastig sjukdom (ej cancer) för två år sen så nu står dessa små utan föräldrar. Det hela är så fruktansvärt hemskt.
  Jag visste iofs om föreningen innan men den tål att påminnas om. Att kunna underlätta lite för en familj som har det svårt, inte bara fysiskt och psykiskt utan också ofta ekonomiskt, är så mycket värt för de som är drabbade av denna hemska sjukdom.

 8. Catarina skriver:

  Jag har skänkt en slant till CRV varje år, men inte tänkt på att jag själv skulle ha rätt till hjälp från fonden efter min cancer. Det är svårt att bli sig själv igen.

  1. Catarina skriver:

   CRF naturligtvis

  2. monasuni skriver:

   Men exakt, det är ju för såna som dig som de finns!

  3. Hej Catarina,
   Stort tack för att du har bidragit till vår verksamhet! Du är varmt välkommen att ansöka om rehabilitering hos oss, förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att hitta verktygen som du behöver för att hitta tillbaka till dig själv igen. Hör gärna av dig om du vill vet mer om hur vi kan hjälpa! /CancerRehabFonden

 9. Kamilla Nyström skriver:

  De hette CTRF tidigare och jag har fått mycket hjälp av dom genom åren. Jag började stötta då, för det var ett villkor för att kunna få hjälp naturligtvis. Nu när cancerskiten är över sitter man med resterna som blev över och man vet inte när man åter behöver hjälp o stöd.

  1. Hej Kamilla,
   Vad fint att höra att du är nöjd med det stöd du tidigare fått av oss på CancerRehabFonden. Vi kan erbjuda rehabilitering vid två olika tillfällen och svarar gärna på frågor via telefon 08-52200100 ifall du behöver ytterligare stöd framöver. /CancerRehabFonden

 10. Marie skriver:

  Hej Mona!
  Så viktigt inlägg du har skrivit idag. Min dotter har varit sjuk det senaste året, inte i cancer dock som tur är. När hon har vårdats i Lund på barnsjukhuset (som är ett fantastiskt ställe, tack alla som jobbar där!) så har vi fått bo ibland på Ronald mcdonald hus. Detta är ett otroligt viktigt ställe som betyder så mycket för hela familjen. Skriv gärna mer om att bidra även till detta ändamål. Jag brukar säga till alla jag känner att om man väljer att äta McDonalds skräpmat så har man råd att lägga ett par kronor i insamlingen till huset oxå. Hoppas att alla dina läsare håller med mig ?

  1. Mona skriver:

   Tror alla håller med dig och ska jag vara ärlig lägger jag hellre pengarna i deras bössa än äter deras hamburgare…

 11. Carola skriver:

  Jag har själv haft bröstcancer och fick åka på rehab via landstinget i 12 dagar. Fick i och för sig betala 80 kr/dag men det var det värt för allt som ingick. Logi, mat, tillgång till läkare, dietist, ett träningsprogram utifrån mig, tillgång till gym, bad och bastu. Så noll eftervård stämmer inte riktigt, kanske det beror på vilket landsting man tillhör. Jag kan varmt rekommendera Mösseberg i Falköping.

  1. Mona skriver:

   De är uppenbarligen inte så bra på att kommunicera det… Skönt att du är okej, vilket jag hoppas att du är.=)

   1. Carola skriver:

    Nä, nån direkt marknadsföring var det ju inte, fick säga till själv att jag ville åka. Tack för din omtanke, jag mår bra ? och livet rullar på som innan men ändå inte. By the way, älskar din blogg och det sätt du delar med dig av ditt liv.

    1. Mona skriver:

     Tack, vad gullig du är. Tänkte på en sak: bra att den möjligheten fanns för dig, men dom som inte har råd med 80 pickadoller om dagen? Jag önskar s å att jag vore miljonär. Fifan som jag skulle göra vettiga saker för andra människor.

     1. Carola skriver:

      Jag är lite sen med mitt svar, jag hade turen att kunna ta den kostnaden själv. Sen tillkom det utöver de 80 kr/dag några glas vin till middagarna och en spa-behandling men det var jag värd. Men för dom som inte kan det så är det bra att Cancerrehabfonden finns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *