Nu ska jag nog hålla mig för skratt

Det är nog rätt många av er som följde Solsidan när det gick på fyran. Med andra ord så kanske ni minns avsnittet när Fredde skulle ta med sig sonen ut till nån förort i Stockholm för att visa honom hur en lägenhet ser ut. Detta då sonen bor i en flott villa i ett av Stockholms ”rikemansområden”, ”Solsidan”. Som alltså finns på riktigt.

Vi var väl cirkus en halv miljon som satt där i våra soffor och garvade knäna ur led över hur det stackars barnet inte hade koll på det här med lägenhet och vad det innebär.

Som. Jag. Skrattade.

För herregud, sånt där h ä n d e r ju bara inte.

Tills igår.

Talibanen var hemma hos mormor och morfar. De bor ganska precis mitt i Stockholms city. Naturligtvis i en lägenhet. Talibanen har självklart varit där många gånger, men det brukar vara så att mormor och morfar alltid passar henne hemma hos oss. Av bekvämlighetsskäl.

Talibanen är ett begåvat barn. Osedvanligt begåvat om jag får skryta lite. Hon är t ex enormt duktig på att skriva berättelser.

Igår läste hon upp en lång novell hon skrivit. För mormor och morfar. Om ett barn som bodde i en lägenhet. Jättebra skrivet.

Det vara bara det att hon missat lite detaljer.

Som att trappuppgång inte heter hall.

Eller att port inte heter ytterdörr.

Och att brevinkast inte heter brevlåda.

Ähum. Jag måste nog se till att hon är där lite oftare.

 

1

39 responses to “Nu ska jag nog hålla mig för skratt

 1. Karina skriver:

  Hahaha….fan vad rolig du är Mona…
  Kanske dags att visa dottern….your old neighborhood 😉

  Puss och Kram i massor ❤️

 2. Smultronblomman skriver:

  Det kan nog tillskrivas lokala uttryck, men när jag var liten och vi bodde i lägenhet kallade vi porten som ytterdörr och även dörren till lägenheten för det. Men den var ju inte så stor och tung som portarna är i Stockholms innerstad. Det skulle jag kalla just port. Brevlåda sa vi också. Helt tokigt tycker inte jag det är. 😉

 3. Lina skriver:

  När hade besök av barnens kusin från ”jätte-ute-på-landet”, så tyckte dom att mormor och morfar hade vääl smal kattlucka. Men det var ju brevinkastet…. Vi har skrattat åt det några ggr.

 4. Susanna skriver:

  Fniss!! Apropå att kasta berg i glashus…

 5. Mamma Mona skriver:

  När vi bodde i ett 6-våningshus mitt i stan fick vi besöka av en liten kille på 4 år, som bor på en liten ort, i ett hus mitt ute i skogen. Han tyckte att vi hade ett ”fasligt stort” hus, och började ta av sig stövlarna innanför porten (vi bodde på 3:e våningen).

  1. MonasUniversum skriver:

   Haha, vad gulligt!

 6. Wacko-Vic skriver:

  Trappuppgång/hall heter svale. På lägenhetska. Och går du inte med på det kan du köra upp din pirra där solen inte skiner 😉

  1. MonasUniversum skriver:

   ..och då får jag nog köra upp den för du har fan ett eget jävla hittepå-språk.

   1. MissK skriver:

    Ha ha…… för det är det hon inte gör, hittar på alltså 🙂

    Googla får du se :p

   2. MariaiNorge skriver:

    Svalgång är när trappuppgången går på utsidan av huset. Dvs ingen gemensam port.

    1. MonasUniversum skriver:

     D e t låter ju mer logiskt än kärringen Wacko-Vics egenhändiga tolkning!

     1. MissK skriver:

      Från början var nog så, men idag används det även för trappuppgång i lägenhetshus sådetså !!

      Även om jag aldrig använder svale för trappuppgång, utan mer för farstu lr nåt sånt som e sval/kall (dvs typ svinkall på vintern o batsuvarm på sommaren) 🙂

    2. Haderittan skriver:

     Svalegång verkar vara ett annart ord men det verkar vara för gamla hus. Högre hus, som mitt, blir loftgång.

    3. Wacko-Vic skriver:

     Näe, det är loftgång. Svalen är det man har utanför sin ytterdörr i en lägenhet.

     Den här ger jag mig aldrig på 😉

     1. Anna skriver:

      Nej gör inte det för du har rätt 🙂

     2. PJAK/Anna skriver:

      I svalen har man ju maten som inte får stå för varmt…….

     3. Inchgbg skriver:

      Helt rätt! Svale är det som är utanför din dörr på ditt våningsplan. Resten heter trappuppgång.

     4. MickeB skriver:

      Såhär står det på wikipedia:Svale är en byggnadsdel utanför den egentliga huskroppen och som oftast begränsas av en ytterdörr och en dörr inåt huskroppen. Den kan ha väggar eller utgöras av ett tak på stolpar och kan leda in i samma våningsplan eller rymma en källartrappa. I Västsverige har ordet använts om farstun på ett hus, förrummet till en jordkällare med mera och som synonym till äldre tiders skafferi. Numera kan man där använda det för trappuppgången i ett flerbostadshus
      Ett syfte med att ha en svale har varit att ha en luftsluss så att kalluft utifrån inte kyler ned rummet innanför i onödan. Det vindfång som finns bland annat i vissa offentliga lokaler med två ytterdörrar, som restauranger, tillämpar samma princip.
      En tillkommande fördel med en svale var att man fick ytterligare en tempererad zon där man kunde förvara mat, blommor m.m. som inte trivdes eller borde förvaras vare sig inom- eller utomhus.

   3. Hondjuret skriver:

    Det heter Svale. På jätteriktigt!! Fick jag bittert erfara efter att ha råkat sova i en.
    ”Elin har sovit i svalen” Varthadejagsovitsaru. Så jo, svale heter det minsann! 😉

    1. MonasUniversum skriver:

     Det viktiga här är inte vad det heter, det viktiga är att skatan där nere i Strömmingen har fel!

     1. Wacko-Vic skriver:

      Och så HIMLA trist för dig att typ ingen håller med dig den här gången.

      Suck a duck! Jag hade rätt! *skall ägna resten av kvällen åt att njuta*

     2. MonasUniversum skriver:

      Käften. Och läs Mickes kommentar innan du börjar njuta!

     3. MissK skriver:

      Tji fick du den här gången 😀

     4. Wacko-Vic skriver:

      Numera kan man använda det för trappuppgång i ett bostadshus?

      Undrar vem det är som inte läser?

      Behöver tant nya läsglajjor kanske.

      HEJA MICKE 🙂

     5. MonasUniversum skriver:

      Du är skitdum.

     6. MickeB skriver:

      Alltså som jag läser texten så står det att på västkusten kan svale användas för trappuppgång,alltså att det är dialektalt.
      ”I Västsverige har ordet använts om farstun på ett hus, förrummet till en jordkällare med mera och som synonym till äldre tiders skafferi. Numera kan man DÄR använda det för trappuppgången i ett flerbostadshus.”

     7. Wacko-Vic skriver:

      Men Micke, det betyder ju inte att svale är fel och hittepå. Jag trodde du var på MIN sida här JUH. Om jag flyttar till en lägenhet i Stockholm så skulle ju ha en svale utanför min ytterdörr. 😉

  2. Anna skriver:

   Kan bara instämma med Wacko-Vic. Trappuppgång heter svale. På samma självklara sätt som skolmaten heter bamba och det är väl inget tettet med de 🙂

   1. terese skriver:

    Nej, nej, nej – ack så fel. Bamba är bara göteborgskt ord för matsal. Jag hörde på radio sjuhärad om en undersökning och ordet bamba sträcker sig i en 7-8 mil omkrets runt Göteborg. I övriga landet heter det matsal. (tror jag men stockholm är i majoritet i a f)
    Nu är jag utflyttad stockholmare till Borås och det heter matsal och det heter pirra. Ordet säckkärra går ju inte ens att säga. Rabbla det 10 ggr och sedan pirra 10 ggr så har vi lösningen.
    Det känns som att jag har fått ett ”mission” här i västkustliga trakter…. 🙂

 7. Anna skriver:

  Oj, jag säger ytterdörr om min port och brevlåda om brevinkastet.

 8. S skriver:

  Jag hade inte en enda kompis som bodde i lägenhet (typ 99% på skolan bodde i hus) under större delen av min uppväxt. När en väns föräldrar skildes och flyttade till lägenhet, under vår högstadietid, tyckte jag att det var mycket exotiskt. Massa kanaler på TV:n, ljud från trapphuset, delad tvättstuga… Weird shit, asså.

 9. Chrisselitan skriver:

  Jag är född på sjuttiotalet och började skolan 1981 och fick då för första gången höra talas om lägenheter. Är själv uppvuxen på gård på landet och tänkte att de som bodde i lägenhet hade ett hus där hela släkten bodde, som ett generationsboende för sånt hade jag stött på några gånger ute på gårdarna bland hästfolket. Så när min ena klasskamrat bjöd hem mig och jag kom till ett trevåningshus med tre trappuppgångar förstod jag ingenting. Okända människor som bor i samma hus ??? Och så smått de bodde med sina 4 rok. Jag tyckte det var väldigt konstigt och absolut ingenting jag ville bo i. Så jag vägrade att leka hemma hos dem för jag tyckte allting var så instängt och man var tvungen att säga till vilken lekplats man skulle gå till osv. Det var för skumt för mig liksom.
  30 år senare flyttade jag in i huset mitt emot i en trea och har många gånger tänkt att jag skulle ju aaaaldrig kunna bo så… Livet är komiskt 🙂

 10. annika skriver:

  Svale, rundstycke och bamba – det är västkustska för mig. Här i mitten av Sverige säger vi farstu, småfranska och matan. Å port är för mig lite pampigare än ytterdörr. Hall säger jag om det många kallar tambur. Men härligt att Talibanen gillar att skriva – kanske har hon snart en egen blogg där vi kan läsa om hur det är att vara Universumskans barn?!?!!

 11. Självklart heter d svale. Men är det mer använt i Göteborg kanske… Som bamba och parra…??

  1. Molls skriver:

   ”parra”, den hade jag aldrig hört förut, blev tvungen att googla lite och känner mig nu upplyst.
   Fick mig att tänka på uttrycket ”full patte” som jag hörde användas flitigt i mina tonår, när min dåvarande boyfriend och hans kompisar konverserade över en kopp te (läs platta öl) …

 12. Maja skriver:

  Svale? På lägenhetska?

  Nej nej, jag bor i lägenhet och har aldrig hört det. Nu bor jag visserligen i Stockholm och här pratar vi svenska så det kan ju bero på det.

  1. Ann skriver:

   AMEN to that!

 13. Sofia skriver:

  När jag var 13år på 80t skrev jag i en uppsats att min dröm var att flytta ti en lgh m kommunalt vatten och avlopp.

 14. Sus skriver:

  Jag är uppväxt i stora villor. Alla villor var stora på 70-talet. Jag äääälskar våra 56 kvm i den södra förorten. Fatta, posten direkt in i lägenheten, trappstädare och man behöver inte komma ihåg att ställa ut soptunnan. Det enda som suger är folk fortfarande får röka på balkongerna.

  Kom hit med Talibanen så ska jag guida henne i en riktig förort =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *