När man har världens sämsta husse i hushållet

Ibland undrade jag om jag tappade kompassvattnet totalt när jag valde min man. Så här snart 20 år börjar jag bli övertygad om att jag skulle bett om öppet köp.

 

Vi har en hund. Nisse. 1,5 år. Vår första hund. Ingen av oss har någon som helst erfarenhet. Bara två stora hjärtan. Vi, eller JAG, lyssnar alltid på goda råd från allt och alla. Sen sållar jag … och blandar med förnuft.

 

Varje gång vi äter, eller när jag står köket vill han tigga. Här hemma ”platsar” jag honom i vardagsrummet när jag ska laga mat. När vi äter så har vi varit lite slarvigare och låtit honom ligga intill bordet.

 

Vi har en lång och ful soffa. Typ 4 meter. Jag sitter i ena änden och maken i den andra. Vi är duktigt slarviga med att äta frukost i soffan. Te och smörgås på en bricka. Samtidigt som vi jobbar med våra datorer ….jag vet, tjata inte.

 

Jag har åkt land och rike runt den senaste tiden och noterar att Nisse inte ger sig när det vankas matintag. Han sitter tyst intill och tigger. Jag tänker alltid, ”men herrejeflar, han kan komma ihåg en hundkompis adress efter ett kort möte men det här med att fatta att han aldrig får något när han tigger, well, det verkar inte gå in i skallen på honom.”

 

I morse satt jag  med mackan i ena handen, och hade fullt upp med att läsa jobbmail när något fångade mitt intresse i ögonvrån. Jag vrider sakta huvudet och får en hjärtinfarkt de luxe. Maken låter Nisse smaka av hans yoghurt! IMG_4069

”MEN PÅ RIKTIGT, VAFAN GÖÖÖÖR DU?! ”

 

Han flinar. ”Men, men, han är ju så gullig när han sitter där och tittar och jag har bara gjort det ett par gånger!”

 

 

3

25 responses to “När man har världens sämsta husse i hushållet

 1. Ragdoll skriver:

  Men är du förvånad?! 😜😂😂😂

 2. mamski skriver:

  Herr Universum: http://www.slk.nu/?p=6&a1=3&a2=2942
  ur Expressen:
  Hunden mår inte bra av matrester
  Och hur är det med vår mat då? Hunden är ingen liten människa. Den mår absolut inte bra av att bara äta matrester! Den tycker att vår mat luktar ljuvligt och vill så gärna smaka. Vilket inte betyder att vår mat är bra för den. Många hundägare ger sin raring något gott från kylskåpet om den inte vill ha fodret. Men hunden älskar dig inte mer för att du ger den en köttbit när den inte vill äta det som serveras.
  – På 30 sekunder lär den sig att man får en köttbit om man inte äter det som ställs fram. Och sedan riskerar du att få steka kyckling i åratal. Det gäller att härda ut för till slut äter hunden det som bjuds av den enkla anledning att den är hungrig.
  🙂

  1. Pudeltanten skriver:

   Lugn och fin nu, hundar mår inte dåligt av lite yoghurt! Och lite matrester som topping på hundmaten har heller ingen hund dött av, bara man ger med förnuft (inte för salt, kryddat, hårdstekt osv).

  2. Stooor skillnad på att bara äta matrester som artikeln handlar om och att få smaka av människomaten som komplement till bra, biologiskt anpassad egen mat. Tillhör man familjen är det klart att man ska få smaka, flocken äter tillsammans. Jag tycker du verkar ha gjort ett utomordentligt bra val av husse, han har uppenbarligen hjärtat på rätta stället. 🙂
   Charlotta, en annan Pudeltant

   1. Det ska inte vara ”som artikeln handlar om” utan ”som du skriver”, jag är visst dåligt vaken.
    Charlotta igen

 3. Marléne Huoman skriver:

  hahahah Åhhhhh………jag vet… igår använde min sambo gaffeln han åt med och mockade rostad lök direkt ur burken..och torkade sedan bordet med savetter…va fan..vart tar förnuftet vägen ???

 4. Drannika skriver:

  Våra vovvar gör likadant och vi är som din man 😉

  1. Mona skriver:

   Annika, FÖRIHELVETE!

 5. Smultronblomman skriver:

  ”Bara gjort det ett par gånger….” ”Han är ju så söt”…. Grattis till dig Mona! Nu vet Nisse att det blir käk om man bara tigger på! Djur lär sig blixtsnabbt! Våra katter försökte sitta med vid bordet när vi åt. Men så fort ett huvud kom upp vid bordsskivan sköt vi in stolen. Nu försöker de inte ens. De vet att de kammar noll. Jag äter också gärna frukost i soffan, men katterna tigger aldrig för de får aldrig något.

 6. Lisa Johansson skriver:

  Är likadan som din make. Blir blödigare med åren. Barn o djur lindar denna mormor runt sina tassar/fingrar…… What can I say ….

 7. Jessica skriver:

  Hahaha, bara gjort det ett par gånger…..

 8. Mini skriver:

  Hahaha tyvärr måste jag nog erkänna att jag skulle stort likadant 🙈.

 9. Catrin skriver:

  ha ha ha ni är för underbara, ja! din man också. Har också en vovve vi köpte med hjärtat. En labbe och snacka om tiggarögon 🙂

 10. Heléne skriver:

  Hej Mona, förstår inte riktigt din upprördhet (om jag varit under 25 skulle jag väl ha sagt att du ska chilla lite:)). Det är ju både mysigt och bra för flockkänslan att ibland dela något ätbart med sin fyrfoting (tänker då på saker som passar hundmagar). Jag och taxen sitter ofta i soffan och så får hon (taxen alltså) smaka en sked fil, gröt, en bit frukt eller vad det nu kan vara. Hon slickar så fint och försiktigt på skeden. När det är varmt passar en bit vattenmelon extra bra att dela på om nu jycken gillar det. Hundar vill ju vara nära oss, inte bara när vi sover (och då har du ju Nisse nära).

  1. monasuni skriver:

   Jamen jag vill ju inte att han ska tigga! Måste nig gå en kurs i höst känner jag. Behöver lära mig mycket om hundars beteende!

   1. Pudeltanten skriver:

    Mina hundar tigger av min särbo, inte av mig…för det lönar sig inte. Och det är inte så svart eller vitt med hundar, får dom smaka en gång så betyder det inte att dom ska tigga jämt. Eller sova i sängen, som brukar vara en annan klassiker. Min gammelhund sover inte i soffor eller sängar när vi är hemma. Men hos särbon har hon en soffa som hon sover i, och i stugan så får hon också ligga i soffan. När vi bor på hotell så får hon ligga i sängen när vi ska lämna hundarna på rummet. Dom lär sig skillnaden när dom får och inte får. Och att lära hunden att sluta tigga är inte ett dugg svårt 🙂

 11. Heléne skriver:

  Kurs alltid bra, tror jag lärde mig mer än taxen som nu snart fyller elva 🙂 Glada jyckar brukar ha bra kurser, de finns i bl.a Ålsten. Ingen vill väl ha en tiggande hund, men med lite träning så behöver det inte vara så svartvitt dvs att aldrig eller alltid få av människornas mat. Lite kommunikation helt enkelt (lärde mig massor av sånt på kurserna, så himla bra och värdefullt). När jag äter något som taxen inte får smaka av, så säger jag tydligt + visar med ett tecken att ”nej, nu får du inget”. Vi har det så att i soffan delar vi på det som går, medan jag vanligtvis inte ger då jag sitter vid bordet i köket. Funkar fint för oss.

 12. Linn skriver:

  Han kan nog lära sig att av dig blir det noll utdelning och av hussen får man sitta och tigga 🙂 Hundar är inte dummare än så, det är bara värt att försöka hundrafemtioelva gånger innan man ger upp.

  Måste bara dela med mig av när min sambo bjöd mig på glass en kväll. Vi har en hund som brukar få slicka skålar innan de går in i diskmaskinen och det är ju bra för miljön att slippa stå och spola bort matrester innan man ska in med det där. Problemet är bara att hon tydligen slickar så rent så hussen inte hade sett att disken var odiskad och tog således ut en tallrik för glassen ur (den odiskade) maskinen och bjöd mig och sig själv på. När jag efter fikat sa åt honom att han kunde stoppa in tallriken i maskinen insåg han att det var smutsig disk där i och tack vare karma så var det faktiskt han som äcklades mest. Det var ju bara min lilla gullerumpavovve som slickat på fatet, inte SÅ farligt =P

 13. saga skriver:

  Vore nog bra för dig/er att titta på några avsnitt av Cecar Millan som hjälper människor med sina hundar.
  Du är inte snäll mot din hund om du behandlar den som en människa
  En hund behöver en flockledare som ”bestämmer” Är den tänkta flockledaren svag, så tar hunden över.
  Det är inte kul med en hund som är dominant
  Och du Mona, nästa gång nyper han nog mackan du håller i handen….
  Så lite Cecar Millan och en kurs eller två tror jag behövs

  1. Du är en jättebra matte och flockledare Mona och du har en underbar hund, det finns ingen anledning att stressa. Det är bara lite småjusteringar som behövs för att du och Nisse ska vara precis där du vill, och du behövs absolut inte vara hård mot honom för att det ska hända, bara lite mer bestämd och tydlig i din intention. Sedan är hundar som barn, att de är inte dummare än att de tar tillfället i akt att testa om det går ibland, även om de mycket väl vet vad som egentligen gäller. Precis som vi mattar ibland kan vilja lite extra medgörliga och tillåta sånt som vi annars inte tillåter, och det är helt okej, de fattar! 🙂
   Charlotta

   1. monasuni skriver:

    …och du är en av de jag lyssnar på…

   2. isa skriver:

    Superbra skrivet ! -håller fullt med !!:)

  2. Lisali skriver:

   Cesar är verkligen ingen man ska lyssna på, management by fear om du frågar mig. Hundar vill vara till lags och det går utmärkt att få till utan att vara en ”stark ledare”, samarbeta brukar funka utmärkt! Och han kommer säkert bara att tigga där det lönar sig, hundar är opportunister 😉

  3. Charlotte skriver:

   Saga: Ursäkta men detta var så mycket bullshit i ett och samma inlägg att jag blir illamående. Om du slår upp en bok om etologi (djurs beteende) och läser så märker du snabbt att det INTE fyngerar som du skriver ang. flockledare och rangordning!
   Och om man skall lära sig mer om hundar och deras beteenden så är INTE Cesar Milan den bästa källan. Hans program är grovt förenklade och anpassade för ”45-minuters tv”. Så där fungerar det inte i verkligheten.

   Mona: det är alltid bra att gå kurs! (men inte av det skälet Saga anger). Jag kan varmt rekommendera Hundens hus i Sthlm. Även Glada jyckar som du redan fått tips om är bra.

 14. mamski skriver:

  Eftersom jag har dotterns hund med jämna mellanrum så får han bara hundmat – vill inte plocka diarrébajs. Om han ”för flockens skull” får smaka av det vi äter så får han det i sin matskål – men det är fan så svårt att stå emot. Han får torkad kycklingfilé när vi ska äta…. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *