Middag med Zoégas och läsare

Och nu blir det reklam.

 

Igår åkte jag in till stan för att träffa Malin/Fnulan. Vi skulle ta en fika innan vi gick vidare till kvällens middag. Jag hann få en stund med mig själv. Dessa stunder är sällsynta varför jag verkligen försöker ta vara på stunden. Malin kom men jag missade att fota henne.

IMG_1397 (1)Rätt var det är kommer en trevlig kvinna förbi och säger ”Hej Mona, du brukar ju alltid säga att du vill att vi läsare ska hälsa!”

 

ATT jag vill. Blir så sjukt glad när ni gör det … så tack Sinnikka (ähum, visst var det det?)!IMG_1400Malin och jag fikade vidare och sedan gick vi bort till Urban Deli där Z0égas hade hyrt ett separat rum för kvällens middag. Utanför stod Hugo och Paula. Två andra bloggare som ska med till Kenya.IMG_1412 Jag har aldrig träffat dom tidigare men de var jättetrevliga. Älskar varma människor. IMG_1406IMG_1407

Vi fyra fick ta med oss 3 bloggläsare var. Mina ladies var Simone, Jessica och Gunilla. IMG_1422Jessica (i mitten) hade ingen aning om att hon skulle tillbringa kvällen med mig. När jag utlyste en tävling om att få hänga med på det här mailade hennes man mig och berättade att hans älskade hustru läst mig i många år och v e r k l i g e n ville träffa mig. Jag mailade tillbaka och sa att hon var en given kandidat men att han skulle överraska henne och inte säga något. Han körde bara in henne och släppte av henne. När hon stod i dörröppning och såg mig säger hon, helt ställd: ”Men, jag ska inte träffa dig!”

 

 

”Jo, det ska du. Din man har ordnat den här överraskningen!”

 

Hon blev om än ännu mer chockad när det hela sjönk in. Herregud, d e t ansiktsuttrycket!

 

För övrigt har Simone Sveriges snyggaste kaffemugg. Jag dreglade när jag såg den. FB_IMG_1464695141449[8]

Kvällen inleddes med att Cathrine, Zoégas marknadschef, hälsade oss välkomna. IMG_1426Hon berättade lite om deras projekt i Kenya, Coffe by Women. Om de miljoner de investerar för att plantageägarna skall lära sig att odla hållbart kaffe. Ni som inte läst om det här tidigare: kaffet kommer mest troligt att vara en bristvara redan år 2020. Detta pga av att plantageägarna idag inte kan odla hållbart. De får ut för lite från varje buske vilket gör att de inte tjänar några pengar. Då lägger de ner och börjar odla blommor istället. Snabbare och säkrare pengar.

 

Zoégas mål är att 30% av alla kaffeplantageägare ska vara kvinnor. Detta då det visat sig att de är bättre på att hålla i stålarna. (Sweet Lord, det måste vara ett unikum just i Kenya för inga sådana tendenser finns i det här hushållet, that’s for sure!)

 

Det investeras många miljoner kronor i det här projektet och det fina är att ingen plantageägare är bunden till att sälja sitt kaffe till just Zoégas. De får sälja till vilka de vill. IMG_1443Efter den intressanta briefen var det dags för mat. Supergod. Kan varmt rekommendera Urban Deli. IMG_1405Småplock med en laxwrap. IMG_1445Ähum … öppnade wrapen och dog. Jag som inte gillar grönsaker. Stängde snabbt och fortsatte med småplocket!IMG_1448IMG_1447Hugo och Paula hade med sig sin yngsta dotter. Hur söt som helst.IMG_1430Cathrine och Malin.IMG_1410Carola, en av Malins inbjudna och som är kompis med Mirka. Henne har jag hört talas om så det var kul att träffas. IMG_1415Efter maten började det roliga. Ida, som jobbar som ”sniffare” på Zoégas rosteri i Skåne, berättade hur det går till när de avgör kvaliteten på bönor som de sen köper in. IMG_1468Enkelt förklarat får dom ett gäng kaffebönor från en plantage. De luktar och kollar in dom. De mals och hälls i en kopp. På med hett vatten och låt stå en stund. Det här kallas ”koppning”. De har sedan speciella skedar, fyller den med kaffe och drar in i munnen fort som fan. Som en supersnabb slurpning. HERREGUD som vi skrattade åt henne och ljudet! Sen fick vi försöka själva. IMG_1456Vi fick tre olika sorters kaffe där ett var från Kenya och mer kvalitetskaffe, ett på ”mellannivå” och ett som luktade och smakade skit. Billigt kaffe. Här försöker Hugo lukta sig till vilket som är vad. Faktum var att både han och jag gissade rätt. Dock g i s s a d e han, det gjorde inte jag, hehe!IMG_1451IMG_1453Sen var det dags för dom här dårarna. Jeflar som jag skrattade. Man ska alltså inte vara försiktig utan ta i utav helvitti och dra in kaffet. Som en omvänd spottloska. IMG_1458IMG_1462IMG_1461Samtliga deltagare höll på att kissa i brallorna för det var verkligen superkul!IMG_1465IMG_1464IMG_1463När jag berättade för 24-åringen att jag skulle äta middag med bland annat Hugo Rosas dog hon. ”Mamma, han är den snyggaste och mest vältränade killen ever!”  … så jag var tvungen att ta ett kort på oss för att reta henne. IMG_1469

Idag är det fredag. Happy fredag. Härlig lunch med Malin på LidbyLiving.

12

12 responses to “Middag med Zoégas och läsare

 1. Angelica skriver:

  Följer både Hugo och Paula, verkar vara fantastiska människor!
  Hade velat gå på den middagen själv, älskar kaffe och ni tre verkar så goa!

 2. Jessica Melgar skriver:

  Stooort tack för igår! såå glad att jag fick hänga med. kommer vara min älskade man evigt tacksam för att fixade denna överraskning till mig. Det här kan jag leva länge på. 😉
  Varma kramar från mig.

  1. Mona skriver:

   Åh Jessica, det var SÅ himla kul!

 3. Sinikka skriver:

  Tänk att jag såg dig och vågade mig fram och hälsa! Ramlade in på din blogg för många år sedan via någon länk där jag upptäckte din sjuka humor och läste därefter alla dina inlägg från början. TACK för allt du delar med dig av! Du känns verkligen som en äkta människa som blandar ytligheter som bling och shopping med att vara så modig och våga/orka dela med dig av bland det värsta som kan hända. (Tack särskilt till dig Johanna för att du verkar för att andra barn inte ska behöva uppleva det du har gjort.)
  Nu är det fredag och sommar! Passa på att njuta av det fina vädret i kväll med ett glas bubbel eller två i din vackra trädgård! Glöm inte vattna blommorna! 🙂 Kram på dig!

 4. Katarina skriver:

  Tydligen ska man hänga med yngre manfolk för jäklar va snygg och ung du såg ut på sista bilden 😉 Inte en dag över 40 hade jag gissat om jag inte vetat.

  Kram o trevlig helg!

  1. Mona skriver:

   Haha, tack, men det var nog bara ren jefla tur! Önskar dig detsamma!

 5. Anna skriver:

  Jag fattar verkligen att du haft det körigt, minst sagt, men jag vill ändå skriva för att säga att dina ögon ser lite gladare ut nu. På riktigt. Hoppas att det går åt rätt håll. Bra att du inte höll truten. Självklart kostar det att göra det du gjort, men priset för att inte göra det hade varit betydligt högre. Du stod upp för din dotter och din dotter stod upp för sig själv. Tillsammans har ni stått upp för alla andra som inte orkat/ kan resa sig. Det är stort. Shoppa på du. Se till att du har med dig egen kasse varje gång så sparar du in lite på miljön också samtidigt som du förblir väldressad. Det brukar jag göra. Kram.

 6. O. skriver:

  haha, älskar din dotters kommentar, jo han är snygg han den där Rosas. Och skriver sjukt roligt i sin blogg ibland.
  Nu är det lite mycket träning för min del, men han skriver härligt och ärligt och har en skön humor.
  Och Paula är också outstanding!
  Och goaste Fnulan.
  Vilka gosisar du träffade igår, kul!
  Ska bli kul att följa er resa, även om jag skiter rätt mycket i kaffet! (Har det endast i bakverk 🙂 )
  Kram!

 7. Lotta skriver:

  Är du 35 eller? Skitsnygg på sista bilden 🙂

  1. Mona skriver:

   Haha, tack, men det måste ha varit en suddig kameralins!

 8. Annie skriver:

  Hej Mona och Monas fina läsare!
  Jag inne i kommentarsfältet för att ta hjälp av alla underbara bloggtjejer/bloggkvinnor för att kolla om ni skulle kunna stötta mig lite i spridningen av min blogg! I detta specifika case så är jag väldigt imponerad av Dig Mona och din outröttliga aptit på livet <3

  Lite info om min nystartade blogg:http://anniesvegetariska.blogspot.com
  Jag har förstått att den vegetariska och veganska maten (ÄNTLIGEN!) blivit intressant för människor! Att många vill börja äta det då dom tagit något slags beslut att hel-vegetariskt eller börja smyga in vegetariska rätter i familjemenyn vid middagsdags. Jag som varit vegetarian i flera, flera år (är 31 nu) har aldrig mått bättre i kropp och själ och detta vill jag dela med mig av till andra!

  I alla fall, jag har just startat upp den. Har jobbat upp iden bakom och det är en blogg som baserar sig på vegetarisk och vegansk matlagning. Recept, lagande av mat (kommer börja filma under tiden jag lagar mat osv) lagar andra recept som jag/vi (min sambo är med på detta på ett hörn också). Jag har märkt att det börjar komma väldigt många yngre tjejer (inte så mycket killar, faktiskt…) har frågor och dom får inga svar. Jag vill utbilda folk så att dom förstår vad det är dom stoppar i sig UTAN ATT MÄSTRA! Jag skulle aldrig köra den metoden. Jag vill bara utbilda folk samtidigt som jag och mina läsare har roligt på köpet. Bloggen kommer vara fylld med humor och driva lite med bilden som media och folk i allmänhet målar upp, alltså den av hur en klassisk vegan/vegetarian ser ut, hur den pratar osv. Sen kommer den också vara mixad på så sätt att man ändå får veta och se sanningen om djurhållningen i Sverige och runtom i världen. Det och plus massor av god mat och recept och betygsättning av min sambo. Han är testkaninen!

  Jag har följt dig så otroligt länge och vill nu att det ska ske saker med min vego-blogg . Jag har investerat mycket i den och hoppas på att få sprida budskapet så att fler människor är lite mer vegetariskt i sin vardag. Min framtid med bloggen är att jag sedan vill intrikta mig på vegetariska och veganska matkassar med hemleverans till dörrren. Men det kommer i ett senare skede… Hoppas ingen snor idén nu bara… 😉
  Jag har hört en fågel viska i mitt öra också, att du hjärna hjälper andra drivna människor som försöker starta upp sina företag. 🙂
  Stor kram /Annie

  http://anniesvegetariska.blogspot.se

 9. Ja, vilken härlig kväll vi fick! Så intressant och fint projekt det där. Ni kommer få en galet kul och spännande resa i höst. Och den där koppningen. Alltså, som vi skrattade. Helt galet ljud hon lyckades få till!

  Kram Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *