Maken och grönskan

I vårt garage, som för övrigt ser ut som om man kastat in resterna efter 1 st lägenhet och 1 st sommarhus, så har jag en liten hörna med grejer som ska till soptippen. Eller ja, för min del kan hela jefla garaget tömmas på tippen.

I alla fall.

Jag har en hörna med grejer som för vem som helst är uppenbara grejer för tippen. Vem som helst alltså.

Maken har fått för sig att han ska bli Brommas Bosse Rappne, eller vad han heter den däringa trädgårdstomten i Äntligen Hemma.

Så härom dagen hittar jag honom på altanen.

Jag noterar att han håller på att plantera nåt. I en låda som är på väg till tippen. En timme senare är han klar.

Jag tittar ut på raden av kasserade krukor i allehanda storlekar och frågar vad han pysslar med.

Eh, jag tänkte plantera lite.”

Ni som är nya här har ingen koll på vår trädgård. Vi har:

1 päronträd

1 plommonträd

1 körsbärsträd..anabolus gigantus

1 ek-jefel som är kulturminnesmärkt (= får inte hugga ned skiten) och stor som ett as = en MILJARD löv. Hata hata hata

Ett gäng buskar av okänd härkomst.

Och till sist; vi har 8 äppelträd.  Å T T A sa jag.

Tilläggas skall att ingen av oss är trädgårdsintresserad. Ett smack. Dealen vara att jag skulle ta hand om huset och han trädgården. Jamentjena. 10 år senare så är det jag som sköter gräsklipparen. Men that´s it.

Nämen nu kom jag av mig.

Jag är allergisk mot äpplen. Så länge dom inte ligger i en äppelpaj….bakad av nån annan.

Det gör att jag aldrig rör våra äpplen. Ingen annan heller, för vi handlar äpplen på ICA. Eller hur man talar om för hela världen att man är dum i hela huvudet.

Hur som. Jag kom visst av mig igen.

Dåren har planterat diverse lökar. Nån form av liljor. I mina skräpkrukor. Jättebra

Och så ett äppelträd.

Jamen why not ett till liksom.

 

 

1

67 responses to “Maken och grönskan

 1. gudinnan skriver:

  Ha ha ha ha maken ”bygger bo” bäst att hålla ihop låren kärring!

 2. Låter som om mannen behöver en ventil från allt jobb? Känner igen mig. Fast jag gör det lite snyggare. Sorry! 🙂

  Ps. Snyggare = bad min far såga ner två träd som sedan min karl fick ta hand om. ”Vi” flyttar rhododendronbuskar från en plats till en annan. Osv. Jag köper dock växter och rotar i rabatter. Dvs ska ta bort flertalet av dem och lägga sten. 🙂

 3. Kristina skriver:

  Jo det märks att han gillar shabby chic.
  Som med kökstaket.
  Jag kommer hem till dig i höst och befriar dig från en påse äpplen. Hojta bara till när de börjar mogna.

  1. MonasUniversum skriver:

   EN påse? Du får fan ta alla äpplen..om du vill!

   1. Stina skriver:

    Bloggträff under äppelträden till hösten? Alla får ta så mycket frukt de vill och kratta lite eklöf? (De löv som växer på ekjeflar heter så).

   2. Kristina skriver:

    Jo jag förstår det. Men jag är lika duktig som du är på att baka. Men en påse kan man baka paj på, eller göra mos.

 4. Helena m. 4 skriver:

  Om de där ”shabby chic krukorna” inte begåvats med hål i botten (eller är dränerade med grus och står under tak) får vi hoppas att det inte regnar innan juni… annars kommer maken stå där med ett antal ruttna lökar och lite jordsoppa.

 5. ulrika skriver:

  ja du Mona, snyggt var det ju inte, om du har gråa hår förstår jag vart dom kommer ifrån, skulle bli tokig om min man gjorde ngt liknande, krukorna var ju allt annat än snygga

  1. MonasUniversum skriver:

   Haha, jag vet, men jag försöker tänka att bara det att han försöker, gör att jag ser mellan fingrarna. En stund.

 6. Anna skriver:

  Hahahahahahaha … Morgonens första garv, det satt bra det.

  Man måste ändå kanske ge honom en eloge för tappert försök? Det där med att se skillnad på krukor som ska till tippen eller ej – det är nog för svårt. Men kul var det! (Säger jag som slipper se dem dagligen.)

  Men planteringsväskorna från mässan då? Har de hamnat i garaget nu? 😉

  Vi har förresten två gigantiska ”ek-jeflar” (underbart ord!) i vår trädgård, så kratta eklöv? Been there, done that. De små liven vägrar ju förmultna i första taget också.
  Dessutom har vi (vänta, jag ska räkna …) sex äppelträd och ett päronträd.

  Jag ser fram emot den spännande fortsättningen!

 7. Anna Kreutz Wirfelt skriver:

  Hahaha, vad säger man. Blir du eller maken desperat så hjälper jag dig/honom = er mer än gärna. Free of charge for just you Mona, en riktig trädgårdskonsultation för att göra trädgården lite finare och ännu mer lättskött.

  1. MonasUniversum skriver:

   Nämen, se där ja, storbesök! Hörrni alla andra, det här är Anna, som har världens bästa ljus…som hon tillverkar själv i källaren hemma i Bromma. http://www.dlight.nu!

   1. Anna Kreutz Wirfelt skriver:

    Men Mona, du har ju varit här. Källare och källare hm – jag har ju faktiskt en hel stearinfabrik på tomten på hela 15 kvadrat hahaha där alla ljusen tillverkas. Nog om detta…. vill du eller maken ha en garden-make-over så vet du var jag finns. Kram

    1. MonasUniversum skriver:

     Haha, du har så rätt. Hör ni det alla som bor i närheten av Bromma: Anna har värsta finaste lilla butiken i sitt hus dessutom! Kom och köp konserverad gröt. Hon har massor av jättefina grejer!

     Kram på dig

     1. Chihuahuakvinnan skriver:

      Har införskaffat ljus där efter tidigare tips av dig Mona.
      Köpte några mindre med text som jag har gett bort som presenter och de har alla blivit grymt uppskattade.
      Själv har jag behålligt och eldar på det enorma ljuset jag köpte som var minst 1 meter långt!

      Kan verkligen instämma i att det är toppenkvalitet på ljusen.
      Dessutom var det en trevlig lokal som Anna säljer i och inte minst hon själv var hypertrevlig.
      Blir snart återbesök för att fylla på presentförrådet 🙂

    2. Anna Kreutz Wirfelt skriver:

     Halloj igen, vill bara skriva det som for igenom kroppen när jag läste ditt svar. Vilken glädjekick det är att höra att du gillar mina ljus. Tack!

     1. MonasUniversum skriver:

      Amen skärp dig kärring, HUR kan man inte gilla dom med tanke på den höga kvalieten?! Eftersom jag är i branschen så vet jag ju hur mycket skit det finns därute.

 8. Helma skriver:

  Jamen det här är ju så roligt så man bara döör! Hur tänker han liksom? Å i dina skräpkrukor! HA, HA, HA, HAAAAA!
  Har han redan glömt att han har köpt en fin planteringslåda?
  Förresten, en helt annan sak, ibland när man läser kommentarerna till dina inlägg så skulle, i alla fall jag, vilja trycka på en ”gilla”-knapp eftersom de är så bra. Går det att ordna, å skulle du själv vilja ha det så?

 9. Helene i Sumpan skriver:

  Men, alltså tippen? Jag hämtar gärna zinkkrukor/baljor eller terrakottakrukor! Får gärna vara lite slitna! Du kanske borde ha en garageloppis?

 10. Lisbeth skriver:

  Ser man på nu har vi avancerat från köket till matsalen och till slut där de ska vara. Tänk vad en vattenkanna kan inspirera även en make. Lökarna hängde jag med på men äppelträdet? Har han avancerat och tagit en stickling av de som redan finns. Du ska se du får nog vackraste trädgården i området innan det är klart.

  1. MonasUniversum skriver:

   Öhh, en lite korrigering här: det han köpte på mässan är INTE det han har planterat..Dom grejerna ligger fortfarande i matsalen!

   1. Anna skriver:

    Så de är kvar i matsalen och inte förflyttade till garaget? Synd, det är tydligen i garaget ”det händer”. 😉

 11. LisaN skriver:

  OK, mina trägårds-skills är inte så enorma, men det där blev man ju nästan gråtfärdig på….

  suck…. fyller han inte år snart så han kan få en bok om trädgårdsskötsel eller nått? Ta den absolut största och tjockaste du hittar så han inte hinner läsa ut den förrän till hösten… ;D

 12. Rijo skriver:

  Eh. Alltså. Är det där nåt o ha?? Och alltså. Du som är så finurlig kan nog vattna dom döda -hoppasan- eller det finns nog non själ här inne på bloggen som kan ha nåt litet dödligt gift/tips som oxå dödar dom -hoppsan-……
  Och om han nu planterar ett nytt äppelträd, så kan du nog såga ned några av dom andra i trädgården… Han verkar ju vilja börja om =)

 13. ÅsaC skriver:

  Vilken ängels tålamod du måste ha. Jag skulle ha blivit helt vansinnig…

  1. MonasUniversum skriver:

   Som sagt, jag försöker se genom fingrarna och koncentrera mig på det faktum att han faktiskt försöker!

   1. ÅsaC skriver:

    Jo, det förstås. Men ni borde få en eloge båda två. Du för ditt tålamod och maken för att han försöker…

 14. Fisan skriver:

  Mmmm, kan hålla med om att jag också hade skickat de där krukorna till tippen. Har skickat snyggare krukor till tippen…
  Sen förstår jag inte nyttan med ett nyplanterat äppelträd som typ är en kvist, när man redan har 8! Hade inte ett körsbärs eller biggaråträd varit roligare, om man nu tycker man behöver fler fruktträd?
  Själv har jag nog nästan bestämmt mig för att försöka få en liten magnolia att trivas i kruka på min balkong…

  1. MonasUniversum skriver:

   Just det, hur kunde jag glömma att vi har värsta största körsbärsträdet?! Måste genast ändra!

 15. Annapanna skriver:

  Glad att Maggan tipsa om din blogg. Du är ju en kul prick! 😉

  1. MonasUniversum skriver:

   Åh, tack! Här kommer du att trivas för jag har sjukt trevliga läsare och det är oftast roligare här bakom, än i mina inlägg!

   1. Annapanna skriver:

    Det låter bra det! Har all tid i världen nu när jag sitter hemma och ammar! =)

 16. Ragdoll skriver:

  Kan man skicka äpplen med posten? I så fall får du gärna packa några påsar och skicka! Givetvis betalar jag frakt plus för arbetet! Jag önskar så att jag bodde närmare dig, hade kommit på stört och plockat annars!

  1. MonasUniversum skriver:

   Det önskar jag med kära du! Men du, kan man verkligen skicka äpplen på posten? Jag litar ju inte ett skit på det företaget, manjana manjana liksom.

   1. Ragdoll skriver:

    Det var ju det jag undrade! Du får väl skicka med DHL då, du som gillar dem så mycket! 😉

    1. MonasUniversum skriver:

     Du, då har det blivit äppelmos av dom innan det kommer fram med dom där klåparna!

     1. Fia skriver:

      När jag var liten skickade min pappa paket med äpplen och plommon från Skåne till Norrbotten, så det borde gå fortfarande 🙂

 17. hanni P skriver:

  Hahahaha, jag dööör! Men han har i alla fall ställt de omatchande krukorna snyggt på rät linje!

  1. MonasUniversum skriver:

   Jag vet, ett rätt av 5 möjliga…typ.

 18. HemligaMamman skriver:

  Snygga handskar.

  Gillar den där andra krukan från höger.
  Den andas liksom tidigt nittiotal.
  Och lådan han har planterat äppelpinnen i, är det bara en bucklig fyrkant i plåt?

  Kämpa Mona.
  Kämpa!

  1. MonasUniversum skriver:

   Japp, en bucklig fyrkant i plåt..

   Och SOM jag kämpar!

 19. MONA skriver:

  Du den här gången håller jag på din make.
  Återvinning is da shit, så det så.
  Trasiga lerkrukor kan man krossa och använda som dränering i ytterkrukor osv osv 🙂

  Kan du inte bjuda hem ett dagis någon dag?
  De kan plocka äpplen (ja fröknarna iaf) och så kan de koka äppelsylt så de har för ett helt år framöver.

 20. Tess skriver:

  Hahaha vilken kul läsning 😀
  Uppdatering sen tack om hur det har gått med hans plantering 🙂

 21. Elisabeth skriver:

  Jag hatar verkligen trädgårdsarbete. Har en gräsmatta, några jäkla gröna buskar , sten och trädäck. Sedan har jag två sk frukträd som min pappa fasar över varje år när dom skall klippas för jag klipper inte säger han utan jag misshandlar dom. Han har inte förstått min plan….. misshandel = ingen frukt. Sen åker jag till Ica och köper den.

  1. MonasUniversum skriver:

   Haha, du måste vara min hemliga syrra!

 22. Det är väl roligt han planterar lite…. om han hade haft lite smak… jag menar – alla krukor är…. OLIKA… det ser… ursäkta mig… förjävligt ut!

 23. Malin J skriver:

  Du får väl kräva att han använder principen ”en in två ut”. Tar man hem en ny sak (I det här fallet ett äppleträ) så måste han göra sig av med två andra saker ur trädgården. (Förslagsvis två äppleträd som ändå växt sig så stora att man inte kommer åt att plocka äpplena som växer högst upp). Du borde få pris för ditt tålamod med den där karln. Här kämpar jag med att gubben ska bära ner fyra tunga kartonger i källarförådet som han lovat. De har stått och blockerat i köket i ett antal veckor nu. Bor man i en liten trea så är fyra kartonger jäfligt ivägen även om de är staplade på varandra.

 24. Elin skriver:

  Åhhh, vad jag skrattade när jag läste ditt inlägg.
  Underbart! 🙂

  Första bilden var så härlig, blommiga handskar och liten minikratta i en mindre stilig kruka. Härligt att du bjuder på så roliga bilder.

  Kram på dig!

 25. Anne skriver:

  Men ta alla äpplen o åk till Zeta, så får du supergod äppelmust, gott att värma på vintern med lite kanel i. Som flyttande äppelpaj. 🙂

  Men skönt o höra om ek-jefeln ;), har själv en kastanj, en blågran o en ornäsbjörk jag inte får såga ner. Samtliga tre är megabigga med toooon av löv o annat som skräpar ner… 🙁

  Ett körsbärsträd skulle jag vilja ha för de underbara blommarna, du kan väl be maken sätta ett skott åt mig 😉

 26. Åsa skriver:

  Det finns en facebook-grupp för såna som vill bli av med respektive plocka frukt. Där kan man annonsera ut sin frukt så folk kommer och plockar den. Nåt till hösten kanske Mona?
  /åsa

 27. Häxan skriver:

  Men vilken gullegubbe du har! Och vilka söta trädgårdshandskar! Det är tanken som räknas, glöm inte det! (fast hur tänkte han liksom…)

 28. christina M skriver:

  Vänta tills det kommer en storm, sen bryter du av skiten och skyller på vinden. Problem solved!

 29. Raggoparden skriver:

  Fruktförmedlingen på Facebook. Där berättar man om man har frukt till självplock:
  https://www.facebook.com/groups/240193612689388/

  Och fö, låt honom skaffa sina trädgårdserfarenheter själv, (jag skulle blivit överförtjust om Mannen visade lite trädgårdsintresse, även om han satte lökar i krukor 😉 billigare hobby än båtar och motorcyklar iaf.. Så länge han inte snöar in och blir orkidésamlare eller nåt 😉

 30. La Signora skriver:

  Levande träd gillar inte spik Mona, ta hjälp med en hammare (slå in ngr diskret)
  och hej då Eken.

  (eller så är det bara en skröna…)

 31. Jenny skriver:

  På tal om ekar så fick jag igår lära mig att vi i Sverige har ett ansvar gentemot övriga Europa att bevara all gamla ekar. Kanske är därför dn ek är k-märkt… En liten kuriosa till det är att det är bara i Sverige det finns så ofantligt gamla och stora ekar, jag vet flera som är över 500 år.

  En annan lite rolig sak är att Svea Skog (dom sm förvaltar den största delen av de statliga skogarna) ringde till marinen för några år sedan och meddelande att eken sm planterats på visingsö av Gustav Vasa eller vilken kung det nu var, var färdig för leverans till skeppsbyggandet. Konstigt nog var dom inte längre intresserade av den eken för att bygga stridsskepp….

 32. Lisa skriver:

  Hääärligt att Magdalena länkade till din blogg, heja henne!! Har läst dig läääänge, sen puts väck. Du är bara för härlig, och du har rätt dina läsares kommentarer är oxå häärliga.

 33. Annelie M skriver:

  Ha ha ha ha ha ha som jag behövde detta, efter att just ha håvat in 1000 kr i p-böter 🙁

 34. Annelie M skriver:

  Åååååå Ha ha ha ha ha ha som jag behövde detta, efter att just ha håvat in 1000 kr i p-böter 🙁

 35. Cecilia N skriver:

  Mäh?! Vilken storm det vart av det där då?
  Det gör väl inget att det är olika krukor? Synd bara på zinkhinken om han behövde ta hål i botten på den. De är ju jätteanvändbara. Och nostalgiska.

  Fast det var ju tråkigt att han inte höll ångan uppe tills mässfyndet var planterat också.

 36. miss Sarah skriver:

  Herregud vad jag garvade åt äppelträdet!!!!!
  Vad tänker din gubbe med???

  Nä, håller med många andra här inne om att det inte var särskilt snyggt… Har lite samma problem med min sambo som har två kaktusar som han har haft sedan urminnes tider. Jag hade gömt dessa fula kaktusar i sovrummet där vi aldrig drar upp persiennerna (kaktusar behöver solljus tydligen ;)). När jag kom hem en dag hade han flyttat ut sina gräsliga kaktusar i vardagsrummet och köpt två nya växter som han planterat i två supergräsliga krukor och satt i sovrummet! Så nu har jag 4 gräsliga växter men en super stolt sambo och jag har inte hjärta att klaga!

 37. S skriver:

  Du måste kolla på ”ulriksdals slottsträdgårdars” FB-sida! Detta inlägg har nått herr Rappne him self 😉

  1. Helena m. 4 skriver:

   Ha ha ha – jag dööör, så roligt !

  2. MonasUniversum skriver:

   Nämen var, jag hittar inte!

  1. MonasUniversum skriver:

   Thank you darling. Går genast in.

 38. Hahaha, underbart inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *