Kan man sälja en tonåring?

Om en och en halv månad fyller talibanen 13 år. Tonåring. Jag har haft en tonåring tidigare och tyckte att hon var halvjobbig periodvis med humöret men den här… Den här asjobbiga raringen har varit tonåring sedan hon föddes. Typ.

 

Nämen allvarligt talat. Det här blir bara värre och värre. Jag måste sätta på mig en hockeyhjälm innan jag kliver ut från sovrummet på morgnarna, och direkt när jag kommer hem från jobbet. H e r r e g u d, det humöret. Ena sekunden len som silke och en mikrosekund senare så är hela världen emot henne och ALLA är dumma och INGEN fattar nånting!

 

Jag vet ju att det här går över men det känns som om det är hundra år dit. Sen har vi det här med att en tonårshjärna har exakt tre hjärnceller. En för att äta, en för att sova och en för att skälla. Och noll minne ovanpå det. Jag f a t t a r inte hur man kan glömma en sak på bara några sekunder.

 

Och så egoismen. Lordilord. Tänka på omgivningen finns inte på kartan. Oj, mina shorts måste tvättas, jamen då tvättar jag b a r a dom, trots att tvättkorgen skriker på hjälp en meter därifrån!IMG_1925IMG_1926Och det går finfint att stöka ned i hela huset, men jeflar den som ens andas i otakt inne i hennes perfekta rum. IMG_1929

Majgadd, kan man skicka iväg dom någonstans och ta tillbaka dom när de fyller 18?

 

Mvh

Honsomaldrigmertänkerblimorsatillentonåring

0

54 responses to “Kan man sälja en tonåring?

 1. Agneta LE skriver:

  Internatskola, fast det vill du inte.

 2. Sophie skriver:

  Fasiken vad jag är glad att jag inte fick en tonårsdotter … det blev en son istället, ganska så snäll på den tiden. 😉☺

 3. Ki skriver:

  Igenkänning på den! Fast mitt lilla hjärta fyller 15 snart, och det har INTE gått över ännu. Oftast är hennes startläge ‘mycket kränkt människa’, dvs hon går i försvarsställning så fort vi andra säger något, oavsett vad. Ibland känner jag mig åksjuk när jag ska försöka hänga med i humörsvängningarna men sen kommer jag på att det behöver jag ju inte… Jag kan backa ett steg och andas tio gånger, det är inte mina hormoner som går bärsärk (eller så gör de det, klimakteriet och tonåren – vilken toppkombo!). Rätt var det är vill hon kramas och kan prata vettigt om vad som helst. Och så vänder det tvärt igen. Som tur är finns det hopp, vi har tre äldre barn som alla gått igenom det här på olika sätt och kommit ut på andra sidan som fantastiska unga människor med härlig humOr och jämnt humÖr.

 4. Jesspess skriver:

  I hear you! 🙂

 5. Marika skriver:

  Är själv mitt uppe i det, fast dottern inte har fyllt 13, än, fyller 12, huga!
  Du kan vara glad att hon har ordning på sitt rum, min dotters rum ser ut som ett bombnedslag!

 6. Lee skriver:

  Tycker hon verkar bortskämd och egoistisk faktiskt. Sorry att jag säger detta, men det är precis vad jag tänker. Undrar också hur hon blir mot en partner i framtiden….
  ‘Ensambarn’ måste man jobba lite mer med vad gäller empati för andra människor. Ensambarn räknas man som när det är mer än 6 år emellan syskon också.

  1. Mona skriver:

   Hon är exakt likadan som alla hennes kompisar så i så fall är hela bunten bortskämda! Nämen allvarligt, att en hormoniell tonåring är egoistisk och har ett jävla humör är ingen nyhet. De föräldrar som klarar sig undan det här beteendet från sin tonårsdotter är lätträknade. Det ingår liksom i paketet enligt alla studier och forskning kring ämnet. Och ja, hon är ett ensambarn, 12 års skillnad. DÄR har du rätt om att man måste jobba lite mer med egoism och empati, som det är aningen mer av eftersom hon är ensambarn, men annars är du ute och hojar lite!=))

   1. Lee skriver:

    Jag bara läser ju om det du skriver och det är det jag grundar mina ord på. Hade kanske svarat annat om jag träffat henne. 🙂 Lycka till då ra!

    1. Mona skriver:

     Mm, man behöver ett stort jävla lycka till när man handskas med tonårsdöttrar … du ser ju alla kommentarer, hehe!

   2. Det lilla jag har sett av Talibanen så upplevde jag henne inte alls som bortskämd så detta handlar inte om henne personligen, men är det inte så att hennes generation, 00-orna, generellt sett anses vara en väldigt ”väl-curlad” generation som samhället lite fasar för när de ska gå ut i arbetslivet?
    Charlotta

  2. Ulrika skriver:

   Ursäkta, men det där är bara skitsnack att ”ensambarn” som det kallas skulle vara egoistiska och oempatiska!
   Jag är själv ensambarn (hemskt ord) och min dotter likaså, liksom en hel flock i bekantskapskretsen och det stämmer inte på en enda. Dock har jag t.ex ett strålande exempel i min närhet men hon har en lillebror som är tre år yngre och hon har åsikten att det bara är hon som räknas i hela världen.
   De jag har träffat genom livet som stämmer in på din beskrivning har inte varit utan syskon nära inpå i ålder, så näää…lägg ner den där fördomen om ensambarn tack… Ha en bra dag!

   1. Sara DV skriver:

    Ja, visst är ensambarn ett hemskt ord.., jag har slutat säga det och säger istället endabarn. Låter mycket bättre i mina öron.

  3. Mimmi skriver:

   Känner igen allt och min tonåring är inte ensambarn, dock är han kille, så det där med ordning på rummet stämmer inte 🙂 men det övriga är klockrent. Hans närmaste bror är 1,5 år yngre och sen har de två dessutom två ytter liggare brorsor på 7 år.

 7. Carola skriver:

  När mina två äldsta var tonåringar var det en artikel i lokaltidningen där rubriken var ”Trygga barn bråkar hemma” Herregud så trygga mina barn var 😉 Men det ligger sanning i den rubriken. Jag har hellre barn som ”bråkar” hemma och är änglar när de är ute än att det är tvärt om.

 8. Ellinor skriver:

  Hahahaaaa – jag tänkte tanken då du skrev i förra inlägget att du skulle jobba mindre nu och få sommarlov med EN TONÅRING – hur tänkte du där….. Ja det kan vara fantastiskt men även ”litemindrefantastiskt” = fördjävligt. 🙂 Vet du nåt som hjälpt mig som nu har en vuxen tonårstjej. Jag läste någon klok förståsigpåare som sa att tonårstjejer tänker 80% på sig själv, nästa 10% på kompisar och de sista 10% på familjen. Det gjorde att jag kanske förstod henne liiite mer.. OCH du , det går över…. 😉 på några år (hosthost) så är hon underbar att umgås med.
  kram från norrland/Ella

 9. Ann-Christine skriver:

  Då har du haft ”turen” att få en av varje sort som mina döttrar. Den äldsta, 28 nu, hade en lugn tonårstid, tjurig som fasen ibland men då lärde man sig att låt ungen gapa och skrika och säg inget. När hon sedan gapat klart gå in på hennes rum efter 10 minuter och skjuta från höften. D.v.s upplysa henne om hur hon betett sig och då hade hennes ilska runnit av och hon stod där och skämdes. Den yngsta däremot provade mig fullt ut när hon var 13 på alla sätt. Sena kvällar, tjyvrökning m.m. Men när hon fyllde 14 var det som om hon rasat klart och är idag vuxen och har gett mig 2 underbara barnbarn.

 10. Vi kan byta… jag byter mot en likadan ( troligtvis snäppet värre) 14 åring …. Kan även slänga in den äldsta dottern som bonus 😉
  Lämnar dom hos din man så åker du ner till mig och vi gör det vi är bäst på här nere i Spanien; shoppar och dricker cava. Hallelulja ett sånt sommarlov vi får tillsammans Mona 😉
  Kram J

 11. Bitta skriver:

  Skulle vara kul att höra vad din mamma säger , känner hon igen det ? 😊

  1. Elenor skriver:

   Jaa Monas mor har säkert ett och annat att berätta om sin dotters pubertet;)
   Konstigt att man som vuxen helt glömmer bort hur det vara att vara tonåring. På riktigt alltså.
   Lycka till med din fina dotter<3

 12. Mia skriver:

  Jag har kontakter på nunnekloster i Italien. Om det kan vara av intresse. Hon kan göraå sällskap med min förpubertala 9-åring

  1. Johanna skriver:

   😂😂😂😂

 13. Katarina skriver:

  Först är man en mjölkko, sedan packåsna. Därefter blir man en BOBa (bära och betala), allvarligt, man borde få medalj av kungen för detta uppdrag. Eller av statsministern.
  Hårt, slitsamt och alldeles underbart, jag utvecklas som människa enormt tack vare mina barn men medalj borde jag få. Kram K

  1. Mona skriver:

   Haha, älskar BOB. Har kallat min man för det i hundra år!

 14. C. skriver:

  Det finns en internatskola på en liten ö i Berings hav (typ där krabbbåtarna jobbar) – jag hotar min avkomma med en ansökan när hon går loss!
  Jag är rödhårig, hon likaså – låt oss säga att det tjonglar duktigt mellan väggarna när vi hamnar på kant med varandra…

  Men när hon kommer smygandes o kramar en bakifrån så man tror hon snart bryter armarna – så flyger alla hot om internat ut fenom fönstret väldigt fort… 🙂

  1. Mona skriver:

   Haha, jag vet. Talibanens väska står ständigt packad men så är det ju det där med kärleken man får mellan varven. De få sekundrarna får man tar vara på!

 15. Cicci skriver:

  Haha dessa underbara tonåringar! Jag har fyra tonårssöner hemma. Igår fick jag ett smärre psykbryt när jag gick upp på övervåningen. Känner nämligen en äcklig doft på väg upp för trappan, stinker ättika. Det visar sig vara ena sonens badbyxor som är ouppackade och blöta i en plastkasse. Herregud! Och toaletten! De ska vara glada att de fick middag. Kram på dig.

  1. Mona skriver:

   FYRA killar! Herregud … oj vad de bajsar .. och ÄTER!

   1. Cicci skriver:

    Äter som hästar alla tider på dygnet. Dricker mjölk som kalvar. Går nog 15 liter mjölk i veckan, minst. Skiter som elefanter och fotjuicen ska vi inte prata om. Jag står redo när de kommer hem från skolan och tvingar in de i badrummet, byte av strumpor och tvagning av fötter tack. Underbart! Tur att de fortfarande är söta när de sover.

 16. Den riktiga tomten skriver:

  Ett par shorts var väl inget… Min tvättade ett par SKOSNÖREN!!!
  Förstod sen inte alls mitt gnäll när jag hittade dem i maskinen, hon använde ju tvättpåse som jag tjatat om på ömtåliga material.
  När jag sen vägrade låta det paret SKOSNÖREN gå in i torktumlaren ( japp själva) så var JAG självisk.
  ORKAR.INTE. 😂

  1. Mona skriver:

   HAHAHAHA, det var nog fan det värsta jag har hört!

 17. Lisbeth skriver:

  Ha ha världen förändras ständigt men det verkar inte tonåringar göra. För 23 år sedan hade jag en som jag hotade med att sälja på blocket om det inte blev en skärpning. Hon skärpte sig inte men det gick över och inga svar fick jag på blocket heller. Tur var väl det för hon är världens underbaraste unge idag. Håll ut

 18. Maria skriver:

  Hej Mona!Visst är det GRATTIS på Bröllopsdagen idag?Jag har för mig att vi har samma bröllopsdag,jag och min man firar 18år som gifta idag men har varit tillsammans i 38år.Kram

  1. Mona skriver:

   Jävla koll du har, tack och grattis själv! Vi firar 15 år. Eller ja, det är ingen risk att maken kommer ihåg.

 19. M skriver:

  Alltså miljönörden i mig får ont i magen av tanken på att ETT par shorts slungats runt mol allena i Tvättus Maskinus. Samtidigt är jag impad över att ungen kan tvätta.

 20. Kathrin skriver:

  Håll ut, det går över! Hade själv två tonårstjejer, samtidigt…. Det är bara 1 år och 10 månader mellan dom. Funderade emellanåt på att emigrera till sydpolen!!

 21. Biggan skriver:

  Det göör ont när knoppar brister. D.v.s. Den här delen av livet ska man bara igenom. Det bästa är att man vet att det går över. Det sämsta är att det enda som hjälper är tid och tålamod. Så en dag står de där med kappsäcken och ska ut i livet. Då tänker man att satan jag önskar att hon var liten igen. Är man någonsin nöjd som mor? Jo när hon sover och hon glömt släcka lampan och en liten lock letar sig ner i pannan och man bara inte kan låta bli att pussa på pannan. Där och då när man släckt lampan och går ut ur rummet så är man rikast i världen. DEN stunden är värt varenda tonårsbråk.

 22. madde skriver:

  hahaha – hon låter som min grabb när han var där = världen snurrar runt dem o bara dem…… ilska o tandgnisslan……jösses vilka ”slag” vi hade. Dottern är lättare här 🙂 men det går som väl var över
  Madde

 23. Elisabet skriver:

  Hej Mona. Visst har du tipsat om en fantastisk person som säljer BH-ar och som hjälper en att hitta den perfekta. Help me! Vad heter företaget?

  1. monasuni skriver:

   Japp, hogengårds.se

   1. SkruttAnn skriver:

    Skulle inte hon typ gästblogga och komma med en massa bra tips/att tänka på? Har för mig det var sagt så för evigheter sedan och jag väntar fortfarande 😉

    1. Mona skriver:

     Va, skulle talibanen göra det?

 24. ullis skriver:

  Har en 16 årig son. Lugn som en filbunke. Kan bli sur ibland men det går fort över. Inget drama liksom. Sen har vi 13 åringen som är en tjej. Herregud!!!! Jag trodde det berodde på att hon var mellanbarnet men så skönt att läsa det du just skrev. Just denna otacksamhet är så jobbig. Man får bara höra det man INTE gjort, det man INTE köpt osv. Allt det man gör är liksom vara självklart. Sånt gör mig galen. Men hon är däremellan väldigt omtänksam mot mig, uppvaktar på morsdag och kan glra sakwr jag ber henne om. Men humörsvängningarna….de går otroligt fort upp och ner. Och är det ner så påverkas hela familjen och ingen går säker…

 25. Sofia skriver:

  Så jag känner igen mig!! Min dotter är ett år äldre och tidvis funderar jag på att flytta hemifrån! Men sen är hon helt plötsligt otroligt gullig och kramig och säger förlåt.

 26. Josefin skriver:

  How not to do.
  Mona! Jag har följt dig i många år o därför inte missat allt du skrivit om tancan och bajssprejer. Jefla tjat har jag tänkt. Men eftersom jag är (va) vitare än en kokainhoras näsa så beställde jag till slut en tancan. Vad kunde gå fel liksom? Jo det ska jag berätta nu. Sprej, sprej, sprej. Överallt. I alla veck och över hela volangmagen (födde mig tredje barn för fyra veckor sen). Dagen efter – in i duschen. O h m y G o d.
  Har lite annat att tänka på så sket i det. Glider ändå mest runt i mitt velour-mysställ. Tills en dag när vi hade väldigt varmt i Skåne och jag tänkte att det vore trevligt att vara barbent. Men med tanke på att jag misslyckats så otroligt med tancan så kunde jag inte bara slänga av mig brallorna. Skrubba bort/jämna ut färgen med en ordentlig skrubbhandske borde ju gå. nä, det går inte. Fick syn på min elektriska fotfil i badrummet. Tänkte att det kan man väl köra på benen?ni borde skriva på flaskorna att man inte ska det, lite tips från coachen bara. Jag har fortfarande velour byxorna på mig. Sa jag att jag nyss fött barn? O därför ammar de flesta av dygnets timmar? Tur det är tredje barnet, då tar man lite lättare på allting. Som att ungen är brun av tancan runt munnen, på näsan och kinderna till exempel.

  1. Mona skriver:

   HAHAHA, förlåt, men fifan som jag skrattar! Stackars bebis!

  2. Jupp skriver:

   TanCan oskulden tagen här med…. Gjorde det i förrgår för att vara lite ”fin” till skolavslutningarna idag. Följde alla konstens regler, men någonstans måste det ha gått galet för ovansidan på högerhandens pek och långfinger är alldeles ”ursprungsbefolkningsbruna”…. Har tydligen kliat mig i sömnen….

   Nåväl. Arbetskamraterna utbrast ”ohmyfreakinggod! Har du fastnat i grillen?”. Och jag kan säga att jag faktiskt hade en rejäl grundfärg sedan innan….

   Men värst av allt- idag på solkavslutningen så häver min mor ur sig ”men gumman? Har du BÖRJAT RÖKA?” Hon trodde det grundat på mina nikotinfärgade fingrar…

   TanCan igen? Njaaa…. 🙂

   1. Mona skriver:

    Du gör ju FEL om du inte får en snygg färg! 99% av alla använder alldeles för mycket färg! Kom hit så ska jag spreja dig som man ska göra!

 27. Anette skriver:

  Min 10 månaders gick nyss in i någon slags trotsfas, känns som en obehaglig försmak på hur lilla damen kommer bli i tonåren. Precis som sin mamma alltså, skit också.

 28. /nina skriver:

  Min 14årige son är också galet tonårig. Men när han var som jävligast häromsistens och påstod att VI var så himla dumma, så sa jag bara helt iskallt ”Du, JAG är likadan som jag var förra veckan. Däremot så är DU mitt i puberteten och har en massa hormoner som slåss. Jag lovar dig att jag behandlar dig lika bra eller dåligt som din bror, så sluta gnälla och gör det jag ber dig om”.

  Det blev faktiskt bättre. Men han är ju faktiskt väldigt klok…. Däremot städar han inte särskilt ihärdigt.

 29. annika skriver:

  Har läst en gång för rätt länge sedan att tonårstrots är ett problem i i-land – finns inte i de sk u-landen…
  Men har inget belägg för att det är så.

 30. Karin skriver:

  Finns nog mkt att vara tacksam över i denna dotter som verkar ta stort eget ansvar. Lagar mat och mkt annat. Gläds åt det.

 31. Angel skriver:

  Grabben min är förpubertal nu så han och jag kommer att genomgå puberteten tillsammans (Min andra och ”riktiga”)
  Vi är båda envetna som berget och har ett eldfängt humör. Fifan vad bråk det kommer att bli. Tur det går över 😉

 32. Bankkvinnan skriver:

  När min yngsta var som jobbigast så påminde en person mig om detta: Älska mig mest, när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det som bäst…

 33. Johanna skriver:

  min man har en 15 årig son. Det kan jag ju säga är världens bästa preventivmedel.. Han är världens gulligaste när han inte har sina extrema humörsvängningar. (Just nu har han det jämt.) han flyttade till sin mamma ett tag för vi var såå elaka & fattade ingenting när vi bad honom för miljonte gången att ta upp playstationkontrollen från golvet. Det var två veckor sedan.. 😂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *