Jag är möjligen skitkorkad

Jag har funderat på en sak. För några månader sen införskaffades en ny bil här i hushållet. Makens. Själv sladdar jag omkring i en gammal Volvo jeep, som jag älskar, tills jag får råd att byta upp mig till en XC60 (Volvos mindre jeepmodell). Min drömbil.

 

Men, det var inte det jag skulle prata om. Jeepen har några år på nacken och jag startar den med en vanlig bilnyckel. Inga konstigheter.

 

Maken har däremot en aningen mer modern bil. Med en nyckel utan nyckel. Bara en rektangulär grej man stoppar in i ett hål på instrumentbrädan, sen: POFF så startar bilen. Amazing.img_1884.jpgFörsta gången jag lånade bilen var jag bara tvungen att starta, stänga av, starta, stänga av. Helt förbluffad över att man kan få i gång en bil så. Vad blir nästa steg månntro, blåsa igång motorn, eller vad?!

 

Nu har det gått ett par månader och jag har vant mig. Men … och jag får väl bjuda på det här: när jag kutar in på dyr-ICA och låter Nisse vänta i bilen så kan jag ju inte låsa. Då går larmet. På jeepen sticker jag bara min riktiga nyckel i låset på dörren och vrider om. Men, på den här finns det ju för f-n inget nyckelhåååål!img_1885.jpgHur fasen gör man då? Jag är livrädd att nån ska sno Nisse och min datorväska så jag försöker undvika att köra den bilen.

 

Erkänn, ni vet inte heller va?

2

36 responses to “Jag är möjligen skitkorkad

 1. Liten skriver:

  Eh. Jag har Volvo med samma sorts nyckel, hund och larm. Låser bilen med hunden i (i buren) och larmet går inte. Det ska ju inte gå när någon är i bilen utan när någon försöker ta sig in… Dags för ett besök hos din favoritmek?

 2. Jennie skriver:

  Jodå! På BMW iallafall så låser du med knappen sen håller du inne låsknappen en stund så ska känsellarmet för insida gå av. Volvo hade liknande förut.

  Annars ska en knapp finnas, som ser ut som du ser på länken nedanför. Svårt att säga exakt eftersom jag inte vet modell.

  Och ja, jag är blondin & kvinna och kan sånt här ändå….. 😉 här bryter vi fördomar.

  http://accessories.volvocars.com/AccessoriesWeb/Accessories.mvc/sv-SE/SE/S80(-06)/1999/2.9/Manual/L.H.D/ShowDocument/VCC-425347

 3. Jeps skriver:

  Det finns en knapp för att avaktivera larmet inne i kupén ☺ Brukar sitta i mittpanelen inne i bilen, kommer inte riktigt ihåg hur de n ser ut, googla eller kika i instruktionsboken

 4. Inqa skriver:

  Det borde finnas en stor tjock instruktionsbok som kom med bilen, där kan man läsa hur man kopplar bort det tillfälligt, annars kan du ta kontakt med din personlige servicekille på Volvo och be honom förklara/visa.

 5. julia skriver:

  På min volvo finns det en liten knapp i taket vid backspegeln som man trycker på för att stänga av den där rörlighet sensorn.. borde finnas nåt liknande på hans bil ?

 6. Petra skriver:

  Jo då! Du kan avaktivera larmet inne i bilen och låsa som vanligt. Detta gör vi när kaninen är i bilen och jag ska handla, för inte vill vi bli av med kaninen!?

  1. Mona skriver:

   ”..när kaninen är i bilen..” Alltså, b r u k a r han/hon hänga med när ni är ute och kör?!=))

 7. Eva skriver:

  Nu för tiden har man ju bara nyckeln med sig i bilen i jackfickan eller handväskan till exempel och trycker bara på knappen i bilen.
  Behöver inte ens sätta in nyckeln nånstans.
  Har också det problemet när jag passar min sons hund att jag inte kan låsa bilen för då går larmet när han rör sig inne i bilen.

  1. Camilla skriver:

   Jag hade en bil med sådan nyckel, vet inte hur många gånger somliga som normalt sett kör bilen klivit ur hemma medans jag åkt iväg för att tanka och således stängt av motorn för att sen inte kunna starta fanskapet igen. Japp! Jättepoppis på macken. Tjejen som tankar säger ”Senora, du har väl med dig nyckeln?” Haha

   1. Stina skriver:

    Vi har oxå en sån nyckel som man bara har i fickan, men det finns fortfarande en knapp inne i bilen, där man kan stänga av rörelsesensorn så att hund eller annat kan vara i bilen utan att larmet går!

 8. Malin skriver:

  Hej Mona, så klart du ska kunna låsa in både Nisse och din dataväska utan att larmet går 😉 kör själv Volvo och har hund i bilen.. Det finns något som heter ”reduseradlarmnivå” då är själva bilen larmad men inte kupén.
  Dom inställningarna brukar komma upp på skärmen när man stänger av bilen. Min bil frågar om jag vill ha refuserad larmnivå, och då trycker jag ok. Och det valet måste du tyvärr göra varje gång du stänger av bilen då det inte går att ha det som förinställd.. Hoppas jag kunde hjälpa och tack för en toppen blogg ?

 9. Kompis skriver:

  Testa: ha bilnyckeln i handväskan, tryck på starta knappen.

  1. Mona skriver:

   Meh, varför ska man stoppa in den över huvud taget då’ra?

   1. Tina skriver:

    För att du ska veta var du har den….Jag har alltid min i fickan.

 10. Sus skriver:

  Provat kikat under metallgrejen på handtaget? Där brukar finnas ett nyckelhål och en nyckel ska finnas till det. Fast det var på en fransk bil jag hade =)

 11. Meb skriver:

  Vi hade en bil med startknapp redan i början på 90-talet
  Bilen var en SAAB som gick att både öppna dörrar och starta med valfri bilnyckel eller skruvmejsel
  den blev stulen ett antal gånger, hittades alltid men ändå.
  Dåvarande sambon såg till att koppla förbi tändningslåset och sätta en dold brytare och en startknapp, det funkade 🙂

  1. Båthuspernilla skriver:

   Ojoj, vad jag känner igen det där. Jag hade en SAAB 99 med en hemlig huvudströmbrytare bakom handskfacket. Ingen startknapp, men ett tändningslås som gick att hantera med en glasspinne. 🙂

   1. Linn skriver:

    Haha jag dör!! Hade också en 99:a som jag både öppnade och startade med just en glasspinne!! Och inga problem att ta ur nyckeln fast man körde.

    1. Mona skriver:

     Ni fattar att ni är ASGAMLA va, hehe!!

     1. Båthuspernilla skriver:

      Tänk då hur lastgammal tant själv är. Jag är då född ett helt årtionde senare. ?

 12. Anna skriver:

  Dum fråga kanske, men varför har man ett rörelselarm i bilen? Räcker det inte med ett som går igång när någon bryter sig in?

  1. monasuni skriver:

   BRA fråga!

   1. Pi@ skriver:

    Det är för att eventuella kidnappade PT’s eller grönsakshandlare ska kunna bryta sig UR bilen.

 13. Katarina skriver:

  Hej
  Du väljer i menyn på din skärm i bilen ”reducerad larmnivå” så är det klart!

 14. katta skriver:

  Nu är du värre än en blondin! (Att jag e blondin har inte med saken att göra ?) så kan ju tant läsa manualen om sin bil. Där står det så finurligt hur du stänger av larmet. Annars som jennie skriver. På knappen så är det en bil med streck ovanför. Som hon visade på bild. Lycka till tanten! ?

  1. Mona skriver:

   Här läses inga manualer. Punkt. Nämen allvarligt, det är makens bil och jag kör inte den så ofta. Är lite för lat för att rota fram manualen..

 15. Camilla F skriver:

  Vi har hund och Volvo. När man stänger av bilden säger stereon (i text på displayen) om man vill ha reducerat alarm. Då trycker jag enter om hunden är kvar i bilen. Bilen är låst och larmad utifrån men hunden kan röra sig inne i bilen. Lycka till 🙂

 16. Nettann skriver:

  På vår bilnyckel finns det en nyckel i kortet…..en nödnyckel, för om batteriet inte funkar så är ju larmet dött och man kan inte låsa upp bilen med knapptryckning.
  Så vi kan pillra bort en bit av handtaget och stoppa i nödnyckeln och låsa upp på stenåldersviset. Kanske man kan låsa så också utan att larmet går igång. . .

 17. Nina skriver:

  Reducerad larmnivå, under My car (tror jag), använder den när hunden är i bilen.
  Och, nyckeln sitter i själva plasthöljet och till höger om handtaget så går det att peta bort plasten. Då går det att öppna bilen med nycken. Men jag rekommenderar det inte. Min fjärris slutade funka och det var enda sättet jag kom in i bilen, men då gick larmet i bilen och den tjöt som satan, pinsamt! Det slutade när jag satte i gång bilen.

 18. Madeleine skriver:

  Vet du… Du behöver inte sätta in nyckeln i hålet… Det räcker att du har den i fickan.. Väskan you name it.. Tryck bara på knappen starta motorn *ler*

 19. agneta skriver:

  Varför inte börja med en rejäl tvätt av bilen så kanske det kommer fram ett nyckelhål nånstans???
  Kram

  1. Mona skriver:

   Haha, så sant men det där är makens bil så den får han sköta om!

 20. Livet just nu skriver:

  Alltså, jag må vara dummare än alla andra, vad är skillnaden på en konstig nyckel som sticks in var det nu är och en vanlig (konstig) nyckel som sticks in i startlåset? Alltså nyckel som nyckel. Oavsett hur den ser ut eller var man ska sticka in den.
  Fast det ena är kanske snajdigare än det andra? 😛

 21. Matte skriver:

  Lämna ALDRIG din hund i bilen när du går in i affären, om så bara för en kort stund. Bilstöld är ett ögonblicksverk och då är hunden borta också. Glömmer aldrig en varm sommardag när en bil stals i Västerort med en stor äldre hund. Den efterlystes massor överallt, man var rädd att tjuven lämnat bil och hund i hettan, för då vet man ju vad som händer. Vi var många som körde runt och letade. Slutet kom något dygn senare när bil med hund hittades, medtagen hund men den klarade sig.
  Inte alls ovanligt, som sagt:
  https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=bil+med+hund+stulen

 22. Loppan skriver:

  Brommas lortigaste bil? 🙂

  1. monasuni skriver:

   Inte än men snart så..?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *